Jelenlegi hely

Hirdetés
Szeretném megkérdezni, hogy a kurkumát - nem a kapszulát -
a fűszert napi rendszerességgel fogyaszthatja-e az várom válaszát.aki véralvadásgátló gyógyszert szed?
Köszönettel
Tisztelt Levélíró!

A kurkumában lévő flavonoid típusú szerek, és a warfarin típusú véralvadásgátlók közötti kölcsönhatásnak első körben nem látom tudományos cikkekben való ismertetését, bemutatását.

A véralvadásgátló adása melletti rendszeres labor-kontroll bármilyen eltérése egyébként erre is utalhat.

Üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr! Egy kedves ismerősömnek egy éve már, hogy magas a vérsejtsüllyedése. (112 az érték). Voltak eddig az alábbi vizsgálatai: béltükrözések, gyomortükrözés, koponya CT, nőgyógyászati vizsgálatai, mindez negatív eredménnyel végződött. Azt szeretném megkérdezni hogy Ön milyen vizsgálatot tartana még fontosnak? Előre is köszönöm a válaszát.
Válasz:
A magas süllyedés mögött számtalan kórfolyamat állhat, főként fertőzések vagy daganatos betegségek. A laboratóriumi jel okát nagyon alaposan és mindenre kiterjedően kell felkutatni. Főként vérből végzett hematológiai vizsgálatokkal folytatnám a kivizsgálást. Ilyen komoly mértékben emelkedett süllyedés érték mögött akár rosszindulatú vérképzőszervi betegségek is állhatnak!
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Szakértő! Férjemnek varicokele műtétje lesz rövidesen, amely előtt vérvizsgálatra küldték. A vörösvértest-süllyedése és a trombocitaszáma alacsonyabb a keretértékeknél. Ez mit jelenthet és mire utalhat? Előre is köszönöm válaszát!
Válasz:
A süllyedés sohasem lehet elég "alacsony", csak a magas, az óránként 10 mm-nél gyorsabb vérsejtsüllyedést tekintjük kórosnak. Az alacsony trombocitaszám a leggyakoribb oka egy autoimmun betegség, az ún. Werlhof-kór. Ilyenkor a szervezet immunrendszere ellenanyagokat termel a vérlemezkék ellen. Igaz, ez a betegség nőknél sokkal gyakoribb, de férfiaknál sem kizárt. Amennyiben a vérlemezkék száma 100.000/mm3 vagy annál magasabb, fokozott vérzékenységgel nem kell számolni. Ennél alacsonyabb értékek esetén hematológiai szakvizsgálat javasolt.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Szakértő! A vérképem azt mutatta, hogy a vas szinjte magasabb a szervezetemben az átlagnál. (44,5) Egyfajta gyógyszert: szedek Rivotril 0,5, naponta 1-et. Semmi mást nem, multivitamint sem. Azt szeretném kérdezni lehetséges-e, hogy ettől magas a vasszintem. Ugyanis 1 éve szedem, előtte volt egy műtétem, akkor is kellett a labor vizsgálat, de minden rendben volt. Elolvastam mit tartalmaz még a gyógyszer, van benne sárga- és vörös vasoxid is. Vissza kell majd mennem ellenőrző vérvételre. Addig is szeretném tudni, okozhatja e a gyógyszer a megemelkedett szintet. Köszönettel veszem ha válaszolnak!
Válasz:
A Rivotril biztosan nem emeli a szérum vasszintjét. Létezik azonban olyan vasanyagcsere-zavar (az ún. hemokromatózis), melynek lényege a vasat szállító fehérjék elégtelen termelődése a vérben. Ezirányban mindenképp ki kellene vizsgálni, mert a hemokromatózis veszélyes betegség, hosszabb távon szívelégtelenséget, májzsugorodást is okozhat. Amennyiben a szállítófehérjék elégtelen mennyiségben termelődnek, gyógyszeres kezeléssel lehet a szérum vasszintet csökkenteni. A kezelése ekkor már hematológus szakorvos kompetenciája.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy vashiányos állapotra milyen gyógyszert tudna ajánlani, ami nem okoz székrekedést. Tudomásom szerint van ilyen gyógyszer, csak a nevét nem tudom. Kaptam már 10 db vasinjekciót, és azt javasolta a háziorvosom, hogy próbáljak meg valamilyen gyógyszert szedni, legalább még 2 hónapig. Rám bizta a döntést hogy milyen gyógyszert szedek. Én csak a székrekedéstől félek, mert már négyszer műtöttek aranyérrel, és nem tudom, hogy milyen gyógyszer lenne jó, ami nem okoz székrekedést. Ezért kérem a segitségüket, előre is köszönöm!
Válasz:
Ilyen hosszas injekciós kezelés után a vashiány fennállása igencsak kizárható. Nem a szérum vasszint, hanem az ún. látens vaskötő kapacitás az a paraméter, mellyel a vashiány igazolható. Csak fokozott látens vaskötő kapacitás mellett javasolt bárminemű vaspótlás. Először ezt kellene megvizsgálni. Az eredmény birtokában kérem, hívja fel családorvosa figyelmét a fokozott vaskötő kapacitásra. Injekcióval a vasat túl lehet adagolni, ami súlyos vese-, szív-, májbetegséget okozhat. Másfelől ha nincs vashiánya, a fölös vas a bélből nem szívódik fel. Jó okunk van feltételezni, hogy a szervezet bölcsessége tiltja le a vas felszívódását és okoz egyben székrekedést is. A laborvizsgálatokat és a kezelést is felül kellene vizsgálni, ebben hematológus szakorvos az igazán illetékes.
Szakértő:
Kérdés:
Üdvözlöm! Kérdésem a következő lenne: ha egy kisebb ütés éri a karomat, akkor rövid idön belül bepirosodik, majd bekékül. Nem fájdalmas. Várom válaszukat. Köszönettel:
Válasz:
Főként nőkre jellemző az ún. Werlhof-kór. Ez egy autoimmun betegség, melynek során a szervezet idegennek ismeri fel a szervezet vérlemezkéit (trombocita) és ellenük ellenanyagokat termel. A következmény: kisebb sérülésekre jellemző fokozott vérzékenység. A betegség nem veszélyes, és könnyen kezelhető. Hematológus szakorvostól kaphat segítséget.
Szakértő:
Kérdés:
Jó napot! Problémám, hogy a nyakam bal oldalán megnagyobbodott 3 nyirokcsomóm. Az első több éve, melyet követett a második és a harmadik is. Az első kb. 4 cm körüli lehet, a második valamivel kisebb és a harmadik is kisebb. Továbbá elég rossz a vérképem. A vas értéke 8.8-tól jó, nekem 2.4. A hemoglobin értéke 120-tól jó, nekem 104. Emellett rossz a hematokrit értékem, vvt-hgb koncentráció, vvt térfogat és a vvt-szám. Kérdésem, hogy van-e összefüggés a nyirokcsomó elváltozás és a rossz vérkép között. Hová, (milyen szakrendeléshez) forduljak a problémámmal? Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:
A nyirokcsomó megnagyobbodás lehet súlyos betegség tünete, de lehet teljesen ártalmatlan jel is. Sokszor tapasztaljuk, hogy torokfájós, felső légúti, szájüregi sbt. gyulladások után, a megnagyobbodott nyirokcsomó mérete nem csökken, akár évekig is tapintható marad. Ebben az esetben nincs mit csinálni, együtt kell élni vele. Lehet a megnagyobbodott nyirokcsomó hátterében idült gyulladásos folyamat (mandulák, vagy a fogcsúcs körül) is, mely akár évek óta fennállhat. Ebben az esetben mindenképp meg kell szüntetni a gyulladást fenntartó okot, mely jelenthet mandulaműtétet, és egy alapos fogászati kontrollt. Vannak bizonyos gyulladásos betegségek, melyek jellegzetesen nyirokcsomó megnagyobbodással járnak. Ilyen lehet a TBC, vagy az un. toxoplasmosis, amit macskától lehet elkapni. Végül számos rosszindulatú betegség is járhat nyirokcsomó megnagyobbodással. Lehetséges, hogy a tumor elsődlegesen egy szervben alakul ki (pl. gége, tüdő, gyomor), és a nyirokcsomóban már az áttét jelenik meg, ez okozza a megnagyobbodást. Természetesen ez nem egy évekig húzódó folyamat, ezért Önnél ennek igen kicsi a valószínűsége. Ugyanakkor léteznek olyan nyirok- és vérképzőszervi rosszindulatú betegségek (leukémia, limfóma), melyek legelső tünete a nyirokcsomó nagyobbodás. Ezek egy része érintheti a csontvelőt is, s az vérszegénységhez vezethet - az Ön labor értékei vérszegénységre utalnak. Láthatja, hogy a nyirokcsomó nagyobbodás diagnosztikája igen nehéz, ezért szerteágazó ismereteket kíván. Javaslom, hogy háziorvosi beutalóval forduljon egy citológushoz, aki egy vékony injekciós tűvel mintát tud venni az egyik nyirokcsomójából, és annak alapján nagy valószínűséggel diagnosztizálja az okot. Mindezek mellett indokolt lehet egy alapos haematologiai kivizsgálás is.
Szakértő:
Kérdés:
Üdv! 31 éves nő vagyok. A vádlim ha ülök, ha állok, bedagad. Kb. egy hónapja kis idő eltéréssel mindkét vádlim begörcsölt. Azóta sokszor érzek fájdalmat és zsibbadó érzést a vádlimban. Már kis idejű állás után is érzek fájdalmat. Detralex és Magnerot tablettával probálkozom kezelni. Van-e más, hatékonyabb kezelés, kihez forduljak segitségért? Várom a választ:
Válasz:
Érsebészeti szakrendeléshez kellene fordulni. A tünete ui. idült vénás keringési elégtelenségre utalnak, melynek jellemző oka lehet a régebben lezajlott trombózis ("poszttrombotikus szindróma"). Ehhez olykor érfeltöltéses röntgenvizsgálatot kell végezni és a megnyugtató kezelés is legtöbbször sebészi. A vénás keringési elégtelenségre számos gyógyszert reklámoznak. Ezek hatékonyságáról nem vagyunk meggyőződve. Másfelől nem hárítják el az újabb trombózis fokozott kockázatát. Az elmondottakból következik, hogy a trombózis elkerülésére véralvadásgátló gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ez viszont már hematológus szakorvos feladata.