2015. szeptember 3. csütörtök, Hilda napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos válaszol

  Orvos válaszol

  Orvos válaszol rovatunkat azért hoztuk létre, hogy Ön elküldhesse egészségügyi problémáját orvos szakértőinknek. A beérkezett levelekre legkésőbb 5 munkanapon belül válaszolunk, és a legérdekesebb levelek és válaszok megjelennek az oldalunkon is. Nem válaszolunk a kérdésre, ha nem értelmezhető vagy nem témába illő. A válaszról Ön e-mailben kap értesítést. Kizárólag levélben érlezett problémákat tudunk kezelni, telefonos válaszadásra nincsen lehetőségünk. Az Orvos válaszol rovatunkba beválogatott olvasói levelekből a személyes utalásokat kollégáink eltávolítják. Az itt leírtak nem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak, amennyiben panaszai nem szűnnek meg vagy enyhülnek, mindenképpen forduljon orvoshoz.

  Ismerje meg szakértőinket, akik az Ön levelét várják:

  dr. Altorjai Péter
  dr. Biró Balázs
  dr. Dobróka Tamás
  dr. Pallay Kinga
  dr. Székely Gábor

  Orvos válaszol találatok

  Keresőszó:
  Összes találat: 1 db

  EBV-fertőzésMegválaszolva: 2011. október 7.

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Infektológia
  Üdvözlöm !
  a fiamnál mononucleosis infectiot diagnostizáltak..
  ... éves és mellette a nyaki nyírokcsomó duzzadat nagyon ezért ultrahangra küldtek..Az lenne a kérdésem hogy ezt hogyan és honnan kaphatta el vagy mitől és mennyire veszélyes ez őrá nézve..Májnagyobodása és lép nagyobodása van... Úgy-e ez kezelhető ..??? Van egy ... éves kislányom és kérdésem hogy ő nincsen veszélyben a fiam mellett..Nem kaphatja e el tőle...Szeretnék bővebb információt kapni erről a fertőzésről és mi veszélyes őrá nézve.
  Előre is köszönöm válaszát...Kértek tőle egy Monostikon tesztet is..Ez mit jelent???? Köszönöm..
  A másnéven Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzésnek, régebben Pfeiffer-féle mirigyláznak, újabban "csókbetegségnek" nevezett mononukleózis valójában fontos - általában nem igazán veszélyes vírusfertőzés.

  A legtöbben már gyermekkorban átesnek az EBV fertőzésen, méghozzá klinikai tünetek jelentkezése nélkül, esetleg influenzaszerű tünetekkel - ebben az esetben későbben már nem fejlődnek ki definitív tünetek.
  Főként a serdülőkben. fiatal felnőttekben gyakoribb.
  Főbb tünetei:
  láz, fáradtságérzés, súlycsökkenés, rossz közérzet, torokgyulladás, apró bevérzések a bőrön, étvágycsökkenés.
  Jellemző még a nyirokmirigy-duzzanat, máj- és lépnagyobbodás, sárgaság. Idősebbekben inkább ez utóbbiak, a nyirokmirigyduzzanat kevésbé.
  A fertőzés 4-7 hét alatt tör felszínre, zajlása ezután kb. 2-3 hét, egyes tünetek még megmaradhatnak később is. Nyál útján terjed (csókbetegség elnevezése innen ered).
  Kezelés:
  A betegség magától mutat múló tendenciát, tehát gyógyszeres kezelésre nincsen szükség. Pihenés, ágy/nyugalom szükséges főként a zajlás 2-3 hetében. A lázat és egyéb tüneteket lehet mérsékelni, csökkenteni.
  Az esetek kb. 5%-ában fordulhat elő szövődmény, akkor az már kezelendő. (ilyen lehet pl: agyhártyagyulladás, egyes idegrendszeri betegségek).
  A betegben a vírus (EBV) szunnyadó állapotban megmarad. A későbbiekben a beteg élete során esetleges autoimmun betegségek oka lehet (pl. SLE, szklerózis multiplex, reumatoid artritisz.)
  A monosticon teszt szerológiai vizsgálat, antitest pozitivitásra vonatkozik, nem mindig ad megbízható eredményt.

  Üdvözlettel, és jobbulást kívánok!


  További levelek a témában

  Húgyúti fertőzés, vagy agyhártyagyulladás?

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Infektológia
  Tisztelt DoktorÚr/Nő!

  Arra szeretnénk választ kapni,hogy hogyan lehetséges az,párom ...hete laborban járt,s kimutattak vizeletében és a spermiumában E-colit,amire beszedte a cifrant,cedaxot(ezeket kapta),most kontrollra visszament és streptococcus pneumonia bakt,tenyészetet találtak...
  A leírtak alapján bizony nem könnyű kibogozni, hogy mi lehet/ett pontosan a háttérben.

  Ha magánlaborba mentek, akkor feltehetően ezt \"magánkezdeményezés alapján\", hiszen a háziorvos a normál, SZTK-laborba utalja a betegeket.
  Azt nem tudtam kideríteni ugyanis, hogy ki...

  Tbc hogyan terjedhet?

  Szakértő neve:
  A kérdés szakterületi besorolása: Infektológia
  Témakörök: fertőző betegség, tbc
  Tisztelt Doktornő/Úr!

  Szomszédomat 3 éve tüdőrákkal műtötték, most pedig tbc.-t diagnosztizáltak nála. Mivel beszélgetés formájában napi szinten érintkezünk, kérdésem, hogy kérjek -e ez irányban vizsgálatot.

  Válaszukat köszönöm :
  Amennyiben ismerősénél valóban tbc-t, tehát aktív tuberkulózist diagnosztizáltak, és Önök valóban napi szinten érintkeznek, talán célszerű lenne Önnél egy szűrővizsgálat elvégzése.

  A tbc kórokozója a Mycobacterium, elsősorban cseppfertőzéssel terjed, tehát köpés,...

  Gombás fertőzés, terápia

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Infektológia
  Témakörök: gombás fertőzés
  Tisztelt Dr-úr visszatérő gombás fertőzésem van amit eddig MICOSYST 150 mg-os gyógyszerrel kezeltem. De visszatérő lett és most már a spermám is véres.Kérem segitségét hogy megtudjam milyen jellegű ez a betegség és milyen gyógyszert ajállana.
  Angliába költözöm és...
  A visszatérő gombás fertőzés már önmagában sem biztató, ha valóban ez orvosi szempontból igazolt diagnózis. Megkérdezném azért hogy milyen gombáról van szó (tehát Candida, vagy egyéb belszervi gombásodás), és ez felületen van, vagy belső szerven, nemi szerven, ez nem derült...
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre