Hirdetés
Kérdés: 
A vádlim mostanában állandóan fáj, már alig tudok aludni, mert állandóan igazgatni kell a lábam, hogy kevésbé fájjon. Járáskor, ha sokat állok és pihenéskor meg üléskor is fáj. Ha behajlítom a térdem az nagyon rossz , de ha teljesen kinyújtom úgy sem jó. A bokám körül és a lábfej külső része állandóan duzzadt. Borzasztó fájdalmaim vannak. Azt szeretném kérdezni, hogy mi okozhatja?
Válasz: 
A részletesen és plasztikusan leírt láb/végtagfájdalomnak természetesen számos oka lehet. Nézzünk néhányat:
1. Valószínűsíthető mozgásszervi ok a háttérben, pl. ízületi bántalom gyulladás, esetleg kopás. Attól is függ hogy a fájdalom a jellegzetesebb, pihenéskor, vagy inkább mozgatás, járás, munka stb. alkalmával.
2. Éreredetű probléma, tehát pl. a vénás keringés zavara miatti duzzadás, ödémásodás.
3. Esetleg a fenti kettőnek nem szerencsés kombinációja.

Javaslat:
Pontosan a betegség meghatározása céljából mindkét irányban kellene lépnie.
Célszerű lenne talán a reumatológiával kezdeni, ha ott kizárható az ízületi, gyulladásos, kopásos stb. eredet, akkor lehetne angiológiai (érbelgyógyászati) szakrendelés felé továbblépni.

A fájdalom természetesen csillapítható - sőt csillapítandó is, de az okot nem éri el, csak a tüneteket.

Jó egészséget kívánok:
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt doktor, doktornő!

Érdeklődnék hogy mitöl lehet h a bal hónajj alatt a borda ivek között, és a bal mellem alatt szúró fájdalom van ,de nem folyamatosan hanem néhai szúrás, azt mondta a házi orvos h nem vagyok szív beteg, a szúró fájdalomra pedig sirdaludot irt, azota is megvannak a tünetek. Ez mitöl lehet? esetleg, és hova mennyek, ezzel?
Elöre is köszönöm válaszát, válaszukat!

Maradok tisztelettel:

Megjegyzések:

2014-04-15 13:06:55
Dr. Székely Gábor 2014-04-15 13:13:49:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ezek közül egyik a szívprobléma, angina, esetleg infarktus veszélye.
A kivizsgálást a háziorvos kellene elrendelje, az alábbi irányok lehetségesek:
1. Kisugárzó mozgásszervi fájdalom - reumatológia
2. Reflux, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri panasz kisugárzó fájdalma - gasztroenterológia
3. Amennyiben szívproblémák irányában nem történt konkrét vizsgálat akkor - kardiológia (EKG, esetleg szív-ultrahang.)

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr a segitségét szeretném kérni abban a dologban hogy jelenleg jelenleg Synotabs porcépitö tablettát szedek már 3.-dik hónapja a háziorvosom azt mondta hogy most 3 hónap szünetet kell tartanom ellenben az üzemorvosom pedig azt mondta hogy abba ne hagyjam a porcépitö szedését csak más összetevöjüt szedjek a súlyom miatt(150 kg) ne hagyjam abba.Szeretném az ön szakmai véleményét kikérni ez ügyben.
Tisztelettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem, természetesen igen nagyszámú "porcépítő" készítmény létezik. Általában mindegyikben a glukózamin, a kondroitin, és az MSM szerepel. Különböző variációkban és dózisokban. Egyrészt segítik artrózis (kopás) esetén a porc újraépülését, másrészt gátolják annak bomlását.
"... helyreállítják az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. a kondroitin-szulfát pl. fokozza a proteoglikán- és kollagén szintézist, valamint a synoviocyták hialuronsav termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait..."

Hosszabb távú alkalmazásuk okozhat kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, de ez ez teljesen egyéni. Valóban célszerűbb a kúraszerű alkalmazás, 3 hónap, majd 3 hónap szünet stb.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Hetek óta fenn áll az a problémám, hogy a jobb kézfejem időnként nagyon hideg, evvel eddig igazán nem is foglalkoztam,mert jeleztem problémámat háziorvosom felé aki azt mondta nincs semmi gond. Viszont most párosult a kézfejem hidegsége mellé vállfájdalom, illetve a karom időnkénti zsibbadása. A kérdésem az lenne, hogy ezt vajon mi okozhatja? Hova fordulhatok evvel a problémával? ortopédiára vagy reumatológiára?
Megtisztelő válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A leírt tünetek két irányba vezethetnek:
1. Reumatológia, képalkotó vizsgálatokkal tisztázható, hogy mozgásszervi jellegű-e a fájdalom
2. Kardiológia: szív-érrendszeri tünetek is mutathatnak kisugárzó típusú, nem annyira jellegzetes fájdalmakat, érdemes lenne adott esetben itt is vizsgálatot kérnie (legalább egy EKG, vérnyomás, fizikális vizsgálat szintjén).

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
T. Dr-úr
Január körül kezdődött nálam az izületi fájdalom a bal kezemen a középső
ujjam a duplájára dagadt a jobb kezemen a kis ujjam is és a talpamon a kis párnácskák a sarkamnál megduzzadtak a bokám is, van olyan időszak ,hogy iszonyatosan fáj-kaptam rá kezelést de nem ért semmit -fájdalom csillapitót is szedtem de csak pillanatnyilag hat-most homeopátiás golyókat szedek( graphites5-és carduus marianus5)-de ettől sem szünik a fájdalmam főleg a középső ujjam fáj és nagyon dagad..kérem válaszát ,hogy mi okozhatja ezeket és mit tegyek a gyógyulásért...Köszönöm..
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Leírása alapján sokízületi gyulladást tudok feltételezni. Diagnosztika történt valahol, pl. reumatológusnál? Képalkotó vizsgálatot végeztek az ízületekről? A kezelés miből állt? (fájdalomcsillapítók,
gyulladásgátlók, fizikoterápia?) Esetleg megnevezné, milyen gyógyszer/eket kapott?

A homeopátiához érdemben nem tudok hozzászólni. Szervi - értsd ízületi - elváltozásokat gyógyszeres úton lenne célszerű kezelni. Javaslatom - ha ez még nem történt meg - reumatológiai szakrendelés felkeresése. Főként, ha jól értem, nem egy, hanem több ízület egyidejű gyulladása áll fenn, ezzel komolyabban kellene foglalkozni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
...-n elkezdtem dolgozni egy gyárban. 8-12 órás állómunkáról van szó. Jelenleg .... hete zsibbad a jobb combom, de csak az elülső és külső része, néha égő érzés, néha mintha tűk szurkálnák, érintésre a zsibbadásból kifolyólag kissé érzéketlen. Néhány fórumon gerinc problémák tüneteként említették. A derekam már több mint ... éve érzékeny a megerőltetésre, de eddig nem volt ilyen zsibbadásom. Érdeklődni szeretnék, hogy valóban gerinc probléma lehet, vagy csak a hirtelen váltás ülőmunkáról állómunkára okozza a zsibbadást esetleg. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A végtagi zsibbadásnak számos oka lehet, de jellemző valóban bizonyos gerincbántalmak esetén.
Célszerű lenne reumatológiai beutalást kérnie, és képalkotó vizsgálattal tisztázható (rtg, CT, MR) hogy esetleg valamilyen gerinc/csigolya eredetű probléma áll a furcsa érzés hátterében. Természetesen közrejátszik az életmódváltás is valóban.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Az a problémám hogy esténként fáj a bal alkarom. Mi lehet ennek az oka?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Szeretnék néhány dologban tájékozódni, mielőtt javaslatot adnék Önnek:
- mióta érzi a fájdalmat?
- milyen jellegű (éles, tompa, görcsös, szúró, bizsergő stb.)
- fordult-e elő korábban bármikor ugyanez?
- volt-e mozgásszervi zavar, betegsége az elmúlt 1-2 évben?
- volt-e fertőző betegsége az utóbbi időben?
- van-e fennálló cukorbetegsége?
- szed-e bármilyen gyógyszert jelenleg?

Általános javaslat: ha a tünet romlik, hosszabban fennáll, egyéb tünet is társul hozzá, keressen fel reumatológiai szakrendelést.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
... éves anyuka vagyok. Kb. ... hete a baloldali combtőben észrevettem egy babszem nagyságú kis csomó félét, ami nem fáj és most már olyan mintha kisebb lenne ,mégis nagyon zavar, hogy ott van és félek, hogy mi lehet. Egy kicsit megvagyok fázva, bár megyek ki belőle.Ezt azért írtam le,mert hátha számít valamit. Előre is köszönöm!
Válasz:
A talált elváltozás nagy valószínűséggel egy megnagyobbodott nyirokcsomó lehet,amely valamely környékbeli kisebb gyulladás következtében jelent meg.
Ez a gyulladás akár lehet egy új cipő okozta sarokfeltörés,vagy körömvágás után kialakult kisebb sérülés következménye is. Nincs jelentősége ,rövidesen kezelés nélkül elmúlik. Lehet egyébként szőrtüsző,vagy faggyúmirigy gyulladás következménye is, ekkor azonban gennyes tályog alakul hat ki, fájdalommal, esetleg lázzal. Ebben az esetben forduljon sebész szakorvoshoz.

üdvözlettel:
Szakértő:
Szakterület:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Discoid lupus erythematosus nevű immunbetegségben szenvedek 3 éve, kislányom születése óta (26 éves vagyok). Bőrgyógyászom napi fél Delagil tablettát írt fel tavasztól őszig, de igazából e mellett is ugyanúgy jelentkeznek a bőrtünetek, a szteroidos kenőcsök ellenére is. Van esetleg rá valami más gyógyszer vagy segíthet valami természetes dolog? Ill. kérdésem lenne, hogy mostanában sokszor nyilalló fájdalom jelentkezik többnyire a térdemnél, könyökömnél, ujjaimban, ill. nagyon ingerlékeny vagyok. Ezek a tünetek kapcsolódhatnak a betegségemhez?
Válaszát köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Az autoimmun betegségek igen változatosak, sokfélék, és klinikai megjelenésükben is "színes" képet mutatnak. Javaslom, hogy hogy ízületi jellegű problémáival reumatológus szakorvost keressen fel, már csak azért is, mert az autoimmun zavarok, betegségek jelentős része a reumatológia/ és klinikai immunológia tárgykörébe tartozik.
Pontos diagnózis nélkül nem lehet célzott kezelés alkalmazni, tehát ezért is javaslom a reumatológus megkeresését.
Ajánlok egy cikket is szíves figyelmébe oldalunkról:
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/autoimmun-betegsegek-105191.html

üdvözlettel:

Oldalak