2014. október 21. kedd, Orsolya napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos válaszol

  Orvos válaszol

  Orvos válaszol rovatunkat azért hoztuk létre, hogy Ön elküldhesse egészségügyi problémáját orvos szakértőinknek. A beérkezett levelekre legkésőbb 5 munkanapon belül válaszolunk, és a legérdekesebb levelek és válaszok megjelennek az oldalunkon is. Nem válaszolunk a kérdésre, ha nem értelmezhető vagy nem témába illő. A válaszról Ön e-mailben kap értesítést. Kizárólag levélben érlezett problémákat tudunk kezelni, telefonos válaszadásra nincsen lehetőségünk. Az Orvos válaszol rovatunkba beválogatott olvasói levelekből a személyes utalásokat kollégáink eltávolítják. Az itt leírtak nem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak, amennyiben panaszai nem szűnnek meg vagy enyhülnek, mindenképpen forduljon orvoshoz.

  Ismerje meg szakértőinket, akik az Ön levelét várják:

  dr. Altorjai Péter
  dr. Biró Balázs
  dr. Dobróka Tamás
  dr. Pallay Kinga
  dr. Székely Gábor

  Orvos válaszol találatok

  Keresőszó:
  Összes találat: 1 db

  Koraterhesség és ultrahangMegválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Szakértő neve: dr. Altorjai Péter
  A kérdés szakterületi besorolása: Szülészet-nőgyógyászatRadiológia
  Témakörök: terhesség
  Kedves Doktor úr!

  A naptár szerint 6+4 hetes terhességben vettem részt uh-n. Az ovulációm a ciklus 14. napja körül volt, előtte és utána nem voltunk együtt a férjemmel. Az uh-n láttak egy 24x10 mm-es petezsákot, benne egy 4 mm crl-ű magzatot. A y.s.4x4mm.
  A neten azt olvastam, hogy ebben az időszakban fele ekkorák a petezsákok és nagyobbak egy picit az embriók. Ön szerint, ad aggodalomra okot ez a nagy különbözőség?
  Tényleg nagy a petezsák és kisebb a baba? Köszönöm segítségét!
  A terhesség első hónapja vége körül először a petezsák, majd nem sokkal utána a szikzacskó is azonosítható. A petezsák kb. 1 mm-t nő a 9. gesztációs hétig, a szikzacskó pedig általában a 6 mm-es méretig növekszik. Az embrió méretére vonatkozóan általában egy-egy földrajzi területre vonatkozó populációs adatokból táblázatok állnak rendelkezésre.

  Az Ön terhessége 6+4 hetes - ez mit jelent? A gesztációs kor nem az embrió aktuális korát méri, hanem többnyire - mivel a koncepció általában félidőben történik - 2 héttel több ehhez képest; azaz 28 napos ciklusokat feltételezve, az utolsó menses első napjától számolódik.

  A leírásban szereplő 'y.s.' a yolk sac = szikzacskó angol kifejezésre utalhat, melynek mérete megfelelőnek tűnik.

  Az embrió mérete (CRL) 6 hetes terhességben 4mm, 8 hetesen 17mm, 10 hetesen 34mm körül van; míg petezsák méretei rendre: 1.7mm, 3.1mm, 4.5mm.

  A korai ultrahangok inkább a méhen belüli (vagy kívüli) beágyazódásról tájékoztatnak, a méretek többnyire tájékoztató jellegűek. A 12. hetes kontrollon mindazonáltal további méret és terminuspontosítás várható, részletgazdagabb képpel a magzatról.

  Minden jót kívánok mindhármuknak!


  További levelek a témában

  Fájdalmas közösülés

  Szakértő neve:
  A kérdés szakterületi besorolása: Szülészet-nőgyógyászat
  Tisztelt Egészségkalauz! Szeretném megtudni, van-e megoldás a problémámra. 38 éves leszek, 2 gyermekem van. Egy tüdőgyulladásból felépülve sokszor volt nagyon kellemetlen szagú és bő hüvelyváladékom. Többfajta gyógyszert, hüvelykúpot is használtam. Ezután jelentkeztek...
  Tartós és erélyes antibiotikus kezelést követően a hüvelyt védő tejsavbacilusok kipusztulása természetes. A hüvelyt védő Döderlein-féle bacilusokat kell újratelepíteni. Egy nőgyógyász szakorvos feladata, speciális ismereteket igényel. A bacilusok újratelepítésével teljes...

  Megszakított közösülés

  Szakértő neve:
  A kérdés szakterületi besorolása: Szülészet-nőgyógyászat
  Tisztelt Szerkesztő! Olyan kérdésem lenne, hogy volt egy éjszakám ami megszakított közösüléssel ért véget, tehát nem védekeztünk. Nekem pedig már éppen megvolt a mensesem, ill. még nem teljesen. Igaz az, hogy ekkor kisebb a valószínűsége annak, hogy valaki teherbe essen? ...
  A mai korszerű fogamzásgátlók mellett szüntet tartani nem indokolt, a kimaradt idő hosszúsága tehát teljesen érdektelen. Igaz, hogy a ciklus végén a terhesség valószínűsége kisebb, de védekezés nélkül a ciklus egyetlen napján sem kizárt. Így vérzéskimaradás esetén...

  Menstruációs zavar

  Szakértő neve:
  A kérdés szakterületi besorolása: Szülészet-nőgyógyászat
  Doktor Úr! Egy olyan problémám lenne, hogy a menstruációm 16. napján elmentem a nőgyógyászhoz. Felírta nekem a Provera 5 mg-ot amit már 10 napja szedek, de még mindig nem múlt el a vérzésem. Nem vagyok terhes, mert a tesztet is megcsináltam. Szeretném kérdezni, hogy normális-e,...
  A kezelése nem elégséges. A Provera önmagában nem alkalmas a peteérési elégtelenség által okozott vérzészavarok megszüntetésére. Erre, amennyiben terhes akar lenni, ovuláációindukciós kezelés alkalmazható. Ha nem akar gyermeket, kombinált (ösztrogént is tartalmazó)...
  Hirdetés

  Fokozza a látásélményt!

  Ismerős Önnek a probléma? Nem elég hosszú a karja, hogy elolvassa az apró betűs szöveget? Presbyopia – látásunk 40 éves kor felett változni kezd.

  Természetes szépség, korhatár nélkül

  A Biovanne most bebizonyítja: a szépség mindenki számára elérhető, kortól függetlenül. Már több, mint egy havi kúrán vannak túl a azok a nők, akiktől most első kézből hallható őszinte véleményük a népszerű szépségvitaminról.