2015. augusztus 29. szombat, Beatrix, Erna napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos válaszol

  Orvos válaszol

  Orvos válaszol rovatunkat azért hoztuk létre, hogy Ön elküldhesse egészségügyi problémáját orvos szakértőinknek. A beérkezett levelekre legkésőbb 5 munkanapon belül válaszolunk, és a legérdekesebb levelek és válaszok megjelennek az oldalunkon is. Nem válaszolunk a kérdésre, ha nem értelmezhető vagy nem témába illő. A válaszról Ön e-mailben kap értesítést. Kizárólag levélben érlezett problémákat tudunk kezelni, telefonos válaszadásra nincsen lehetőségünk. Az Orvos válaszol rovatunkba beválogatott olvasói levelekből a személyes utalásokat kollégáink eltávolítják. Az itt leírtak nem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak, amennyiben panaszai nem szűnnek meg vagy enyhülnek, mindenképpen forduljon orvoshoz.

  Ismerje meg szakértőinket, akik az Ön levelét várják:

  dr. Altorjai Péter
  dr. Biró Balázs
  dr. Dobróka Tamás
  dr. Pallay Kinga
  dr. Székely Gábor

  Orvos válaszol találatok

  Keresőszó:
  Összes találat: 1 db

  Koraterhesség és ultrahangMegválaszolva: 2010. szeptember 28.

  Szakértő neve: dr. Altorjai Péter
  A kérdés szakterületi besorolása: Szülészet-nőgyógyászatRadiológia
  Témakörök: terhesség
  Kedves Doktor úr!

  A naptár szerint 6+4 hetes terhességben vettem részt uh-n. Az ovulációm a ciklus 14. napja körül volt, előtte és utána nem voltunk együtt a férjemmel. Az uh-n láttak egy 24x10 mm-es petezsákot, benne egy 4 mm crl-ű magzatot. A y.s.4x4mm.
  A neten azt olvastam, hogy ebben az időszakban fele ekkorák a petezsákok és nagyobbak egy picit az embriók. Ön szerint, ad aggodalomra okot ez a nagy különbözőség?
  Tényleg nagy a petezsák és kisebb a baba? Köszönöm segítségét!
  A terhesség első hónapja vége körül először a petezsák, majd nem sokkal utána a szikzacskó is azonosítható. A petezsák kb. 1 mm-t nő a 9. gesztációs hétig, a szikzacskó pedig általában a 6 mm-es méretig növekszik. Az embrió méretére vonatkozóan általában egy-egy földrajzi területre vonatkozó populációs adatokból táblázatok állnak rendelkezésre.

  Az Ön terhessége 6+4 hetes - ez mit jelent? A gesztációs kor nem az embrió aktuális korát méri, hanem többnyire - mivel a koncepció általában félidőben történik - 2 héttel több ehhez képest; azaz 28 napos ciklusokat feltételezve, az utolsó menses első napjától számolódik.

  A leírásban szereplő 'y.s.' a yolk sac = szikzacskó angol kifejezésre utalhat, melynek mérete megfelelőnek tűnik.

  Az embrió mérete (CRL) 6 hetes terhességben 4mm, 8 hetesen 17mm, 10 hetesen 34mm körül van; míg petezsák méretei rendre: 1.7mm, 3.1mm, 4.5mm.

  A korai ultrahangok inkább a méhen belüli (vagy kívüli) beágyazódásról tájékoztatnak, a méretek többnyire tájékoztató jellegűek. A 12. hetes kontrollon mindazonáltal további méret és terminuspontosítás várható, részletgazdagabb képpel a magzatról.

  Minden jót kívánok mindhármuknak!


  További levelek a témában

  Terhességi salmonellosis

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Szülészet-nőgyógyászat
  Tisztelt Doktor úr!

  Szeretném megkérdezni, hogy a szalmonella baktérium milyen veszélyt jelent terhesség alatt? Veszélyezteti e magzatot? Valamint még egy kérdés, amennyiben a kismama szervezetében szalmonella baktérium van, a baba megszülethet e természetes úton?

  Köszönöm...
  A salmonella fertőzést - amennyiben biztos a diagnózis - terhesség alatt is lehet kezelni.
  először tisztázni kell, hogy tényleg ez a fertőzés áll fenn!
  Fel kell keresni az infektológiai szakrendelést (fertőző osztályt ) kivizsgálás céljából.
  Konkrét fejlődési...

  HPV-vakcina

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Szülészet-nőgyógyászat
  Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

  Nemrég kaptam meg a 2. HPV elleni oltást. Az lenne a kérdésem, hogy a 3. oltásig tartó pár hónapot érdemesebb lenne-e kirukkolni szexuális együttlét nélkül, vagy az első 2 oltás elégséges védelmet nyújt egy esetleges fertőzéssel...
  Tisztelt Levélíró!

  A HPV vakcinák csak profilaktikus, tehát megelőző hatással bírnak, és csak meghatározott HPV-típusok ellen. Aktív HPV-fertőzés ill. más egyéb nemi betegség ellen nem hat, feltehetően erről tájékoztatták Önt.
  A gyógyszer még viszonylag új, tehát...

  PCOS, szívpanaszok

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Szülészet-nőgyógyászat
  Tisztelt Szakértő!

  Az lenne a kérdésem hogy PCOS-em van. Viszont mostanában be van dagadva a bokám vizes a lábam, és minden este heves szívdobogás érzésem van. A kettőnek van köze egymáshoz? Kérem mielőbbi válaszát. ja és a hátam is állandoan be akar szakadni és mintha...
  Feltehetően a PCOS betegségét (mivel Ön írta levelében) - kezelik.
  A további leírt tünetek nagyobbrészt viszont inkább szív-érrendszeri eredetűnek tűnnek, tehát pl. a végtagi dagadás, duzzanat, pulzusmegfutás keringési zavarra utal. A túlsúly (részben a PCOS miatt) az még...
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre