Hirdetés

Myasthenia gravis: diagnózis, kezelési lehetőségek

Honnan ismerhető fel a myasthenia gravis?
Orvos vizsgálat alkalmával, ha pl. szemhéjcsüngés, karemelési nehézség, fogási zavarok tapasztalhatóak. A részletes laboratóriumi vizsgálat kimutatja az acetilkolin-receptor antitestek jelenlétét. Speciális vizsgálat az izmok elektromos árammal történő ingerlése, és egyidejűleg az izomösszehúzódások erejének mérése.

izomösszehúzódás

Honnan ismerhető fel a myasthenia gravis?


Orvos vizsgálat alkalmával, ha pl. szemhéjcsüngés, karemelési nehézség, fogási zavarok tapasztalhatóak. A részletes laboratóriumi vizsgálat kimutatja az acetilkolin-receptor antitestek jelenlétét. Speciális vizsgálat az izmok elektromos árammal történő ingerlése, és egyidejűleg az izomösszehúzódások erejének mérése.
Ha a beteg valóban myasthenia gravisban szenved, a vizsgálat ideje alatt mérhető és jelentős módon csökken az izomerő. Diagnosztikus céllal is beadhatnak egyes gyógyszereket (pl. edrophonium, neostigmin). Myasthenia gravis fennállásakor ezek a szerek rövid időre jelentős mértékben fokozzák az izomerőt. Ezzel pontosítható a betegség diagnózisa.
Mivel egyéb állapotok, betegségek is kísérheti a myasthenia gravist és interferálhatnak a kezeléssel, az orvos egyéb vizsgálatokat is előírhat. Szükséges lehet a thymoma (csecsemőmirigy daganat) kizárására CT vagy MR vizsgálatra. A magas vérnyomás, glaucoma fennállása is vizsgálatra kerül, a vérkép pedig a pajzsmirigybetegség meglétére/kizárására, lehetséges kizárandó betegségek még: egyéb autoimmun betegségek (reumatoid artritisz, SLE), cukorbetegség, vesebetegségek, fertőző megbetegedések.Melyek a kezelés lehetőségei?


A myasthenia gravis jelen ismereteink szerint nem gyógyítható betegség, gyógyszerekkel, ritkán műtéti úton kezelhető. A pyridostigmin nevű szerrel megnövelhető az ideg-izom ingerületet átvivő acetilkolin mennyisége, a receptorok kellően stimulált állapotában az izomműködés javul. A prednizolon és más immunszuppresszív szerek (tehát az immunrendszer működését elnyomó, csökkentő gyógyszerek) mint az azathioprin, ciklosporin, ciklofoszfamid stb., lelassítják az acetilkolin elleni antitestek termelését.
Néhány újabb származék esetén, úgy tűnik kevesebb a mellékhatás, ilyen pl. a mikofenolát mofetil.
Súlyos esetben plazmaferezist kell végezni, ami lényegében vércserélő, pontosabban vértisztító eljárás, melynek során a vér átáramoltatásra kerül egy készülékben, ahol az antitestben gazdag vérplazma lecserélődik antitest-mentes vérplazmára. Felmerülhet immunoglobulin injekció intravénás adása is.

Thymoma, tehát csecsemőmirigy-daganat fennállása esetén ennek sebészi eltávolítása a terápia. Akkor is érdemes ezt elvégezni, ha nincs kimutatható tumor, mert sok beteg esetén műtét után javulnak a myasthenia gravis tünetei.
Ha esetleg légzési nehézség, nehezítettség tünetei jelentkeznek a légzőizmok gyengesége miatt, azonnali kórházi felvétel szükséges, és a beteg lélegeztetőgépre való helyezése! A myastheniás krízis gyakori pl. súlyos fertőzésben, éppen ezért fontos a helyes antibiotikus kezelés.Milyen betegség, állapot hathat még a myasthenia gravisra?


 • A pajzsmirigyfunkció változása
 • Műtét (egyéb okból)
 • Sugárterápia
 • Fertőzés


Egyes gyógyszerek ronthatják a myasthenia gravis tüneteit, pl.:

 • Antibiotikumok (elsősorban az aminoglikozidok)
 • Narcoticumok
 • Penicillamin
 • Magnézium
 • Műtéti érzéstelenítőszerek
 • Műtéti izomellazító gyógyszerek
 • Szívritmuszavarokban alkalmazott egyes gyógyszerek


Egyes nőbetegek jelzik, hogy ciklusuk idején romlanak a myasthenia tünetei. A terhesség hatása a betegségre nem megjósolható. Kb. azonos azok száma, akik tünetei javulnak, azokhoz képest, akiknél romlás áll be, illetve nincsen észlelhető változás.Megelőzhető-e a myasthenia gravis?


A betegség megelőzésére nincsenek módszereink jelenleg. Ha már ismert, diagnosztizált betegséggel állunk szemben, az alábbi módon kerülhetjük el a tünetek fellángolását:

 • A fertőzések elkerülése (megfelelő higiénia, fertőző betegek kerülése)
 • A fertőzések azonnali kezelése
 • Ne kerüljünk felhevült vagy kihűlt állapotba
 • Kerüljük a fizikai túlterhelést
 • Próbáljuk meg a mindennapi stresszhelyzeteket eredményesen kezelni.

További tartalmak myasthenia gravis témában

További tartalmak idegrendszeri betegségek témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>