Hirdetés
Kérdés: 
Tisztelt doktor úr!

Refluxbetegségem van,és már egy jó ideje folyton gyulladásban vannak a nyaki nyirokcsomóim, de úgy elég rendesen.
Voltam nyaki ultrahangvizsgálaton,és mindkét oldalon,15-20mm nagyságúak. A jobb oldalon egy, a bal oldalon néhány, így áll a leleten. Néha fájdalmas is kicsit, általában ég az egész nyakam, kivörösödik a bőröm és olyan mintha meg akarna gyulladni. Nagyon kellemetlen.
Az a kérdésem, hogy ez lehet-e a refluxtól, vagy az nem okozhat ilyen gyulladást? Egyébként a refluxra nincs túlzottan panaszom, szedek rá egy Rabiprex nevű savcsökkentőt, ami elég jól rendben tartja.
Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel!
Válasz: 
A nyirokcsomók gyulladása, az ún. limfadenitisz, valamilyen fertőzés, vagy egyéb okú gyulladásos folyamat következménye. A nyaki nyirokcsomók az arc-, fül és nyak területén lévő nyirokfolyadékot gyűjtik össze. Az elváltozás hátterében általában valamilyen banális fertőzés áll, melynek gócát meg kell találni az orvosnak, és annak megfelelő kezelése után a nyirokcsomók is \"lelohadnak\" majd.

A refluxszal nem valószínű az összefüggés, hacsak a visszaáramlott savas folyadék valahol a felső légutakban nem rakódott le, pl. garat, esetleg orrmelléküreg, homloküreg (?)
Mivel előfordulhat, hangsúlyozzuk, \"-hat\", hogy a nyirokcsomóduzzanat, - megnagyobbodás mögött nem jóindulatú betegség húzódik meg, ezért annak hosszabb fennállása mást is sejtethet.

Célszerű tehát azonnal orvoshoz fordulni, ha:

• a kikezelt akut fertőzés megszűnt, de a nyirokcsomók nem húzódtak vissza,
• ha a nyirokcsomó/k 1,5 cm-nél nagyobbak és növekednek
• ha az elváltozás fájdalmatlan
• ha a nyirokcsomó nem kimozgatható, és környezetével összekapaszkodik, tömött állományú.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr!
Tüdőembóliám volt és abbahagytam a Walfarin szedését. Laboratóriumi vérelemzést csináltak Bp-en a Honvéd Kórházban. Az egyik véralkotó Protein C aktivitás 141% lett , A Protein S aktivitás 86% ez az utóbbi belefér a referencia értékbe. A Protein C aktivitás referencia értéke:70-140. Tehát az enyém 1-el magasabb. Mit jelent ez? Van-e egészségi kockázata?Azt írták az elemzésben, hogy az immunbiólógiában lamda homogenitás merült fel. Ez összefügg a Protein C aktivitással ? Mit jejent a lamda homogenitás? Válaszát köszönöm.
Tisztelettel:
Válasz:
Kedves Kérdező!

A protein C aktivitás éppen csak magasabb lett a normál értéknél, úgy gondolom, ennek nincs jelentősége.
Ettől független dolog az úgynevezett lambda homogenitás. A lambda-lánc az antitestek részét képezi (a kappa-lánccal egyetemben). Ezeket a B-sejteknek nevezett limfociták termelik, az antitesteknek a fertőzések elleni védekezésben van szerepük. Normál esetben a B-sejtek a kétféle könnyűlánc keverékét termelik, amennyiben az egyik vagy másik kerül túlsúlyba (kappa- illetve lambda-homogenitás), fel kell deríteni az ennek hátterében álló betegséget, ebben hematológus és/vagy immunológus szakorvos tud segíteni Önnek.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr kb ... éve vanmásodlagos Polycitémiám de egyre rosszabbul vagyok csapolnak két havonta.A vérnyomásom változó pulzusom 112 117 de 80 alá soha nem megy,az utolsó vérképemenVvtest5,5 ,Haemoglobin 175 ,haematokrit 47 ,MCHC 373 és a Se laktát-dehidrogenéz megh.596 jelent ez valami rosszat?
Válasz:
Kedves Kérdező!
Laborleletei a másodlagos polycythaemiát tükrözik, de nem említette, milyen betegség talaján alakult ki a polycythaemia, ezért nehéz bármilyen konkrétumot mondani.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!
Gyerekkoromban ITP-ben szenvedtem, mely hét éves koromban, lépeltávolítást követően múlt el. Az azóta történt ellenőrzések alkalmával a thrombocyta értékeim normálisak voltak. Tünetmentes vagyok, semmilyen gyógyszert nem szedek, valamint betegségek iránt sem lettem fogékonyabb. Kérdésem az lenne, hogy egy esetleges terhességre lehet-e bármi kihatása ennek a betegségnek? Számítanom kell-e esetleg további problémákra?
Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
Mivel hosszú ideje tünet-és panaszmentes, régi betegségét elfelejtheti. Nyugodtan vállalhat terhességet, emiatt nem kell problémára számítania.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Szeretném megkérdezni, hogy a kurkumát - nem a kapszulát -
a fűszert napi rendszerességgel fogyaszthatja-e az várom válaszát.aki véralvadásgátló gyógyszert szed?
Köszönettel
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A kurkumában lévő flavonoid típusú szerek, és a warfarin típusú véralvadásgátlók közötti kölcsönhatásnak első körben nem látom tudományos cikkekben való ismertetését, bemutatását.

A véralvadásgátló adása melletti rendszeres labor-kontroll bármilyen eltérése egyébként erre is utalhat.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Édesanyám ... éves korában,születésem közben trombózist kapott.Családunkban ez nőági örökletes betegség.Én is ... éves vagyok és néhány éven belül babát szeretnék.Addig szeretném megtudni,hogy nálam mi a helyzet.Bennem is megtalálható-e ez a gén,vagy hajlamos vagyok-e rá.Anya sajnos nem partner ennek kiderítésében,amit nem is értek.Mit tehetnék a betegség elkerülése érdekében? Mire figyeljek?
Fogamzásgátló tablettát szedek (...-t). Tudom,ez nem jó hatással van a betegségre.
Egy gyárban dolgozom.Elég nehéz munkát végzek,sok állással.Ennek köszönhetően már elkezdett visszeresedni a lábam.A bal lábam sokat fáj.Anyának is ez a lába a trombózisos.Ez aggaszt!
Hallottam,hogy genetikai vizsgálattal kimutatható a hajlandóság.Szeretnék többet tudni erről a vizsgálatról.Hol végzik?Mik a teendőim?Hogy lehet oda bejutni?Kell-e érte fizetni?Egyáltalán hogy zajlik?
Nagyon örülnék,ha válaszolna!
Válasz:
A trombózishajlam laboratóriumi módszerrel kimutatható, vérvétellel nyert vérmintából.
A vizsgálatot kérje nőgyógyászától, aki ellátja beutalóval, és kiértékeli az eredményeket. Tekintettel családi előzményére a vizsgálatot tanácsos a fogamzásgátló szedése előtt elvégezni, és pozitivitása esetén egyéb, nem hormonális védekezést alkalmazni. A vizsgálat díjtalan.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt doktor úr!
Másfél éve kezdődött, hogy minden előzmény nélkül belázasodtam, ami kb. öt napig tartott. Lázcsillapító, antibiotikum után megszűnt, legközelebb egy hónap múlva jelentkezett újra. A lefolyás ugyanaz. Kórházi teljeskörű belgyógyászati kivizsgálás után egyik vesémre terelődött a gyanú. Ki is vették, de a láz nem szűnt meg, átalakult. Most már kéthetenként ismétlődik, igaz, három nap alatt megszűnik, csupán lázcsillapító segítségével. Azt eddig nem írtam, a láz alkalmakként 40 fok feletti értéket is elér. Kezelőorvosomnak nincs újabb ötlete, én is tanácstalan vagyok. Tisztelettel kérem véleményét esetemről.
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A probléma, amit körvonalazott, valószínűleg az ún. ismeretlen eredetű láz (FUO) körébe tartozó kérdéskört érinti.

Lásd cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/ismeretlen-eredetu-laz-110589.html
Nagy körültekintést igénylő, és számos szakorvos bevonásával lehet csak megtalálni ennek valódi okát, nem könnyű kérdés.

Tapasztalt belgyógyász, hematológus, infektológus, talán leginkább ebben az irányban érdemes tovább érdeklődni, tájékozódni, és mindenképpen meg kellene keresnie az elérhető közelségben lévő egyetemi klinikákat, tehát Bp-en kívül Pécs, Szeged ill. Debrecen Belgyógyászati Klinikáinak valamelyikét.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Kedves doktor úr/nő!
Két éve vashiányt állapítottak meg nálam akkor szedtem vasat, aztán kontroll vérvétel alapján helyreállt a dolog. Most volt egy újabb vérvizsgálat és ez alapján magas (38,3) szintet találtak. Ez utal-e valamilyen betegségre, vagy lehet átmeneti kitérés? Egyébként egy teljesen egészséges, 20 éves lány vagyok, nem túlsúlyos talán kicsit sovány is.
Köszönöm a választ!

Tisztelt Levélíró!

A szérum vas normálértékei az alábbiak:
Függ a nemtől és az életkortól:
Csecsemő: 7-18 umol/l, gyermek: 8-22 umol/l, Felnőttek: férfi: 12-31 umol/l, nő: 9-30 umol/l.

Érdemes lenne 1-2 hónap múlva újabb laborkontrollt végeztetnie, ha ott is magasabb a szérum vas, és a csatlakozó paraméterek (ferritin, transzferrin) is eltérést jeleznek, akkor hematológussal kellene megbeszélni a vastöbblet okát, az esetleges teendőket.

Üdvözlettel:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A szérum vas normálértékei az alábbiak:
Függ a nemtől és az életkortól:
Csecsemő: 7-18 umol/l, gyermek: 8-22 umol/l, Felnőttek: férfi: 12-31 umol/l, nő: 9-30 umol/l.

Érdemes lenne 1-2 hónap múlva újabb laborkontrollt végeztetnie, ha ott is magasabb a szérum vas, és a csatlakozó paraméterek (ferritin, transzferrin) is eltérést jeleznek, akkor hematológussal kellene megbeszélni a vastöbblet okát, az esetleges teendőket.

Üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
üdvözlöm!az lenne a kérdésem,hogy ha lépmegnagyobbodásom van és voltam vele orvosnál és ő azt javasolta,hogy ki kell vetetni de a szüleimmel elmentünk egy ilyen természertgyogyászhoz és ö meg azt javasolta , hogy ne vetesük ki de hiába járok hozzá ugyanugy a tüneteim meg vannak?most akkor mi tévö legye?
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

A lép szervezetben betöltött szerepe és betegségei az alábbi cikkben megtalálhatóak:
http://www.egeszsegkalauz.hu/verkepzoszervibetegsegek/ismeretlen-szervunk-a-lep-1-109940.html
ill ennek folytatásában (link a cikkben).
A lép kivétele az élet folytatása szempontjából egyáltalán nem végzetes beavatkozás, tehát amennyiben a tünetek, panaszok nem javulnak, nem változnak, érdemes lenne megfontolni annak eltávolítását, természetesen csak abban az eseten ha életmódi és/vagy gyógyszeres kezelést követően a tünetek továbbra sem javulnak.
A természetgyógyász véleménye ebben a kérdésben csak akkor lehetne számottevő, ha orvosi végzettséggel és klinikai gyakorlattal is bír az illető.

Üdvözlettel:

Oldalak