2015. augusztus 31. hétfő, Erika, Bella napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Női bajok  >  Hüvelygomba
Továbbküldés
Tartalom címe: A szeméremtest rendellenességei

  A szeméremtest rendellenességei

  A szeméremtestet (vulva) és a hüvelyt (vagina) érintő problémákat sokáig nem tartották jelentősnek, de az utóbbi évtizedben a szakemberek megkíséreltek e fontos női régiót érintő kellemetlen tünetekkel, állapotokkal kapcsolatban bizonyos elméleteket és kezelési eljárásokat kidolgozni.
  Sajnálatos módon, az e területet érintő valamennyi tünetre még nem rendelkezünk pontos magyarázattal. Ezért adódnak időnként egymásnak ellentmondó vélemények – és kezelések is.

  Ebben a cikkben szeretnénk közzétenni néhány, a tünetekkel és a kezelési eljárásokkal kapcsolatos nézetet, szakmai véleményt, pontosan azért, hogy ne legyen ez egy „misztikus” kérdéskör.
  Általános tünetek

  Igen sok nő(beteg) szenved kellemetlen, a külső nemi szervvel, szeméremtesttel kapcsolatos panaszokban, és mégsem tesz semmit, részben azért, mert szégyelli azokat, részben pedig „azt mondták” hogy ezekkel úgysem lehet semmit sem tenni. Akad olyan beteg, akinek tünetei akár 25 évre nyúlnak vissza… (!)

  szeméremtest, gombás fertőzés

  A szeméremtesti problémák sokfélék, sokszínűek lehetnek, lássuk először, hogyan írja le a tüneteket maga a beteg:

  • viszketés,
  • égő érzés,
  • fájdalom,
  • fokozott érzékenység,
  • hasító, metsző érzés,
  • duzzanat,
  • csomó érzése,
  • fekélyesedés,
  • (fokozott) hüvelyi váladékozás.


  Fontos megértenünk, hogy egy adott tünet nem jelent rögtön diagnózist is. Pl. sok nő azt gondolja, hogy a viszketés egyben gombásodást jelent (candidosis, monilia fertőzés). Ez természetesen nem igaz. Valójában BÁRMELY a szeméremtestet
  érintő tünet BÁRMELY diagnózist jelentheti.

  Jellemző egyébként az is, hogy a szeméremtesti kellemetlen érzés csak akkor jelentkezik, mint panasz, ha már igen erős, jelentős. Ezért van pl. az, hogy a beteg azt mondja, hogy számára fájdalmas a közösülés, és maga is meglepődik, ha az orvos tükörben megmutatja, mennyire gyulladt a szeméremtest bőre.

  Egyes nők még a súlyosabban gyulladt vulva esetén sem jelzik a kellemetlenséget a vaginalis behatolás esetén, hanem azért keresik fel az orvost, hogy közösülés alkalmával nagyon erős hasi fájdalmat éreznek (a medenceizmok görcse miatt). Ezek a nők nem éreznek a szeméremtesti és hüvelyi területen fájdalmat, ezért a gyulladás is komoly mértékben felerősödhet anélkül, hogy azt a beteg felismerné, észrevenné.
  A szeméremtesti zavarok ciklusos jelentkezése

  Egyes esetekben ezek a problémák a ciklus idején felerősödhetnek. Véleményünk szerint ez következménye lehet akár a hüvelygombásodásnak, akár annak, hogy a szervezet a természetes ösztrogén hormon termelésére allergiával reagál. Lehet, hogy még nem hallott erről az allergiáról? Egy idő óta gyanítják, hogy ilyen jelenség kialakulhat, mégpedig nem is a fogamzásgátló tablettákban lévő ösztrogén hatóanyagokra, hanem a női szervezet által termelt saját ösztrogénekre.

  Egy nő még olyan problémát is jelezhet, vagyis a szeméremtesti kellemetlen érzéseket, amelyek szabad szemmel nem láthatóak a bőrfelszínen, mégis zavarják az illetőt. Úgy gondoljuk, számos olyan bőrbetegség létezik, amely okozhatja ezt a problémát, de mégis azért nem igazán jellegzetes, mert nem a „külső” bőrön látható, mint mondjuk a tenyér vagy kézhát stb., hanem lényegében a szeméremajkak, a csikló ill. a szeméremtest felszínén.
  A vulván tehát nem észlelhető az égő érzés, viszketés, a nedvesség, nyirkosság és a dörzsölés érzése olyan „élesen” mint ahogyan a (bőrgyógyászati) tankönyvekben leírják, lefotózzák. Ezek a megjelenési formák enyhébbek, nem látványosak, tehát az orvos számára ezért is okoznak fejtörést.

  1. 1. A szeméremtest rendellenességei (1. oldal)
  2. 2. (2. oldal)
   
  Megjelent: 2008. szeptember 11.
  Legutóbb frissítve: 2015. március 11.

  3. Gyulladás

  macika
  2010-06-03 08:41:40

  Igen kellemetlen problémám van. Nagyon sokáig (kb 4 hónapig) nem tudtak kikezelni a fertőzésekből, gombám és baktériumfertőzésem volt. Elméletileg a leleteim most már negatívak, mégis a külső rész a klitorisz körül illetve a kisajkak duzzadtak, pirosak. Ez már 1 hónapja nem változik. Az orvos nem tud mit mondani, mert nem viszket, nem fáj és nem ég, s mint mondtam a fertőzések elmúltak. De én azt látom hogy nem olyan mint szokott lenni. Ha lenne valami javaslata hogy ez mitől lehet, azt megköszönném.

  2. viszketés - válasz

  egeszseg
  2010-05-11 08:46:33

  Tisztelt Asszonyom!

  A fertőzésmentes és biztosan nem hormonhiányos szeméremtest-viszketés esetén az első diagnózis, ami a szakember eszébe jut, a kraurosis nevű kötőszöveti betegség. Ezt régebben hormonális eredetűnek hitték, mára viszont már igazolt, hogy autoimmun eredetű kötőszöveti kórkép (pl. a reumás ízületi gyulladáshoz hasonlóan). Kezelése is ennek megfelelően helyi kombinált szteroid és nem szteroid gyulladásgátló kenőccsel történik. A betegség így nagyon jól karbantartható, viszont elégtelen kezelése esetén kínos nemi szervi sorvadás lehet a következmény, ami az esetek kb. 5%-ában rákká is fajulhat. Szerencse, hogy ezt a betegséget a tudomány már megoldotta.

  Tisztelettel:

  Dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus

  1. viszketés

  Katalin55
  2010-05-09 13:08:11

  55 éves nő vagyok, 5 éve múlt el a menzeszem, 4 éve szedek egy hormontablettát Pausogest a neve. Muszáj volt sajnos , mert borzasztó erős hőhullámaim voltak, ami gátolt a munkámban. Most viszont, elég régóta már, a cikkben is írt, szeméremajak viszketésem van. Ez főleg este szokott jelentkezni. Nőgyógyászati problémám nincs, folyásom nincs, a nőgyógyász annyit javasolt, hogy csak pamut fehérneműt hordjak, de sajnos ez sem segített. 27 éve van állandó párkapcsolatom. Kérdésem az lenne, hogy ilyen problémával bőrgyógyászhoz lehet -e fordulni? Canesten kenőccsel be szoktam kenni, de semmit nem használ. Szerintem nem gomba lehet, de akkor mi??

  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre