2015. március 2. hétfő, Lujza napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

    dr. Székely Gábor

    gyógyszerhatástan

    dr. Székely Gábor
    Szakvizsgái:
    gyógyszerhatástan
    Szakterülete:
    gyógyszerhatástan
    Elérhetőségei:

    Önéletrajz

    Diploma:


    Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

    Munkahelyek:


    - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
    - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
    - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
    - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
    - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

    Szerotonin-szindróma Megválaszolva: 2014. június 4.

    Szakterület: Pszichiátria
    Jó napot! Depressziós és pánikbeteg vagyok ... éves korom óta. Antidepresszánst nem merek szedni, mert gyógyszerváltás közben átestem egy szerotonin szindrómán (sertralinról coaxilra) brutális volt, kórházba is kerültem!! Azóta nem merek gyógyszert bevenni. Hosszas keresgélés után rátaláltam a triptofánra. Azóta csak triptofán aminósavat szedek,csak kissé gyengének találom, ezért szeretném hozzá napközben beiktatni az orbáncfűteát. Reggel egy csésze orbáncfűtea, este 3db 500mg-s triptofánkapszula. Kérdésem esttől a kombótól is kaphatok szerotonin szindrómát, vagy szedhetem nyugodtan a két készítményt együtt. Előre is köszönöm válaszát!
    Tisztelt Levélíró!

    A szerotonin-szindróma valóban igen veszélyessé válhat, ezek szerint Önnél szerencsésen zárult. A triptofán alkalmazást ilyen értelemben azért nem tudom támogatni, mert a depresszió /és pánikbetegség klinikai hátterét ahhoz ismerni kellene pontosan. Felteszem a diagnózist akkor még gyermekpszichiáter állította fel, a terápiával együttesen.

    Az orbáncfű (hypericin) is alkalmazott e kezelések során, és valóban számos szerrel adhat interakciót, konkrétan a triptofánnal nem láttam, de a felsorolások elsősorban gyógyszeres interakciókra vonatkoznak.

    Azt javaslom Önnek, háziorvosán keresztül keresse fel a (felnőtt) pszichiátert és ezeket a kérdéseket vele konzultálja meg.

    További meglátásom, hogy pusztán gyógyszeres terápiával ez a kérdés, tehát akár a pánikzavar, akár a depresszió nem oldható meg. Akár a pszichiáter, akár klinikai pszichológus tud ebben segíteni különböző típusú pszichoterápiák alkalmazása révén. Ez fontos szempont, kérem figyeljenek erre is.

    üdvözlettel:

    Hallásprobléma és magas vérnyomás Megválaszolva: 2014. június 2.

    Hallókészüléket kezdtem használni a balfülemben, már vagy két - három este a tv-nézéskor. Tegnap este úgy felment a vérnyomásom, hogy 180/100 -ról a szokásos Ramipril mellett Tensiomint is bevettem és reggelre vitte le normális állapotra. Okozhatta-e a hallókészülék, vagy a jövő-menő frontok a kiugró vérnyomást, vagy másban keressem és keressem fel a házi orvosomat?
    Köszönettel:
    Tisztelt Levélíró!

    A két dolog, jelenség kapcsolata nem valószínű. Egyébként figyelni kell, hogy ez ismétlődik-e esetleg hosszabb távon.
    Ami valószínűbbnek látszik, a vérnyomás időjárási frontokkal való kapcsolata.

    Ajánlom egy cikkünket is szíves figyelmébe:
    http://www.egeszsegkalauz.hu/magasvernyomas/idojarasvaltozas-vernyomasra-is-hatast-gyakorol-113483.html

    Háziorvosát ilyen magas értékek mérése mellett mindenképpen érdemes lenne felkeresnie.

    üdvözlettel:

    Éjszakai ágybavizelés Megválaszolva: 2014. május 28.

    Szakterület: Gyermekgyógyászat
    Témakör: gyermekbetegség
    A kislányom ... éves és minden éjjel bepisil, nem ébred fel sem az ingerre sem a bepisilésre, a gyerekorvos uroxált írt fel neki ... hónapja szedjük de nincs változás. Vérvételen voltunk a kreatinin 47umol/l, a kálium 5.3mmol/l volt. Azt szeretném megtudni hogy mit tegyek, ezek a z adatok utalhatnak -e vese problémára, forduljak -e gyermek urológushoz, szedje -e tovább az uroxált? Kérem szíves válaszát! Köszönettel :
    Tisztelt Levélíró!

    Nem lévén gyermekgyógyász, néhány sort leírnék Önnek az MSD Orvosi kézikönyv vonatkozó szakfejezetéből (a gyermekkor szobatisztasági problémái).
    "Enuresis nocturna
    Az életkor alapján a vizeletvisszatartásra képes gyermekek korcsoportjában négyéveseken 30%, hatéveseken 10% és 12 évesek 3%-ban fordul elő éjszakai ágybavizelés.
    Családi halmozódás is megfigyelhető, esetenként alvászavarokkal társulhat. Többnyire a megkésett érés jele, sok esetben spontán módon megszűnik. Szervi eltérés az esetek 1-2%-ában fordulhat elő. Részletes vizsgálat alapján a szervi okok kizárhatóak. Ha a gyermek, vagy a család pszichés problémája okozza, mentálhigiénés kivizsgálás is szükséges lehet.
    Hatéves korig gyakori a spontán gyógyulás, ilyenkor nem különösebben indokolt a kezelés, hat éves kor felett már igen.
    A terápia része a gyógyszeres kezelés mellett lehet motiváció (a gyermek aktív közreműködése, lefekvés előtt wc-használat, vizelési napló, a hálóruha, ágynemű kicserélése, az orvossal való beszélgetés stb.) Életkornak megfelelő jutalmazással lehet motiválni."

    Kérdésére: el lehet menni gyermekurológiára, az esetleges szervi okok kizárása céljából, azonban ennek a valószínűsége csekély.

    üdvözlettel:

    Új gyógyszerek, árak, támogatás Megválaszolva: 2014. május 23.

    Szakterület: Kardiológia
    A férjem Pradaxa 110mg.kapszulát szed.Csak -e hónaptól 20.e.ft-ba kerül.Kérdésem ezt nem lehet felirni,úgy,hogy ne kelljen érte ennyit fizetni,vagy mivel lehet helyettesiteni.Köszönöm
    Tisztelt Levélíró!

    Jelenleg a Pradaxa, mint új gyógyszer ebbe a támogatottsági kategóriába esik.
    A hatástani csoportba egyéb új szerek is tartoznak, érdemes lenne a kezelőorvossal is konzultálni erről a kérdésről. Az új típusú szájon át szedhető véralvadásgátlók általában mind eléggé költségesek.

    üdvözlettel:

    Bőrjelenség oka Megválaszolva: 2014. május 22.

    Szakterület: Bőrgyógyászat
    Témakör:
    Tisztelt Doktor Úr!
    Pár éve megjelent egy bőrszínű, hólyagszerű apró félgömb az orromon. Időszakosan (főleg melegben) rózsaszínű lesz, és viszket. Idő közben elterjedt, és most már az orrom tele van ezekkel az apró (kb. pattanás méretű) valamikkel, de már az orrom mellett az arcomon is megjelent egy. (Készítettem fényképet is róla, de ide sajnos nem tudom feltölteni). Mi lehet ez? Orvos még nem látta, kozmetikushoz sem járok. Van valamilyen természetes gyógymód/krém az eltüntetésére?
    Válaszát előre köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Tisztelt Levélíró!

    A bőrjelenségekről a legtöbb esetben érdemes fotót küldeni - pontosabban a beteget meg kell vizsgálni.

    Javaslatom fel kell keresni mindenképpen a bőrgyógyászt, mert a bőrbetegségek, bőrjelenségek egy része lehet konkrétan bőreredetű, de lehet valamely bel(gyógyászati) betegség tünete is. Szakorvos nélkül ez nem eldönthető, és addig, amíg nincsen diagnózis - érdemben nem lehet kezelni. Főként, hogy régebb óta fennálló tünetről van szó.

    üdvözlettel:

    Azbeszt-porártalom Megválaszolva: 2014. május 20.

    Szakterület: Pulmonológia
    Tisztelt Doktor Ur ... eves vagyok es ...-bol irok a blokklakasunk elott van egy raktar aminek a tetejet regi hullampala boritja amint tudjuk ez tartalmaz azbesztet ezt lebontottak es eleg por keletkezett a mi lepcsohazunkban en takaritottam es gondolom hogy az emberek sok olyan port behordtak a cipojukkel mivel en sepregettem ugy gondolom eleg olyan port beszivtam egy masik alkalommal a ferjem amikor vagta le a csoveket a lakasban a fal vedelmere azbesztlapot hasznalt mindezek a dolgok regebben tortentek de en csak most tudtam meg az azbeszt rakkelto hatasat kerdesem az hogy ennyi azbesztexpoziciotol kialakulhat-e mesotelioma ugy tudom ahhoz keves azbeszt is eleg mindenesetre en rettegek ettol elore is koszonom valaszat
    Tisztelt Levélíró!

    Köszönjük a nagyon érdekes és fontos kérdést. Néhány szó az azbesztózisról és a mesotheliomáról, a nemzetközi szakirodalom alapján:
    "Az azbeszt hosszú távú belégzését követőeb kialakuló kórkép. Azbeszt tartalmú termékek bányászata, ipari előállítása, szigetelés stb. kapcsán kialakuló ártalom. Az azbesztózis, mesothelioma és tüdőrák kialakulása attól függ, a beteg életében mennyi ideig volt kitéve az azbeszt-ártalomnak. Úgy tűnik, hogy a rák kialakulását segíti - de nem indítja el azt. Mesothelioma esetén: általában régi, akár 15-30 évvel korábbi, rövidebb ideig, pl. 12 hónapig tartó, igen intenzív azbeszt-expozíció (ártalom) következtében jöhet létre."

    Célszerű lenne mindenképpen röntgenfelvételt készíttetni a tüdőről + tüdőfunkció vizsgálata a légzésfunkció méréssel. Egyáltalán nem valószínű, de utána kellene járni.

    üdvözlettel:

    Vérszag érzékelése Megválaszolva: 2014. május 20.

    Szakterület: Neurológia
    Tisztelt Doktor Ur!
    Az lenne a problemam hogy mar 2 napja minden levegovetelnelver szagot erzek,pedig nem is verzik semmim.
    Mar volt 2-3 x ilyen es magarol elmult.a kerdesem az lenne hogy ez mitol lehet esetleg forduljak orvoshoz vagy mit tegyek,mert eleg zavaro hogy ver szagot erzek mindenhol.valaszat elore is koszonom
    Tisztelt Levélíró!

    Elég speciális kérdés, de járjunk utána... a rövid leírás alapján úgy tűnik, ha valóban nincsen fül-orr-gégészeti eredetű vérzés, érprobléma stb. a háttérben (ezt szakorvos kellene igazolja), akkor elképzelhető a szagérzékelés zavara.
    Különösen, ha ez a tünet már korábban is előfordult "megfogható" ok nélkül.
    Javaslat: neurológus szakorvost kellene felkeresni ezzel a problémával.
    Előzetesen azonban a fül-orr-gégészeti ok, eredet, esetleg rejtett vérzésforrás mindenképpen kizárandó.

    üdvözlettel:

    Magas vérnyomás és egyéb problémák Megválaszolva: 2014. május 7.

    Szakterület: Kardiológia
    Tisztelt Cím!
    ... hónappal ezelőtt rosszullét során 160/100 Hgmm vérnyomást mértek, Tensiomint kezdtem szedni. A 24 órás vérny.mérés ben volt 207/160 Hgmm kiugrás, átlag 140/90/
    Tricatét írtak, de ezt egy hét múlva abba hagytam, mert erős szívdobogást okozott és megijedtem (WPW-sy is van)
    Reggel fél és délután fél Tension (12,5mg) tartja csak kordában. Egy héttel ezelőtt kiderült, hogy petefészek cisztám van, az eredményekre még várok. A nőgyógyász szerint ez nem okozhat vérnyomás problémát. Kérdésem: életmód változtatás , fogyás, mozgás (... kg súlyfelesleg, ülő munka) megszüntetheti-e a vérnyomás problémát, vagy most már úgy felborult, hogy soha nem hagyhatom el a gyógyszert?. Tisztelettel
    Tisztelt Levélíró!

    A magas vérnyomást kezelni kell. Ha 140/90 Hgmm feletti az érték, akkor gyógyszeres terápiát kell folytatni, akár egy- akár több készítménnyel. A nem kezelt magas vérnyomás számos szervi betegség (szívinfarktus, stroke, veseműködési zavar, végtagi érbetegség) forrása lehet. Tehát levele végén feltett kérdésére a válasz, valószínűleg élethosszig szedendő a vérnyomás-terápia, viszont ezzel számos komolyabb probléma megelőzhető, késleltethető.
    Az észlelt petefészek-ciszta valóban nem áll kapcsolatban a magas vérnyomással.
    A diéta és a testmozgás mindenképpen igen hasznos, de a gyógyszeres kezelést nem helyettesíti.

    üdvözlettel:

    Antihisztaminok, allergia Megválaszolva: 2014. május 7.

    Szakterület: Gyógyszerészet
    Témakör: gyógyszer
    Tisztelt doktor Úr/Nő !

    Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
    Tisztelt Levélíró!

    Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
    A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

    üdvözlettel:

    Gyomor- vagy szívprobléma? Megválaszolva: 2014. május 6.

    Tisztelt Doktor Ur,
    1,5 eve ego erzes jelenkezett a szivem korul erzelmi stressz hatasara, azota alt. (de olykor tobb kave ivasakor is) stressz hatasara jelentkezik ez az erzes, ami par napig tart, par honapja pedig duzzanat szeru van a szivemnel, ami nyomodas hatasara enyhen faj. 3 eve hugyuti fertozes alakult ki nalam, ami eloszor folyamatosan, most mar csak idonkent a nemi szervben is kellemetlenseget okoz, de eredendoen a hugycsoben erzem allando jelleggel. Erre a problemara tobb orvos is azt mondta "enyhe" megis sokat szenvedtem miatta a fajdalmaktol. Gyakori rossz kozerzetem van az emlitett stressz ota, ami talan (?) kezd elmulni es gondolom gyomorproblemaval lehet kapcsolatos a bakterialis es kozerzet dolog is, mert mindig belekre hato gyogyszerek voltak hatasosak. Olvastam, hogy bakterium okozhat szivbelhartya-, szivburok gyulladast, folyadekfelgyulemlest, de azt is gyomor- es lepproblema is okozhatja. Kerem adjon valami az okhoz kozelebb segito informaciot! Koszonettel:
    Tisztelt Levélíró!

    Megpróbálok érdemben válaszolni a levelében felvetett problémára. Kezdjük talán egy kis kitérővel. Az angol a "heartburn" kifejezéssel (mely szó szerint szívégést jelent) a gyomorégés műszót jelöli.

    Természetesen megfelelő célzott vizsgálatok nélkül mindez csak tippelésnek látszik, főként azzal együtt, hogy említi a húgyúti fertőzést is, amely úgy tűnik, hogy krónikus, időnként fellángol, időnként pedig alábbhagy. Először is célszerű lenne - ha még ez nem történt meg - urológiai vizsgálat alapján ennek a végére járni.

    Másik problémája a szívtáji égő érzés. Ez két vizsgálattal tisztázható:
    1. Kardiológia: EKG, és esetleg szív-ultrahang megmutatja, hogy van-e bármilyen a szívvel kapcsolatba hozható probléma, betegség.
    2. Gasztroenterológia: a tünetek alapján jó eséllyel lehet a háttérben reflux, esetleg fekély, vagy rekeszsérv. Ennek korrekt kivizsgálásához felső endoszkópia szükséges, a nyelőcső, gyomor és nyombél pontos vizsgálatához.

    üdvözlettel:
    Hirdetés