Jelenlegi hely

Hirdetés
Tisztelt Doktor úr!
A barátom 26 éves és kb. 3 hónapja Cataflam fájdalom csillapított szed a fogára.Mióta a gyógyszert szedi nagyon fáj jobb alsó hasrésze és az oldala is . Ez lehetséges a gyógyszertől?Már 4-5 napja nem szedi és még mindig ugyan úgy fáj.Ha nem szedi elfog múlni?Vagy forduljunk orvoshoz?
Tisztelt Levélíró!

A nem szteroid gyulladásgátlók, mint pl a Cataflam (diclofenac) is, mellékhatásként valóban okozhatnak gyomor-bélrendszeri panaszokat, fájdalmat, ritka esetben vérzést. Ez egyébként szerepel a betegtájékoztató szövegében is, mint figyelmeztetés.

Ilyen tartós szedése - ez esetben - nem indokolt és nem javasolt, kérem forduljanak orvoshoz - és természetesen fogorvoshoz is. A fogfájdalom olyan gyulladást jelez, ami megoldandó, pl. gyökérkezelés, esetleg húzás stb révén.

üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Dr. Úr!
Sajnos panorámaröntgen alapján kiderült, hogy nagyon közel van ahhoz a bizonyos idegszálhoz a bal alsó bölcsességfogam gyökere. Két szájsebész azt mondta, amíg nincs panasz ők nem nyúlnának hozzá. Van egy régebbi panorámaröntgenem, amin sajnos látszik, hogy valamennyire aktív fog, így nem tudom mi a jobb, megvárni a bajt vagy megelőzni, bár esetemben nem tudom mi a nagyobb baj. A kérdésem az lenne, hogy ha várnék pár évet, van-e esély, hogy a bölcsességfog valahogy följebb helyezkedik vagy legalább a műtéthez kedvezőbben, hogy ne sérüljön az idegszál? Most ez 99%-ra mondta az itteni orvos , hogy elkerülhetetlen ... vagy esetleg a mellette lévő fog kihúzása jelenthetne-e megoldást? Tud-e akkor úgy helyezkedni a fog, szeretném elkerülni valahogy ezt az idegsérülést, és lehetőleg nem megvárni a legnagyobb fájdalmakat, vagyis amíg panaszt okoz és akkor kapkodva orvos után keresgélni, mert ez ugye nem olyan egyszerű. De ha mázlim van, és 40 éves koromban durran be, akkor sem járnék jobban, szóval nagyon megköszönnék bármilyen jó tanácsot ha kaphatnék, természetesen el tudom küldeni a röntgenfelvételemet is. Előre is köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Ha már a bölcsességfog mindhárom gyökere kifejlődött, és az állkapocsban az ideg lefutása mellett fekszik, a szakma szabályai szerint csak panaszok esetén szokás (szabad) eltávolítani, mert valóban nagy az idegsérülés kockázata. Lehet, hogy a gyulladt fog több problémát fog okozni, de egyáltalán nem biztos, hogy az élete során be fog gyulladni. Egy célzott rtg. vizsgálat esetleg pontosabb képet ad a foggyökér állapotáról..
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Doktor úr/nő,
Pár hete a fülem alatti rész a bal oldalon bedagadt, zsibbadó, fájdalmas érzésem volt, ha probáltam rágni. Elmentem a doktorhoz, és ő azt mondta, hogy valószinűleg az állkapocsízületem gyulladt be, jegeljem, szedjek fájdalomcsillapítót és el fog múlni, ez normalis. Pár hétre rá (jelenleg is) folyton fáj, ha próbálok rágni, vagy csak bekeményedik és feszít. Fogorvosnál is jártam, és ő is azt mondta, ez normális. Nem tudom mit tehetnék, el fog ez magától egyaltalán múlni? Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Az állkapocsízület gyulladása sajnos nem ritka. Ha az ízületek terhelése egyenetlen, porckopás, ízületi fájdalom itt is felléphet. Amennyiben a vizsgálatok szerint valóban ez az oka a fájdalmának, lézerterápia segíthet.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt EgészségKalauz!
Körülbelül tíz évvel ezelőtt az egyik fogam a fogbélig repedt, egy darab le is tört belőle. A fogorvos ekkor amalgámmal tömte be, pótolta ki a hiányzó részt. Ez a tömés még mindig változatlan állapotban van meg, bár fémszínű.
Az amalgám tömés miatt eddig a tíz év alatt semmiféle panaszom nem volt, amiket az interneten olvasni lehet. Ettől függetlenül tanácsos-e kicserélni és ha igen, milyen típusú fogtömésre? Lehet-e egészségügyi probléma a későbbiekben emiatt, ha eddig nem volt?
Válaszát előre is köszönöm szépen.
Válasz:
Ma már az amalgám töméseket nem használják a fogászatban, mert bizonyított, hogy ha lassan is, de oldódik, (különösen a mai savas táplálékokat figyelembe véve…) valamint fémként potenciálkülönbséget (elektromos feszültség különbséget) kelt a szájban. Ennek szintén lehetnek nem kívánatos mellékhatásai: megbomlik a nyál pH (savas-lúgos) értéke, egyes ionok koncentrációja, stb. Ma már rendkívül jó anyagok vannak a fogtömések vonatkozásában is, melyeket computerrel, az adott fogban található lyuk alakjára tudnak faragni, majd beillesztés után beragasztani. A csere előtt mindenképp javasolnék az adott foggyökérről készült rtg-felvételt, melyet a fogorvos kiértékelve el tudja dönteni, érdemes-e, lehet-e, kell-e cserélni. Ha 10 éve bent van, valószínű megérett a cserére. Nem csak esztétikusabb, de jobb is lesz….
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Unokám 6 éves. Első metszőfogai az ínyig szuvasok, már nem is látszanak, csak csonkok. Mikor várhatók az állandó fog növése, és az egészséges lehet-e?
Válasz:
Kedves Kérdező!

A fogváltás megindulása mindenkinél más időpontban történik, van, akinél már 5 éves korban elkezdődik és van, akinél csak jóval később. Sokszor támpontot ad az első tejfog kibújásának időpontja: ha a kicsinek korán kibújt az első foga, várható, hogy a fogváltás is viszonylag hamarabb megindul.
A közhiedelemmel ellentétben a tejfogak nagyon fontosak a maradandó fogak szempontjából (is), mivel segítenek azok helyének fenntartásában és fontosak a beszédfejlődéshez is. A szuvas tejfogak ráadásul az alattuk elhelyezkedő maradandó fogakat is károsíthatják. Ezért nagyon fontos a megfelelő fogápolás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, további tanácsokat a fogorvos, illetve dentálhigiénikus adhat.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Nekem olyan problémám van hogy duzzatt a fogínyem, vérzik elöl van az ínyemen egy csomó ami kifakad és gennyes, és véres. Eleinte fájdalmat éreztem az állkapcsomban is és alig tudtam kinyitni a számat. Nem tudom hogy ehhez tartozik-e de mindig fáradtnak levertnek érzem magam és mióta ezt érzem a test súlyom is csökkent ami nem nem kellett volna mert így egy picit sovány vagyok. Voltam orvosnál aki azt mondta fog tályogról van szó kaptam Dalacint 500 mg. A kérdésem az lenne hogy ha ki szedjük azt a fogat ahol van a tályog akkor el múlhatnak ezek a tünetek? És milyen kezelés szükséges?

Tisztelettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A fogtályog valóban kezelhető antibiotikummal és ideális esetben felszámolható. A kúra végén vissza kellene mennie a fogorvoshoz, és ő tudja majd megállapítani, hogy szükséges-e a fog eltávolítása.
Ami az egyéb tüneteit illeti, (fáradtság, levertség, testsúlycsökkenés) ha a tünetek az antibiotikum-kúra végén sem javulnak, érdemes lenne teljes vérképet készíttetnie, és egy belgyógyászati vizsgálatot is esetleg.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Ma reggel elkezdett nagyon fájni a szájpadlásom, és kétoldalt fehér is lett... nem tudom milyennek kéne lenni de szerintem nem ilyennek... és érzem mintha kicsit be is lenne dagadva. alig bírok enni meg nyelni. ..Kérném válaszoljanak Előre is köszönöm...
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A szájüregi problémákat szakszerűen fogorvos (pontosabban stomatológus, szájbelgyógyász) kell megtekintse és véleményezze. Mielőbb keresse fel fogorvosát!

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Szájfenék tumor műtét utáni sugárkezelést alkalmaznak édesapámnál, ami alatt szúró torokfájdalom jelentkezett, érdeklődnék hogy van e olyan készítmény ami alkalmazható a fájdalom csökkentésére ? Köszönettel
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Első közelítésben azt javasolnám Önöknek, hogy a normál terápiában alkalmazott fájdalomcsillapítókat kellene megpróbálni, természetesen kizárólag orvosi javaslat alapján. Ha a sugárterápiát végző orvos erre nem tesz külön javaslatot, akkor a háziorvossal kellene feliratni ún. NSAID (nem szteroid gyulladásgátlót) ezeknek elég jelentős a fájdalomcsillapító hatásuk, akár ilyen speciális fájdalmak esetén is. Amennyiben ez esetleg nem lenne elegendő, a háziorvos jogosult erősebb hatású fájdalomcsillapító felírására is.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt szakértő!
... éve generelizált szorongásra, p. betegségre szedegetek xanaxot.NAgyon nagy problémát jelent számomra a fogorvosi kezelés, mert legutóbbi foghúzáson(pár éve)a lidocain beadása utána nagyon rosszul voltam, iszonyatosan gyorsan vert a szivem mint még soha! Én ezt úgy vettem, h a lidocainra vagyok érzékeny, bár előtte amikor nem voltam p.beteg nem volt bajom a lidocaintól.A kérdésem az lenne, hogy talán mégsem a lidocainra reagáltam olyan hevesen, hanem "egyszerű" pánik?(akkor nem volt bennem xanax). És ez lenne a másik kérdésem, hogy ha ön is azt írja h val.szin nem a lidocaintól volt, akkor ha megyek fogat húzatni(muszáj lenne), akkor vehetek be 1mg xanaxot, foghúzás előtt?Összefog veszni a lidocainnal? NAgy segítség lenne a válasza!Előre is köszönöm, tisztelettel :
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A lidocain és a Xanax (alprazolam) között gyógyszeres interakció/kölcsönhatás az orvosi előírás szerinte nem áll fenn. Mivel a lidocain önmagában inkább bradikardizál, tehát lassítja a szívműködést, és vérnyomáscsökkenést okoz, nem valószínű, hogy a lidocain injekció tehető felelőssé a heves reakcióért.
Tehát inkább magát a generalizált szorongást, a pánikzavart lehetne háttértényezőnek látni az igen hevesnek tűnő reakció, a pulzus szapora mivoltáért.
"Összeveszni" a két szer nem fog, de a lidocainra lehet egyéni érzékenysége is, amit nem tudhatunk - főként, ha élete során korábban, fogászati beavatkozás alkalmával a lidocain nem okozott hasonló problémát, jelenséget.

Üdvözlettel: