Hirdetés
Kérdés: 
Kedves Doktornő/Úr ! 160-170-es pulzus mérése is előfordult nálam, fizikai megterhelés nélkül is. Gyakori a heteken át tartó rossz közérzet, szédülés, erőtlenség, hányinger. Holter vizsgálat eredménye szerint a sinus csomóból kiinduló "jóindulatú" ritmuszavarról van szó. Állandó gyógyszer szedését nem javasolták, csak alkalmanként, a tünetek csillapítására. Pánikbetegséget állapítottak meg nálam kb.6-7 éve. Borzalmas, halálfélelmet okozó állapotba kerülök, amikor a heves rosszullét elkap. Ilyenkor nem merek orvost hívni, hiszen ismert a problémám, csak várom, hogy mi fog történni. Jó lenne biztosan tudni, hogy mindezt az agyam produkálja,vagy a valóságos ok a szívritmuszavar? A pánikbetegségre évek óta szedett gyógyszerek nem nyújtottak igazi, végleges megoldást. Félelmetesnek találom ezt a magas pulzusszámot. Szeretnék eljutni egy olyan szakemberhez, aki tudna segíteni. Köszönöm szépen válaszukat !
Válasz: 
150/min. feletti pulzusszámot pánik nem okoz. Efelett a pulzusszám felett rohamos ("paroxizmális") tachycardiáról beszélünk. A lényege a következő. A pitvar és kamra között van egy ún AV-csomó, ami a pitvari ingerület átvezetését 0,12-0,2 mp-cel megnyújtja. Veleszületetten létezhet azonban olyan ingerületvezető szívizomköteg ("Paladino-Kent-köteg"), ami megkerüli az AV-csomót, így az ingerület lassítás nélkül jut be a kamrába. A felgyorsuló pulzus önmagát gyorsítja tovább. A szív 200/min. feletti összehúzódásra nem képes, ezért ennél súlyosabb tachcardia nem fordul elő. Viszont ez is elég ahhoz, hogy a vérnyomás leessen. A nagyon gyors pulzus ui. nem teszi lehetővé a szívkamrák tökéletes telítődését ellazulás (diasztole) alatt, így a magas pulzusszám ellenére csökken a szív által továbbított vér mennyisége, a vérnyomás. Ez rosszullétet, ájulásérzést, hideg verejtékezést, stb. okoz. Az említett rendellenesség két legjellemzőbb formája a WPW-szindróma (Wolff-Parkinson-White) és az LGL-szindróma (Lown-Ganong-Levine). A különbségek tárgyalására nem térnék ki - nincs jelentősége. Az említett betegségeket ma már szívkatéterezéssel szinte ambuláns műtéttel gyógyítják. A szívbe vezetett katéterrel felkutatják a rendellenes köteg helyét és lézerrel azt átmetszik. Ez végleges gyógyulást eredményez lényegében veszélytelen beavatkozás mellett. A beavatkozást szinte bármelyik kardiológiai osztályon biztos kézzel elvégzik.

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
A homlokomat nyomta a vér, aztán éreztem, ahogy visszaszáll a fejembe a vér, és nagyon szédültem, mitől lehetett?
Válasz:
Önnek ingadozott a vérnyomása, azért szédült. Ha többször előfordul ilyen, akkor ennek a kórtünetnek a részletes kivizsgálása szükséges. Először háziorvosához forduljon, aki esetleg kardiológushoz fogja beutalni további vizsgálatok céljára. Ha egyidejűleg több gyógyszert is szed, azok mennyiségét, együttadásuk lehetőségét is át kell tekinteni az esetleges kölcsönhatások miatt, és orvosa belátása szerint módosításra kerülhet sor.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Szakértő!
Amikor a lányom 5 éves volt, mielőtt elkezdett sportolni, elvittem egy szívultrahangra, mivel lombik baba és féltettem. Semmi panasz nem volt, még szívzöreje sem (a gyerekorvos nem hallott). Az ultrahangon kiderült, hogy anatómiai szívzöreje van, a pitvari és a kamrai sövények épek. Teendő nincs, sportolhat, 4-5 év múlva kontroll. Azóta a lányom versenysportoló, úszik. Semmilyen tünete nincs. Panaszmentes. Jelenleg 9 éves, aktívan él, nincs semmi problémája. Ma vittem el az esedékes kontrollra, ahol megállapították a következőket: Kis FOA nak megfelelően 1-2 mm bal-jobb shunt nem zárható ki. Egyéb szívprobléma nincs, minden rendben, normális.
Vélemény: Pitvari sövényhiány. Hemodinamikai szempontból elhanyagolható. Teendőt nem igényel, versenysportolhat. 2 év múlva kontroll.
Mint anyuka, nem vagyok nyugodt. Kérdéseim a következők: Valószínű, hogy nem fog záródni a shunt, de kisebb lehet-e még? Esetleg növekedhet? Valóban nem igényel további vzsgálatokat? Várhatók tünetek, panaszok a későbbiekben? Ha nem viszem el a vizsgálatra, akkor ez ki sem fog derülni soha? Várom válaszát!
Válasz:
A magzati életben a pitvari sövényeken van egy ovális lyuk, a nyitottsága a természetes. A születés után ez az esetek túlnyomó többségében rövid idő alatt teljesen bezáródik. Az 1-2 mm shunt gyakorlatilag elhanyagolható, keringési következménye nincs, teendő sincs vele, panaszt nem okoz. Ha néhány év múlva kontrollálják, az elegendő.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözlöm! A problémám a következő lenne: kb 2-3 hete voltam szív ultrahangon, ahol megállapították, hogy az egyik billentyűm meg van domborodva! Azt mondta, hogy ezen kívűl semmi problémám nincs, és infarctusra nem lát esélyt. Concort írt 5 mg-os-ból, egy felet kell szednem reggel, mert amúgy is voltak panaszaim, ami miatt felkerestem. Rendesen szedem azóta a gyógyszert, de mégis vannak mellkasi panaszaim. Nyom a mellkasom, olyan mintha "ráülnének", néha kicsit furcsán kapok levegőt és ilyenkor hatalmas pánik tör rám, és attól rettegek, hogy valami bajom lesz. Félek egyedül lenni. Nagyon sokat vagyok egyedül a 1,5 és 3 éves gyerkőcökkel, mert párom rengeteget dolgozik. Túl sok minden szakad a nyakamba. Lehet esetleg szervi baj, kell komoly következményektől tartanom vagy ez csak idegi alapon történik? Fiatal vagyok még, mert csak 24 éves leszek. Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A leírt elváltozás a bal szívfélben lévő kéthegyű billentyű kötőszöveti lazasága miatt jön létre, a vér nyomásától kissé kitágul a billentyűvitorla. Bizonytalan, enyhe mellkasi panaszokat okozhat, "mellkasi diszkomfort érzést". Az elváltozás miatt Ön egészségesnek tekinthető, a koszorúerekre - infarktusra - semmi hatása nincs, a nagyfokú félelem teljesen indokolatlan.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
36 éves nő vagyok, irodai munkát végzek. Pontosan 2 évvel ezelőtt elhunyt a nagyapám, akihez szoros szálak fűztek, így halála után hamarosan egy-egy extrasystole jelentkezett nálam. Azt vettem észre, mintha egy-egy ütést kihagyna a szívem minden egyéb tünet nélkül. Akkor jeleztem az orvosom fele, aki megnyugtatott, hogy pszichésen a gyász miatt van. Javulóban voltam, bár javasolták a Frontin /0,25 mg/ szedését, ha nagyon kellemetlen lenne. Már javulóban voltam, amikor édesapám is elhunyt, akkor szintén felerősödtek a panaszok, azaz napi 20-30 ilyen „félreütésem” volt. Voltam EKG, terheléses EKG vizsgálaton, mindent rendben találtak. Ahogy telt az idő, ismét javultam, a Frontint lecsökkentettem, ahogy csak tudtam, és Magne B6-ot szedek helyette. Azt észrevettem, hogy mindenszentekkor többször volt extrázásom, karácsonykor úgyszintén. Ha elmegyek a családommal kikapcsolódni, pl. nyáron 7 napig Olaszországban voltam, egyetlen extrám nem volt, és egy hónapja voltam wellnessben három napot a családdal, akkor sem volt semmi tünetem. Érdeklődnék, hogy mit tegyek? 155 cm magas, 53 kg vagyok, vérnyomásom 110-130/70, ha itt a jó idő máris kerékpárra ülök, sokat tekerek. A családom nagyszerű, van egy okos 8 éves kislányom, de egyszerűen nem tudom feldolgozni a két halálesetet és nagyon megkeserítik ezek az ütések az életemet. Folyton a pulzusomat figyelem, vajon mikor üt mellé? Ha mégsem a szívemmel van baj, okozhat-e ez a későbbiekben ott valamit? Most készülök szív UH-ra, bár a kardiológusom szerint a megnyugtatásom miatt csinálja meg, de nem lenne rá szükség.
Nagyon köszönöm válaszukat!
Válasz:
Extrasystole (ES), azaz melléütés mindenkinél előfordul. Azt lehet érezni, hogy kicsit késik a pulzus, majd egy nagyobb dobbanás következik. Akkor tartjuk veszélyesnek, ha percenként több alkalommal lép fel, illetve az EKG-ból látható, hogy veszélyes helyen keletkezett. Mivel Önnél a kardiológiai vizsgálatok megtörténtek és alaposak, szerintem megnyugodhat. Az biztos, hogy kellemetlen érzés, és minél jobb erőben van a szív, annál nagyobbat üt, annál jobban megérzi. Ugyanis az extrasystolés összehúzódás miután időben késik, ezért a szívkamra jobban megtelik vérrel és máris erőteljesebb a dobbanás. Előfordulását mérsékeli a nyugtató, a magnézium és a kikapcsolódás, viszont a szorongás, kialvatlanság, sőt az időjárási frontok is fokozhatják. A leírtakból látható, hogy Ön egy érzékeny, de egészséges "jó szívű” ember, a veszteségeken előbb-utóbb túl kell lennie, ez várhatóan csökkenti az ES-k számát.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Orvosszakértő!
65 éves, nő vagyok. 2016.májusában pitvarfibrillációm volt, mely 24 órán belül visszaállt a normál ritmusba. Azóta nem jelentkezett eltérés, 24 órás Holter és a terheléses vizsgálatom is normális volt. Kérdésem, hogy a vérhígítót, amit szedek, mennyi idő elteltével állíthatom le? Indokolt-e tovább szedni? A másik, hogy a leállítás fokozatosságát hogyan érhetem el, pl. a reggeli adag elhagyásával? (Természetes vérhígító tulajdonsággal rendelkező táplálékkiegészítőket is szedek.)
Előre is köszönöm válaszát.
Válasz:
A pitvarfibrilláció a szív kóros ritmusa, a pitvar remegése miatt a vér gyakran turbulál, alvadék képződhet. Rendetlen, többnyire szapora szívműködéssel jár. A pitvarból elsodródó alvadékok érelzáródásokat okozhatnak, aminek a következményei gyakran súlyosak (pl. stroke, bélelhalás stb.), ezért a megelőzés érdekében véralvadást gátló gyógyszert kell kapjon a beteg. Önnél úgy tűnik, egy múló epizód volt, ilyenkor már nem indokolt a véralvadás gátlás fenntartása, mert ennek is sok a mellékhatása. Valószínűleg gyomorvédelem érdekében savtermelés gátlókat is szednie kell, ezt is le lehet építeni. Minden gátló gyógyszer elhagyása csak fokozatosan történhet! A biztonsága szempontjából a leghelyesebb, ha a kardiológusával beszéli meg a továbbiakat egy újabb ellenőrzés után.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdv!

Szeretnék érdeklődni!Anyukámnak a közelmúltban mélyvénás trombózisa volt! Kórházban is volt vele egy hetet.Azt mondták neki,hogy vérrög van a visszérben!Kapott Syncumar gyógyszert,és beállították az INR szintjét! A kérdésem az lenne,hogy a Syncumar helyett nincsen véletlenül egy hasonló gyógyszer?Megmondom őszintén,utánaolvastam a mellékhatásainak,és nem túlzottan lopta be magát a szívembe..Mellette szedi a Detralex tablettát.És csontriktkulása is van,ez abból adódik legfőképpen,hogy a D-vitamint nem tudja feldolgozni a szervezete.S még nem jöttek rá,miért nem!gyömbértea esetleg ajánlott,ihatja gyógyszerek mellett?
És még annyit szeretnék kérdezni,hogy a trombózis után ülhet-e repülőre,2 óra 20 perces útról lenne szó!milyen teendői vannak előtte,ha utazhat repülőn?Nagyon köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Léteznek ma már az ún, újtípusú orális /szájon át adható véralvadásgátlók. Ez egy új csoport, amely hatásánál fogva nem igényel állandó INR-ellenőrzést. A szerek hatásosak, viszont költségesebbek. Beszéljék meg a VTE-t kezelő szakorvossal. A trombózis utáni repülőút veszélyekkel jár, de nyilván inkább a hosszabb utak. Ezt is korrektül a kezelőorvos tudja megmondani a beteg állapotának pontos ismeretében.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen levelét. A gyógyszer, amit az illetőnek szednie kell TANYDON 40 mg filmtabletta napi 1db.
Sajnos van, hogy 160-ra is felmegy a vérnyomása, ha nem szedi.
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ígéretem szerint utánanéztem a Tanydon (telmisartan) férfi termékenységgel kapcsolatos esetleges hatásainak. Az orvosi előírásban az alábbi szerepel:
"Termékenység: A preklinikai vizsgálatok során nem figyeltek meg a telmizartán által a női és a férfi termékenységre kifejtett hatást."
Angol nyelvű keresést követően is hasonló eredményre jutottam.

Ami a vérnyomást illeti, nem szabad megengedni, hogy a szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-et. (A normálérték felső határa a 140/90 Hgmm.) Tehát javaslom a kezelőorvossal megbeszélni:
1. A telmisartan dózisemelést (kevésbé jó opció, több mellékhatás lehet)
2. Kombinációs kezelés más vérnyomáscsökkentővel (előnyösebb, a hatás összeadódik, a mellékhatás az alacsonyabb dózisok miatt kevesebb általában.)

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Doktor Úr!

... hó végén voltam kardiológián,ott váltottak tarka kapszuláról,concor 5/5 re.Volt EKG szív ultrahang,24 órás vérnyomás.Igazából csak a pulzusom volt magas.
A jelen probléma ... hete áll fent,igazából a szédülés jobb,de nem is szédülés,hanem ilyen fáradság,vagy mintha részeg,zavart lennék.Azóta néha enyhén fáj a fejem,de nem olyan szinten,hogy gyógyszert kéne bevennem.A Rivotrilt 3x1 et szedem.
Mit gondol agydaganattól kell tartanom??

üdv
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A Concor 5/5 (bisoprolol + amlodipin) esetén a mellékhatásoknál súlyozottan említik a szédülést, fejfájást. Miután szédülés a Rivotrilnál is előfordul (fejfájás kevésbé) így együttesen egyáltalán nem tartom különösnek, hogy ezeket észleli.

Egyszerűen annyit kellene tenni orvosával, hogy a gyógyszer/ek dózisait pontosabban beállítani, és azzal várhatóan a mellékhatás is csökkenni fog. Mivel a Concor esetén a leírás írja, hogy ez az első néhány héten észlelhető, érdemes lenne még 1-2 hetet várni. Ha azután sem mérséklődik, akkor orvoshoz kell fordulni mindenképpen.

üdvözlettel:

Oldalak

Aktuális hírek

Milyen betegségre utalhat az állandó fáradtság?

A fáradtságot érző emberek 20-30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt vagy, és az érzés csak fokozódik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötör. Ha pedig...

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

további cikkek >>