2015. szeptember 3. csütörtök, Hilda napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Női bajok  >  Hüvelygomba
Továbbküldés
Tartalom címe: A szeméremtest rendellenességei

  A szeméremtest rendellenességei

  A vulváris tünetek gyakran bőrbetegségből erednek

  A tünetekkel bíró nők nagy része ekcémás, amely bőrbetegség a dermatitiszek csoportojába sorolható. Az orvosok – és a nővérek sokszor azért nem gondolnak erre az egyszerű magyarázatra, diagnózisra, mert mindenáron valamilyen nőgyógyászati diagnózist keresnek, és gondolkodásuk teljesen „beszűkült” éppen ezért.

  A nőket (a háziorvos) továbbküldi a nőgyógyászhoz, aki viszont az esetek nagyrészében nem rendelkezik bőrgyógyászati képzettséggel. Ennek eredményeként alakulnak ki a téves (esetleg félrevezető) diagnózisok, mint pl. vestibulitis, vulvodynia. Éppen ezért nem meglepő, hogy a kezelés sem fog célt érni, mivel a diagnózis sem helytálló. Nem szólva a sok türelmetlen betegről és az orvosok csalódottságáról, hogy nem látnak eredményt.
  Az bizonyos, hogy a női külső nemi szerv bőrfelszínének állapotát számos tényező befolyásolja, a külső hőmérséklet, a nedvesség, dörzsölődés, a hormonális státusz stb., kutatási szempontból leszögezzük, hogy a vulvát érintő problémák jelentős része bőrgyógyászati okokra vezethető vissza, és nem nőgyógyászati problémákra – ahogy ezt már fentebb megjegyeztük.

  Még ha megállapításra kerül is egy bőrgyógyászait diagnózis, amely a szeméremtestre vonatkozik, a kezelés gyakran bizonyul hatástalannak. Lássunk néhány ezzel kapcsolatos érvet, szempontot:

  • A kezelés eleve (jóval) hosszabb ideig kell tartson, mint a „normál, külső” bőrfelületeken.

  • Lehetőség szerint el kell kerülni minden mechanikus (dörzsölődési) ls kémiai (kozmetikumok) hatást a kezelés tartama alatt.

  • A hosszan elhúzódó vulváris dermatitisz (bőrgyulladás) általában másodalgos fertőzésekkel szövődik. A kórokozók ez esetben a vagina normális flórájából származnak, így a klinikus, kezelőorvos figyelmét elkerülhetik. Ha viszont ezeket nem veszik figyelembe, az kezelési tévedéseket okozhat.


  A szeméremtestet érintő bőrproblémáknak számos ritkábbnak tekinthető oka is van, ezekre később kitérünk. A leggyakoribb ok mégiscsak a bőrgyulladás, ahogy ezt már többször leírtuk.
  Dermatitisz

  Ez tehát a leggyakoribb, másnéven ekcémának nevezett kórkép. Ezek egy része ún. atópiás, vagyis ezekben a nőkben az allergia szénanáthában, asztmában, vagy dermatitiszben nyilvánul meg. Gyakran alakulhat ki a viszketés a tiszta gyapjú ruházattól, házi- vagy kerti munkvégzéstől, intim szappanok, tusfürdők, egyéb kozmetikumok is okozhatják.
  Irritáció (dörzsölődés)

  A szeméremtest bőrét a szűk ruházat kidörzsölheti: a tangától kezdve, a szűk harisnyanadrág, az aerobic-, vagy más edzőruhák, sportdresszek, a szűk farmerek stb.
  A szexuális aktus ebből a szempontból nem lehet igazán döntő tényező. Ha a vulva bőre ép, és a partner tudja, hogy izgathatja fel a nőt megfelelő módon, akkor az együttlét nem okozhat fájdalmat, kellemetlen érzést. A legnagyobb gond nem a szexszel, hanem bármely más egyéb irritánssal adódik sajnos.
  Allergia

  Miután a vulva bőre is „bőr” éppúgy mint másutt, ez a probléma számos kémiai anyaggal előfordulhat, lássuk, melyek lehetnek, amelyek szeméremtesti allergiát okoznak:

  szeméremtest, gombás fertőzés

  • A WC-papír általában színezett és illatosított.
  • A szappanok, lemosók, fürdőhabok stb. mind-mind tartalmaznak parfümöket és tartósítószereket. (még a hipoallergénnek nevezett termékek is).
  • A talkum por, és a nedvesítő, síkosító szerek is allergizálhatnak.
  • A hüvelygombára alkalmazott krémek, vagy az aranyérkezelésre alkalmazott szerek is okozhatnak bőrgyulladást a vulva bőrén.
  • Nem kevés azon nők száma, akik a kondomban lévő latextartalomra allergiásak.


  A dermatitiszt még tovább ronthatja:

  • a hő,
  • a nedves, nyirkos környezet, és
  • a dörzsölődés.

  1 2
   
  Megjelent: 2008. szeptember 11.
  Legutóbb frissítve: 2015. március 11.

  3. Gyulladás

  macika
  2010-06-03 08:41:40

  Igen kellemetlen problémám van. Nagyon sokáig (kb 4 hónapig) nem tudtak kikezelni a fertőzésekből, gombám és baktériumfertőzésem volt. Elméletileg a leleteim most már negatívak, mégis a külső rész a klitorisz körül illetve a kisajkak duzzadtak, pirosak. Ez már 1 hónapja nem változik. Az orvos nem tud mit mondani, mert nem viszket, nem fáj és nem ég, s mint mondtam a fertőzések elmúltak. De én azt látom hogy nem olyan mint szokott lenni. Ha lenne valami javaslata hogy ez mitől lehet, azt megköszönném.

  2. viszketés - válasz

  egeszseg
  2010-05-11 08:46:33

  Tisztelt Asszonyom!

  A fertőzésmentes és biztosan nem hormonhiányos szeméremtest-viszketés esetén az első diagnózis, ami a szakember eszébe jut, a kraurosis nevű kötőszöveti betegség. Ezt régebben hormonális eredetűnek hitték, mára viszont már igazolt, hogy autoimmun eredetű kötőszöveti kórkép (pl. a reumás ízületi gyulladáshoz hasonlóan). Kezelése is ennek megfelelően helyi kombinált szteroid és nem szteroid gyulladásgátló kenőccsel történik. A betegség így nagyon jól karbantartható, viszont elégtelen kezelése esetén kínos nemi szervi sorvadás lehet a következmény, ami az esetek kb. 5%-ában rákká is fajulhat. Szerencse, hogy ezt a betegséget a tudomány már megoldotta.

  Tisztelettel:

  Dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus

  1. viszketés

  Katalin55
  2010-05-09 13:08:11

  55 éves nő vagyok, 5 éve múlt el a menzeszem, 4 éve szedek egy hormontablettát Pausogest a neve. Muszáj volt sajnos , mert borzasztó erős hőhullámaim voltak, ami gátolt a munkámban. Most viszont, elég régóta már, a cikkben is írt, szeméremajak viszketésem van. Ez főleg este szokott jelentkezni. Nőgyógyászati problémám nincs, folyásom nincs, a nőgyógyász annyit javasolt, hogy csak pamut fehérneműt hordjak, de sajnos ez sem segített. 27 éve van állandó párkapcsolatom. Kérdésem az lenne, hogy ilyen problémával bőrgyógyászhoz lehet -e fordulni? Canesten kenőccsel be szoktam kenni, de semmit nem használ. Szerintem nem gomba lehet, de akkor mi??

  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre