Jelenlegi hely

Hirdetés!

Betegvizsgálat: női nemi szervek

Diagnosztikai sorozatunk új részében ezzel az igen fontos témával foglalkozunk. Számos nőbeteg szenved a külső nemi szervek bántalmaiban, erről írunk néhány szempontot, az orvosi vizsgálat módszereit.

Hirdetés

Betegvizsgálat: női nemi szervek

Milyen eszközöket használ az orvos?


Gumikesztyűk, vattacsomó, tenyésztéshez üveglemez, hüvelytükör, lámpa, spatula, cervix (méhnyak) kefe, vízben oldható kenőanyag

Külső nemi szervek


A háton „kőmetsző helyzetben” fekvő nőbeteget megkéri az orvos, hogy lábait tegye szét.
A szeméremdomb megtekintése
Normál esetben a bőr sima és tiszta , a szőrzet eloszlása szabályos. Kóros esetben hiányos a higiénia, serke v. tetű fordulhat elő a szőrzetben.

Szeméremajkak


Nagyajkak: normál esetben tág vagy zárt, száraz/nedves, zsugorodott/telt, szövete puha és homogén. Kóros esetben: duzzadt, vörös, érzékeny, feszülő, traumák, vagy hegek, kiütések látszanak rajtuk.
Kisajkak: a nagyajkak elválasztása után, hüvelyk- és mutatóujj közé fogva vizsgálja az orvos.
Normál esetben szimmetrikus, nedves, sötét rózsaszín, puha és homogén. Kóros esetben érzékeny, gyulladt, irritált, elszíneződött, esetleg beszáradt váladékot tartalmaz, fekélyek, hólyagok ,egyenetlenségek láthatóak.
Clitoris (csikló): normál hossza max. 2 cm körüli, átmérője 0,5 cm. Kóros esetben megnagyobbodott, vagy sorvadt, gyulladt, esetleg összenövések láthatóak.

Húgycsőbemenet, hüvelynyílás


Normál esetben a húgycső bemenete hasadék, esetleg szabálytalan, kórosan váladékot, polipot, szemölcsöt, sipolyt, gyulladást lát az orvos.
A hüvely nyílása normálisan hosszanti, esetleg szabálytalan szélű, a szövet nedves tapintatú. Kórosan duzzadt, elszíneződött, érzékeny, meleg, váladékozó. Ebből a váladékból készül a tenyésztés.

Hüvelyizomzat


Nem szült nőknél erősebb a préselő hatás, többször szülteken már kevésbé. Kóros esetben a méhnyak, ill a méh elődomborodik.

Gáttájék


Nem szült nőkön vastagabb és egyenletesebb, már szült nőkön általábna vékonyabb, merevebb a szövet. Kóros esetben érzékenység, gyulladás, sipoly tapintható.

Betegvizsgálat: női nemi szervek

Végbélnyílás


Normálisan sötétebb bőr, esetleg kissé durvább felszínnel, kórosan viszont gyulladás, heg, csomó, bőrredő, bőrsérülések észlelhetőek.

Belső női nemi szervek


Ezek vizsgálata hüvelytükörrel történik, ellazított izomzat mellett. Vizsgálható a méhszáj, a méhnyak, innen történik a hüvelyi kenetvétel is.
A két ujjal történő (bimanuális) orvosi vizsgálattal végigtapintható a méhnyak, a méh, a petefészkek és a végbél. Itt a vizsgálat két kézzel történik, a mindkét kézen gumikesztyűvel vizsgáló orvos a hüvelybe vezetett ujjaival, illetve a has külső felszínén lévő kezével végrehajtott manipulációk révén tudja végigtapintani mindezen belső női nemi szerveket. Ezek részletes leírása, ismerete már kimondottan orvosi tudnivaló és egyben feladat.

Néhány fontosabb vérzéstípus
Forma Általános kiváltó ok
Ciklusközi pecsételő vérzés Az ösztradiol hormon szint ingadozása a ciklus közepén, az ovulációval függ össze
Késői menstruáció, jelentős vérzés anovuláció (ovuláció hiánya), abortusz
Gyakori vérzés idült kismedencei gyulladás, endometriózis, anovuláció
Bőséges menstruációs vérzés méhen belüli eszköz (IUD), polipok jelenléte, nem funkcionális méhvérzés
Menstruációk közti, vagy „rendetlen” vérzés fogamzásgátló tabl. alkalmazása, polipok, méhnyakrák
Menopauzát követő vérzés endometrium túlburjánzás, ösztrogén-kezelés, méhtestrák(forrás: Mosby: Fizikális vizsgálat ikézikönyv, Springer Hungarica, 1996.)Hirdetés