Mozgásszervi betegségek

Az ülőmunka káros hatásai

Mai motorizált, modern társadalmunk egyre inkább ülőmunkára kényszerít bennünket. Közismert a mozgásszegény életmóddal kapcsolatos egészségügyi problémák kialakulása, ám nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát.

Mozgással késleltethető a csontritkulás

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a csontritkulás a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések után a harmadik legjelentősebb egészségügyi probléma. A csontritkulás hatalmas tömegeket érint, ellátása igen nagy társadalmi terhet jelent, a betegre háruló terhek azonban még jelentősebbek. A magyar lakosság 10 százaléka érintett, 50 éves kor felett minden harmadik nő és ötödik férfi szenved el csonttörést.

Kurkuma: cukorbetegeknek, túlsúlyosaknak, reumásoknak

A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető.

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérv

Karzsibbadást is okozhat a nyaki gerincsérvNem tudja mozgatni a nyakát? Éles fájdalmat érez nyakkörzésnél? Sokszor zsibbad a karja? Gyakori panaszok, melynek hátterében a nyaki gerinc sérve is állhat. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a probléma megelőzéséről és kezeléséről beszélt.

Megmondom, hogy mit dolgozol, ha elárulod, hol fáj

A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább 10 éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz. Az irodai munkát végzők 34%-a, míg a fizikai munkások 54%-a panaszkodik valamilyen ízületi fájdalomra. Ráadásul ezek a mozgásszervi problémák a munkából való kiesés közel ötödéért felelnek, derült ki a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának friss felméréséből*. A gyógytornászok az Ízületi Gyulladásos Betegségek Világnapja közelgő alkalmából (október 12.) idén is szeretnék felhívni mindenki figyelmét az ízületek egészségének megőrzésére és az időben megkezdett gyógytorna fontosságára.

Csendben szenvedő anyukák: ízületi fájdalmak kisgyermek mellett

Csendben szenvedő anyukák: ízületi fájdalmak kisgyermek mellettAnyukaként folyton arra gondolunk: csak gyermekünk egészséges legyen. Gondolunk-e saját magunkra, miközben mindent megteszünk a gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséért, boldogságáért? Gyakran küzdünk fájdalmakkal, de édesanyaként csak a legritkább esetben panaszkodunk emiatt. Hogyan végezzük helyesen ezeket a mindennapi mozdulatokat, hogy ne fájjon a derekunk, térdünk, csuklónk, ne kopjanak porcaink?

Sportsérülés: porckopás fiatalon?

Itt a tavasz, sokan ilyenkor kezdünk újra sportolni, hogy a strandszezonra formába lendüljünk. Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe, az ízületeink könnyen megsérülhetnek. Hogyan kerülhetjük el a sportsérülést, mit és hogyan sportoljunk, ha már fáj? Íme néhány praktikus tipp az Ízületőr (www.izuletor.hu) szakértőitől.

Innováció a derékfájdalom kezelésében

Innováció a derékfájdalom kezelésébenA derékfájdalom társadalmi méretű probléma: az Európai Unió aktív lakosságának negyede szenved tőle élete folyamán. A krónikus derékfájdalom előfordulási gyakorisága közel 10 százalék. Jelentős előrelépés a MySpine projekt, hatékony eszköz a gerincbetegek kezelési stratégiájának meghatározásához.

Egyedi kezelést igényelnek a vállsérültek

Egyedi kezelést igényelnek a vállsérültekBetegség, sérülés, de akár rejtett ok is hozzájárulhat a vállízület kopásához, amelyet állandósuló fájdalom és a váll beszűkülő mozgása jellemez. Legrosszabb esetben akár protézis beültetésével lehet elérni a problémamentes életet.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Mozgásszervi betegségek csatornájára