Jelenlegi hely

Hirdetés!

Nehéz a lépcsőzés, fáj a csípő: ez csípőízületi kopás

A csípőízület kopása fájdalmas és a mindennapokat megnehezítő elváltozás, amelynek végső soron csípőprotézis beültetés lehet a megoldása. Honnan tudhatjuk, hogy milyen fázisban tart az ízület kopása?

Hirdetés

Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos az idejében elkezdett kezelések, fájdalomcsillapítási módszerek jelentőségéről beszélt. 

Csípőízület kopásra hajlamosító10 tényező

A csípőízületi kopás egy olyan, akár súlyos betegség, amely a porcok és csontszövetek degeneratív változásai miatt alakul ki. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány tényező, amely növeli kialakulásának esélyét. Ezek a következők:

 • Csípőízületi dysplasia (születési rendellenesség) és a csípő helyzetének megváltozása.
 • Korábbi láb- vagy csípősérülés.
 • Ínszalag-, illetve izomrendszeri sérülékenység.
 • Testtartási rendellenesség.
 • Bizonyos anyagcsere-betegségek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy betegségei).
 • Szteroid tartalmú szerek tartós szedése.
 • Alkoholizmus.
 • Nem (nőknél jóval gyakoribb a betegség).
 • Túlsúly (a csípőre nehezedő terhelés felgyorsítja a folyamatot).
 • Szakszerűtlenül végzett és/vagy túlzásba vitt fizikai aktivitás.  

csípőműtét
A korai stádiumban felismert csípőizületi kopás kezeléssel visszafordítható. Később már csak a műtét marad

Önt mennyire érinti a csípőízületi kopás?

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és az fennállás időtartamától függenek, de a vezető panasz mindenképpen a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különböző fázisokat különböztethetünk meg.

 • Az első fokozatnál megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva” megszűnik. 
 • Komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásolja, nehezebbé válik a járás, a lépcsőzés, a buszra való felszállás. A röntgenképen láthatóvá válik az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is a csontban.  
 • A legsúlyosabb fázisban már a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek. 

A csípőizületi kopás kezelées az első jelektől kezdve

Látott már csípőizületi műtétet? Kattintson!

A betegek legfontosabb teendője az lenne, hogy már az első, zavaró panaszok esetén forduljanak orvoshoz. Ezzel nem csak a fájdalom csillapítása válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

A porc leépülését akadályozhatják a megfelelő porcépítő készítmények, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatára hagyatkozni. Igen hasznos, sőt kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását.

Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és életminőség javításra is, így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazhatjuk például a lökéshullám terápiát, a Bemer kezelést, az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúrát, amelyekkel jelentős életminőség növekedés érhető el. Végső soron azonban, a legsúlyosabb esetekben sor kerülhet csípőprotézis műtétre is. 

Forrás: Fájdalomközpont Hirdetés