Hirdetés
Tisztelt Doktor úr/nő! Mindkét mellemben daganatos csomó van, és a sebészem szerint kikell venni az egész tejmirigyállományal együtt, aminek helyét implantátummal ki kell pótolni. Mivel engem nem azért operálnak meg, hogy nagyobb legyen a mellem, hanem azért mert daganatos - viszont szilikont kell beültetni - nekem erre pénzem nincs, viszont bejelentett munkahelyem, TB-m van. Ebben az esetben ki az, aki tudna támogatást nyújtani, vagy mégis kihez kell fordulni? Tisztelettel:
Önnél minden izonnyal masztopátia (fibrocisztás emlőbetegség) áll fenn. Ilyenkor a műtét célja a panaszok és a rák kockázatának csökkentése. Elvileg tehát a műtétet tb-támogatásra kellene, hogy megcsinálják. Efelől az orvosánál legyen szíves tájékozódni. Ha mégsem lehetséges az implantátumokat tb alapon beszerezni, méltányossági elbírálás iránti kérelmet nyújthat be orvosa az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Reméljük, lesz rá keret!

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Dr. Úr !
1 hónapja volt vastagbél műtét, melynél súlyosfokú szűkületet igazoltak, melynek során kiterjedt aterminalis ileumot és az urethert is magába foglaló térfoglalást tapasztaltak. Bal oldali rectosigma resectiot végeztek, hysterectomiaval és terminalis ileum resectiojával kiegészitve. Műtétet követően reggelente (3-4-szer) étkezés után állandó székelési problémával küszködöm. Napjában többször megy a hasam. A kérdésem, hogy ez normális állapot? Mi lenne a teendő?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Önnél a kiterjedt bélszakasz eltávolítása miatt az alábbiakkal kell szembenézni:
1.) feltehetően kapott antibiotikumot, talán többfélét is. Ennek mellékhatása lehet, hogy a bélflóra nagy része elpusztul, felborul az egyensúly a bélben élő baktériumok között,- igen sokféle. .- és idő míg ez helyreáll.
2.) A fenti feltételezett antibiotikum therápia súlyosabb mellékhatása lehet az úgynevezett Clostridium difficile nevű bélbaktérium elszaporodása, melynek következtében kialakulhat az úgynevezett pseudomembranózus colitis. Ez a baktérium az emberi populáció 3-5 %-ában a normál bélflóra része is lehet, a nélkül, hogy bármiféle tünetet okozna…. kialakulhat azonban kórházi fertőzés útján is…: ez már feltehetően a kórházban okozott volna akkor panaszokat. Nem tudom, hogy a panaszok mióta állnak fent …, így engedték haza ? Volt –e valamilyen bakteriális vizsgálat ?
3.) És végül, de nem utolsó sorban: a kiterjedt bélszakasz eltávolítása miatt létrejöhet az úgynevezett „dumping szindróma” ennek lényege: a bélrendszer hossza, beidegződése, vérellátása sérül a műtét után - ez sajnos elkerülhetetlen - és emiatt a rövidebb bélszakasznak „quasi újra kell tanulnia” a helyes működését, nem beszélve a bakterim flóra felborulása miatt kialakult egyensúly felborulás okozta következményeket. Főbb tünetek: étkezések után néhány óránm belül hasmenés, híg széklet, intenzív bélmozgások…(ez a megrövidült bélcsatorna miatt megváltozott vízvisszaszívási képesség csökkenése miatt (is) van…Teendők: 1.) ha még nem volt széklet tenyésztése mindenképpen javaslom, ezt a házirovosán keresztül el tudja indítani. Lehetőleg 3 különböző széklet legyen…, 3 nap egymás után…függetlenül attól, hogy egy nap hányszor van széklete és hogy az milyen állagú…) 2.) ha negatív, akkor beszéjlen egy gastroenterológus kollégával és a sebésszel aki műtötte Önt. Feltétlen mondjon el mindent.
4.) Ha a tenyésztés pozitív Clostridiumra azt kórházban kell kezelni, vagy otthon de kórházban írják fel a gyógyszert !- speciális antibiotikumra van szükség…Ez megoldható, gyógyítható.
Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
Az alábbi lelet kiértékelésében kérném szíves segítségét.
A C-Th-L csigolyatestek magassági átmérői megtartottak, a záróelemek épek.
A peremszéleken spondylosisos csőrképződés. A C V-VI, szemközti dorsalis peremén is nagy csőrök láthatók, a C V. porckorongrés felére keskenyedett. Nyaki borda nem észlelhető.
Az alsó thoracalis szakaszon is kissé kifejezettebb spondylosisos peremlerakódások láthatóak.
Az L IV. csigolya kb. 10 mm-t ventral felé csúszott. A peremszéleken mérsékeltebb sponylosisos felrakódások. Az L. IV-V. porckorongrés kissé keskenyebb.
Mindkét oldali csípőizületben mérsékelt arthrosis. A sacroiliacalis ízületek norm. szélesek. Jobb oldalon a csípőtányér mellett lateralisan 34,6x19 mm átmérőjű meszesedés látható.
Vélemény: Spondylosis univ. Discophatia C V., L IV-V. Spondylolistesis L IV. Coxarthrosis min. grad. l.u.
Köszönettel.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Önnek szinte az egész gerince elmeszesedett. A nyaki 5. csigolya porckorongja felére megkeskenyedett, így komoly fájdalmai lehetnek a nyakán, fején. A háti alsó csigolyákon erősebb a meszesedés, ez is okozhat fájdalmat. Az ágyéki 4. csigolya 10 mm-t, vagyis 1 cm-t előre csúszott, ugyanitt a 4.-5.porckorongrés is keskenyebb, így itt is komoly fájdalmai lehetnek. Ehhez még hozzájárul a két oldali csipőizületi meszesedés......
Javaslom, hogy minél előbb keressen fel egy gerincsebészt ill. orthopéd sebészt a kezelések, illetve az esetleges műtétek céljából.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
60 éves nő vagyok, kerékpáros. Elestem, és az első röntgen leletemen ez állt: bal radius distalis metaphysisén kérgnyi dorsalis dislocatioval és néhány fokos dorsalis tengelyeltéréssel járó darabos törés van.
Vélemény. Fract. radii l.s.
Tekintettel a koromra, konzervatív kezelést kaptam: Repositió, dorsalis gipsz fájdalomcsillapító nélkül.
Másnap röntgen, mely szerint a törtvégek jó tengelyállásban vannak rögzítve. Ellenőrizték a keringést, felvágták a gipszet, és átpólyázták.
A kezem elég jelentősen duzzadt, annak ellenére, hogy otthon a kezem felpócoltam, az ujjaimat mozgattam.
Körkörös gipszet kaptam, melyet fekvésben, a karomat az ujjaimnál fogva felfüggesztették, és súllyal húzatták pár percig, és ebben a helyzetben került fel a gipsz. Ezután röntgenre küldtek, a leletem. Gipszen át: a bal radius dist. harmadának darabos, intraaricularis töréstelepében 15 fokos dorsalis tengelyeltérés figyelhető meg.
Vélemény: St.p.fract. radii l.s.
A 4 hét alatt sokat fájt a kezem, és be volt dagadva.
A körkörös gipszet eltávolították, majd ismét röntgen felvétel készült: A bal radius töréstelepében 28 fokos dorsalis irányú tengelyeltérés látható. Teljes átépülés még nem jött létre.
Vélemény: St. p. fract. radii l.s.
Kaptam beutalót 20 alkalom gyógytornára, eddig 11 alkalommal voltam. Otthon is napi szinten többször tornáztatom a kezem.
Szeretném kikérni a véleményét, hogy normális-e kettő és fél hónap után, hogy az ujjaim és a kézfejem be vannak dagadva. A bal kéz és a csuklótájék mindig melegebb, mint a jobb kezemé, a színe pedig szederjes, ez erősebben látható vízzel való érintkezés után.
A csuklóm tenyérrel nem tudom balra elfordítani, csak kicsit, az ujjaimat nem tudom ökölbe szorítani, de még becsukni sem. Nincs erő a kezemben. Fáj a hüvelyk-, a középső-, és a gyűrűsujjam. Az ujjaimból egy-egy mozdulatra sokszor a csuklómba nyíllal a fájdalom, és olyan mintha pattogna. Amikor a csuklómhoz érek, - vagy a ruha - szabályosan fáj a bőröm. Időnként elzsibbad a hüvelyk-, a mutató-, és középsőujjam. Éjszaka, nem tudom, hogy helyezzem el, mert arra ébredek, hogy belenyíllal a fájdalom.
Várom a válaszát, hogy mi a véleménye az egészről, és hogy a fenti tünetek, és problémák ellenére helyre lehet-e hozni a kezem gyógytornával? Szeretném visszakapni amennyire csak lehet a kezem normális mozgásait.
Előre is köszönöm válaszát!
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Önnek nagy valószinüséggel Sudeck-syndromája van, ami a végtagokat érintő keringési zavar következtében kialakult elváltozás, működési korlátozottsággal. Ez kialakulhat törések, egyéb trauma, érbetegség, gyulladás, idegsérülés, gipsz rögzités után. A lényege, hogy a fájdalom következtében a végtag kapillárisai kitágulnak, áteresztővé válnak, így megduzzad, fáj, mozgásában korlátozott lesz, nehezen gyógyul. A tünetek fokozatosan alakulnak ki, ha nem kezelik, egyre rosszabbodik, végül is súlyos működési károsodáshoz vezethet.
Speciális, személyre szabott, kíméletes kezelés szükséges: tehermentesités, kíméletes gyógytorna, mobilizáció, lágylézer terápia speciális intézetben.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
30 éves férfi vagyok. 10 napja volt egy motorbalesetem és eltört a felkarcsontom. A csont felső vége tört el, és kb. egy centimétert elcsúszott, és egy hegyes rész kiáll az oldalsó vállizom felé. Az lenne a kérdésem, hogy az a kiálló rész nem fog engem zavarni, ha felemelem a karom? Vajdasági vagyok és a helyi szakorvosok szerint nem kell műteni, mivel elég nagy felületen érintkezik egymással a két rész és össze fog forrni, de a kiálló részről nem mondtak semmit. Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kollégák biztosan látják a felvételen az eltérést és a gyógyulás esélyét. Nem tudom, milyen rögzítést alkalmaztak, de mindenesetre egyelőre ne emelgesse a karját, mert ha a csontvégek elmozdulnak jobban, akkor valóban gond lehet. Türelmet és pihenést javaslok.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő!
A bal mutató-lábujjam 2. és 3. perce közti – tehát a körömfelőli – ízülete hetek óta be van gyulladva.
Duzzadt, piros, járás közben fáj. Reggelre a fájdalom fokozódik, de a sportolás (futás) nem ront rajta. Eddig svéd cseppes dunsztkötést tettem rá éjszaka, így reggel kevésbé fájt, de tartósabb javulás nem látszik.
A közelmúltban nem váltottam cipőt, és nem érte sérülés.
(Sőt, mivel a bal térdhajlatomból cisztát szívtak le, így a bal lábamat még jobban is kíméltem).
Tudna esetleg valamilyen kezelést javasolni?
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az elmondottakból nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a panaszát valóban ízűleti gyulladás vagy felületes bőrgyulladás okozza-e. A borogatás hasznos lehet, ha furunkulusa van (szőrtüsző gyulladás a szőrszál mentén), mert a keletkezett genny összegyűlését elősegíti, és így biztonsággal ürül majd a lábujja mellől, azonban ez nem kielégítő kezelés a problémára.
Menjen el háziorvosához és részletezze panaszát, mutassa meg neki a lábát.
Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
39 éves nő vagyok. Kb. 2 éve vannak a szegycsont mögött érzett, pár másodpercig tartó éles, hasító fájdalmaim.
Általában lehajoláskor, illetve testhelyzetváltozáskor sűrűbben előforduló, ijesztő érzés.
4 éve kezelnek reflux betegséggel, jelenleg Esomeprazol 40 mg tablettát szedek, 2x1 dózisban.
Régebben sűrűn éreztem a gyomorsavat a torkomban, de az elmúlt, pár évben nagyon ritkán volt a maró érzés, viszont a gyomorszáj környéki görcs, illetve a szegycsont mögötti fájdalom felerősödött és sűrűbbé vált.
Több alkalommal jártam már kardiológián is az ijesztő tünetek miatt, de mitralis prolapsuson kívül egyéb elváltozást nem találtak. Terhelésre a pulzusom már az első 10 mp-ben 140, rengeteg extra ütés van és pihenéskor több perc kell, míg visszatér a nyugalmi pulzusszám, emiatt sajnos intenzíven mozogni sem tudok. Erre a tünetemre jelenleg Bravadin tablettát írt fel az orvos, egyéb vizsgálat nem történt.
Gasztroenterológusnál jártam, ahol manometriás vizsgálat eredménye a következő lett:
Gerd, inkompetens LES, hiatus hernia. Ezt a vizsgálatot egy 24 órás PH-metria vizsgálat követte, melynek leletére jelenleg várok.
Mai napon újra több alkalommal éreztem enyhébb szegycsont mögötti éles szúrásokat, melytől ismételten nagyon megijedtem. Szeretném megkérdezni az Ön véleményét is, vajon valóban nem a szívem az, ami ezt a szegycsont mögötti fájdalmat okozza?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Kedves Kérdező!
Az Ön által írtak alapján azt gondolom, hogy a szúró mellkasi diszkomfort, fájdalom érzés kardiális eredete minden bizonnyal kizárható. Általánosságban elmondható, hogy szúró mellkasi fájdalmat szívbetegség nem okoz. Kardiális eredetű mellkasi fájdalom inkább tompa, nyomó, szorító jellegű túlnyomó többségben. Kivétel az aortadissectio, ez a főverőér súlyos, életveszélyes, többnyire hirtelen fellépő betegsége, amely a megsemmisítő, inkább háti fájdalom mellett sok egyéb tünettel és panasszal is jár.
A szúró fájdalom hátterében szerintem a rekeszsérv és az ismert reflux betegség állnak együttesen. A rekeszsérv okán a mellkasba került (felcsúszott) és a mellkasban "rekedt" gyomorrészlet tartalma nehezebben távozik előrefelé, ugyanakkor az alsó záróizom (les, azaz lower esophagus sphinchter) elégtelensége miatt a savas gyomortartalom könnyen jut vissza a nyelőcsőbe. Ugyan a gyomorsavcsökkentő gyógyszer a savas, égető érzést megszüntette, de a gyomor emésztő nedveit is tartalmazó gyomorbennék visszajut a nyelőcső alszó szakaszába és ott a nyálkahártya irritációját, erosióját (maródását) okozhatja. Azt gondolom, hogy ezirányú panaszai mindenképp pepticus (azaz gyomornedv) eredetűek és ebben a rekeszsérv is egyértelműen közrejátszik.
Mindenképpen tanácsolom, hogy kérje az Önt gondozó gasztroenterológus szakorvos segítségét, és kérjen tájékoztatást a probléma esetleges sebészeti megoldási lehetőségeit illetően, ugyanis a rekeszsérv döntő szerepet játszik a tartós nyelőcsőbántalom kialakításában. Azért is fontos ez, mert hosszú távon ez egy fakultatív precancerozisnak, azaz rák megelőző állapotnak tekintendő. A nyelőcső nyálkahártyáját tartósan érő bántalom folyamatos sejtosztódási, regenerálódási kényszert jelent, és megnő a rákos elfajulás veszélyének lehetősége.
A fizikai terhelés során fellépő szapora szívdobogás összefüggésben lehet a mitralis prolapszussal. Terhelhetőségének lehetőségeiről kérje bátran gondozó kardiológusa véleményét.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt szakértő!
December elején tapintottam ki a koponyám jobb oldalán, a halántékom felett egy diónyi nagyságú kemény, nem mobilis dudort. Voltam már vele 4 orvosnál is az elején,mert nagyon megijedtem. Volt koponyaröntgenem, nem csont, felette helyezkedik el, mára cseresznyemag nagyságú. Mire orvoshoz mentem, mérete csökkent, így nem javasolták a felesleges feltárást, hátha elmúlik.
Mérete csökken, de nagyon lassan. Közben visszaemlékeztem,hogy többször beütöttem a fejem ugyanazon a ponton.
Elképzelhető, hogy egy ilyen többszöri traumás sérülés ennyire lassan szívódna fel?
Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
A leírásból a többszöri trauma ellenére úgy tűnik, hirtelen alakult ki az elváltozás, ez valóban vérömlenyre utal. A felszívódás sokáig elhúzódhat. Lehet fibróma is (jóindulatú kötőszövetes daganat), de ez nem jön hirtelen létre és nem szokott magától elmúlni. Ha nem okoz panaszt és időnként ellenőrzi, az eltávolításról ráér dönteni. Arra mindenképp vigyázzon, hogy fésülködéskor ne sértse meg!
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözlöm! 2015-ben tüdőrákkal, majd 2016-ban agyi áttéttel műtöttek a wbrt után PET CT eredményem malignus folyamatra utaló képlet a pancreasban, dissemináció jeleivel a májban (28 mm a test és farok részen). Csináltak egy tumormarkert (kiugró eltérést nem mutat), meg egy májbiopsziát, ami daganatot nem ír le (májzsugor hepatitis). A hasnyálmirigyemből mintát nem vettek, csak ennyi vizsgálatom volt, ezek alapján a team 6-8 kemót javasolt, a műtétre azt a választ kaptam, hogy nem tervezik, mert áttéteseknél ez az eljárás, meg hogy még mit vagdossanak, nos én ezt nem értem azért mert már 2x műtöttek… (agy, tüdő daganatmentes). Nem tudom, hogy mit kellene tennem, tudna tanácsot adni? Köszönöm válaszát!
Válasz:
Sok részlet ismeretlen előttem és nem teljesen értek mindent. Azonban a fentiek alapján a következőket tudom mondani. Általában egy rosszindulatú daganat kuratív, azaz a gyógyulás lehetőségét hozó kezelése, sebészeti eltávolítása távoli áttét esetében nem jön szóba. Távoli áttétről beszélünk, amikor az elsődleges daganatból származó, azaz azzal megegyező szövettani felépítésű és viselkedésű másodlagos daganat egy távoli, nem a közvetlen szomszédságban elhelyezkedő szervben/szervekben vagy nem a régió nyirokelvezetésének legközelebbi útjába eső nyirokcsomókban jelenik meg. Ebben az esetben ún. palliatív kezelés jön szóba. Ez azt jelenti, hogy a tumort teljesen eltávolítani, kiírtani nem lehetséges, de az általa érintett szervek működésének biztosítása céljából fontos a kezelés. Például egy inoperabilis, távoli áttétet adó, bélelzáródást okozó daganat esetén a daganat megkissebbítése, az elzáródást okozó részletek eltávolítása a beteg életének meghosszabbítását jelenti, hiszen ha ez nem történne meg, a tumor által okozott szövődmény hamar a beteg halálát okozná.
Az Ön által említett esetben nem világos, hogy a szövettani vizsgálattal rosszindulatúnak nem bizonyult májbéli elváltozás miatt miért javasoltak kemoterápiát. Továbbá az sem világos, hogy pancreasból történt mintavétel nélkül miért tekinthető rosszindulatúnak az ott talált elváltozás. Ahogyan azt sem értem, hogy az Ön által tudott daganatmentesség ellenére miért nem jön szóba sebészi kezelés.
Mindenféleképpen azt javaslom, hogy az Önt kezelő onkológus/belgyógyász orvost kérje meg, hogy egyértelműen tájékoztassa Önt az állapotáról, a várható kimenetelről és a lehetőségekről pontosan.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos

Oldalak

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>