Hirdetés
Kérdés: 
Néhány éve pajzsmirigy alulkukodesre szedem az euthyrox25-os gyogyszert. 10eve van egy jo indulatu fibromas daganat a mehemben.2 evvel ezelottig csokkent a merete de amiota szedem a pajzsmirigy gyogyszert mar 4 kisebb fibromas daganatta fejlodott. kb 12 eve meg szedtem pajzsmirigy gyogyszert es az utan nott a daganat a mehemben ezert abba hagyatam a gyogyszer szedeset. Meg szeretnem kerdezni, hogy lehetseges-e, hogy a pajzsmirigy gyogyszerem valtsa ki a fibromas daganatok novekedeset. a nogyogyasz orvosom orgametril gyogyszert irt fel. Szeretnem kerni a tanacsat, hogy a ket hormongyogyszer nem okoz-e meg tobb panaszt, vagy megtobb daganatot es szedhetem-e oket egyutt?
elore is koszonom a valaszat!
Válasz: 
A fibróma jóindulatú daganat, keletkezésének oka ismeretlen. Semmilyen gyógyszer szedése nem okoz fibrómát. Amennyiben vérzési rendellenességet okoz a fibróma, gyógyszeres kezelése szóba jön, azonban nem az Ön által említett Orgametrillel, amely Magyarországon már nincs forgalomban, hanem valamely hasonló hatóanyagtartalmú készítménnyel, amelyet bátran szedhet, fibrómáinak növekedési kockázata nélkül.

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Azért írok, mert eddig mindig rendszeres volt a menstruáciom (5 éve), most azonban utoljára január 9-én jött meg és akkor is gyengébb volt a szokottnál, kezdek nagyon aggódni. Mostanában nőtt a súlyom, de ezen felül semmi nem valtozott az előzőekhez képest. Miért lehet ez? Mit tudnék tenni? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírtak alapján Ön klimax előtti állapotban van, bár nem írta meg az életkorát, de a tünetek erre utalnak. Az ösztrogén nevű hormon természetes folyamat általi csökkenéséből adódnak a tapasztalt változások, mely változással járó kellemetlen állapotok kezelhetők, a panaszok enyhíthetők. Léteznek kimondottan ennek az élettani időszaknak a felmerülő gondjaival foglalkozó nőgyógyász szakorvosok. Háziorvosa tudni fogja, kihez, hova forduljon az életkor változásával természetesen felmerülő panaszaival, de nőgyógyászát közvetlenül is felkeresheti.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Kedves Doktor Úr/Doktor Nő!
21 éves nő vagyok. Az lenne a problémám, hogy 4 éve vagyunk együtt a párommal, még is a kezdetek óta nem élvezem a szexet vele és nem tudom mi az oka. Én boldoggá szeretném őt tenni, de őt nagyon zavarja az, hogy nem élvezem a szexet és a csókolózást sem. Én sosem próbáltam még meg magamnak élvezetet okozni, ez lehet probléma? Próbálkoztunk már mandzsettát is használni, de nem volt másabb. Ha az ujjával izgat akkor a kelleténél is jobban folyok, az ujjával élvezem is! Viszont a G pontom nekem rettentő érzékeny, azt nem bírom, ha ott csinálja. Inkább kellemetlenebb érzés, mint jó. Szexnél is ugyanúgy folyok, de egyszerűen nem élvezem. Nem érzek semmit sem, pedig szeretném, ha minden rendben lenne köztünk, mert félek, hogy így vége szakad a kapcsolatunknak egyszer. Neki ugyanúgy feláll mindig, viszont az utóbbi időben már nagyon hamar elélvez, gondolom lelki okok miatt, mert megviseli, hogy nekem nem jó. Különböző pózokat is kipróbáltunk már, de minddel ugyanaz volt a helyzet, változatlan. Olvastam, hogy fertőzések is lehetnek az okai, de voltam nőgyógyásznál és nincsen semmi bajom. Mit tudnék tenni, hogy jobban tudjam élvezni a szexet? Ha esetleg az lenne a probléma, hogy nem kívánnám, mert úgy is tudom, hogy nem lenne élvezetes a szex, akkor hogyan érhetnénk el, hogy újra megkívánjam őt? Sportoljak, vagy csináljak nemi edzést, az használna? Egyszerűen szeretném, ha működne…
Kérem segítsen!
Üdvözlettel
Válasz:
A szexuális vágy hiánya vagy annak elvesztésének problémája férfiakat és nőket egyaránt érintheti, kortól függetlenül. Élettanilag a frigiditást, azaz a csökkent szexuális vágyat nem okozza konkrétan semmi. A szexuáis vágy fogyatkozásáról általánosságban persze azt el lehet mondani, hogy férfiak esetében ennek csökkenése 30 éves kortól kezdődően folyamatosan tapasztalható, és ez az életkörülmények függvényében felerősödhet a későbbiekben.
Nők esetében jellemzően 25 és 35 éves kor között van egy enyhe lejtő ezen a területen.
Az Ön esetében a szexuális vágy elvesztését vagy annak hiányát tapasztaljuk. Viszont csak akkor beszélhetünk konkrétan frigiditásról, ha mindez elsődleges probléma. Azaz, ha a vágy hiánya nem másodlagosan, egyéb szexuális nehézség következtében - például merevedési zavar vagy fájdalmas közösülés, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatásaként - alakul ki.
A jelenséget szakemberek e szó pejoratív értelmezése miatt nem is frigiditásnak, hanem inkább csökkent, azaz hipoaktív szexuális vágyzavarnak nevezik. Megkülönböztetjük továbbá azokat a csökkent vággyal járó eseteket, amelyeknek a hátterében súlyosabb probléma, például klinikai depresszió vagy bipoláris zavar áll.
Javaslom tehát, hogy keressen fel egy pszichológust a lehetséges lelki okok pontos felmérése érdekében. A jelenség hátterében jellemzően hangulati zavarok, depresszió és egyéb pszichés problémák állhatnak. Ezek azonban nem klinikai szintű, kórházi kezelést igénylő gondok, hanem olyanok, amelyek inkább csak lehangoltságot okoznak.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözlöm! 2 napig kihagytam a fogamzásgátló szedését. tehát csütörtökön vetem be, pénteken és szombaton nem, vasárnap pótoltam a szombatit, majd a vasárnapit szokott időben bevettem. Ez a levélből a második heti adagnál történt. Ma, azaz hétfőn pedig elkezdtem vérezni. Szeretném megkérdezni, hogy folytassam-e a tabletta szedését vagy hagyjam abba? Mi ilyenkor a teendő? Valamint lehetséges ebben az esetben, hogy teherbe estem?
Köszönöm válaszát!
Válasz:
A fogamzásgátló hormon-készítmények gátló hatása csak folyamatos, az előírt mennyiségben történő szedés esetén biztosítanak teljes védettséget. Tehát ha egy tablettát is kihagy, nem marad meg a fogamzás gátlásához szükséges hormon vérszintje és teherbe is eshet abban a hónapban. A vérzését áttörő vérzésnek hívják ilyenkor. Folyamatosan szedje tovább a fogamzásgátlót, amely az adott hónapban már nem biztosít védő hatást, de a következő hónapban ismét kialakul a védelem, ha kimaradás nélkül szedi tovább.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Vettek tőlem vért illetve vizelet mintát és a nőgyógyász szerint nincs minden rendben, de pontos tájékoztatást nem kaptam. Laborleletek alapján tudnának nekem valamit mondani?
Válasz:
Laboratóriumi, képalkotó vizsgálati (vérkép, rtg, CT, MR, ultrahang stb.) lelet értékelésében kevesebb szerepet tudunk vállalni. A laboratóriumi eredmények normálértéke laboronként eltér, ezért általános eligazítást nem lehet adni. Jelentős eltérés esetén célszerű pontosabban is rákérdezni annak okaira a kezelőorvosnál. Ennek értelmében azt javasoljuk, keresse fel kezelőorvosát, aki az Ön vizsgálata után elrendelte a labor-vizsgálatot, és kérjen tőle értékelést.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
46 és fél éves vagyok és a menstruációm a kb. 1 1/2 hete késik.
Terhes nem lehetek (szerintem), mert az utolsó szexuális együttlét óta már kétszer menstruáltam, mindkét alkalommal a rendes időpontnak megfelelően történt.
Most viszont nem tudom, hogy miért nem jön meg a menstruációm. Esetleg ez lehet a menopauza jele is?
Köszönöm a válaszát.
Válasz:
A menstruáció késésének a terhességen kívül általában hormonális zavar az oka, amely bármely életkorban előfordulhat, bár kétségtelen, hogy a kor előrehaladtával gyakorisága fokozódhat. Okozhatja azonban szervi elváltozás is, például a petefészekben lévő ciszta. Ha menstruációja továbbra is késik, keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést.
Üdvözlettel: Dr. Biró Balázs, szülész-nőgyógyász szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Jó napot kívánok. A páromnak azoospermiát diagnosztizáltak. 0 millió spermiumkoncentráció, 0 millió spermiumszám fvs 0/ml natív vizsgálat 400* nagyításnál 2-4 kereksejt, sejttörmelék, sp a centrifugatumban sincs. Fsh 33.55, LH 14.83, T 10.09. Ezek alapján szeretnék érdeklődni, hogy számíthatunk-e valaha is közös gyermekre, illetve tanácsolna e valami vitamint? Köszönöm válaszát!
Válasz:
Sajnos a közölt eredmény mellett terhesség létrejötte természetes úton nem lehetséges. Vitaminokkal ezen nem lehet segíteni. Keressenek fel egy Meddőségi Központot, ahol ismertetik a szóba jöhető lehetőségeket.
Üdvözlettel: Dr. Biró Balázs, szülész-nőgyógyász szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Kb. ... hete hesználtam Canesten combi tablettát, a három darabosat. Úgy tűnt megszüntette a tüneteket (viszketés, égő érzés). Három napja elkezdtem a Gynflor hüvelytabelttát használni, mert pár éve segített az állandóan visszatérő hüvelyfertőzések megszűntetésében, gondoltam most sem árthat. Viszont most a harmadik után, reggel erős csípő, viszkető érzést érzek. Ugyan rajta van a betegtájékoztatón, hogy ez lehet mellékhatása, de nem emlékszem, hogy a korábbi használatnál is okozott volna ilyen tüneteket. Kérdésem az lenne, hogy használjam el a maradék hármat vagy hagyjam abba? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A kellemetlen mellékhatás ellenére folytassa a megkezdett kúrát,de csak három-négy naponként rakjon fel este egy hüvelytablettát.Elképzelhető azonban,hogy a Canesten nem szüntette meg a feltételezett gombás hüvelygyulladást,és annak kiújulása okozza panaszait.Ha panaszai nem szűnnek,keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

... hetes kismama vagyok. Korábban amniocentézisem volt nem megfelelő NT miatt. Az amniocentézis eredménye a ...-es kromoszóma polimorfizmusát mutatta ki, emiatt nálunk szülőknél további genetikai vérvizsgálatot fognak végezni, hogy esetleg öröklött genetikai hibáról van-e szó. A magzatnál további genetikai ultrahang vizsgálatot javasoltak, amire még nem került sor. Van már egy egészséges kisgyermekem, akinél semmilyen betegség gyanúja nem merült fel. A korábbi és a mostani fogantatás is problémamentes volt, nem volt vetélésem egyszer sem.
Kérdésem az lenne, hogy ez a kromoszóma rendellenesség okozhat-e valamilyen betegséget a magzatnál, ha igen, akkor milyet? Okot ad-e aggodalomra ez a rendellenesség?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A szülőknél elvégzett genetikai vizsgálat eredményének birtokában lehet véleményt alkotni az esetleges magzati kockázatról.Amennyiben a polimorfizmus valamelyik szülőnél is megtalálható anélkül,hogy ez bármilyen kóros tünetet mutatna,magzati probléma sem várható.

Oldalak

Aktuális hírek

Milyen betegségre utalhat az állandó fáradtság?

A fáradtságot érző emberek 20-30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt vagy, és az érzés csak fokozódik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötör. Ha pedig...

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

további cikkek >>