Hirdetés

Hüvelyi vérzés: mikor aggódjunk?

A hüvelyi vérzés a legtöbb esetben teljesen normális: a menstruáció során ugyanis a leváló nyálkahártya a hüvelyből vér formájában távozik. Időnként azonban előfordul, hogy a menstruációtól függetlenül tapasztalható a vérzés. Kell-e ilyenkor aggódni?

Hirdetés

A legtöbb esetben a hüvelyi vérzés a nők számára ismerős menstruációt jelenti. A női ciklus során a különböző hormonális változások hatására a méh belsejét borító nyálkahártya megvastagszik (így készül fel a megtermékenyített petesejt beágyazódására), majd, ha nem történik meg a fogantatás, leválik, és vér formájában a hüvelyen keresztül kiürül a szervezetből. A menstruáció átlagosan 28-30 naponta következik be, a vérzés 3-6 napig tart.

Hormonális okok a háttérben

Azok a kivételes esetek, melyekben a menstruációs vérzés kóros (például azért, mert igen nagy vagy éppen túlságosan is kis mennyiségű vér távozik, esetleg erős fájdalmakkal, görcsökkel jár a menstruáció, vagy hosszabb ideig elhúzódik), a hölgyek csak kisebb részét érintik, és a leggyakrabban hormonális okok állnak a jelenség hátterében. Mindenképpen érdemes azonban ezekben az esetekben is beszélni a nőgyógyásszal, akárcsak akkor, ha a menstruáció rendszertelen.

hüvelyi vérzés
A hüvelyi vérzés általában normális, de van, amikor nem elég aggódni, orvoshoz kell fordulni

Bár időnként nem a menstruáció során távozik vér a hüvelyből, de ezek a jelenségek nem mindig számítanak kórosnak. Például előfordul, hogy valaki az ovuláció, vagyis a peteérés idején tapasztal meg úgynevezett pecsételő vérzést, mely kis mennyiségű és általában egy-két napon belül el is múlik. 

Nem elhanyagolható "külső" hatások

Ahhoz, hogy megállapítsuk (illetve, a szakorvos megállapíthassa), hogy a hüvelyi vérzés abnormális-e, több szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt, hogy hol tartunk a menstruációs ciklusunkban, lehetséges-e, hogy csak a korábban említett, ovulációkor jelentkező pecsételő vérzésről van-e szó. Várandós-e az, aki a vérzést tapasztalja? Illetve, fontos megjegyezni a vérzés jellegzetességeit, például a távozó vér mennyiségét, a vérzés hosszát, a vérzést kíséri-e görcs, fájdalom, folyamatos a vérzés, vagy elmúlik és visszatér? Köthető-e esetleg a vérzés valamilyen „külső” hatáshoz, például egy új gyógyszerhez, fogamzásgátló eszközhöz (pl. nemrég felhelyezett IUD-hez, vagyis spirálhoz) vagy a szexuális együttléthez? Megzavarhatja a normális menstruációs ciklust, így azon kívül is vérzést okozhat például egy súlyos, krónikus betegség, vagy komoly, elhúzódó stresszhelyzet is. 

Különösen oda kell figyelni a hüvelyi vérzésre akkor, ha olyan hölgyek tapasztalják ezt meg, akik már beléptek a változókorba, vagyis már nincs rendszeres menstruációjuk. Náluk előfordulhat, hogy  a hormonpótló terápia okozza a vérzést, ritkábban azonban a vérzés oka lehet daganatos betegség, vagy úgynevezett hiperplázia (vagyis a méh nyálkahártyájának túlburjánzása). 

A kismamák ne hanyagolják el a hüvelyi vérzést! Olvasson tovább!

Kutatások szerint a várandós hölgyek közel egyharmada tapasztal valamilyen vérzést a terhesség hetei alatt, különösen az első trimeszterben. Ez lehet úgynevezett beágyazódási vérzés (közvetlenül a terhesség elején, mikor a „normál” menstruációnak meg kellene jönnie), de jó néhány esetben nem is lehet meghatározni, hogy mi okozza a vérzést. Ha a várandós kismama hüvelyi vérzést tapasztal, mindenképpen haladéktalanul keresse fel a nőgyógyászát, mert ez a vetéléstől a méhlepény-problémákon át fertőzésekig sok mindenre utalhat!

Hüvely nyálkahártya gondok

A szexuális együttlét közben vagy után jelentkező hüvelyi vérzés utalhat egyszerű sérülésre, de szexuális úton terjedő, fertőző betegségekre, a méhnyak-, illetve a méhszáj problémáira, sőt akár hormonális zavarokra is (az alacsony ösztrogénszint ugyanis hüvelyszárazságot, a hüvelyt borító nyálkahártya elvékonyodását, sérülékennyé válását is okozhatja).

További tartalmak változókor témában

További tartalmak hiperplázia témában

További tartalmak hüvelyszárazság témában

További tartalmak ovuláció témában

További tartalmak peteérés témában

Aktuális hírek

Májrák és a máj érbetegségei

Ebben a cikkben a májat érintő betegségek közül a portális véna trombózist, és a rettegett májrák betegségeket mutatjuk be.

Miért fogy el belőlünk a vas?

Mihez kell, hogyan termelődik és mitől lesz bennünk kevés a vas? 

Ezért fontos a terhességi diabetes gyors kezelése

A várandósság időszaka alatt sajnos kialakulhatnak olyan állapotok, melyek veszélyeztetik mind a kismama, mind a baba egészségét. Ilyen például a terhességi diabetes, mely napjainkban igen sok nőt...

9 tünet, amiből tudhatjuk: szerelmesek vagyunk

A szerelem olyan intenzív érzés, hogy szinte belebetegszünk a nagy érzelmekbe. A szerelem vak – hát bizony sok minden megváltozik bennünk és körülöttünk akár még a "látásunk", a mozgásunk is. Van-...

Ne spenóttal akarjuk megoldani a vashiányt

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, elsősorban a nők körében. Ma már kaphatóak vastartalmú étrend-kiegészítők, ám vasraktáraink feltöltésében a táplálkozásunknak is jelentős szerepe van...

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció

Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet. Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

további cikkek >>