Hirdetés

Orvos válaszol rovatunk célja a tanácsadás egészségügyi problémákkal, tünetekkel, gyógyszerekkel kapcsolatosan. A kérdésekre orvos és gyógyszerész szakértőink válaszolnak. A beérkezett levelekre legkésőbb 5 munkanapon belül válaszolunk. A legérdekesebb levelek és válaszok megjelennek oldalunkon is.

A gyógyszerszedéssel, kölcsönhatással, mellékhatásokkal is sokszor találkozunk, ebben segít Önöknek oldalunk Gyógyszerkereső rovata is, amelyben a betegtájékoztatók szövegei szerepelnek az egyes gyógyszereknél – de az érdeklődők számára szükség esetén adunk részletesebb tájékoztatást is.

Számos esetben fordulnak hozzánk, hogy laboratóriumi, képalkotó vizsgálati (vérkép, rtg, CT, MR, ultrahang stb.) leletet értékeljünk, ebben már kevesebb szerepet tudunk vállalni, hiszen a leletet mindig vissza kell vinni ahhoz a kezelőorvoshoz, aki a vizsgálatot elrendelte. Ebben az esetben azt is fontos szem előtt tartani, hogy a laboratóriumi eredmények normálértéke laboronként eltér, ezért általános eligazítást nem lehet adni.

Kérjük, a leveleikben a kérdéses betegséggel, tünetekkel kapcsolatos fontosabb adatokat feltüntetni: nem, életkor, jelenlegi probléma, előző fontosabb betegségek, gyógyszerszedés ténye, gyógyszerek megnevezése.

Kérjük egyben a "Kérdésének témája" rovatot is szíveskedjenek röviden kitölteni (pl. allergia, vérzési problémák, hasi panaszok stb.).

A válaszról e-mailben kapnak értesítést, a kérdés és egyéb információk leírása végén adják meg email-címüket, ahová a választ szeretnék megkapni. Telefonos válaszadásra nincsen lehetőségünk. Az Orvos válaszol rovatban megjelenő levelekből a személyes utalásokat kollégáink eltávolítják.

Természetesen oldalunk a valódi orvos-beteg találkozás funkcióját nem tudja – és nem akarja - átvenni, hiszen szakértőink, orvos- és gyógyszerész tanácsadóink csak és kizárólag virtuálisan találkoznak Önökkel. Tehát a valódi orvosok, egészségügyi szakemberek felkeresését, a beszélgetést, a vizsgálatokat, annak értékelését, a diagnózist és kezelést semmilyen orvosi-egészségügyi weboldal nem helyettesíti, és jogilag sem teheti ezt meg.

A válaszok, a tanácsadás nem hivatalos állásfoglalás, értelemszerűen nem helyettesíti az orvosi diagnózist és kezelést, problémáival, betegségével minden esetben forduljon orvoshoz! 

Az EgészségKalauz "Orvos válaszol" tanácsadó rovat szakmai tanácsadója a PHARMINDEX.
© PHARMINDEX 2016-2017.

Jognyilatkozat és felhasználási feltételek

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
A feleségemnek már egy ideje nagyon viszket a lába a testápolók gyakori használata ellenére is. Ilyenkor nagyon kivakarja és nem tudunk ellene mit csinálni. Mit javasol, mit próbáljunk ellene tenni?
Köszönettel.

Válasz:
A bőrviszketés (pruritus) egyik leggyakoribb oka a bőr kiszáradása. A bőr túlzott szárazságának első tünetei 35-40 év között már jelentkezhetnek, de 60 év felett válnak gyakoribbá. A száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja, ezért fontos ezzel a panasszal szakszerűen foglalkozni. A túlzott bőrszárazság emellett komoly betegségek tünete is lehet.
A korral a bőr elvékonyodik, a kollagén és rugalmas rostok valamint a lipidek mennyisége csökken, a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek fokozatosan elpusztulnak. Ezt a folyamatot bőröregedésnek nevezzük, melyek együttesen a bőr kiszáradásához és viszkető érzéshez vezetnek.
Az idős emberek több mint felénél jellemző az ún. xerosis, vagyis a fokozott bőrszárazság kialakulása, mely a bőrviszketés egyik leggyakoribb oka. A bőr beidegzése is megváltozik, mely hozzájárul a viszketés élettani folyamatának kialakulásához. Kezdetben főként a lábszárakon, háton jelentkezik, később szinte test-szerte érezhetők az irritáló tünetek, melyek jellemzően az esti órákban, éjszaka a legsúlyosabbak. A vakarózás a viszketést súlyosbítja, mely újabb tüneteket provokál, így egy állandó körforgásban a tünetek tovább romlanak.
A bőrviszketést provokálja vagy súlyosbítja minden, ami a bőrszárazságot fokozza. Így például a hosszantartó, melegvizes fürdők, forró szaunák, vagy a téli hideg és a száraz levegő is. A testápolókban, kozmetikumokban lévő illatanyagok, kémiai tartósítószerek tovább súlyosbíthatják a viszketést. Ismert, hogy pszichés stressz, kimerültség, depresszió mellett a sokszor gyakrabban jelentkező tünetek nehezebben viselhetők és kezelhetők.
A bőr kiszáradása mellett bizonyos betegségek, például cukorbetegség, pajzsmirigy, máj vagy vesebetegség is okozhat test-szerte jelentkező viszketést. Ezek szakorvosi kivizsgálása és kezelése is szükséges.
Javaslom, hogy kedves felesége keresse fel háziorvosát, mondja el neki az észlelt kellemetlen tüneteket, és részletezze a használt készítményeket is! Háziorvosa elsősorban értékelni fogja az szedett gyógyszerei viszketést, túlzott bőrszárazságot okozó esetleges mellékhatásokat, ill. el fogja feleségét küldeni bőrgyógyászhoz további szakvéleményért, a probléma megoldásához szükséges egyedi vizsgálatok elvégzéséért. Sor kerülhet a központi idegrendszer működését szabályozó gyógyszerek adagmódosítására is a vizsgálati eredmények tükrében.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Doktornő/Doktor úr !
Kérem szépen a következő MR vizsgálat véleményezését. Válaszát előre is köszönöm!
Bal térd MR vizsgálata:
A kereszt és oldalszalagok megtartottak. A medialis meniscus testén a hátsó szarvra is ráterjedő kisebb ferde/horizontális ruptura látható. A laterális meniscus testén degenerációnak megfelelő jelintenzitás fokozódás ábrázolódik. A mediális femorotibialis compartmentben a porc kp. fokban elvékonyodott, itt tibia centralis területén körülírtabban kifejezetten elvékonyodott, itt subchondralisan ossealis oedema is ábrázolódik. A laterális femorotibialis compartmenben a porc kp. fokban elkeskenyedett, itt a tibia teherhordó felszínének megfelelően kb. 6x10 mm-es területen a csontcorticalis kifejezetten egyenetlen, folytonossága megszakadt, felette a porc csaknem teljesen elkeskenyedett. Ugyanitt subchondralisan kisebb ossealis oedema és egy nagyobb degeneratív cysta is látható. A patella enyhén lateralisalt, az MPFL femuron való tapadásánál a rostok kiszélesedtek, köztük folyadék ábrázolódik, ez kis fokú rupturára utalhat. A patella porcvastagsága viszonylag megtartott. Minimalis hydrops. Keskeny, lapos Baker-cysta. A quadriceps és patellain szabályos. A praepatellaris régióban a subcutis kissé oedemás. A PCL tapadásának megfelelően apró cystosus képlet figyelhető meg. A tibia laterális ízperemszélein apró entesophyta ábrázolódik. Medialisan az igen kiszélesedett subcutisban tág felületi vénák láthatók. Grade IV fokú chondropathia a femorotibialis compartmenekben. A laterális tibia condylusán felmerül osteochondralis laesio lehetősége.
Tisztelettel köszönöm.

Válasz:
Tisztelt Kérdező! A küldött MR lelet jelentős elváltozásokat mutat, nagy valószínűséggel sebészi beavatkozásra van szükség. Ortopéd szakrendelésen fogják eldönteni, hogy konzervatív vagy ortopéd sebészeti beavatkozásra van-e szükség.
Üdvözlettel: Dr. Genti György, reumatológus, klinikai farmakológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Dr!
Szeretnék érdeklődni, Ön szerint mi lehet a baja a szememnek a leírt tünet alapján.
Elég érdekes. A bal szememre homályosan látok távolra. Azonban ha kicsit hunyorítok, a látásom ismét kiélesedik. Romlana a szemem vagy lehetséges más ok? Arra gondolok, ha valóban baja lenne a szememnek akkor a hunyoritas ellenére is homályosan kellene látnom, nem?
Előre is köszönöm válaszát.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A panasz alapján feltehetően a bal szemének fénytörési hibája lehet, leginkább a rövidlátóság valószínű. Tanácsolnám, hogy vegyen részt egy szemészeti szakvizsgálaton. Amennyiben a fénytörési hibán túl más eltérés nem derül ki, akkor szemüveg viselésével a panasza feltehetően el fog múlni.
Üdvözlettel: Dr. Kóthy Péter, szemész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Doktornő! Amit tudni kell rólam, hogy minden apróbb tünet után az internetet bújom! Nem történt ez most sem másképp. 24 éves fiú vagyok. Körülbelül 2 hónapja vettem észre, hogy vérzik az ínyem, ha megnyomom, vagy nagyon ritkán magától is, de leginkább fogmosáskor! Fogorvosnál voltam, azt mondta a lepedék miatt be van gyulladva az íny, de nem is igazán törődött vele. Aztán valamelyik nap észrevettem, hogy fáj a bal vállam, most már néha a jobb kezem is, és itt ott az izmom is. Utánaolvastam és rábukkantam a leukémia tüneteire. Nagyon aggódom. Természetesen fogom magam és elmegyek vele orvoshoz, csak szeretném addig is kikérni a véleményét. Hőemelkedés? Lehet, azom is van, reggel általában mindig 36,4, viszont most, hogy utána olvastam a tüneteknek és beparáztattam magam, rögtön meg is mértem, és 37,1-et mutat a lázmérő. Betegnek és fáradékonyabbnak nem érzem magam. Januárban volt egy artoszkópiás térd műtétem, a seb szépen meggyógyult, szinte már alig látszik, sajnos akkor vérvétel nem volt. Ha akut leukémia lenne, az 2 hónap alatt már más tüneteket is produkált volna? Köszönöm előre is a válaszát!

Válasz:
Én az Ön helyében megnyugodnék és hinnék a fogorvosnak: a fogíny vérzésnek ugyanis számos oka lehet: vitaminhiány, túl erős fogmosás durva kefével, plakkok, fogkövek a fogak tövében: ezt le kell szedetni, ínybetegség stb. Ha csak fogmosáskor vérzik az is erre utal….
Az akut leukémiának alapvetően két fő formáját különítjük el:
1.) akut limfoblasztos leukémia - ez főként gyermekeket érintő, és igen jó százalékban teljesen gyógyítható betegség,
2.) akut myeloblasztos leukémia: főként a 20 év felettieket érintő betegség. A megkülönböztetés alapvetően a leukámiás sejt eredete szerint történik, és meglehetősen bonyolult laboratóriumi vizsgálatokra, többek között genetikai vizsgálatra is szükség van a teljes diagnózis felállításához.
Mindkét típusnál vannak még „alosztályok”, melyek megállapítása haematológus feladata, és fontos a kezelés megválasztása szempontjából. Az általános tünetek kapcsolódnak az ún. perifériás vérkenetből megállapítható eltérésekhez: fáradékonyság, hányiger, fehérvérsejtszám csökkenése, vérzékenység thrombocyta - vérlemezke-szám - csökkenése miatt, és mindezen eltérések miatt infekciók, azaz fertőzésre való hajlam. Ha a januári arthroscópos műtét jól gyógyult: ez jó jel. De hogy megnyugodjon: csináltasson egy egyszerű vérképet laboratóriumi beutalóval, és mutassa meg háziorvosának.
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
33 éves nő vagyok.
Jobb borda alatti szúró fájdalom miatt kerestem fel háziorvosomat - valamilyen epebajra gyanakodva -, aki uh vizsgálatra küldött. Az uh eredménye nem mutatott ki semmilyen elváltozást (epe, máj, hasi eredetűt). Orvosom szerint "beszorul a levegő". Az uh vizsgálatkor kiadott leleten viszont azt olvasom, hogy 66x34 mm-es uterus, ami kizárt, mivel 2009-ben hysterectomia abdominalis cum adnexis műtéten estem át. Kicsit tanácstalannak és bizalmatlannak érzem magam ezek után. A kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódjak a pontatlan eredmény miatt, és létezik-e az, hogy "beszorul a levegő" hetente többször is, más más időpontban, mozgástól vagy tevékenységtől függetlenül?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:
Ez valóban furcsa… én az Ön helyében vagy visszamennék az UH-t végző kollégához, vagy egy másik beutalóval egy kontroll UH vizsgálatot kérnék, akár ugyanott. Ami előfordulhatott: a negatív leletek esetében gyakran a gépben lévő standard szöveget emelik be a kollégák - így gyorsítva az adminisztrációt -, és ilyenkor előfordulhat, hogy tévednek. A levegő, ha „beszorul”, annak oka van, és folyamatosan fáj légmell formájában. Ezt a mellkas rtg mutatja ki. Ami valószínűbb: epehólyag gyulladás, vagy epe besűrűsödés, amit nem feltétlenül lát az UH vizsgálatot végző. Labor, vérvétellel az epeprobléma kimutatható. Javaslom tehát: ismételt UH, vérvizsgálat májenzimekkel, vérkép sűllyedés is legyen benne és egy mellkas rtg -ez nem árt 1-2 évente, már csak a tüdőszűrés miatt is, bár remélem nem dohányzik, de attól függetlenül is javasolt. Az eredményekkel a háziorvosát keresse fel!
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:

Tisztelt Doktor Úr!
39 éves nő vagyok. Kb. 2 éve vannak a szegycsont mögött érzett, pár másodpercig tartó éles, hasító fájdalmaim.
Általában lehajoláskor, illetve testhelyzetváltozáskor sűrűbben előforduló, ijesztő érzés.
4 éve kezelnek reflux betegséggel, jelenleg Esomeprazol 40 mg tablettát szedek, 2x1 dózisban.
Régebben sűrűn éreztem a gyomorsavat a torkomban, de az elmúlt, pár évben nagyon ritkán volt a maró érzés, viszont a gyomorszáj környéki görcs, illetve a szegycsont mögötti fájdalom felerősödött és sűrűbbé vált.
Több alkalommal jártam már kardiológián is az ijesztő tünetek miatt, de mitralis prolapsuson kívül egyéb elváltozást nem találtak. Terhelésre a pulzusom már az első 10 mp-ben 140, rengeteg extra ütés van és pihenéskor több perc kell, míg visszatér a nyugalmi pulzusszám, emiatt sajnos intenzíven mozogni sem tudok. Erre a tünetemre jelenleg Bravadin tablettát írt fel az orvos, egyéb vizsgálat nem történt.
Gasztroenterológusnál jártam, ahol manometriás vizsgálat eredménye a következő lett:
Gerd, inkompetens LES, hiatus hernia. Ezt a vizsgálatot egy 24 órás PH-metria vizsgálat követte, melynek leletére jelenleg várok.
Mai napon újra több alkalommal éreztem enyhébb szegycsont mögötti éles szúrásokat, melytől ismételten nagyon megijedtem. Szeretném megkérdezni az Ön véleményét is, vajon valóban nem a szívem az, ami ezt a szegycsont mögötti fájdalmat okozza?
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:
Kedves Kérdező!
Az Ön által írtak alapján azt gondolom, hogy a szúró mellkasi diszkomfort, fájdalom érzés kardiális eredete minden bizonnyal kizárható. Általánosságban elmondható, hogy szúró mellkasi fájdalmat szívbetegség nem okoz. Kardiális eredetű mellkasi fájdalom inkább tompa, nyomó, szorító jellegű túlnyomó többségben. Kivétel az aortadissectio, ez a főverőér súlyos, életveszélyes, többnyire hirtelen fellépő betegsége, amely a megsemmisítő, inkább háti fájdalom mellett sok egyéb tünettel és panasszal is jár.
A szúró fájdalom hátterében szerintem a rekeszsérv és az ismert reflux betegség állnak együttesen. A rekeszsérv okán a mellkasba került (felcsúszott) és a mellkasban "rekedt" gyomorrészlet tartalma nehezebben távozik előrefelé, ugyanakkor az alsó záróizom (les, azaz lower esophagus sphinchter) elégtelensége miatt a savas gyomortartalom könnyen jut vissza a nyelőcsőbe. Ugyan a gyomorsavcsökkentő gyógyszer a savas, égető érzést megszüntette, de a gyomor emésztő nedveit is tartalmazó gyomorbennék visszajut a nyelőcső alszó szakaszába és ott a nyálkahártya irritációját, erosióját (maródását) okozhatja. Azt gondolom, hogy ezirányú panaszai mindenképp pepticus (azaz gyomornedv) eredetűek és ebben a rekeszsérv is egyértelműen közrejátszik.
Mindenképpen tanácsolom, hogy kérje az Önt gondozó gasztroenterológus szakorvos segítségét, és kérjen tájékoztatást a probléma esetleges sebészeti megoldási lehetőségeit illetően, ugyanis a rekeszsérv döntő szerepet játszik a tartós nyelőcsőbántalom kialakításában. Azért is fontos ez, mert hosszú távon ez egy fakultatív precancerozisnak, azaz rák megelőző állapotnak tekintendő. A nyelőcső nyálkahártyáját tartósan érő bántalom folyamatos sejtosztódási, regenerálódási kényszert jelent, és megnő a rákos elfajulás veszélyének lehetősége.
A fizikai terhelés során fellépő szapora szívdobogás összefüggésben lehet a mitralis prolapszussal. Terhelhetőségének lehetőségeiről kérje bátran gondozó kardiológusa véleményét.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos

Oldalak

Aktuális hírek

Milyen betegségre utalhat az állandó fáradtság?

A fáradtságot érző emberek 20-30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt vagy, és az érzés csak fokozódik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötör. Ha pedig...

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

további cikkek >>