Jelenlegi hely

Hirdetés!
28 éves nő vagyok.A problémám a gerincemmel van, a felső háti csigolyák közül 2 (minden második) oldalirányban kijjebb van csúszva a gerinc vonalából.Ez a probléma már pár éve fenn áll,de mivel nem okoz problémát,eddig nem fordultam orvoshoz.Egyébként a testtartásommal nincs baj, egy picit szerintem túl jó is,lehet hogy ez a baj,hogy nagyon feszes a tartásom?!.Fájdalmat nem okoz,esetleg nagy terhelés után érzek kis zsibbadásszerűt azon a területen.
A kérdésem az lenne, hogy ezzel sportolhatok-e (futás), vagy azonnal keressem fel a háziorvosomat? Vagy Csontkovács?
Ahogy részletesen leírta a gerincproblémájával eddig nem fordult orvoshoz, de felteszem, hogy a csigolyák elcsúszását (valamikor) mégiscsak szakember kellett megállapítsa. (?)

Sportolás, vagy bármilyen megerőltető tevékenység űzése előtt javasolnám megkeresni - a háziorvoson keresztül - a területileg illetékes reumatológiát. A gerincről felvétel kellene, és ez alapján mondja meg a szakorvos, kell-e speciális terápia, űzhető-e megfelelő kondíciók és terhelés mellett sport, stb.

Csontkovácsot csak olyan szakembert javaslok, aki maga is reumatológus, vagy ortopédus, illetve akit a fentebb említett szakorvos tud majd Önnek ajánlani.

Üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt szakértő! Már évekkel ezelőtt elmentem a háziorvosomhoz, hogy a baloldalamban fájást érzek. Elküldött ultrahangra, voltam béltükrözésen, semmit nem találtak. Egy ideig meg is voltam, helyenként éreztem újból ezt a fájást, de megint nem akartam elmenni az orvosomhoz, ha úgysem találtak semmit. Most egy hónapja, intenzívebben éreztem ezt a fájást a kis medence csontomnál. Elmentem újból, és mondtam, hogy nekem továbbra is fáj az oldalam. Megtapogatta, de ő nem érzett ott semmit, azt mondta, hogy még sem ultrahangra nem mehetek újból, meg gyomortükrözésre sem. Adott hashajtót, hogy lehet, hogy a széklet nyomja a beleket. Azt be is szedtem, viszont most a székletemmel nincs baj, de az oldalam így is érzem. Voltam női orvosnál is rákszűrésen, ahova rendszeresen járok, de ő megerősítette papíron is, hogy női oldalról minden rendben van. Most nem tudom mit tegyek? Lehetnek lelki okai is, vagy valami más? Már van, hogy a fájás kihat a bal combomba is a fenekem alatt. Viszont nem tudom ez kötődhet-e ehhez? Várom válaszát. Köszönöm!
Válasz:
A fájdalom összefügg-e mozgással, kisugárzik-e valahova, pihenéskor szűnik? Befolyásolja az étkezés, a széklet rendben van? Tapintásra érzékeny a hasa? Ezek azok a kérdések, amik közelebb vihetnek a diagnózishoz. Az ilyen típusú fájdalmaknál gyakori, hogy az elváltozás a derék- és keresztcsonti (lumbosacrális) területből indul ki és az idegek mentén sugárzik, de elképzelhető a bal oldali, leszálló vastagbél időnkénti görcse. Néha a csípőlapát belső, hasi részén lévő izomzat feszülése, spaszticitása is panaszt okoz. Lumbosacrális rtg ill. reumatológusi vizsgálat segíthet kideríteni fájdalma okát.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy akinek 2008-ban kezdődő Raynaud-szindrómát állapítottak meg, de nem kezelték, és a tünetek súlyosbodtak, annyira, hogy ha 20 foknál hidegebb helyen vagyok, már szédülök is, fájnak a végtagjaim a hidegtől és ha melegbe megyek, jobban leszek. Ez azt jelentené, hogy a súlyosabb fázisban vagyok? Meg ha hosszabb ideig hidegben vagyok, a keringésem összeomolhat?
Válasz:
A Raynaud-szindróma egy másodlagos jelenség, melyben a primer Raynaud-kórhoz hasonló jelenség figyelhető meg. Nevezetesen elsősorban a kéz (leggyakrabban a mutató és középső) ujjainak többnyire hideg vagy érzelmi behatásra történő elfehéredése, fájdalma. Ehhez a lábujjak és ritkábban az orr, fülek, ajkak érintettsége társulhat még. A jelenséget az ujjakat (vagy a fentebb említett egyéb testrészeket) tápláló arteriolák heveny, reflexes, átmeneti szűkülete okozza. Ezt az érfali simaizomsejtek hirtelen kialakuló spazmusa, "görcsös" összehúzódása okozza. Ennek a hátterében az arteriolák keresztmetszetét szabályozó vegetatív idegrendszeri mechanizmus elégtelensége, nevezetesen a szimpatikus idegrendszernek a túlzott aktivitása áll. Amikor ez a jelenség más alapbetegséghez kapcsolódva, azok járulékos "szövődményeként" fordul elő, akkor beszélünk Raynaud-szindrómáról. Azon betegségek, melyekhez járulékos Raynaud-szindróma is csatlakozhat, nagyrészt autoimmun eredetűek, vagy valamely malignus vérképzőszervi betegséghez tartoznak.
Ilyenkor a tüneti kezelésen kívül alapvetően az alapbetegség eredményes kezelése vezet tartós sikerre. A tüneti kezelés az artériák spazmusának, szűkületének oldódását segíti elő. Javasolt a mielőbbi meleghatás biztosítása. Meleg helyre menni, az érintett testrészeket melegíteni. Lehetőség van gyógyszeres segítségre is. Erre alkalmas gyógyszerek a Ca-csatorna gátló gyógyszerek (pld. nifedipin, diltiazem) vagy nitroglicerin tartalmú kenőcsök. Újabb készítmények az USA-ban alkalmazott prosztaglandin származékok (Alprostil).
A tartós panaszmentességet azonban az alapbetegség kezelése segíti.
A Raynaud-szindróma lefolyásában nem ismerünk stádiumokat. A jelenség jelentkezésének gyakorisága illetve az erek összehúzódásának mértéke az alapbetegség állapotával szorosan összefügg, de jól kezelhető a fenti lehetőségek valamelyikével. A keringés összeomlása emiatt biztosan nem következik be.
Amennyiben az ujjak elfehéredésével járó érösszehúzódás tartós és lassabban oldódik, a vérlemezkék összecsapzódását gátló gyógyszerek (pld. Aspirin Protect) rendszeres szedése javasolt a kis artériák trombotikus elzáródásának megelőzése végett.
Alapvetően a jelenség hatására súlyos szövődmény kialakulásától ne tartson. Alapbetegségére vonatkozó kezelési lehetőséggel és annak kimenetelével kapcsolatban kérje kezelőorvosának a segítségét.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
36 éves hölgy vagyok, 2 éve küszködök nyak, váll, lapocka fájdalommal, migrénes fejfájással és szédüléssel. Többször voltam kezeléseken, gyógytornán, amit itthon is végzek, injekciókat is kaptam, de ennek ellenére sem javul az állapotom. Gyógyszereket is kaptam, de az sem hozott javulást. A legutóbbi MR vizsgálat eredménye a következő volt: A nyaki lordosis CIV.-V.punctum maximummal kyphosisba hajlik, a ventralis liquortér C.IV-V. magasságban szűkebb. A nyaki gerincen balra convex scolioticus tartás, mérsékelt fokú spondylosis látható. A nyaki intervertebralis discusok jelmenete a T2 jellegű képeken csökkent, ez degeneratióra jellemző. A C.V./VI.discus területén dorsalisan bal paramedialisan, laterálisan széles alapú körülírt előboltosulás látható, mely a ventralis liquorteret szűkíti, a myelon ventralis területét eléri, azon érdemi benyomatot nem okoz. A nyaki myelon területén egyértelmű körülírt kóros jeleltérés nem látható. A craniospinalis átmenet területén destructió nem látható. A kisagyi tonsillák a foramen magnum síkját nem haladják meg. Gyógytornát, kezelést javasoltak, azon túl vagyok, de javulás nincsen, dolgozni ez miatt nem tudok, fél éve számoltam le, a munkahelyemen igénybe volt véve a nyakam, 6 évet dolgoztam ez hozta elő a nyakigerinc problémámat. Segítséget szeretnék kérni,hogy mivel tudnám helyrehozni magamat, hiába nem dolgozom, jobb nem lett. A közérzetem sem jó, mert szédülék, fáradékony vagyok, és állandó fájdalmaim vannak. Mivel javítható az állapotom? Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Panaszainak okára valószínűleg az MR vizsgálat magyarázatot ad. Az elferdült nyaki gerinc /C IV-V/ a kilépő idegeket nyomja, nyomhatja. A C V-VI discus szűkíti a gerinccsatornát, ez okozhatja a panaszt, a kettő együtt pedig biztosan nagyon fáj. Azt javasolom, minél előbb forduljon idegsebészethez, esetleg műtétre lesz szüksége az elváltozások miatt.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm! Szeretném a véleményét kérni. A derekam nagyon fáj már két éve. Meghúztam a hátam és lett egy izom csomó. Hiába kaptam izomlazítót és egy papírt amin rajta van, hogy milyen gyakorlatokat végezzek. 4 napja fekszem, mert nem tudok talpra állni (egy évvel ezelőtt két hónapig tartott, mire helyre jött nagyjából). A fájdalom öv szerű, ha sétálok, a csípőmbe és a lábamba sugárzik. Voltam röntgenen, de nem mutatott semmit. Hiába mondtam, hogy nem csak az izomcsomóval van gond. Egy centivel a csomó felett ha megnyomom a gerincem, nagyon szúr és érzem is, hogy nincs rendben valami. Kérem segítsen, mit tudnék ez ellen tenni? Tegnap este ki jött a háziorvosom és kaptam egy injekciót. Kicsit jobb lett, de nem tudok talpon maradni pár percnél tovább, mert újra bele sugárzik a lábamba és a derekam nagyon fáj. Sokszor előfordul, pl zuhanyzás közben, ha hirtelen hátra dőlök, mind a két lábamon végig fut a szúró jellegű zsibbadás. Kérem segítsen! Köszönöm.
Válasz:
A krónikus, régóta fennálló, időnként erősödő derékfájdalmak oka lehet a csigolyák kisízületi blokkja, ami erős derékfájdalmat, izomgörcsöt, járási nehézséget okoz. Nem zárható ki a porckorong esetleges sérvesedése sem. Ezeket az izom és kötőszöveti, ún. "lágyrészi" rendellenességeket nem mutatja ki a röntgen felvétel. Amikor valamilyen sérülés, húzódás létrejön, erős izomgörcs lép fel, hogy stabilizálja az adott gerincszakaszt. Gyakori, hogy ez az izomspazmus tartósan fennáll, az izomcsomó belsejében vizenyő-gyulladás-kalcium lerakódás megy végbe, ami tartósan megmarad, kitapintható. A hirtelen fellépő hát-, derékfájdalmak kezelésére általában az első két napban ágynyugalom és az adott izomcsoport hűtése (pl. hűtőzselével), azután könnyű mozgás és a fájdalmas terület melegítése (legjobb rá a meleg, erős zuhany), majd fizikoterápia javasolható. Gyógyszeresen fájdalomcsillapító, izomlazító, ezek kenőcsök, krémek formájában is hatásosak. Az izomcsomók kezelésére bevált az ún. triggerterápia, a fájdalmas rész "száraztű" kezelése, kollagén, érzéstelenítő, stb. injektálása. A tartósan fennálló, nagy fájdalommal vagy érzészavarral járó panaszoknál gerincsebész konzilium véleményét érdemes kikérnie.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt doktor, doktornő!

Érdeklődnék hogy mitöl lehet h a bal hónajj alatt a borda ivek között, és a bal mellem alatt szúró fájdalom van ,de nem folyamatosan hanem néhai szúrás, azt mondta a házi orvos h nem vagyok szív beteg, a szúró fájdalomra pedig sirdaludot irt, azota is megvannak a tünetek. Ez mitöl lehet? esetleg, és hova mennyek, ezzel?
Elöre is köszönöm válaszát, válaszukat!

Maradok tisztelettel:

Megjegyzések:

2014-04-15 13:06:55
Dr. Székely Gábor 2014-04-15 13:13:49:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ezek közül egyik a szívprobléma, angina, esetleg infarktus veszélye.
A kivizsgálást a háziorvos kellene elrendelje, az alábbi irányok lehetségesek:
1. Kisugárzó mozgásszervi fájdalom - reumatológia
2. Reflux, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri panasz kisugárzó fájdalma - gasztroenterológia
3. Amennyiben szívproblémák irányában nem történt konkrét vizsgálat akkor - kardiológia (EKG, esetleg szív-ultrahang.)

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr a segitségét szeretném kérni abban a dologban hogy jelenleg jelenleg Synotabs porcépitö tablettát szedek már 3.-dik hónapja a háziorvosom azt mondta hogy most 3 hónap szünetet kell tartanom ellenben az üzemorvosom pedig azt mondta hogy abba ne hagyjam a porcépitö szedését csak más összetevöjüt szedjek a súlyom miatt(150 kg) ne hagyjam abba.Szeretném az ön szakmai véleményét kikérni ez ügyben.
Tisztelettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem, természetesen igen nagyszámú "porcépítő" készítmény létezik. Általában mindegyikben a glukózamin, a kondroitin, és az MSM szerepel. Különböző variációkban és dózisokban. Egyrészt segítik artrózis (kopás) esetén a porc újraépülését, másrészt gátolják annak bomlását.
"... helyreállítják az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. a kondroitin-szulfát pl. fokozza a proteoglikán- és kollagén szintézist, valamint a synoviocyták hialuronsav termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait..."

Hosszabb távú alkalmazásuk okozhat kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, de ez ez teljesen egyéni. Valóban célszerűbb a kúraszerű alkalmazás, 3 hónap, majd 3 hónap szünet stb.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Hetek óta fenn áll az a problémám, hogy a jobb kézfejem időnként nagyon hideg, evvel eddig igazán nem is foglalkoztam,mert jeleztem problémámat háziorvosom felé aki azt mondta nincs semmi gond. Viszont most párosult a kézfejem hidegsége mellé vállfájdalom, illetve a karom időnkénti zsibbadása. A kérdésem az lenne, hogy ezt vajon mi okozhatja? Hova fordulhatok evvel a problémával? ortopédiára vagy reumatológiára?
Megtisztelő válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A leírt tünetek két irányba vezethetnek:
1. Reumatológia, képalkotó vizsgálatokkal tisztázható, hogy mozgásszervi jellegű-e a fájdalom
2. Kardiológia: szív-érrendszeri tünetek is mutathatnak kisugárzó típusú, nem annyira jellegzetes fájdalmakat, érdemes lenne adott esetben itt is vizsgálatot kérnie (legalább egy EKG, vérnyomás, fizikális vizsgálat szintjén).

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
T. Dr-úr
Január körül kezdődött nálam az izületi fájdalom a bal kezemen a középső
ujjam a duplájára dagadt a jobb kezemen a kis ujjam is és a talpamon a kis párnácskák a sarkamnál megduzzadtak a bokám is, van olyan időszak ,hogy iszonyatosan fáj-kaptam rá kezelést de nem ért semmit -fájdalom csillapitót is szedtem de csak pillanatnyilag hat-most homeopátiás golyókat szedek( graphites5-és carduus marianus5)-de ettől sem szünik a fájdalmam főleg a középső ujjam fáj és nagyon dagad..kérem válaszát ,hogy mi okozhatja ezeket és mit tegyek a gyógyulásért...Köszönöm..
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Leírása alapján sokízületi gyulladást tudok feltételezni. Diagnosztika történt valahol, pl. reumatológusnál? Képalkotó vizsgálatot végeztek az ízületekről? A kezelés miből állt? (fájdalomcsillapítók,
gyulladásgátlók, fizikoterápia?) Esetleg megnevezné, milyen gyógyszer/eket kapott?

A homeopátiához érdemben nem tudok hozzászólni. Szervi - értsd ízületi - elváltozásokat gyógyszeres úton lenne célszerű kezelni. Javaslatom - ha ez még nem történt meg - reumatológiai szakrendelés felkeresése. Főként, ha jól értem, nem egy, hanem több ízület egyidejű gyulladása áll fenn, ezzel komolyabban kellene foglalkozni.

üdvözlettel: