A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Antidepresszáns - és természetes hatóanyag?

#Pszichiátria
2011.02.23. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Véleményét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy az orbáncfű, mint természetes antidepresszáns szedhető-e Ventadepress 75 mg-os tabletta mellé kiegészítő kezelésként. Több leírásban is szerepel, hogy sok antidepresszáns mellé nem használható, mivel a gyógyszer kölcsönhatásba kerül vele, így felerősíti az antidepresszánsok hatását. Én a pánikbetegségemre 300 mg-ot szedtem naponta ebből a tablettából, majd 150- és jelenleg 75 mg-ra csökkentett adagon élek.

Szeretném elhagyni az antidepresszánst és sokat segítene, ha esetleg más egyéb természetes szert is javasolna további kezelésemhez.

Tisztelettel!

Hirdetés

Válasz:

Jól tette, hogy írt a gyógyszerkölcsönhatással kapcsolatosan!

A Ventdapress (venlafaxin) erős szer a depressziós és szorongásos kórképek kezelésében. Az Ön által kérdezett orbáncfű (hatóanyaga hypericin) nem szedhető az előző szer mellett, mert fennáll az ún. szerotonin-szindróma kialakulásának veszélye.

Ez a jelenség eléggé súlyossá is fokozódhat, a jellemző tünetek: szapora szívverés, izzadás, pupillatágulat, remegés, érzékenyebb reflexek, vérnyomásemelkedés, mely végül sokkba is torkollhat.

Az együttadás, együttes szedés tehát tilos!

Az antidepresszánssal kapcsolatos bármely változtatást meg kell beszélnie a kezelőorvossal, mert az esetleges önkényes dóziscsökkentés ronthatja a tüneteket, tehát ezt mindenképpen egyeztetni kell!

Természetes szerekkel a valódi depresszió és pánikbetegség ilyen értelemben nem kezelhető, a gyógyszerek mellett egyéb terápiák (pszichoterápia, munka, zene, szocioterápia, párterápia stb.) is természetesen alkalmazható - ez mind a szakember kompetenciája és egyben felelőssége is.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.