Hirdetés
Kérdés: 
Kedves Doktornő/Úr ! 160-170-es pulzus mérése is előfordult nálam, fizikai megterhelés nélkül is. Gyakori a heteken át tartó rossz közérzet, szédülés, erőtlenség, hányinger. Holter vizsgálat eredménye szerint a sinus csomóból kiinduló "jóindulatú" ritmuszavarról van szó. Állandó gyógyszer szedését nem javasolták, csak alkalmanként, a tünetek csillapítására. Pánikbetegséget állapítottak meg nálam kb.6-7 éve. Borzalmas, halálfélelmet okozó állapotba kerülök, amikor a heves rosszullét elkap. Ilyenkor nem merek orvost hívni, hiszen ismert a problémám, csak várom, hogy mi fog történni. Jó lenne biztosan tudni, hogy mindezt az agyam produkálja,vagy a valóságos ok a szívritmuszavar? A pánikbetegségre évek óta szedett gyógyszerek nem nyújtottak igazi, végleges megoldást. Félelmetesnek találom ezt a magas pulzusszámot. Szeretnék eljutni egy olyan szakemberhez, aki tudna segíteni. Köszönöm szépen válaszukat !
Válasz: 
150/min. feletti pulzusszámot pánik nem okoz. Efelett a pulzusszám felett rohamos ("paroxizmális") tachycardiáról beszélünk. A lényege a következő. A pitvar és kamra között van egy ún AV-csomó, ami a pitvari ingerület átvezetését 0,12-0,2 mp-cel megnyújtja. Veleszületetten létezhet azonban olyan ingerületvezető szívizomköteg ("Paladino-Kent-köteg"), ami megkerüli az AV-csomót, így az ingerület lassítás nélkül jut be a kamrába. A felgyorsuló pulzus önmagát gyorsítja tovább. A szív 200/min. feletti összehúzódásra nem képes, ezért ennél súlyosabb tachcardia nem fordul elő. Viszont ez is elég ahhoz, hogy a vérnyomás leessen. A nagyon gyors pulzus ui. nem teszi lehetővé a szívkamrák tökéletes telítődését ellazulás (diasztole) alatt, így a magas pulzusszám ellenére csökken a szív által továbbított vér mennyisége, a vérnyomás. Ez rosszullétet, ájulásérzést, hideg verejtékezést, stb. okoz. Az említett rendellenesség két legjellemzőbb formája a WPW-szindróma (Wolff-Parkinson-White) és az LGL-szindróma (Lown-Ganong-Levine). A különbségek tárgyalására nem térnék ki - nincs jelentősége. Az említett betegségeket ma már szívkatéterezéssel szinte ambuláns műtéttel gyógyítják. A szívbe vezetett katéterrel felkutatják a rendellenes köteg helyét és lézerrel azt átmetszik. Ez végleges gyógyulást eredményez lényegében veszélytelen beavatkozás mellett. A beavatkozást szinte bármelyik kardiológiai osztályon biztos kézzel elvégzik.

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdv!

Szeretnék érdeklődni!Anyukámnak a közelmúltban mélyvénás trombózisa volt! Kórházban is volt vele egy hetet.Azt mondták neki,hogy vérrög van a visszérben!Kapott Syncumar gyógyszert,és beállították az INR szintjét! A kérdésem az lenne,hogy a Syncumar helyett nincsen véletlenül egy hasonló gyógyszer?Megmondom őszintén,utánaolvastam a mellékhatásainak,és nem túlzottan lopta be magát a szívembe..Mellette szedi a Detralex tablettát.És csontriktkulása is van,ez abból adódik legfőképpen,hogy a D-vitamint nem tudja feldolgozni a szervezete.S még nem jöttek rá,miért nem!gyömbértea esetleg ajánlott,ihatja gyógyszerek mellett?
És még annyit szeretnék kérdezni,hogy a trombózis után ülhet-e repülőre,2 óra 20 perces útról lenne szó!milyen teendői vannak előtte,ha utazhat repülőn?Nagyon köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Léteznek ma már az ún, újtípusú orális /szájon át adható véralvadásgátlók. Ez egy új csoport, amely hatásánál fogva nem igényel állandó INR-ellenőrzést. A szerek hatásosak, viszont költségesebbek. Beszéljék meg a VTE-t kezelő szakorvossal. A trombózis utáni repülőút veszélyekkel jár, de nyilván inkább a hosszabb utak. Ezt is korrektül a kezelőorvos tudja megmondani a beteg állapotának pontos ismeretében.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen levelét. A gyógyszer, amit az illetőnek szednie kell TANYDON 40 mg filmtabletta napi 1db.
Sajnos van, hogy 160-ra is felmegy a vérnyomása, ha nem szedi.
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ígéretem szerint utánanéztem a Tanydon (telmisartan) férfi termékenységgel kapcsolatos esetleges hatásainak. Az orvosi előírásban az alábbi szerepel:
"Termékenység: A preklinikai vizsgálatok során nem figyeltek meg a telmizartán által a női és a férfi termékenységre kifejtett hatást."
Angol nyelvű keresést követően is hasonló eredményre jutottam.

Ami a vérnyomást illeti, nem szabad megengedni, hogy a szisztolés érték meghaladja a 140 Hgmm-et. (A normálérték felső határa a 140/90 Hgmm.) Tehát javaslom a kezelőorvossal megbeszélni:
1. A telmisartan dózisemelést (kevésbé jó opció, több mellékhatás lehet)
2. Kombinációs kezelés más vérnyomáscsökkentővel (előnyösebb, a hatás összeadódik, a mellékhatás az alacsonyabb dózisok miatt kevesebb általában.)

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Kedves Doktor Úr!

... hó végén voltam kardiológián,ott váltottak tarka kapszuláról,concor 5/5 re.Volt EKG szív ultrahang,24 órás vérnyomás.Igazából csak a pulzusom volt magas.
A jelen probléma ... hete áll fent,igazából a szédülés jobb,de nem is szédülés,hanem ilyen fáradság,vagy mintha részeg,zavart lennék.Azóta néha enyhén fáj a fejem,de nem olyan szinten,hogy gyógyszert kéne bevennem.A Rivotrilt 3x1 et szedem.
Mit gondol agydaganattól kell tartanom??

üdv
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A Concor 5/5 (bisoprolol + amlodipin) esetén a mellékhatásoknál súlyozottan említik a szédülést, fejfájást. Miután szédülés a Rivotrilnál is előfordul (fejfájás kevésbé) így együttesen egyáltalán nem tartom különösnek, hogy ezeket észleli.

Egyszerűen annyit kellene tenni orvosával, hogy a gyógyszer/ek dózisait pontosabban beállítani, és azzal várhatóan a mellékhatás is csökkenni fog. Mivel a Concor esetén a leírás írja, hogy ez az első néhány héten észlelhető, érdemes lenne még 1-2 hetet várni. Ha azután sem mérséklődik, akkor orvoshoz kell fordulni mindenképpen.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Székely Gábor Úr!

Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy az egyik b-komplex vitamint amit szeretnék megvenni, szedhetem -e, mert 100mg B1, és 25mg B6 van benne.Ez a mennyiség nem káros?Van egy kis fokú mitralis prolapsusom, I fokú instuff-al.Sajnos sokat szorongok, és gondoltam hátha segít ez a b-komplex.De még szedek napi 2 xanaxot, délben és este.Ezenkívül különböző gyógyteákat is iszom,nem nagy mennyiségben.
Ezt igy lehet alkalmazni?Köszönöm szépen a válaszát,
üdvözlettel
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A B-komplex általában jótékony hatású, a napi 100 mg B1 vitamin kissé soknak tűnik, csak kimondott hiányállapotokban, ún. enzimopátiákban szokásos ilyen dózisokat adni, a B6 rendben. A kisfokú mitralis prolapsust - általában - nem szokás gyógyszeres úton kezelni, de fontos a megfigyelés, és a rendszeres orvosi kontroll.
A Xanaxot feltehetően szorongásos problémái miatt kapja. Lehet alkalmazni a B-komplexet de speciális módon nyilván nem hat a mitrális tünetekre, hiszen az elsősorban anatómiai eltérés.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Üdvözletem!

Kb.5 hete éreztem a hónaljamban fájdalmat,a mellkasom bal oldalán,kicsit bizsergett az arcom bal fele és a bal kezem. Kivizsgáltak,Ct,labor rendben,ekg rendben,magas vérnyomásra kaptam is gyógyszert,Meramyl 5mg,reggel és este azóta szedem. A vérnyomásom mérem,úgy tűnik beállt 130/80 értékre. Kb. 10 napja elkezdtem érezni,mintha folyamatosan valami lenne a torkomban, bizsereg a bal kezem,fáj a csuklóm,néha a combom is,az arcom bal felét mintha kicsit máshogy érezném,és a szám és az állam közötti részt.Néha elönt a melegség,fáj a mellkasom bal fele a mellizom környékén.Múlt héten ültem a gép előtt,és észrevettem,hogy hiába dolgozom a gépen,teljesen más dolgokon jár az eszem,mintha olyan emlékeken gondolkodnék,amik meg sem történtek velem,a vérnyomásom felment 165/90-re. Sokat fáj a nyakam,kicsit a szemem. Sokat ülök a gép előtt,lehetnek ennek a következményi a tüneteim? Esetleg a gyógyszer mellékhatása is lehet?
Köszönöm válaszát
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem a Meramyl orvos leírásának és betegtájékoztatójának. A mellékhatások között nem gyakran (1:100 körül) előfodrulhat, a paraesthesia, érzészavar:
"Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés" (perifériás idegbántalom). Előfortdulhat idegesség, nyugtalanság, alvászavar is.

Tehát elképzelhető, hogy a gyógyszer okozza e tüneteket. Főként ha ilyen jelenség korábban nem állt fenn, csak a Meramyl szedése óta. Amennyiben ez tartós tünet /mellékhatás, célszerű lenne a kezelőrvosnak jelezni, és másik vérnyomáscsökkentőre áttérni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr.

Párom ... óta szed mélyvénás trombózis miatt synkumart. napi ... szemet. Mostanában többször előfordult merevedési zavar nála.Szeretnénk tudni,hogy lehet a gyógyszer mellékhatása? ( mást nem szed) És egyáltalán ilyen mennyiségben lehet e ezt a gyógyszert hosszútávon szedni,illetve van e helyette más alternatíva?

Köszönjük válaszát!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A Syncumar (acenocoumarol) mellékhatásai között érdekes módon éppen ezzel ellentétes merevedési probléma (priapizmus, tartós merevedés) szerepel. Nem állítjuk, hogy nem okozhatja a gyógyszer (egy amerikai oldalon 0,29%-os gyakorisággal írják le e szer szedésekor a merevedés elégtelenségét, tehát ritka) de nem kizárható.
Esetleg érdemes lenne urológussal konzultálni, esetleg más ok húzódhat meg a háttérben.

A napi dózissal kapcsolatban: a Syncumar-szerű gyógyszereknél igen fontos az INR-érték rendszeres ellenőrzése. Ha a normál határok közötti INR e dózis mellett tartható fenn, akkor nem célszerű ezen változtatni.

Másik lehetőség: vannak ma már újabb típusú tablettás véralvadásgátlók, beszéljen erről kezelőorvosával.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

Infarktus (AMI) után a kezelő szakorvosom aspirin protect és trombex szedését írta elő. A háziorvosom az aspirin protect helyett az astrix szedését javasolja. Kérem tájékoztasson, milyen eltérések vannak az acetilszalicilsav tartalmú vérlemezke összecsapzódását gátló szerek között?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Ahogy Ön is jól látja mindkét antithrombotikus szer aspirin, tehát acetilszalicilsav-tartalmú. Általában a gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatás elérésére nagyobb (500 mg) dózisokat alkalmaznak, az érprotektív hatásra pedig a 100 mg (körüli) dózist. A két szer között érdemi, klinikai terápiás különbség nincsen, az egyik kapszula, a másik gyomornedv-ellenálló tabletta, mindkettő a gyomornyálkahártya kímélése miatt. A formulálás miatt felszívódásukban van minimális időkülönbség, a már kiszabadult hatóanyag természetesen azonos módon viselkedik, minden tekintetben (hatás, mellékhatás, kölcsönhatás stb.)

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
T. Doktor Úr!
Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
Köszönettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

üdvözlettel:

Oldalak