Ezeket látta már?

Szürkehályog műtétje: ez ma a legmodernebb eljárás

2018.09.06. Módosítva: 2018.09.06.
szurkehalyog

A szürkehályognak nevezett szemészeti betegség a kristálytiszta szemlencse részleges vagy teljes átlátszóságcsökkenését, elszürkülését jelenti. Operációval ma már jól kezelhető szembetegség.

A szürkehályog eredeti, görög nevének jelentése vízesés. A szó onnan eredhet, hogy a szürke szín a pupilla területében az ókor embere szerint valamilyen rontó folyadék áramlását jelenthette, amely a vízeséshez hasonlított és vakságot okozott.

Ütés hatására is kialakulhat a szürkehályog?

Az elszürkült szemlencse a fényt csak részben engedi át és nem tudja azt az ideghártyára fókuszálni. A betegség kialakulhat a kor előrehaladtával, a szervezet természetes kopása révén, lassan, illetve viszonylag hirtelen, ütés, baleset következményeként. Egyes esetekben az anyaméhben szerzett bizonyos fertőzések következményeként a gyermeknél jelentkezik s tompalátást is eredményezhet. Egyre többen gondolják, hogy korunkban az ózonréteg elvékonyodása következtében a szemet fokozottabban érő UV sugárzás, esetleg a szolárium nem körültekintő használata a szürkehályog kialakulását felgyorsíthatja.

Tünetei: a betegnek fokozatosan romlik a látása, homályosan lát, erős napsütésben, vagy fehér felüleletre nézve – például télen, hóesés idején –, káprázik a szeme. A tünet hátterében más szemészeti betegség is állhat, de csak az alapos vizsgálat adhatja meg a pontos diagnózist. A betegek legtöbbször új szemüvegért fordulnak az orvoshoz, ám nincs olyan szemüveg, amivel látásuk élessé tehető.

A szürkehályoggal szenvedő betegek látása folyamatosan romlik. A szürkehályoggal szenvedő betegek látása folyamatosan romlik. Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Operációs lehetőségek

A szürkehályog kezelésére eddig bizonyítottan hatásos gyógyszeres kezelés, szemcsepp nem létezik. Amennyiben zavarja a beteget, szükségessé válik műtéti eltávolítása. A műtétek mikrosebészeti módszerrel, operáló mikroszkóp alatt történnek.

A szürkehályogműtétek közül újabb és máig használt módszer, mikor a szemlencse elülső tokján kör alakú ablakot készítenek, a lencsét óvatosan eltávolítják a zsákjából, és a helyére egy pontosan megtervezett műlencsét ültetnek be. A kialakított sebet varratsorral kell zárni. Gyengébb szemüveg viselésére szükség van, mivel a műlencse – ellentétben az egészséges emberi szemlencsével –, egyetlen fókusztávolságra van megtervezve. A beültetett műlencse a szervezetben marad.

Betegvizsgálatok: a szem és függelékei vizsgálata. Kattintson!

Mikromanipulációs technika

Világszerte a legmodernebbnek tekinthető az úgynevezett phakoemulsificatios módszer. Az elszürkült szemlencsét egy 3 milliméteres seben keresztül távolítják el, speciális, ultrahangos műszerrel történő darabolást követően, mikromanipulációs technikával. Helyére összehajtott állapotban kerül be a műlencse, a kis sebzés előnyeit kihasználva, majd végleges helyén, az eredeti szemlencse tokzsákjában kerül sor a széthajtására.

A módszer kiemelkedő előnye, hogy varrat az esetek többségében nem szükséges, így a gyógyulási szakasz jelentősen lerövidül, a kisebb sebzés miatt a fertőzésveszély csökken. Az operációnak – mint minden sebészeti beavatkozásnak –, kis százalékban lehetnek szövődményei (vérzés, gyulladás), melyek nagyrészt elháríthatók illetve kezelhetők. A műtét 15-20 perces, komplikációmentes esetben utána 1-2 nappal otthonába távozhat a beteg, de a rendszeres szemészeti kezelés és ellenőrzés igen fontos. A beavatkozást követően hat hétig kímélő életmód javasolt. Műtétet követően 6-8 héttel kerülhet sor a szemüveg felírására.

DEOEC

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához