A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Nyugtalan láb szindróma

#Neurológia
2013.06.17. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Évek óta küzdök a nyugtalanláb-szindrómával. A neurológus Pramipexol-Oriont írt fel. Már a második erősségi fokozatnál tartok, és attól tartok, mindig erősebbet kell szednem. Már nemcsak éjszaka, de nappal is rámjön.

Lehet hogy téves megfigyelés, de nappal talán azzal is összefügg olykor, ha nem mehetek el pisilni. vagy csak az idegek játéka? Egyre jobban rátelepszik az életemre ez a probléma, jobban gyötör, mint a gerincsérvem.

... éves vagyok, ... kg, egyéb betegségem: magas vérnyomás, nem súlyos, és irritábilis bélszindróma.

Hirdetés

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Először is ajánlok a figyelmébe ezzel kapcsolatosan 1 cikket oldalunkon:

http://www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/uj-gyogyszer-a-nyugtalanlab-szindromara-111082.html

Jelenleg vannak ellentmondások még e kórkép megítélését illetően a szakmán belül is. Az tény valóban, hogy pl. az Ön által említett pramipexol is alkalmazásra kerül kezelésként. (Hasonlóképpen pl a gabapentin). Itt általában az agyi dopaminháztartással kapcsolatos beavatkozás merül fel, és ennek mentén javasolják pl. e szerek alkalmazását.

A más néven Willis-Ekbom Disease (WED)-nek is nevezett szindróma esetén meg kell kísérelni az okok tisztázását. A kezelés során fontos a tünetek mérséklése, az éjszakai ébredéses periódusok lehetséges csökkentése. Az életminőség javítása is fontos szempont. Az alvás minőségét is javítani kell, és a nappali aluszékonyságot csökkenteni. A gyógyszeres terápiában a (már említett) dopamin-agonistákat és a gabapentint alkalmazzák, ill. ezekre nem reagáló esetben megkísérelhető az opioid adása is.

Alapvetően azt javaslom, olyan neurológust kellene keressen, aki fenti szempontok mentén tudná kezelni a betegségét.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.