Hirdetés

Orvos válaszol rovatunk célja a tanácsadás egészségügyi problémákkal, tünetekkel, gyógyszerekkel kapcsolatosan. A kérdésekre orvos és gyógyszerész szakértőink válaszolnak. A beérkezett levelekre legkésőbb 5 munkanapon belül válaszolunk. A legérdekesebb levelek és válaszok megjelennek oldalunkon is.

A gyógyszerszedéssel, kölcsönhatással, mellékhatásokkal is sokszor találkozunk, ebben segít Önöknek oldalunk Gyógyszerkereső rovata is, amelyben a betegtájékoztatók szövegei szerepelnek az egyes gyógyszereknél – de az érdeklődők számára szükség esetén adunk részletesebb tájékoztatást is.

Számos esetben fordulnak hozzánk, hogy laboratóriumi, képalkotó vizsgálati (vérkép, rtg, CT, MR, ultrahang stb.) leletet értékeljünk, ebben már kevesebb szerepet tudunk vállalni, hiszen a leletet mindig vissza kell vinni ahhoz a kezelőorvoshoz, aki a vizsgálatot elrendelte. Ebben az esetben azt is fontos szem előtt tartani, hogy a laboratóriumi eredmények normálértéke laboronként eltér, ezért általános eligazítást nem lehet adni.

Kérjük, a leveleikben a kérdéses betegséggel, tünetekkel kapcsolatos fontosabb adatokat feltüntetni: nem, életkor, jelenlegi probléma, előző fontosabb betegségek, gyógyszerszedés ténye, gyógyszerek megnevezése.

Kérjük egyben a "Kérdésének témája" rovatot is szíveskedjenek röviden kitölteni (pl. allergia, vérzési problémák, hasi panaszok stb.).

A válaszról e-mailben kapnak értesítést, a kérdés és egyéb információk leírása végén adják meg email-címüket, ahová a választ szeretnék megkapni. Telefonos válaszadásra nincsen lehetőségünk. Az Orvos válaszol rovatban megjelenő levelekből a személyes utalásokat kollégáink eltávolítják.

Természetesen oldalunk a valódi orvos-beteg találkozás funkcióját nem tudja – és nem akarja - átvenni, hiszen szakértőink, orvos- és gyógyszerész tanácsadóink csak és kizárólag virtuálisan találkoznak Önökkel. Tehát a valódi orvosok, egészségügyi szakemberek felkeresését, a beszélgetést, a vizsgálatokat, annak értékelését, a diagnózist és kezelést semmilyen orvosi-egészségügyi weboldal nem helyettesíti, és jogilag sem teheti ezt meg.

A válaszok, a tanácsadás nem hivatalos állásfoglalás, értelemszerűen nem helyettesíti az orvosi diagnózist és kezelést, problémáival, betegségével minden esetben forduljon orvoshoz! 

Az EgészségKalauz "Orvos válaszol" tanácsadó rovat szakmai tanácsadója a PHARMINDEX.
© PHARMINDEX 2016-2017.

Jognyilatkozat és felhasználási feltételek

Szakértő:
Kérdés:

Tisztelt Doktor úr/nő!
Próbálom röviden leírni a betegségek folyamatát a mai napig, és ezekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni!
Augusztus elején kaptam egy szaruhártya gyulladást, előtte 8 évig kontaktlencsés voltam. Eleinte azt hittem, hogy kötőhártya gyulladás (előtte már többször is volt ilyenem), viszont volt, hogy az magától elmúlt, így nem mentem el orvoshoz. Majd 2 hét várás után elmentem egy rendelésre, ahol megállapították a diagnózist. Majd utána kaptam egy kötőhártya gyulladást is. Ezt 3 hónap keresztül kezelték sajnos eredménytelenül többféle cseppel és kenőccsel. Majd úgy gondoltam várok egy kicsit, hátha a cseppek tartósítószere okozta már a gyulladást. Utólag hallottam, hogy már kb 3-4 hét eredménytelen kezelés után javasolt lett volna a kötőhártya leoltást, de ilyet nem készítettek, és össze-vissza voltam kezelve. Közben decemberben felfedeztem a péniszem tövében apró 4-5 darab szemölcsöt, mely már régebb óta ott volt, de pontosan nem tudom mióta. Utána olvastam, és elmentem nemi beteg gondozóba. Volt vérvételem, és húgycső leoltásom is HPV gyanúval, majd rögtön CONDYLINE-nal ecseteltem az orvos javaslatára, valamint nagyon erős immunrendszer erősítő tablettát szedtem aminek sajnos nem tudom a nevét. Majd 3 hét múlva az eredmények egyedül CHLAMYDIA trachomatis DNS-re lettem pozitív. Erre Doxiciklin AL 100mg-ot szedtem 10 napig napi 2x1-et. Mint kiderült a Chlamydia okozhat kötőhártya gyulladást, ez magyarázhatja, hogy a mai napig is egyik nap vöröses, másik nap tisztább a szemem, viszont mivel elvileg a Chlamydia kezelve lett és még mindig az említett panaszom van,így elmentem a szemész orvoshoz ezzel a hírrel, majd készült 1 hete egy kötőhártya leoltás, melynek az eredménye, hogy STAPHYLOCOCCUS AUUREUS tenyészett ki, de a gomba tenyésztésnek és az anaerob vizsgálatnak még nincs eredménye. A héten fogok menni már korábban leegyeztetett időpontban újra a nemi beteg gondozóba, ahol újból elvégzik a húgycső leoltást Chlamydiára. A szexuális partneremnél közben HPV DNS pozitívot és magas kockázatú HPV (HR) (genotípusok: 39,59,68,51)-et diagnosztizáltak, ezekre és negatív lettem.
Nagyon tanácstalan vagyok, kérem segítsen!
Köszönettel: NP

Válasz:
A Chlamydia trachomatis egy a sejtekben szaporodó parazita, különböző szervekben okozhat fertőzést, leggyakrabban a nemi szervek környékén. Hazánkban mintegy 2-10%-ban fordul elő, nagyon gyakran tünetmentes. A férfiaknál a fertőzés tünete lehet húgycsőgyulladás, az ágyéki területen kis csomók megjelenése, ezek gyakran fájdalmasak lehetnek. A szemen okozhat kötőhártyagyulladást, elképzelhető, hogy Önnél is ez történt, ill. felülfertőződött más kórokozóval. A szájon keresztül adott antibiotikummal a betegséget könnyű gyógyítani, a szem fertőzésére antibiotikum tartalmú szemkenőcsök alkalmasak. De kötőhártyagyulladást még sok egyéb is okozhat, a vírusos fertőzés a leggyakoribb, de ha sokat ül autóban vagy légkondícionálót használ, szintén gyulladásos tünetek léphetnek fel. Ezeket a panaszokat gyulladáscsökkentő szemcseppek megoldják.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Kedves Doktornő/Doktor úr!
A panaszom a következő lenne. 13 éves korom óta erősen korpásodik a hajam. Számos sampont kipróbáltam (Nirozal, Psorioderm, Seborin, kénes samponok) és olajoztam is a fejbőröm, viszont a hatás többnyire elmaradt. A fejbőröm a mai napig korpásodik, főleg téli hideg időszakban, nyáron a sós tengervíz sokat segít neki. Mi tévő legyek? Milyen megoldást javasolna a korpa megszüntetésére?

Válasz:
A bőrsejtek elhalása és folyamatos cserélődése teljesen normális és gyakran előforduló jelenség. Alkalmasint ennek mértéke krónikusan, vagy bizonyos kiváltó tényezők következtében megnőhet, amit irritáló és időnként viszkető bőrpír is kísérhet. A korpásodás legtöbb formája jól kezelhető az erre kifejlesztett samponok, hajszeszek használatával. Ugyanakkor a a korpásodás különböző betegségek tünete is lehet: seborrhea, pikkelysömör (psoriasis), gombásodás okozta bőrelváltozás; ennek eldöntését mindenképpen bőrgyógyász szakorvos végezze! Keressen fel tehát bőrgyógyászt, ne kezdjen egyedül újabb kúrába!
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
36 éves nő vagyok, irodai munkát végzek. Pontosan 2 évvel ezelőtt elhunyt a nagyapám, akihez szoros szálak fűztek, így halála után hamarosan egy-egy extrasystole jelentkezett nálam. Azt vettem észre, mintha egy-egy ütést kihagyna a szívem minden egyéb tünet nélkül. Akkor jeleztem az orvosom fele, aki megnyugtatott, hogy pszichésen a gyász miatt van. Javulóban voltam, bár javasolták a Frontin /0,25 mg/ szedését, ha nagyon kellemetlen lenne. Már javulóban voltam, amikor édesapám is elhunyt, akkor szintén felerősödtek a panaszok, azaz napi 20-30 ilyen „félreütésem” volt. Voltam EKG, terheléses EKG vizsgálaton, mindent rendben találtak. Ahogy telt az idő, ismét javultam, a Frontint lecsökkentettem, ahogy csak tudtam, és Magne B6-ot szedek helyette. Azt észrevettem, hogy mindenszentekkor többször volt extrázásom, karácsonykor úgyszintén. Ha elmegyek a családommal kikapcsolódni, pl. nyáron 7 napig Olaszországban voltam, egyetlen extrám nem volt, és egy hónapja voltam wellnessben három napot a családdal, akkor sem volt semmi tünetem. Érdeklődnék, hogy mit tegyek? 155 cm magas, 53 kg vagyok, vérnyomásom 110-130/70, ha itt a jó idő máris kerékpárra ülök, sokat tekerek. A családom nagyszerű, van egy okos 8 éves kislányom, de egyszerűen nem tudom feldolgozni a két halálesetet és nagyon megkeserítik ezek az ütések az életemet. Folyton a pulzusomat figyelem, vajon mikor üt mellé? Ha mégsem a szívemmel van baj, okozhat-e ez a későbbiekben ott valamit? Most készülök szív UH-ra, bár a kardiológusom szerint a megnyugtatásom miatt csinálja meg, de nem lenne rá szükség.
Nagyon köszönöm válaszukat!

Válasz:
Extrasystole (ES), azaz melléütés mindenkinél előfordul. Azt lehet érezni, hogy kicsit késik a pulzus, majd egy nagyobb dobbanás következik. Akkor tartjuk veszélyesnek, ha percenként több alkalommal lép fel, illetve az EKG-ból látható, hogy veszélyes helyen keletkezett. Mivel Önnél a kardiológiai vizsgálatok megtörténtek és alaposak, szerintem megnyugodhat. Az biztos, hogy kellemetlen érzés, és minél jobb erőben van a szív, annál nagyobbat üt, annál jobban megérzi. Ugyanis az extrasystolés összehúzódás miután időben késik, ezért a szívkamra jobban megtelik vérrel és máris erőteljesebb a dobbanás. Előfordulását mérsékeli a nyugtató, a magnézium és a kikapcsolódás, viszont a szorongás, kialvatlanság, sőt az időjárási frontok is fokozhatják. A leírtakból látható, hogy Ön egy érzékeny, de egészséges "jó szívű” ember, a veszteségeken előbb-utóbb túl kell lennie, ez várhatóan csökkenti az ES-k számát.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Orvosszakértő!
65 éves, nő vagyok. 2016.májusában pitvarfibrillációm volt, mely 24 órán belül visszaállt a normál ritmusba. Azóta nem jelentkezett eltérés, 24 órás Holter és a terheléses vizsgálatom is normális volt. Kérdésem, hogy a vérhígítót, amit szedek, mennyi idő elteltével állíthatom le? Indokolt-e tovább szedni? A másik, hogy a leállítás fokozatosságát hogyan érhetem el, pl. a reggeli adag elhagyásával? (Természetes vérhígító tulajdonsággal rendelkező táplálékkiegészítőket is szedek.)
Előre is köszönöm válaszát.

Válasz:
A pitvarfibrilláció a szív kóros ritmusa, a pitvar remegése miatt a vér gyakran turbulál, alvadék képződhet. Rendetlen, többnyire szapora szívműködéssel jár. A pitvarból elsodródó alvadékok érelzáródásokat okozhatnak, aminek a következményei gyakran súlyosak (pl. stroke, bélelhalás stb.), ezért a megelőzés érdekében véralvadást gátló gyógyszert kell kapjon a beteg. Önnél úgy tűnik, egy múló epizód volt, ilyenkor már nem indokolt a véralvadás gátlás fenntartása, mert ennek is sok a mellékhatása. Valószínűleg gyomorvédelem érdekében savtermelés gátlókat is szednie kell, ezt is le lehet építeni. Minden gátló gyógyszer elhagyása csak fokozatosan történhet! A biztonsága szempontjából a leghelyesebb, ha a kardiológusával beszéli meg a továbbiakat egy újabb ellenőrzés után.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

1-2 nap alatt a semmiből kialakult egy elég érzékeny és fájdalmas csomó/gumó-szerű kemény golyó, ami jelenleg borsószem nagyságú és közvetlenül a péniszem feletti jobb oldalon helyezkedik egészen tőben. Vizuálisan is látható, hogy meg van duzzadva. Lágyéksérvem nagyjából 10 éve volt, amikor is egy hálót helyeztek a nyílásra és elvileg nem nagyon tud kiújulni. A mostani érzés is más, mert az puha volt, ez pedig kemény, és egyre jobban feszül. Avatatlankent próbáltam elemezni a dolgot, és tapintásnál azt figyeltem meg, hogy ugyanazon a részen található egy feljebbről, pont a hímvessző felé tartó izomrost/ín/ér vagy legalábbis valami hasonló, amit határozottan ki lehet tapintani, és ez a göb-szerűség úgy érződik, mintha pont ezen a vonalon volna, mintha közük volna egymáshoz. Sajnos lehetőségem nincs orvoshoz menni a következő 2 napban és egyre inkább aggódom. Azért is próbálok addig valami információt gyűjteni.
Előre is nagyon köszönöm a választ!

Válasz:
A lágyékban kialakuló, tapintható csomónak általában két oka lehet. Az egyik egy megnagyobbodott nyirokcsomó, ami összefügghet valamilyen gombás vagy bakteriális fertőzéssel. A másik ok lehet egy kis sérvlyukon keresztül kitüremkedő hasi képlet, ez lehet pl. bél vagy a hashártya része. Minél kisebb a lyuk, annál könnyebben kizáródhat a belecsúszott képlet, és a kizáródást sebészileg kell megoldani. Nem halaszthatja a sebésszel a találkozót. Ha esetleg megoldódott közben a problémája, akkor is érdemes felkeresni, megtudni az okot, ami az elváltozáshoz vezetett.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, aneszteziológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Én egy 33 éves, neurófibromatózisban szenvedő beteg vagyok. Nálam az I-es típust diagnosztizálták. Szinte tünetmentes vagyok, néha kell csak a felmerülő problémáimmal a bőrgyógyászomhoz fordulni. Szeretnék gyermeket, de félek, hogy örökölni fogja ezt a betegséget, vagy ennek a betegségnek valamelyik súlyosabb típusát. Úgy tudom, de nem vagyok benne biztos, hogy édesanyámnál is fennáll ez a típusú betegség.
Mekkora az esélye annak, hogy a születendő gyermeken örökli a betegséget, vagy valamelyik súlyosabb típusát?
Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:
A neurofibromatosis (v. Recklinghausen kór) örökletes betegség. Az 1-es típus (NF1) a testet behálózó idegek mentén a bőr alatt fejlődik ki, kötőszövetes, dudoros, esetleg csak pigmentfoltos elváltozásokat mutatva, a kettes típus (NF2) a hallóidegeken fordul elő. Ezenkívül még 6 típusa van, igen ritkák, a leggyakoribb az 1-es típus, kb. minden 3-4 ezer emberből egyen jelenik meg az elváltozás.
Miután örökletes, tehát genetikai, a kromoszómák hordozzák az eltérést, mégpedig az NF1-et a 17-es, az NF2-t a 22-es kromoszóma. A betegség dominánsan öröklődik, tehát átöröklődhet. Más típust nem tud továbbadni, hiszen az más génhez kötött. Bővebb válaszért érdemes genetikushoz fordulnia.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, aneszteziológus szakorvos

Oldalak