2015. augusztus 5. szerda, Krisztina napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos válaszol

  Orvos válaszol

  Orvos válaszol rovatunkat azért hoztuk létre, hogy Ön elküldhesse egészségügyi problémáját orvos szakértőinknek. A beérkezett levelekre legkésőbb 5 munkanapon belül válaszolunk, és a legérdekesebb levelek és válaszok megjelennek az oldalunkon is. Nem válaszolunk a kérdésre, ha nem értelmezhető vagy nem témába illő. A válaszról Ön e-mailben kap értesítést. Kizárólag levélben érlezett problémákat tudunk kezelni, telefonos válaszadásra nincsen lehetőségünk. Az Orvos válaszol rovatunkba beválogatott olvasói levelekből a személyes utalásokat kollégáink eltávolítják. Az itt leírtak nem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak, amennyiben panaszai nem szűnnek meg vagy enyhülnek, mindenképpen forduljon orvoshoz.

  Ismerje meg szakértőinket, akik az Ön levelét várják:

  dr. Altorjai Péter
  dr. Biró Balázs
  dr. Dobróka Tamás
  dr. Pallay Kinga
  dr. Székely Gábor

  Orvos válaszol találatok

  Keresőszó:
  Összes találat: 1 db

  Jobb bordaív alatti fájdalomMegválaszolva: 2010. január 5.

  Szakértő neve: dr. Altorjai Péter
  A kérdés szakterületi besorolása: Belgyógyászat
  Mi okozhat borda alatti folyamatos szúró fájdalmat jobb oldalon?
  Tisztelt Olvasónk!

  A jobb bordaív alatt normál anatómia esetén a máj foglal helyet.

  Minden, a májat érintő gyulladásos, fertőzéses eredetű, epeelválasztással kapcsolatos vagy a máj bármilyen eredetű megnagyobbodásával járó állapotok típusosan jobb bordaív alatti fájdalmat okozhatnak.

  Ide sugározhat - bár többnyire az övszerű fájdalmi zóna részeként - a hasnyálmirigy gyulladása is.

  Ritkábban bél (elsősorban vékony- vagy vastag-) eredetű gyulladások okoznak ezen a területen fájdalmat.

  Nem szabad megfeledkezni a keringési panaszokról sem: bár a szívizom akut keringési zavarával és elhalásával járó koronáriabetegség (infarktus) főleg a bal vállba nyilalló fájdalmat okoz, atípusos esetben hányás, gyomor illetve hasi panaszok kapcsán kell hogy a vizsgáló orvos hátsófali infarktusra gondoljon.

  Végül számításba kell venni a bordázat esetleges sérülése kapcsán fellépő fájdalmat - ez a légvétellel fokozódik, majd enyhül; illetve a tüdő alsó szegmentjeit érintő gyulladásos vagy egyéb betegségeket.

  Mindezek elkülönítése a háziorvosnál kezdődik: az un. fizikális vizsgálat, általános állapotfelmérés és kórelőzmény felvétele kapcsán kiderülhet májfertőzés, bordatörés, tüdőgyulladás stb.

  A szervezetben zajló fertőzésekről általánosságban tudunk tájékozódni laborvizsgálatok segítségével; a vérkémiai paraméterek a máj, a hasnyálmirigy, esetleg a szívizomsejtek állapotáról adnak felvilágosítást. A mellkas/hasi röntgenfelvételen a tüdőfolyamatok, a bordák érintettsége esetleg a belekben folyadéknívók láthatóak. A hasi UH a máj és az epehólyag állapotáról ad felvilágosítást. A hasnyálmirigy érintettsége a klinikum mellett gaykran csak hasi CT vagy MR vizsgálaton mutatható ki. A kardiológiai vizsgálat részeként elvégzett EKG vagy szív UH gyanú esertén keringési zavart, infarktust tud igazolni.

  A szerteágazó vizsgálatokat érdemes logisztikai - és a tünetek, panaszok stb. alapján felállított sürgősségi - sorrendben elvégezni, melyhez a háziorvos segítségét érdemes kérnie.

  Jobbulást kívánok,

  Dr. Altorjai Péter


  További levelek a témában

  Kálium szint a vérben

  Szakértő neve: dr. Dobróka Tamás
  A kérdés szakterületi besorolása: Belgyógyászat
  Témakörök: magas kálium szint
  Szeretném megtudni, hogy mi okozza Kálium szint növekedését.
  Köszönettel
  Tisztelt Kérdező!


  Kérdésére nehéz jó választ adni, mivel nem egyértelmű, hogy arra kíváncsi, hogy hogyan növelheti szervezetében a kálium szintjét természetes úton, vagy pedig arra, hogy milyen betegségekben emelkedik meg a kálium szintje. Mindkét esetre felsorolok néhány...

  Epekő

  Szakértő neve: dr. Dobróka Tamás
  A kérdés szakterületi besorolása: Belgyógyászat
  Az epekő okozhat-e magas vérnyomást?
  Tisztelt Hölgyem!


  Az epekő nem okoz magas vérnyomást.

  Az elsődleges (esszenciális) magas vérnyomás kockázati tényezői között az elhízás, mozgáshiány, stressz, túlzott alkoholfogyasztás, túlzott sóbevitel, valamint egyes genetikai hajlamosító tényezők szerepelnek.
  A...

  Markoló/szorító fájdalom a mellkas középső részén

  Szakértő neve: dr. Dobróka Tamás
  A kérdés szakterületi besorolása: Belgyógyászat
  Mi a teendő? Ha a következő tünetekről van szó: Markoló/szorító fájdalom a mellkas középső részén, mely kisugározhat az egész mellkasra, hátba?
  Tisztelt Hölgyem\Uram!


  Markoló\szorító jellegű mellkasi fájdalmat számos kórkép okozhat.
  Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a szívizom oxigén és tápanyagellátásának hiánya okozta mellkasi fájdalom.
  Enyhébb változata az angina pektorisz, amelynél a fájdalom múló...
  Hirdetés