Ezeket látta már?

Fruktóz, édesítőszerek

2011.02.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: T. Doktor úr!

A fruktózzal készült élelmiszereket fogyaszthatják a cukorbetetgek? vagy milyen más édesítéssel készíthetők.

Köszönöm.

Válasz:

Valamennyi természetes cukor közül a fruktózé a legalacsonyabb glikémiás index (= 19), cukorbetegségben azonban így is óvatossággal fogyasztható.

A javaslat, ajánlás szerint a napi fogyasztása ne haladja meg a 25-40 g-ot. Összevetésképpen az étkezési cukor glikémiás indexe 65 körüli, a mézé pedig 55.

A gyümölcscukor, a fruktóz előnye még, hogy kb. kétszerte édesebb a glukóznál, (ha nem hőkezelt). A mesterséges édesítőszerek választéka nem csekély, azonban ezek otthoni sütés-főzésre nem alkalmasak. Érdemes a diabetikus recepteket (megfelelő mennyiségű) fruktózzal is kipróbálni. A napi ajánlott adagot nem szabad túllépni!

jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához