Jelenlegi hely

Hirdetés!
Tisztelt Doktor úr!
A barátom 26 éves és kb. 3 hónapja Cataflam fájdalom csillapított szed a fogára.Mióta a gyógyszert szedi nagyon fáj jobb alsó hasrésze és az oldala is . Ez lehetséges a gyógyszertől?Már 4-5 napja nem szedi és még mindig ugyan úgy fáj.Ha nem szedi elfog múlni?Vagy forduljunk orvoshoz?
Tisztelt Levélíró!

A nem szteroid gyulladásgátlók, mint pl a Cataflam (diclofenac) is, mellékhatásként valóban okozhatnak gyomor-bélrendszeri panaszokat, fájdalmat, ritka esetben vérzést. Ez egyébként szerepel a betegtájékoztató szövegében is, mint figyelmeztetés.

Ilyen tartós szedése - ez esetben - nem indokolt és nem javasolt, kérem forduljanak orvoshoz - és természetesen fogorvoshoz is. A fogfájdalom olyan gyulladást jelez, ami megoldandó, pl. gyökérkezelés, esetleg húzás stb révén.

üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
26 éves nő vagyok! Azzal a probélmával fordulok önhöz, hogy szeretném kideríteni, mi okozza az összetett panaszaimat! Előzményként annyi hogy 7 éve szedett fogamzásgátló tablettát hagytam abba, 2016. decemberében! Januárban kezdődtek a tünetek, hosszabb téli szünetről tértem vissza óvodába dolgozni, (ahol elég nagy a stressz helyzet, hajtás, az utóbbi 1 évben, hiszen egyedül viszem a csoportomat), és eléggé a lelkemen viselem a dolgot. A panaszaima következők voltak: január 2. hetében szív tájéki szúrást éreztem, jól meg határózóan a bal oldalról, a bal karomba kisugárzóan (nem zsibbadt)! Megijedtem, mert nyugalomban jött elő, erősen szúrt és mintha szorított volna, féltem hogy szív eredetű, így sürgősségire kerültem vele, ott labor vizsgálattal tüdőembóliát, szív problémát kizártak, EKG-t csináltak, amin nem találtak semmit, nem jellemző a magas vérnyomás nálam, inkább az alacsony, voltam akkor mellkas röntgenen, nem láttak semmit, hazaengedtek! 1-2 hétig enyhültek a panaszaim, majd visszatért a bal oldali szív tájéki szúrás, bal alhasi szúrással társulva, ami néha lefele a térdemig sugároz majd kismedencei fájdalom és derék fájdalom ez is mind a bal oldalra lokalizálódva! Visszamentem a kardiólógushoz, aki kezelt, onnan tovább küldött hasi UH ra, nőgyógyászati vizsgálatra, ahol szintén mindent rendben találtak, kaptam egy teljes vérképre beutalót, ott a CRP volt magasabb az átlagnál, de nem túlzottan! Következő lépésként gasztroentrológushoz, bár kicsit tartok az endoszkópos vizsgálatoktól, de ha muszáj, akkor muszáj! Elejtették, hogy lehet akár mozgásszervi akár, bélprobléma vagy gyomor! Sok helyen olvasgatok, próbálok utána járni, valóban lehet bélgyulladásra gondolnom, hiszen a székelési szokásaim is megváltoztak, néha szorulásom van, nyákos széklet 3-szor előfodult már. Vér a székletemben 2-szer volt, amit a háziorvos aranyérnek ítélt, van is külső belső aranyerem, az erőlködéstől valószínű! Ön szerint utalhat ez bélproblémára? Gyulladásra esetleg? Csak azt nem értem, hogy a mellkasi, szív tájéki szúrás hogy függhet össze vele, mert egy bélproblémánál sem említik a kettő összefüggését! Vagy esetleg IBS tünetei lehetnek ezek, és elképzelhető, hogy pszichés, stresszes alapon vannak a tünetek? Azért aggódom, mert ez már január közepe óta fennálló tartós probléma! Köszönöm előre a válaszát!
Válasz:
Tisztelt Asszonyom!
Szívtáji szúró fájdalma kapcsán részletes vizsgálatok történtek, melyek az esetleges „komoly” szívbetegség fennálltát kizárták. Felmerül egy jóindulatú, ártalmatlan elváltozás, ún. mitralis prolapsus lehetősége, melyet szívultrahanggal lehet vizsgálni. Miután kardiológusnál már járt, ez minden valószínűség szerint megtörtént.
Hasi panaszai kapcsán valóban szükséges a gasztroenterológiai szakvizsgálat, és szükséges a vastagbéltükrözés az esetleges szervi eltérések (vastagbélgyulladás, diverticulosis) kizárása céljából. Amennyiben ez negatív eredményt hoz, mind mellkasi, mind hasi panaszait a stressz magyarázza, több pihenés, kikapcsolódás, recept nélkül kapható gyógyhatású készítmények (pl. citromfű tea) javasoltak. Amennyiben ezek nem hoznak megoldást, psychiatriai szakvizsgálat jön szóba amiatt, hogy szükség esetén korszerű szorongáscsökkentő gyógyszerhez jusson, melynek szedése sokszor csak kb. fél évig szükséges.
Üdvözlettel: Dr. Szemerédi László, belgyógyász, kardiológus, háziorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Szakértő!
Időnként, főleg reggel a köldököm körül körkörös fájdalmat érzek, amely folyamatos böfögéssel párosul. Ha lefekszem és maszírozom, lassan megszűnik. Refluxos vagyok több évtizede, de gyógyszerrel tünetmentes. Mi lehet a tünet oka, s van-e tendőm. Szíves válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A rossz, részleges emésztés során gáz szabadul fel a gyomor-bélrendszerben, ami böfögéshez, hascsikaráshoz ill. nagyobb szélmennyiséghez vezet. A köldökkörüli fájdalom a vékonybélben termelődő gázok és görcsök tünete. Sajnos, amilyen fontos a reflux megelőzésére adott savcsökkentő, az étel jó megemésztését annyira akadályozza. Más emésztőenzim termelése is problémás lehet. A székletből kimutatható, milyen emésztőenzim hiánya okoz elégtelen alapanyag lebontást.
Több gáz termelődik a hüvelyeseknél, káposztaféléknél, a nyers gyümölcsöknél. Miután ezek mind fontos anyagok, az étkezésből nem hiányozhatnak, az elkészítésükre kell nagyobb gondot fordítania, pl. a gyümölcsöket párolja. Azonkívül rendkívül fontos az alapos rágás, a nyál nagyban segíti a lebontást, előemészt. Fontos, hogy vacsorára olyan ételt egyen, ami az epehólyagot kiüríti, ez szintén emésztést segítő. Valószínűleg már vizsgálták a laktóz érzékenységét, az európai lakosság kb. 60%-a felnőttkorára nem tudja bontani a tejcukrot, az is okoz hasonló tüneteket. Ha elhagy minden tejterméket és elmúlnak a panaszai, akkor a laktóz intolerencia az oka.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Címzett!
Én egy 69 éves nő vagyok. Már több, mint egy hónapja erősen fáj a torkom, nyeléskor. Nincs lázam, hőemelkedésem. Nem köhögök, és nem folyik az orrom sem. Voltam fül-orr-gégészeten, ahol megállapították, hogy akut garatgyulladásom van (JO290). Kaptam antibiotikumot.
A gyógyszer bevétele után jobban lettem, de egy hét után ismét fájni kezdett a torkom, és nehéz, fájdalmas volt a nyelésem is. Éppen úgy mint előtte.
Visszamentem és:
Mikrobiológiai mintavétel tenyésztő transport közegbe (19193) küldték a levett torokváladékot. Nem kaptam gyógyszert, csak mondták, hogy vegyek hurutoldót és torokfertőtlenítőt, azt használjam.
Egy hét múlva negatív eredményt kaptunk a laborból. Ezután megkérdezte az orvos, hogy fáj-e még a torkom, megvizsgált. Torok, garat békés, ezt állapította meg. Nekem akkor éppen másfél napja nem fájt a torkom. Szódabikarbónás-sós gargalizálást javasolt, és bő folyadékbevitelt a szakorvos. Nem mondta, hogy menjek vissza kontrollvizsgálatra. Még aznap délután ismét elkezdett fájni a torkom, és egyre erősödött estére, éjszakára. Azóta is fáj, és néha nehéz a nyelés. Ebben az az érdekes, hogy evésnél, ivásnál nem fáj, csak ha a nyálamat nyelem.
Szeretnék tanácsot kérni, hogy most hova tovább?
Válaszát megköszönöm.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az antibiotikum terápia utáni mintából magától értetődően nem tenyészik ki a panaszt okozó kórokozó. Hosszabb idő kell ahhoz, hogy ismét kimutatható és meghatározható mennyiségű kórokozó jelenjen meg a légutaiban. Levelében említett torokfertőtlenítők, gargalizáló folyadékok hasznosak, ám az Ön esetében nem kezelhető ezekkel problémája.
Felsorolt panaszaiból ill. a kezelési eredményekből arra lehet következtetni, hogy Önnél nem torokfertőzés a lényegi gond, hanem a gyomor- és nyelőcső visszafolyási tünet-együttese, azaz gastrooesophagealis reflux. Kérdés, hogy szed-e Ön több gyógyszert, ill. milyen időben szedi azokat?
Keresse fel háziorvosát, aki gasztroenterológus szakorvoshoz fogja Önt küldeni ennek a tünet-együttesnek a pontos hátterét meghatározni és a szükséges terápiát összeállítani. Minden bizonnyal protonpumpa gátlókat fog kapni (pantoprazol, omeprazol stb.), testsúlyától függő mennyiségben. A gasztroenterológus meghatározza a protonpumpa gátló szedésének szükséges időtartamát, és ezt követően várható csak leírt panaszainak megszűnése.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Orvos válaszol rovat!
Hasüregi sérv, rekeszsérv, vékonybél szűkület, illetve vékonybél gyulladás (Crohn-betegség) látszik a hasi MR-en?
Egy hasi natív MR vizsgálat esetén ezek látszódhatnak, van értelme megcsinálni a vizsgálatot?
Egyik orvos szerint igen, másik szerint meg nem, CT-t ajánl.
Akkor hasi MR-en sérvek, vékonybelek elváltozásai mennyire jól láthatóak?
Válaszukat előre is köszönöm!
Válasz:
Az MR vizsgálat, különösen a natív vizsgálat, nem ad erre megfelelő választ. Van azonban MR enterographia, amelyikkel ezt tisztázni lehet, de ez nagyon sokba kerül. A CT is kimutatja a Crohn betegséget, vagyis a vékonybél, gyulladását, megvastagodását. A sérvek háton fekvő helyzetben, a sérvtartalom visszahúzódása miatt sem MR-rel, sem CT-vel nem diagnosztizálható mindig. Rekeszsérv gyomor rtg. vizsgálattal, vagy gyomor tükrözéssel jól kimutatható. Gyomor-bél passage vizsgálattal az esetleges vékonybél elváltozás kideríthető. A kapszulás vizsgálat szintén nagyon drága.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
39 éves nő vagyok. Kb. 2 éve vannak a szegycsont mögött érzett, pár másodpercig tartó éles, hasító fájdalmaim.
Általában lehajoláskor, illetve testhelyzetváltozáskor sűrűbben előforduló, ijesztő érzés.
4 éve kezelnek reflux betegséggel, jelenleg Esomeprazol 40 mg tablettát szedek, 2x1 dózisban.
Régebben sűrűn éreztem a gyomorsavat a torkomban, de az elmúlt, pár évben nagyon ritkán volt a maró érzés, viszont a gyomorszáj környéki görcs, illetve a szegycsont mögötti fájdalom felerősödött és sűrűbbé vált.
Több alkalommal jártam már kardiológián is az ijesztő tünetek miatt, de mitralis prolapsuson kívül egyéb elváltozást nem találtak. Terhelésre a pulzusom már az első 10 mp-ben 140, rengeteg extra ütés van és pihenéskor több perc kell, míg visszatér a nyugalmi pulzusszám, emiatt sajnos intenzíven mozogni sem tudok. Erre a tünetemre jelenleg Bravadin tablettát írt fel az orvos, egyéb vizsgálat nem történt.
Gasztroenterológusnál jártam, ahol manometriás vizsgálat eredménye a következő lett:
Gerd, inkompetens LES, hiatus hernia. Ezt a vizsgálatot egy 24 órás PH-metria vizsgálat követte, melynek leletére jelenleg várok.
Mai napon újra több alkalommal éreztem enyhébb szegycsont mögötti éles szúrásokat, melytől ismételten nagyon megijedtem. Szeretném megkérdezni az Ön véleményét is, vajon valóban nem a szívem az, ami ezt a szegycsont mögötti fájdalmat okozza?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Kedves Kérdező!
Az Ön által írtak alapján azt gondolom, hogy a szúró mellkasi diszkomfort, fájdalom érzés kardiális eredete minden bizonnyal kizárható. Általánosságban elmondható, hogy szúró mellkasi fájdalmat szívbetegség nem okoz. Kardiális eredetű mellkasi fájdalom inkább tompa, nyomó, szorító jellegű túlnyomó többségben. Kivétel az aortadissectio, ez a főverőér súlyos, életveszélyes, többnyire hirtelen fellépő betegsége, amely a megsemmisítő, inkább háti fájdalom mellett sok egyéb tünettel és panasszal is jár.
A szúró fájdalom hátterében szerintem a rekeszsérv és az ismert reflux betegség állnak együttesen. A rekeszsérv okán a mellkasba került (felcsúszott) és a mellkasban "rekedt" gyomorrészlet tartalma nehezebben távozik előrefelé, ugyanakkor az alsó záróizom (les, azaz lower esophagus sphinchter) elégtelensége miatt a savas gyomortartalom könnyen jut vissza a nyelőcsőbe. Ugyan a gyomorsavcsökkentő gyógyszer a savas, égető érzést megszüntette, de a gyomor emésztő nedveit is tartalmazó gyomorbennék visszajut a nyelőcső alszó szakaszába és ott a nyálkahártya irritációját, erosióját (maródását) okozhatja. Azt gondolom, hogy ezirányú panaszai mindenképp pepticus (azaz gyomornedv) eredetűek és ebben a rekeszsérv is egyértelműen közrejátszik.
Mindenképpen tanácsolom, hogy kérje az Önt gondozó gasztroenterológus szakorvos segítségét, és kérjen tájékoztatást a probléma esetleges sebészeti megoldási lehetőségeit illetően, ugyanis a rekeszsérv döntő szerepet játszik a tartós nyelőcsőbántalom kialakításában. Azért is fontos ez, mert hosszú távon ez egy fakultatív precancerozisnak, azaz rák megelőző állapotnak tekintendő. A nyelőcső nyálkahártyáját tartósan érő bántalom folyamatos sejtosztódási, regenerálódási kényszert jelent, és megnő a rákos elfajulás veszélyének lehetősége.
A fizikai terhelés során fellépő szapora szívdobogás összefüggésben lehet a mitralis prolapszussal. Terhelhetőségének lehetőségeiről kérje bátran gondozó kardiológusa véleményét.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Az alábbi problémával fordulnék Önhöz.
December hónapban véres széklettel kerültem SBO-ra. Az eset kapcsán gasztroenterológiai kivizsgálásra küldtek (alsó endoszkópos vizsgálat, ha jól tudom) ami nem talált semmi rendellenességet. A véres széklet jelentkezése után 1-2 héttel elkezdetett tikkelni a szemem, a közérzetem drasztikusan romlott és fájt a fejem (tarkó és homlok környéki fájdalom). A gyógyszerész nyugtató teát (orvosi citromfű) javasolt, feltételezve, hogy a betegséget reagálom túl pszichésen. A tea használt és a már két hete tartó tünetek 1-2 nap alatt megszűntek. 2 héttel később a tünetek újra jelentkeztek (ismét a véres széklettel kapcsolatos kivizsgálás előtt és után). Ismételten citromfű tea fogyasztásával a tünetek enyhültek és az előbbihez képest kicsivel több idő után teljesen megszűntek. 3 héttel ezelőtt ismét megjelentek a tüneteim, de növekvő intenzitással (ekkor volt a tényleges kivizsgálás a véres széklet miatt). A vizsgálat sikeresen lezajlott és a fent említettek szerint semmi rendellenességet nem találtak. Ismét elkezdtem fogyasztani a citromfű teát, a tüneteimre viszont már nem volt hatással. Sőt, több más új tünet is jelentkezett rajtam.
Állandó jellegű tüneteim: bal szem tikkelés, erős és kellemetlen tarkó fájdalom, szédülés érzete álló helyzetben, rossz közérzet.
Időszakos tüneteim: szívtájéki fájdalom, végtag zsibbadás, halálfélelem.
A tegnapelőtti nap folyamán annyira gyengének éreztem magam, hogy majdnem összeestem álló helyzetből. Ekkor felkerestem egy ügyeletest, aki javasolta, hogy szedjek Magne B6 vitamint.
2 napja szedem a gyógyszert, a tarkó fájdalmam gyengült, a szív környéki fájdalmat sem tapasztaltam az elmúlt két napban, a szem tikkelésem még jelentkezik, de már csak néhány alkalommal naponta, a halálfélelmem elmúlt teljesen.
Viszont a tarkó fájdalmam nem szűnt meg, szinte állandó jelleggel érzek egy szédülés jelleget, amikor állok, és a végtag gyengeség érzetem sem múlik. Bal lábam járás közben észrevehetően zsibbad az elmúlt két napban. Amikor járok, úgy érzem mintha alkoholt fogyasztottam volna (picit imbolygok, nehezebben tartom a kiszemelt irányt).
A tünetek alváskor nem jelentkeznek. Nagyon nyugodt álmom van. A felkelés után kb. 1 órán keresztül szinte tünetmentes vagyok. Fekvő helyzetben kb, 1 óra alatt a tünetek szinte teljesen elmúlnak, alig érzékelhetőek.
A Megne B6-ot először napi 3x2 tablettát szedtem majd tegnap estétől kezdődően csak 3x1-et (hasmenésem volt, és javasolták az adag csökkentését).
Nem: férfi
Életkor: 27 év
Testalkat: 170 cm, 83 kg
Étrend: napi 2x étkezem + 2-3 liter víz.
Gyógyszer: Magne B6, más gyógyszert nem szedek. Tehéntejre érzékeny vagyok.
Az elmúlt pár évben a fent leírtakból egyik tünet sem jelentkezett rajtam.
Tud esetleg javaslatot tenni állapotomat illetően?
Köszönöm válaszát!
Válasz:
Számos, szerteágazó panaszt említ, melyek között lehet is meg nem is összefüggés.
1.) Nem világos, hogy a székletben a vér friss piros volt-e, vagy laboratóriumban megerősített úgynevezett occult, azaz rejtett vérzés. Feltételezem, hogy ha SBO-ra került vele, akkor friss piros vér lehetett. Ha igen, akkor korát tekintve feltehetően aranyér az oka, ezt proctológus szakembernek kellene megmutatni, bár ha volt colonoscopia, annak is észre kellene vennie. Hogy ez többször ismétlődik, ez is inkább ezt erősíti meg… illetve felvetődik még bélgyulladás lehetősége is. Ezt kizárni szintén colonoscopiával lehetne, de ez esetben a beleket ki kellene tisztítani alaposan. Nem világos, hogy az SBO-ra történt bekerülést követően volt-e ilyen előkészület? Negatív colonoscopia: nem valószínű a bélgyulladás. (A colonoscopia nem tévesztendő össze a rectoscopiával: 1-1.5 méter, szemben a 30-45 cm-es vizsgálattal.)
2.) Nem tudom történtek-e neurológiai vizsgálatok? A tikkelés mögött lehet banális ok is, - pl. kialvatlanság, alvászavar, stressz, túlhajtott életmód stb. - és komolyabb eltérés is. Nem akarnám ijesztgetni, megoldás: ha nem múlik, feltétlen lássa neurológus szakember. A bizonytalan járás miatt is indokolt lenne, a szédülésről nem is beszélve… Van-e a szédüléskor hányinger?
3.) Nem említett semmilyen laborvizsgálatot: vagy nem történt vagy negatív volt minden?
4.) A tarkófájdalom inkább vérnyomás ingadozásra utal, javaslom, hogy rendszeresen mérje, és írja le: napi 5-6x-i mérés, reggel ébredéskor az első az ágy szélén ülve, majd délelőtt, kora délután, délután és este legyen. Az összes adatot felírni időponttal együtt, és orvosnak megmutatni, kb. 7-10 nap után. (FIGYELEM: csuklós mérő nem jó, nem hitelesített! Bármely patikában csak felkaros automata, egyedül használható vérnyomásmérőt vegyen! Ebből megállapítható, hogy fennáll-e magas vérnyomás betegség, vagy netán az ún. Shallong pozitivitás: ez egy viszonylag gyakori eltérés: álló helyzetben lassabban kompenzálnak az ér keresztmetszetek, emiatt a vérnyomás ingadozik fekvő és álló helyzetben. (Más a nyomás a palackban is, ha áll, vagy ha fekszik a vízoszlop magassága miatt…) Ez főleg idősebbeknél gyakoribb, de lehet fiataloknál is, meg kell szokni.
