2014. április 23. szerda, Béla napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

    dr. Székely Gábor

    gyógyszerhatástan

    dr. Székely Gábor
    Szakvizsgái:
    gyógyszerhatástan
    Szakterülete:
    gyógyszerhatástan
    Elérhetőségei:

    Önéletrajz

    Diploma:


    Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

    Munkahelyek:


    - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
    - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
    - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
    - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
    - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

    Epilepszia és járművezetés Megválaszolva: 2014. március 26.

    Szakterület: Neurológia
    Témakör: epilepszia
    Üdvözlöm Doktor Úr!
    Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, amiben hátha tudna segíteni!!
    ... éves epilepsziás beteg vagyok ... éve volt az utolsó rosszullétem , előtte ... évig semmi.(... éve is a kialvatlanság vezett ide, és az hogy saját magamtól abbahagytam a gyógyszer szedést,ami tudom már nagyon nagy hiba volt)
    Jelenleg 1db Diphedan tablettát szedek és tünetmentes vagyok! A jövőben szeretnék jogosítványt természetesen csak ha orvosilag alkalmas vagyok rá, viszont ennek nem tudom hogyan tudok utána járni magán úton,mert az orvosom az a városi SZTK-ban rendel ,de elég gyorsan leráz mindig, kb 3 percet beszélek vele évente másfél évente! Tehát már úgy gondolom magán úton kell ezt megoldanom ! korábbi EEG vizsgálataim negatív értékelést kaptak! illetve mivel gyógyszerszedés mellett tünetmentes vagyok így kaphatok e engedélyt? illetve mit gondol érdemes e felkeresnem egy magán orvost aki foglalkozik is velem?
    Válaszát előre is köszönöm,
    Üdvözlettel
    Tisztelt Levélíró!

    Ebben a kérdésben egy bizonyos, neurológiai szakvélemény kell ahhoz, hogy a jogosítvány megszerzésével kapcsolatos alkalmassági vizsgálaton megfeleljen.

    Az világosnak tűnik számomra, hogy a jelenlegi gyógyszeres kezelés mellett tünetmentes. (Nem írta meg, milyen típusú epilepsziáról van szó egyébként).

    Rendeletben szabályozott, (ha jól tudom 3 év gyógyszer melletti + 2 év gyógyszer nélküli) mennyi folyamatos tünetmentesség, - pontosabban rohammentesség - szükséges ahhoz, hogy a kérelem pozitív elbírását nyerjen. Tudomásom szerint kizárólag "úrvezetői" jogosítvány igényelhető epilepsziabetegek számára, tehát pl. speciális gépkezelői, tehergépjárműre stb. való nem.

    A lényeg, hogy epileptológiában jártas neurológus szakorvos kell szakvéleményt adjon ezügyben, aki alkalmasint nem kötelezően az Ön korábbi kezelőorvosa. Az illető a teljes kórképpel, előzményekkel, leletekkel stb. tisztában kell legyen, valamint új EEG és egyéb neurológiai vizsgálatokat végezzen ahhoz, hogy megnyugtató módon véleményt tudjon nyilvánítani ebben a kérdésben.

    üdvözlettel:

    Időskor, szájüregi fájdalom Megválaszolva: 2014. március 26.

    Szakterület: Neurológia
    Témakör: fájdalom
    Tisztelt Doktor Úr!
    Édesanyámnak hosszabb ideje fáj a szájpadlása, illetve a felső metszőfogai helyén az ínye. Ez a fájdalom nagyban befolyásolja az életminőségét. Semmilyen fájdalomcsillapító gyógyszer és módszer eddig nem segített.
    Ön szerint mi lehet az ok, illetve lenne-e valami javaslata?
    Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel
    Tisztelt Levélíró!

    A megadott kevés információ alapján nem könnyű a válaszadás.
    1. A szájüregi fájdalom eredetét célszerű lenne tisztázni.
    2. Amennyiben ez nem megoldható, csak feltételezni tudom, milyen fájdalomcsillapítók nem használtak (tehát az egyszerűbb vény nélküli szerek, az NSAID-ok, nem szteroid gyulladásgátlók, valamint az ópiátok, vagy azokhoz hasonló szerek).

    A sor ezzel nem zárult le, mert speciális, pl. arc-, áll-, stb. fájdalmak esetén alkalmazhatnak egy-egy antidepresszánst, illetve a neuropátiás fájdalmak kezelésére fenntartott gabapentint és annak rokon vegyületeit.

    Célszerű lenne neurológus megkeresése ezzel a problémával.

    üdvözlettel:

    Discoid lupus, egyéb tünetek Megválaszolva: 2014. március 26.

    Szakterület: Reumatológia
    Tisztelt Doktor Úr!
    Discoid lupus erythematosus nevű immunbetegségben szenvedek 3 éve, kislányom születése óta (26 éves vagyok). Bőrgyógyászom napi fél Delagil tablettát írt fel tavasztól őszig, de igazából e mellett is ugyanúgy jelentkeznek a bőrtünetek, a szteroidos kenőcsök ellenére is. Van esetleg rá valami más gyógyszer vagy segíthet valami természetes dolog? Ill. kérdésem lenne, hogy mostanában sokszor nyilalló fájdalom jelentkezik többnyire a térdemnél, könyökömnél, ujjaimban, ill. nagyon ingerlékeny vagyok. Ezek a tünetek kapcsolódhatnak a betegségemhez?
    Válaszát köszönöm!
    Tisztelt Levélíró!

    Az autoimmun betegségek igen változatosak, sokfélék, és klinikai megjelenésükben is "színes" képet mutatnak. Javaslom, hogy hogy ízületi jellegű problémáival reumatológus szakorvost keressen fel, már csak azért is, mert az autoimmun zavarok, betegségek jelentős része a reumatológia/ és klinikai immunológia tárgykörébe tartozik.
    Pontos diagnózis nélkül nem lehet célzott kezelés alkalmazni, tehát ezért is javaslom a reumatológus megkeresését.
    Ajánlok egy cikket is szíves figyelmébe oldalunkról:
    http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/autoimmun-betegsegek-105191.html

    üdvözlettel:

    Leukoaraiosis Megválaszolva: 2014. március 21.

    Szakterület: Neurológia
    Tisztelt Doktor Úr!
    Ájulásos rosszullétek miatt neurológia vizsgálatokat végeznek nálam. A BAEP vizsgálat negatív lett. Az MR vizsgálat véleménye: leukoaraiosis. A lelet tartalma: A külső és belső liquortér tágassága normális. A kamrarendszer szimmetrikus. A középvonal helyzete megtartott. A kisagyi tonsilliák a foramen magnum síkja felett ábrázolodnak. Mindkét oldali frontoperietalis mély fehérállományban több, a T2 képeken jeldús, 2-3 mm nagyságú körülírt laesio van. Az agyállományban egyéb kóros jelintenzitású terület nem észlelhető. Szeretném megtudni ez mit jelent.
    Tisztelt Levélíró!

    Amennyiben a diagnózis valóban a leletben szereplő, erről néhány mondat a szakirodalom alapján.

    A leukoaraiosis az agykamrák körüli fehérállomány betegsége. Az ezen területet ellátó kis erek falában lévő változások magas vérnyomás és/vagy cukorbetegség következtében alakulnak ki, így ez a terület károsodást szenved. A károsodott terület és a tünetek súlyossága természetesen összefüggésben áll.

    Előfordulhat tünetmentesen is, ha vannak tünetek, jellemző pl. a szédülés, gondolkodás egyes zavarai (meglassulás, nehézkesség, feledékenység). Romolhat a járás, megváltozhat a beszéd, kialakulhat esetleg vizelettartási zavar. Mivel a betegség hátterében magas magas vérnyomás, cukorbetegség állhat, ezen alapbetegségeket kell jól kezelni gyógyszeres úton beállítani. A folyamat nem visszafordítható, de lehet késleltetni.

    Mindenképpen térjen vissza a neurológushoz!

    üdvözlettel:

    Kisugárzó fájdalom Megválaszolva: 2014. március 19.

    Szakterület: Belgyógyászat
    Témakör: fájdalom
    bal lapockától kiinduló égő érzés ami átsugárzik előre a mellkasomba-torkomban is égő érzés,hátam mintha leégett volna

    Megjegyzések:
    Tisztelt Levélíró!

    A leírt fájdalom-tünetnek természetesen többféle oka lehet (gyomor-bélrendszeri, szív-érrendszeri, mozgásszervi), tehát javaslom első körben a háziorvos megkeresését, egy alapvizsgálattal, kikérdezéssel eldönthető milyen irányban kellene elindulni.

    üdvözlettel:

    Fejfájás, pánikzavar Megválaszolva: 2014. március 19.

    Szakterület: Neurológia
    Témakör: fejfájás
    Problémám a következő: Mostanában gyakran fáj a fejem a fejtetőmön, épp a közepén, társul hozzá enyhe szédülés, gyenge émelygés. A vérnyomásom az utóbbi pár napban kicsit változó volt egy fülcsengésre szedett gyógyszertől(infúziós értágító kezelés), és frontérzékeny is vagyok, valamint kezelt pánikbeteg. Volt vérvételem, ekg-m, koponya és nyaki gerinc mr-em, mind negatív. Doktor szerint tipikusan mire utalhat a fejtetői enyhe nyomó fejfájás? Lehet ez a tenziós típusú fejfájás egyik vállfaja, vagy frontérzékenység, esetleg a pánikbetegség kísérője? Rendszeresen szedek ... hónapja coaxilt és xanaxot. Mozgást kellene megpróbálnom rendszeressé tenni? Elképzelhető, hogy évszakváltás megviseli az érzékenyebb szervezetet?
    Válaszát köszönöm!
    Tisztelt Levélíró!

    A Coaxil mellékhatásai között a gyakori a fejfájás. Ez természetesen nem garantálja, hogy az Ön által észlelt tünet egyértelműen gyógyszermellékhatás. A fejfájástípusokat illetően csatolok egy cikket:
    http://www.egeszsegkalauz.hu/fajdalom/fejfajasok-es-kezelesuk-109399.html
    Látja, hogy a tenziós típusú fejfájás a leggyakoribb az elsődleges fejfájások között egyébként. Tulajdonképpen akkor lehetne ezt egészen pontosan (neurológián, fejfájás-ambulancián) kivizsgálni, ha nem szedne gyógyszereket.
    A negatív képalkotó és egyéb műszeres vizsgálati leletek igen hasznosak, mert számos problémát, betegséget kizárhatnak.
    A testmozgás rendszeressé tétele mindenképpen fontos és hasznos.
    Javaslom tehát neurológus felkeresését. Ha kezelt pánikbeteg, akkor azon gyógyszereit ne hagyja abba önkényesen.

    üdvözlettel:

    Pánikbetegség? Megválaszolva: 2014. március 19.

    Tisztelt Doktor Úr!
    ...-kor megszületett a kislányom nem egyszerű körülmények között császármetszéssel.Hat hetes lehetett amikor elkezdődtek a tünetek ( remegés hányinger végtagzsibbadás, égő érzés a nyaktájékán szédülés rossz közérzet stb. ).Megállapították kivizsgálások sorozata után hogy nyombélfekélyem nyomorhurutom refluxom és pánikszindrómám van.Szülés után kb. ... hónappal.Kaptam gyógyszereket a gyomromra és kaptam frontint 0,25 mg.-t a pánikszindrómámra. A kontroll vizsgálaton azt tanácsolták próbáljam meg elhagyni, megtörtént, de most már ... hónapja újra szedem mert kiújultak a tünetek és két hete bal oldalt be-be szúródik a mellkasom és van hogy fáj is bordaív alatt. Zsibbad a bal karom. Egy éve csináltak EKG-t és azt mondták hogy minden rendben van. Az lenne a kérdésem hogy ezeket a tüneteket okozhatja-e a pánikszindróma vagy a kimerültség mert mindig fáradtnak érzem magam és nem alszom végig az estéket.Esetleg valamilyen szívbetegség állhat a háttérben amitől félek.köszönöm válaszát.
    Tisztelt Levélíró!

    1. A pánikzavar, pánikszindróma a legváltozatosabb tüneteket okozhatja valóban.
    Rovatunkban talál ezzel kapcsolatos cikkeket:
    http://www.egeszsegkalauz.hu/psziches-betegsegek/
    2. Amikor pszichés eredetű problémákról beszélünk, mindig célszerű és fontos először a szervi problémákat, bajokat kizárni. Amennyiben ez megtörténik, megtörtént, akkor lehet érdemben pl. az Ön esetében a pánikzavarral foglalkozni.
    3. Gyógyszerszedés: igazolt pánikzavar esettén elképzelhető, hogy a tünetek még fennállnak egy darabig, tehát valóban javasolt a gyógyszer további szedése, majd idővel, a pszichiáterrel való megbeszélés alapján annak fokozatos elhagyása.

    üdvözlettel:

    2-es típusú cukorbetegség? Megválaszolva: 2014. március 19.

    Szakterület: Diabetológia
    Témakör: cukorbetegség
    Tisztelettel!
    Évek óta cukorbeteg vagyok, pár évig gyógyszert szedtem.3éve leállitottak róla, azzal. hogy diétázzak.A cukrom, reggel, már 7,2 estére, felmegy 8 ig is.
    Hiába voltam orvosnál, nem kapok, semmilyen gyógyszert.
    A diéta önmagába nem elég.Mi tévő legyek Önök szerint, hova forduljak?
    Köszönettel
    Tisztelt Levélíró!

    Ha jól értem, Ön 2-es típusú diabéteszes, vagy inzulin-rezisztens beteg.
    Első megközelítésben valóban a diéta + fizikai aktivitás az orvosi megközelítés, ezt követi az ún. orális antidiabetikumok adásának megkezdése, általában elsőként a metforminnal.
    Mindenképpen diabetológus szakorvost kell megkeresni. Ha valóban fennáll a 2-es típusú cukorbetegség, azt is mielőbb célszerű diagnosztizálni és kezelni, éppen a későbbi szövődmények (érbetegség, vesebetegség, idegrendszeri problémák stb.) lehetőséges megelőzése céljából.

    üdvözlettel:

    Számos egyidejű betegség megléte Megválaszolva: 2014. március 12.

    Tisztelt Doktor Úr!
    Több egészségügyi problémával küzdök már évek óta, és már alig tudok dolgozni. Kérdezem hogy az alábbi betegségekkel orvosi bizottság elé állhatok -e?
    Meniere, discus hernia, hemianacusis, hypertonia. diabetes. A járás is nehezemre esik, mert zsibbadnak a lábaim, baleset is ért emiatt. Leestem a létráról és csigolya törést szenvedtem. Az utobbi időben a szédülés és láb zsibbadás fokozodott, az egyensúlyi helyzetem nagyon labilissá vált. Kérdésem hogy Ön szerint bizottság elé állhatok-e?
    Várom válaszát, amit előre is köszönök.
    Tisztelt Levélíró!

    Megértve, hogy számos egészségügyi problémával küzd egyidejűleg:
    - Meniére-betegség
    - discus hernia
    - hemianacusis
    - hypertonia
    - diabetes
    - csigolyatörés

    Ebben a kérdésben foglalkozás-egészségügyi szakorvos, üzemorvos tud érdemi véleményt alkotni. Ismerni kell a beteg nemét, életkorát, korábbi betegségeket, műtéteket, fizikális vizsgálatokat végezni... stb. Ha a bizottságot megelőzően kíván ebben tájékozódni, akkor lenne érdemes megkeresni a fent említett szakembert.

    üdvözlettel:

    Véralvadásgátló, gyógytea együtt adható-e? Megválaszolva: 2014. március 11.

    Szakterület: Kardiológia
    Tisztelt Doktor úr!
    Eléggé összetett a problémám. Szivinfarktus, után sztent beültetés, most tavasszal pészméker beültetésem volt. ... éves vagyok. ... féle gyógyszert szedek vérnyomásra, szinkumárt, stb. Gondolom, a gyógyszerek hatására a vesém tompán már elég régóta fáj. Orvoshoz nem akarok menni, mert csak egy újabb gyógyszert adnának. Az a kérdésem, hogy ihatok egy célzottan a vesémre gyógyteát, és az nem okoz e problémát a szinkumár miatt. Egyszer már előfordult másfél napig tartó vérzés hólyagon keresztül, lecsökkentve a szinkumárt elmult. Ezért vagyok óvatos. Csak gyógyteákra merek gondolni, de nem okoz-e ez újabb problémát.
    Köszönöm válaszát.
    Tisztelt Levélíró!

    Megértve problémáját, egy dolgot hadd írjak meg Önnek. A Syncumar (warfarin) tipikusan az a gyógyszer, melynek jó a véralvadásgátló hatása és bár régi szer, még ma is kiterjedten alkalmazzák.

    Egy komoly probléma azonban: mivel enzimgátló- és enziminduktorként is működhet, tehát a lényeg, hogy igen (kimagaslóan) sok gyógyszerrel, élelmiszerrel stb. ad kölcsönhatást. Ezért akár egy gyógytea esetén is csak egyedileg lehet megvizsgálni, hogy ad-e kölcsönhatást annak hatóanyagával. Az eredmény sajnos általában a vérzés, a vérzésveszély fokozódása.

    Ha megírja, milyen gyógyteára gondolt, utánanézek a kölcsönhatásnak.

    üdvözlettel:
    Hirdetés

    Érdekli a XXI. század legkíméletesebb és leghatékonyabb edzési módszere?

    Most Ön is ingyen kipróbálhatja! Flabélos nyílt napok 2014. április 22-27. között országszerte a Minősített Flabélos Partnerek körében!
    Mi is a FLABéLOS? A FLABéLOS orvostechnikai eszköz, mely a testvibrációs technológia elvén működik. A módszer az űrkutatásból szivárgott át a háztartásokba, mert a módszer nagyon hatékony, ugyanakkor kíméletes.

    Trombózishajlammal erre figyeljen, ha kisbabát szeretne

    Trombózishajlammal erre figyeljen, ha kisbabát szeretne

    Azok, akiknek genetikailag fokozott hajlamuk van a trombózisra, azaz trombofíliások, természetesen ugyanúgy vállalhatnak gyereket, mint bárki más, viszont fontos, hogy náluk a terhesség megtervezett legyen, hiszen vannak olyan gyógyszerek, melyek nagyban veszélyeztethetik a baba egészségét. Hogy pontosan mi mindenre kell ügyelni, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.