2014. szeptember 19. péntek, Vilhelmina napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

  dr. Székely Gábor

  gyógyszerhatástan

  dr. Székely Gábor
  Szakvizsgái:
  gyógyszerhatástan
  Szakterülete:
  gyógyszerhatástan
  Elérhetőségei:

  Önéletrajz

  Diploma:


  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

  Munkahelyek:


  - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
  - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
  - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
  - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
  - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

  Fülprobléma Megválaszolva: 2014. április 25.

  Tisztel Cím!
  Kilenc hónapja van állandóan a bal fülemnél kellemetlen égő érzés. A fülészeten nem találtak elváltozást. A koponya CT és MRI, továbbá a vírusokra végzett vérvizsgálat negatív. Ez az állandó kellemetlen érzés megkeseríti a napjaimat, kérem adjanak tanácsot, hogy milyen szakorvoshoz fordulhatnék.
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  A negatív leletek mellett egy lehetőség adódik még, neurológus /ideggyógyász felkeresése. Azt kellene megfigyelni - amit nyilván tud is - hogy bármilyen egyéb kísérőtünet fennáll-e. Illetve azt, hogy a 9 hónappal ezelőtti időpont körül történt-e bármi változás életében a korábbiakhoz képest. Esetleg felmerülhet még az allergia, de ha másutt nincsen tünete, akkor az nem valószínű.

  üdvözlettel:

  Gyógyszerek kölcsönhatásai Megválaszolva: 2014. április 25.

  Témakör: gyógyszer, terápia
  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
  A nagymamám ... éves. Magas vérnyomásos. Az alábbi gyógyszereket szedi:
  Roxera 15mg 1x1
  ASA Protect 100mg 1x1
  Medazempam TEVA 10mg reggel 1/2 este 1
  Valsocard HCT 160mg/12,5mg regggel 1
  Milurit 100mg reggel 1
  Talliton 6,25mg 2x1
  Furon 2x 1 héten fél szem.
  A kérdésem a következő: Elkapta a mamát egy megfázás, mandulája, torka fáj, volt láza is. A fent említett gyógyszerek mellé szedhet-e Algopirynt, vagy milyen gyógyszert szedhet a láz ill fájdalomcsillapításra, ami nem akad össze a fenti gyógyszerekkel?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Utánanéztem az Algopyrin gyógyszer-kölcsönhatásainak. A kedves mama által szedett gyógyszerek egyikével sem ad kölcsönhatást, tehát ha szükséges, az előírt dózisban bevehető a láz vagy a fájdalom csillapítására.

  üdvözlettel:

  Bordák közötti fájdalom Megválaszolva: 2014. április 15.

  Tisztelt doktor, doktornő!

  Érdeklődnék hogy mitöl lehet h a bal hónajj alatt a borda ivek között, és a bal mellem alatt szúró fájdalom van ,de nem folyamatosan hanem néhai szúrás, azt mondta a házi orvos h nem vagyok szív beteg, a szúró fájdalomra pedig sirdaludot irt, azota is megvannak a tünetek. Ez mitöl lehet? esetleg, és hova mennyek, ezzel?
  Elöre is köszönöm válaszát, válaszukat!

  Maradok tisztelettel:

  Megjegyzések:

  2014-04-15 13:06:55
  Dr. Székely Gábor 2014-04-15 13:13:49:
  Tisztelt Levélíró!

  A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ezek közül egyik a szívprobléma, angina, esetleg infarktus veszélye.
  A kivizsgálást a háziorvos kellene elrendelje, az alábbi irányok lehetségesek:
  1. Kisugárzó mozgásszervi fájdalom - reumatológia
  2. Reflux, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri panasz kisugárzó fájdalma - gasztroenterológia
  3. Amennyiben szívproblémák irányában nem történt konkrét vizsgálat akkor - kardiológia (EKG, esetleg szív-ultrahang.)

  üdvözlettel:

  Generalizált szorongás Megválaszolva: 2014. április 15.

  Szakterület: Pszichiátria
  Témakör: szorongás
  Jó napot kívánok ... hónapja gyárban dolgozom ahol nagyon nagyon gyorsan kell dolgozni és folyton úgy érzem elakarok ájulni izzadok kiver a víz szorongok félek rosszul vagyok ha rám néznek alig kapok levegőt , fáj a gyomrom és nyomott érzésem van és szédelgek és hányingerem és hasmenésem van 20-30 percenként jelentkezik utána elmulik és mintha semmi sem történt volna és már attól félek hogy folyton rosszul leszek voltam orvosnál és ő azt mondta nem talált semmit és csak a gyárban jön rám sehol máshol ha nem vagyok a gyár közelébe akkor jól vagyok lehet hogy valami pánik betegségem van???
  Tisztelt Levélíró!

  Ha jól érzékelem, itt munkahelyváltásról van szó, ahol okvetlenül szembe kell nézni egy bizonyos fokú bizonyítási kényszerrel. Minden életmóddal, életvitellel kapcsolatos változás szorongást vált ki szinte mindenkiben, akár pl. egy nagyobb utazás is. A szorongással akkor adódik probléma, ha "elhatalmasodik" és gyakorlatilag olyan szintű - lásd generalizált szorongás - ami már a normális hétköznapi életvitelt is zavarja, akadályozza.
  Javaslatom pszichiáter felkeresése, és vele kellene megkonzultálnia ezeket a problémákat. Elképzelhető egy gyógyszer + pszichoterápiából lló kezelés, ami segíthet az új munkahellyel kapcsolatos problémák feldolgozásában.

  üdvözlettel:

  Porcépítés, csak megfontoltan Megválaszolva: 2014. április 14.

  Szakterület: Reumatológia
  Tisztelt Doktor úr a segitségét szeretném kérni abban a dologban hogy jelenleg jelenleg Synotabs porcépitö tablettát szedek már 3.-dik hónapja a háziorvosom azt mondta hogy most 3 hónap szünetet kell tartanom ellenben az üzemorvosom pedig azt mondta hogy abba ne hagyjam a porcépitö szedését csak más összetevöjüt szedjek a súlyom miatt(150 kg) ne hagyjam abba.Szeretném az ön szakmai véleményét kikérni ez ügyben.
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Utánanéztem, természetesen igen nagyszámú "porcépítő" készítmény létezik. Általában mindegyikben a glukózamin, a kondroitin, és az MSM szerepel. Különböző variációkban és dózisokban. Egyrészt segítik artrózis (kopás) esetén a porc újraépülését, másrészt gátolják annak bomlását.
  "... helyreállítják az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. a kondroitin-szulfát pl. fokozza a proteoglikán- és kollagén szintézist, valamint a synoviocyták hialuronsav termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait..."

  Hosszabb távú alkalmazásuk okozhat kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, de ez ez teljesen egyéni. Valóban célszerűbb a kúraszerű alkalmazás, 3 hónap, majd 3 hónap szünet stb.

  üdvözlettel:

  1-es típusú cukorbetegség, kezeletlen... Megválaszolva: 2014. április 14.

  Szakterület: Diabetológia
  Témakör: cukorbetegség
  Jó napot kívánok!
  Párom már évek óta cukorbeteg (1es típusú), de nem kezeli, inkább úgy étkezik, hogy ne menjen a cukra az egekbe..dohányzik, nem iszik, azonban polineuropatiat diagnosztikáltak. eloszor foltok jelentek meg a lábán, amik nagyon viszkettek, majd hangyák a kézben, ujjban, majd abszolut semmit nem érzett, most pedig minden esik ki a kezébol. kihagyta a magneB6 szedését, s gyógyszert, amitol nem javult semmit.
  Érdeklodni szeretnék a gyógyítása iránt.
  Koszonom!!!
  Tisztelt Levélíró!

  Ha jól értem leírásából, a kedves beteg 1-es típusú diabéteszes. Erről nagyon fontos tudniuk, hogy kezelendő, nem elhanyagolható, és állandó, rendszeres (injekciós) inzulinpótlás szükséges. A betegség autoimmun betegség, ebben az esetben a szervezet saját hasnyálmirigy-sejtjei ellen "támad", amelyek pusztulnak. Hosszú távon rendkívül sok szövődményt okozhat:
  Ezek mind általában érrendszeri szövődmények, és igen súlyos problémák alakulhatnak ki:
  1. veseproblémák (nefropátia)
  2. idegrendszeri problémák (neuropátia)
  3. érrendszeri bajok (szemben, belső szervekben, pl. szív, agyi keringés)
  4. diabéteszes láb, amelyet le is írt.

  Tehát a legfontosabb diabetológus szakorvos mileőbbi felkeresése, a gyors diagnózis, és a mielőbbi kezelés megkezdése. Az időben történő kezelés még megállíthatja a szövődmények romlását, mely egyébként megállíthatatlan kezelés nélkül. A dohányzás abbahagyása is javítaná jelentősen az érproblémákat.

  Cikkajánlatom: itt számos cikket talál mindkét típusú cukorbetegségről.
  http://www.egeszsegkalauz.hu/cukorbetegseg/

  üdvözlettel:

  Gerincműtét utáni állapot Megválaszolva: 2014. április 14.

  Szakterület: Ortopédia
  Tisztelt Doktor Úr!
  Gerincsérvre műtöttek ...-ben. Rendszeresen tornázom.Kerékpározok majnem naponta .Próbálok nem nehezet emelni.A lábam helyre jött ,nem fáj és nem zsibbad,de a jobb oldalamon a csipő tájékán állandó fájdalom van.Nem mondom ,hogy nem kibírható.Csak az a furcsa ,hogy a bal oldalamon volt a sérv.Miért fájhat a másik oldal?
  Szedjek valami fájdalom csillapítót?Vagy még több torna,?Válaszát köszönöm.
  Tisztelt Levélíró!

  Első kérdésem, ha az operáció tavaly ősszel volt, hogy járt-e azóta kontrollon?
  A rendszeres testmozgás, ha az orvos ezt jóváhagyta, javasolt és célszerű, természetesen túlerőltetés nélkül.
  A csípőtáji állandóként jellemzett fájdalom valamilyen gerinc eredetű eltérésre utalhat. Mindenképpen - és mielőbb fel kellene keresnie operáló orvosát, esetleg egy képalkotó vizsgálattal tisztázható, van-e valamilyen változás, elváltozás akár a műtét helyén, akár a jobb csípő területén.

  üdvözlettel:

  Savhiány és vashiány? Megválaszolva: 2014. április 14.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Tisztelt Doktor úr!/Doktornő!

  ... éves vagyok. Bármit eszek állandóan felpuffadok és székrekedésem van. Régebben a sok gyomorsav és reflux miatt sokat fájt a gyomrom.
  De már több hónapja egész nap savanyú ételeket (paradicsomosat, eceteset), italt (citromosat) és gyümölcsöket (citrusféléket) kívánok. Ezeken kívül mást nem is ennék.
  Hiába eszek ilyen ételeket, de a savanyú utáni sóvárgásomat így sem tudom csillapítani, ami a közérzetemre is hatással van. A szám állandóan ki van száradva.
  Ennek mi lehet az oka?
  Mit kellene tennem?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelt Levélíró!

  Célszerű lenne egy teljes vérképet készíttetnie háziorvosával megbeszélve. A savhiány - ez esetben feltehető a háttérben - vashiánnyal is társulhat.

  Savhiányhoz vezet, ha sérül a gyomornyálkahártya, károsodik a savelválasztás. Általában a savtermelő sejtek száma csökken. Sokszor mindez komplex emésztési zavarokkal jár.

  A nyálkahártya károsodáshoz krónikus gyulladás társulhat: pl. Helicobacter pylori fertőzés, vagy autoimmun gyulladás.

  Savhiány okozhat étvágytalanságot, emésztési nehezítettséget, az autoimmun sorvadás együtt járhat vészes vérszegénységgel.

  Savhiány gyanújakor célszerű a gyomorsav-koncentráció meghatározása. Fontos kiváltó ok kiderítése is. A savpótlás étkezéssel megoldható, ahogy Ön is jelezte.

  Ha a nyálkahártya-sorvadást Helicobacter pylori okozza, annak megszüntetése eredményes lehet.

  Javaslom mindezt gasztroenterológussal megbeszélni.

  üdvözlettel:

  12-féle gyógyszer, indokolt ez? Megválaszolva: 2014. április 7.

  Édesanyám ... éves, helyettes orvos új gyógyszereket írt fel,de a régieket is meghagyta. Nagyon rosszul van a mellékhatásoktól. Pár hónapja már depressziós is lett. ezeket szedi minden nap: Gliclada, lendormin,meforal,milurit nootropil,sermion,sinvor talliton,coverex as komb,coverkard mirtazapin rivotril. Szükség van mindre?
  Tisztelt Levélíró!

  Próbáljunk rendet tenni a gyógyszerek világában!

  1. Cukorbetegség: Gliclada, Meforal
  2. Depresszió, szorongás: Rivotril, Mirtazapin; álmatlanság: Lendormin
  3. Köszvény: Milurit
  4. Memóriazavarok: Sermion, Nootropil
  5. Szív-érrendszeri problémák: Coverex AS, CoverCard, Talliton
  6. Koleszterinzavarok: Simvor

  Összegezve: nyilvánvalóan ennyi gyógyszer (mellékhatása és kölcsönhatása) között nehéz eligazodni, orvosnak - betegnek egyaránt. Természetesen én most csak nagyjából tudom felmérni, valószínűsíteni, milyen betegségekről van szó, hiszen azt nem írta meg.
  Bizonyára lehetne csökkenteni a gyógyszerek mennyiségét - típusra nézve - de az attól is függ, milyen súlyos egy-egy betegség, adott esetben pl. a vérnyomás csökkentésekor lehet, hogy már csak kombináció fog hatni.
  Ahol lehetne esetleg valamit kivenni: a memóriazavarok kezelése nem lesz hatásosabb két szertől, valamint meggondolandó a háromféle szer a depresszió és álmatlanság kezelésére is.
  Nehéz kérdés ez, de tény, hogy a sokféle gyógyszer hatásai nehezen kiszámíthatóak. Érdemes lenne újragondolni. Arról nem beszélve, hogy idősebb ember metabolizmusa (lebontó képesség) és anyagcseréje is lassabb, tehát eleve célszerű a kisebb dózisok alkalmazása, a máj- és veseműködés kímélése stb.

  üdvözlettel:

  Kisugárzó fájdalom, mi lehet az oka? Megválaszolva: 2014. április 7.

  Szakterület: ReumatológiaKardiológia
  Tisztelt Doktor Úr!
  Hetek óta fenn áll az a problémám, hogy a jobb kézfejem időnként nagyon hideg, evvel eddig igazán nem is foglalkoztam,mert jeleztem problémámat háziorvosom felé aki azt mondta nincs semmi gond. Viszont most párosult a kézfejem hidegsége mellé vállfájdalom, illetve a karom időnkénti zsibbadása. A kérdésem az lenne, hogy ezt vajon mi okozhatja? Hova fordulhatok evvel a problémával? ortopédiára vagy reumatológiára?
  Megtisztelő válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel:
  Tisztelt Levélíró!

  A leírt tünetek két irányba vezethetnek:
  1. Reumatológia, képalkotó vizsgálatokkal tisztázható, hogy mozgásszervi jellegű-e a fájdalom
  2. Kardiológia: szív-érrendszeri tünetek is mutathatnak kisugárzó típusú, nem annyira jellegzetes fájdalmakat, érdemes lenne adott esetben itt is vizsgálatot kérnie (legalább egy EKG, vérnyomás, fizikális vizsgálat szintjén).

  üdvözlettel:
  Hirdetés