5.) Mindent figyelembe véve, ha a panaszok citromfű teára elmúltak, feltehetően nem voltak komolyak, csakúgy, ha Magne B6-ra múltak. Testsúlya és magassága alapján: BMI 28, 7, ideálisnak tekinthető. Sportoljon sokat: inkább cardio edzéseket javaslok, minden szempontból jobbak, mint csak a „gyúrás”.
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Kérdés:
Van e tudományos alapja a biorezonancia mérő gépnek? Mennyire szabad hinni az általa felállított diagnózisban? Ki tudja mutatni a liszt, cukor, tej érzékenységet?
Válasz:
A biorezonanciás vizsgálat elméleti alapja az, hogy testünk sejtjei elektromos jelekkel kommunikálnak, elektromágneses teret generálnak, kóros esetben ezek a jelek változnak. A vizsgálatok során enyhe egyen- vagy váltóárammal ingerlik az adott területet, és a bőrellenállás változása alapján következtetnek a test, a szervek állapotára. A bizonyítékokon alapuló orvostudomány szerint nem megalapozott a vizsgálat, nem érdemes nagyobb jelentőséget tulajdonítani a kapott diagnózisnak, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya is „kellő tudományossággal még fel nem tárt” területnek tartja (2004). Különböző panaszok diagnosztikájára, így az ételérzékenységre is van megbízható vizsgálati módszer, kérje allergológus vagy gasztroenterológus szakorvos tanácsát.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm!
Mi lehet a gond, máj értékeim gpt 145, got 74, 23 éves férfi vagyok, nagyon lassú az emésztésem, baloldalt szinte mindig teltségérzetem van, nem érzek éhségérzetet, sokszor érzem úgy, mintha egy "ólom golyó" lenne lent a hasamban! Minimális mennyiségtől is tele vagyok, glutén, laktózt kizárták.
1 éve lettem kikezelve a helycobaktériumból.
Mi lehet a baj? Köszönöm előre is a válaszát!
Válasz:
A máj az ember biokémiai „gyára”. Rengeteg anyag, fehérje, enzim, emésztőnedv, stb. itt készül. Valamint a mostanában divatos, ún. méregtelenítés is zömmel itt történik a szervezetben. A máj ezt folyamatosan műveli: a nemkívánatos, gyakran a normál anyagcsere során is keletkező melléktermékektől úgy szabadulunk meg, hogy májunk olyan molekula csoportokat kapcsol az adott vegyülethez, mellyel az pl. vízoldékonnyá válik, és így távozhat a vesén keresztül. Vagy zsírban lesz oldható, és a bélen keresztül távozik a „méreg”.
Az említett két enzim, a GOT/GPT hányadosa is fontos lehet a diagnózis felállításában: amennyiben a hányados nagyobb mint 1, alkohol, daganat, akut májtrauma felmerülhet. Jelen esetben a hányados 1-nél kisebb, azaz: GOT/GPT=73/145=0,5. Mivel mindkét érték külön-külön tehát kóros, ez felveti a vírus hepatitis gyanúját, mely akkor is fennállhat, ha nincs más tünet (sárgaság, levertség stb.). Ilyen fertőzés lehet a Hepatitis C vírussal történt fertőzés, melyet megkaphat valaki nem ellenőrzött vértranszfúzió kapcsán (20-25 évvel ezelőtt még nem vizsgálták a vérmintákat hepatitis C-re, így súlyos műtét kapcsán, ha valakinek nagy volt a vérvesztesége és vért kapott, potenciálisan megfertőződhetett a C vírussal, de szexuális úton is elkaphatja bárki. Tehát én először ezt zárnám ki további, úgynevezett vírus szerológiai vizsgálatokkal, mely a vérből szintén megállapítható. A hepatitis C vírusfertőzés lassú, alattomos, sokáig panasz és tünetmentes, de ma már ez jól karbantartható. Ha pozitív, mindenképpen hepatológus szakemberhez kell fordulni.
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos