Jelenlegi hely

Hirdetés
Tisztelt Doktor úr/nő! Mindkét mellemben daganatos csomó van, és a sebészem szerint kikell venni az egész tejmirigyállományal együtt, aminek helyét implantátummal ki kell pótolni. Mivel engem nem azért operálnak meg, hogy nagyobb legyen a mellem, hanem azért mert daganatos - viszont szilikont kell beültetni - nekem erre pénzem nincs, viszont bejelentett munkahelyem, TB-m van. Ebben az esetben ki az, aki tudna támogatást nyújtani, vagy mégis kihez kell fordulni? Tisztelettel:
Önnél minden izonnyal masztopátia (fibrocisztás emlőbetegség) áll fenn. Ilyenkor a műtét célja a panaszok és a rák kockázatának csökkentése. Elvileg tehát a műtétet tb-támogatásra kellene, hogy megcsinálják. Efelől az orvosánál legyen szíves tájékozódni. Ha mégsem lehetséges az implantátumokat tb alapon beszerezni, méltányossági elbírálás iránti kérelmet nyújthat be orvosa az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Reméljük, lesz rá keret!

További levelek a témában

Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
10 éve megműtőttek méhnyak rákkal. Műtét előtt kaptam 20 sugár kezelést, műtét után 10-et.
Azóta folyamatosan gyomor menésem van. 3 évvel ezelőtt epeműtétem volt, azóta a gyomormenésem mellé társult a majdnem mindennapi hányás.
Napi 6-8 fogó gyógyszert használok eredménytelenül, diétát is tartottam, több orvosnál jártam, CT vizsgálat eredmény jó, széklet és vér eredmények szintén jók.
Kérem a tanácsát, mi tevő legyek, a napjaim már elviselhetetlenné váltak.
Köszönettel!
Válasz:
Tisztelt Levélíró Hölgy!
Levelére a következőket tudom válaszolni: pontosan nem részletezte, hogy inkább gyomor panaszai vannak-e (a has felső részén görcsös fájdalmak) vagy gyakori hasmenése. Az első esetben - a has felső részén - valami más okozhatja a tüneteket, nagy valószínúséggel nem a 10 évvel ezelőtt történt sugárkezelés. Gyakori hányása miatt javaslom a háziorvossal történő megbeszélést, szükség esetén gasztroenterológiai vizsgálatát.
Abban az esetben, ha fő panasza a gyakori hasmenés, esetleg nyákos székürítés, az esetleg lehet a sugárkezelés késői szövődménye is. Mindenképpen indokolt székletvizsgálat és szóba jön végbél-, vastagbél tükrözés is. A sugárkezelés további részleteit nem említette, de feltételezhető, hogy a végbél elülső területe is a sugármezőbe belekerült, így ott ez egy gyulladást okozhatott. Mindenképpen ennek a kivizsgálása is szükséges. A vastag- és végbél gyulladások kezelését ugyancsak a gasztroenterológusok szokták irányítani, így javaslom szakrendelő felkeresését.
Üdvözlettel: Dr. Baki Márta, klinikai onkológus szakorvos
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Anyósom (64 éves) esetében tüdőrákot állapítottak meg tavaly decemberben. A kivizsgálások eredményei a következőek:
szövettanilag NSCLC adenocarcinoma, mindkét oldali tüdőben disszeminált, inoperabilis.
Genetikai vizsgálat: EGFR TK aktiváló mutációra negatív;
PET/CT lelet eredménye: tüdőn kívüli áttét nincs, azonos oldali 1 db mediastinalis nyirokcsomó értintett+ellenkező oldali tüdőszövetben apró gócok, melyek intenzív FDG akkumulálók.
Konklúzió: inoperabilis, sugátkezelés a multifocalis jelleg miatt nem lehetséges.
Javasolt kezelés: első vonalban cisplatin, paclitaxel és Avastin.
Egyéb betegség: COPD (GOLD III, FEV1 45%).
Azt szeretném megkérdezni, milyen esélyekkel láthat neki a kezeléseknek, van-e alternatív javaslata ezeket illetően?
Nagyon szépen köszönöm.

Üdvözlettel:

Márton András
Válasz:
Tisztelt Levélíró!
Tájékoztatott anyósa állapota felől. A javasolt terápia - cisplatin, paclitaxel és Avastin - a legkorszerűbb kezelési lehetőség, amit ilyen szövettan és genetikai vizsgálat alapján a fejlett országokban is adni lehet. Arra, hogy hogyan fog a kezelésre reagálni a daganat, és a terápiát hogy fogja bírni az anyósa, azt egyértelműen előre nem lehet meghatározni. Az esetek több, mint a felében a rosszindulatú elváltozás megkisebbedik. A terápia hatékonyságát néhány kezelési sorozat után ellenőrzik. Esetleg utána fenntartó kezelést is tudnak adni, ami általában tabletták bevételét jelenti. A kemoterápia ismert mellékhatásaként hányinger, hányás jelentkezik. Ezen kívül ezen gyógyszerek alkalmazása során figyelni kell a vesefunkcióra és a vérnyomásra. Alternatív kezeléseket nem javaslok, mert arra vonatkozóan nincs adat, hogy ezek a kemoterápia hatékonyságát növelik-e vagy csökkentik. Amire érdemes még oda figyelni, hogy ne fogyjon, s megfelelő kalóriabevitel történjék. Abban az esetben, ha már fogyott, akkor tápszereket tud felírni a kezelő orvos. A COPD adatai alapján nagy valószínűséggel dohányzott vagy esetleg még dohányzik is. Ezt mindenképpen érdemes abbahagyni, ha tudja. Magyarországon mutatták ki, hogy azok a betegek, akik a tüdődaganatos betegségük kezelése közben le tudtak szokni a dohányzásról, azok tovább éltek, mint akik erről a szenvedélyről nem tudtak lemondani.
Levele alapján ennyit tudok javasolni, egyébként forduljanak bizalommal a kezelő személyzethez.
Tisztelettel: onkológiai szakértő
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözlöm! 2015-ben tüdőrákkal, majd 2016-ban agyi áttéttel műtöttek a wbrt után PET CT eredményem malignus folyamatra utaló képlet a pancreasban, dissemináció jeleivel a májban (28 mm a test és farok részen). Csináltak egy tumormarkert (kiugró eltérést nem mutat), meg egy májbiopsziát, ami daganatot nem ír le (májzsugor hepatitis). A hasnyálmirigyemből mintát nem vettek, csak ennyi vizsgálatom volt, ezek alapján a team 6-8 kemót javasolt, a műtétre azt a választ kaptam, hogy nem tervezik, mert áttéteseknél ez az eljárás, meg hogy még mit vagdossanak, nos én ezt nem értem azért mert már 2x műtöttek… (agy, tüdő daganatmentes). Nem tudom, hogy mit kellene tennem, tudna tanácsot adni? Köszönöm válaszát!
Válasz:
Sok részlet ismeretlen előttem és nem teljesen értek mindent. Azonban a fentiek alapján a következőket tudom mondani. Általában egy rosszindulatú daganat kuratív, azaz a gyógyulás lehetőségét hozó kezelése, sebészeti eltávolítása távoli áttét esetében nem jön szóba. Távoli áttétről beszélünk, amikor az elsődleges daganatból származó, azaz azzal megegyező szövettani felépítésű és viselkedésű másodlagos daganat egy távoli, nem a közvetlen szomszédságban elhelyezkedő szervben/szervekben vagy nem a régió nyirokelvezetésének legközelebbi útjába eső nyirokcsomókban jelenik meg. Ebben az esetben ún. palliatív kezelés jön szóba. Ez azt jelenti, hogy a tumort teljesen eltávolítani, kiírtani nem lehetséges, de az általa érintett szervek működésének biztosítása céljából fontos a kezelés. Például egy inoperabilis, távoli áttétet adó, bélelzáródást okozó daganat esetén a daganat megkissebbítése, az elzáródást okozó részletek eltávolítása a beteg életének meghosszabbítását jelenti, hiszen ha ez nem történne meg, a tumor által okozott szövődmény hamar a beteg halálát okozná.
Az Ön által említett esetben nem világos, hogy a szövettani vizsgálattal rosszindulatúnak nem bizonyult májbéli elváltozás miatt miért javasoltak kemoterápiát. Továbbá az sem világos, hogy pancreasból történt mintavétel nélkül miért tekinthető rosszindulatúnak az ott talált elváltozás. Ahogyan azt sem értem, hogy az Ön által tudott daganatmentesség ellenére miért nem jön szóba sebészi kezelés.
Mindenféleképpen azt javaslom, hogy az Önt kezelő onkológus/belgyógyász orvost kérje meg, hogy egyértelműen tájékoztassa Önt az állapotáról, a várható kimenetelről és a lehetőségekről pontosan.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Dr. Nő/ Úr!
Jobb oldali /égető érzés fájdalom miatt, amit kb. 1 éve érzek/ hátba kisugárzó, vagy hátból hasba sugárzó fájdalom miatt virtuális colonoscopia vizsgálatot végeztek, a vizsgálat lelete:
Levegővel való feltöltést követően a vastagbélkacsok jól feltágultak, mindkét colon flexura területén közepes-nagy mennyiségű, a colon transversum és colon ascendens lumenében kevés folyékony béltartalom ábrázolódik, mely kis polypusokat elfedhet. Organikus folyamatra utaló kóros bélfal megvastagodás, vagy stenoticus bélszakasz nem észlelhető.
Amennyire a híg béltartalom mellett megítélhető, a colon transversum, oralis harmadában egy nyálkahártyaredő szomszédságában, 10*4 mm-es hosszúkás körülírt nyálkahártya megvastagodás figyelhető meg.
Az ábrázolandó csontokon mérsékelt degeneratív eltérések látszanak.
A vizsgálati volumenbe kerülő mellkasi szeleteken érdemi kóros eltérés nem figyelhető meg.
Vélemény: Kissé korlátozott értékű vizsgálat.
Organikus folyamatra utaló kóros bélfal megvastagodás, vagy stenoticus bélszakasz nem látható. A colon transversum oralis harmadában apró, polypusra suspect képlet ábrázolódik.
Egyebekben, érdemben negatív hasi és kismedencei status.
A kérdésem az lenne, hogy a lelet / baj van-e? daganatos betegség fenn áll? / indokolja a hasi fájdalmat?
A továbbiakban hova menjek, hogy a végére járjak a fájdalom okának. Esetleg reumatológiai /idegfájdalom/ is okozhatja a hasi , hátba sugárzó fájdalmat.
Válaszát, tanácsát előre köszönöm. Tisztelettel: H. Anikó

Válasz:
Mindenféleképpen colonoscopia, vastagbél tükrözés javasolt. Tisztázni kell ugyanis, hogy van-e az említett helyen polyp. Ha van, eltávolítható-e colonoscóppal egészben és szövettani vizsgálatra is el kell küldeni. A továbbiak ettől függnek. Hasi fájdalmát ez nem indokolja. Ennek érdekében valóban reumatológiai vizsgálat, két irányú gerincfelvétel, CT, esetleg idegsebészeti vizsgálat szükséges ennek tisztázására és esetleges megoldására.
Üdvözlettel: Dr. Nagy András, sebész szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!

... éves nő vagyok. CT vizsgálaton, öt éve " A jobbvese középső harmadában ,4,5cm-es,hypodens,döntően zsírból felépülő terime van."- került megállapításra.Legutóbbi UH vizsgálaton "A jobbvesében ismert inhomogén,szabálytalan alakú,echodus képlet domborodik elő,jelenlegi legnagyobb átmérője 6,2 cm.Angiomyilipoma? - a lelet leírása.Azt szeretném megkérdezni,hogy a mérete miatt szükséges -e beavatkozás?Mi a Doktor Úr véleménye? Válaszát köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Egy korábbi levelezőnk kérdését és a választ is becsatolom Önnek az angiomyolipomát illetően, mely egyébként jóindulatú daganat valóban.
http://www.egeszsegkalauz.hu/orvos-valaszol/egy-ritka-betegseg-angiomyolipoma-1528.html

Nem a beavatkozás lenne a fontos egyelőre, hanem a rendszeres kontroll.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Szakértő!
... hetes kismama vagyok,a páromnak (... éves korában) Akut Lymphoid Leukémiát diagnosztizáltak,2 évig kemoterápiás kezelést kapott.Azóta teljesen tünetmentes(10-éve)Semilyen gyógyszert nem szed.Fél évente controll vizsgálatokra jár.Az lenne a kérdésem,hogy születendő gyermekünk örökölheti-e.Véleménye szerint szükséges e valamilyen vizsgálat elvégzése?Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
A leukémia nem örökletes betegség,így aggodalomra semmi oka.A terhesség alatt kötelező vizsgálatokon kívül-melyeket kezelőorvosa nyilván elvégez-egyéb vizsgálatra nincs szükség.
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Jó napot milyen időként lehet mammográfia vizsgálatot csinálni ?
Válasz:
Az emlőrák szűrésével kapcsolatos mammográfiás vizsgálatot:

30-45 éves korig 3 évente
45-65 éves kor között behívás alapján 2 évente javasolt,
50 év felett ajánlatos évente végeztetni.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Az lenne a kérdésem, hogy a méhnyakrák elleni védőoltást milyen ütemben kell felvenni. A háziorvosom beadta az első oltást, 1 hónap múlva a másodikat. Azt mondta a 3. oltást az elsőt követő 3. hónapban kell felvenni. Elolvastam a betegtájékoztatót és abban az áll, hogy a 3. oltást az elsőt követő 6. hónapban kell felvenni.
Ebben szeretném a segítségüket kérni, hogy most az orvos utasítását kövessem, vagy pedig ami a betegtájékoztatóban áll?
Még egy kérdés. Farba vagy karba kell adni az oltást?
Válaszukat köszönöm.
Válasz:
Kétféle védőoltás van gyógyszertári forgalomban.
A harmadik injekció beadása az első injekciót követő hatodik hónapban esedékes mindkettőnél, és a felkarba kell adni közvetlenül a bőr alá. Az ajánlott időponttól csak kisebb eltérés lehetséges, és csak indokolt esetben (pl. utazás stb.)

Üdvözlettel: