2014. október 31. péntek, Farkas napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

  dr. Székely Gábor

  gyógyszerhatástan

  dr. Székely Gábor
  Szakvizsgái:
  gyógyszerhatástan
  Szakterülete:
  gyógyszerhatástan
  Elérhetőségei:

  Önéletrajz

  Diploma:


  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

  Munkahelyek:


  - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
  - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
  - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
  - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
  - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

  Antihisztaminok, allergia Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Szakterület: Gyógyszerészet
  Témakör: gyógyszer
  Tisztelt doktor Úr/Nő !

  Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
  Tisztelt Levélíró!

  Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
  A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

  üdvözlettel:

  Gyomor- vagy szívprobléma? Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Tisztelt Doktor Ur,
  1,5 eve ego erzes jelenkezett a szivem korul erzelmi stressz hatasara, azota alt. (de olykor tobb kave ivasakor is) stressz hatasara jelentkezik ez az erzes, ami par napig tart, par honapja pedig duzzanat szeru van a szivemnel, ami nyomodas hatasara enyhen faj. 3 eve hugyuti fertozes alakult ki nalam, ami eloszor folyamatosan, most mar csak idonkent a nemi szervben is kellemetlenseget okoz, de eredendoen a hugycsoben erzem allando jelleggel. Erre a problemara tobb orvos is azt mondta "enyhe" megis sokat szenvedtem miatta a fajdalmaktol. Gyakori rossz kozerzetem van az emlitett stressz ota, ami talan (?) kezd elmulni es gondolom gyomorproblemaval lehet kapcsolatos a bakterialis es kozerzet dolog is, mert mindig belekre hato gyogyszerek voltak hatasosak. Olvastam, hogy bakterium okozhat szivbelhartya-, szivburok gyulladast, folyadekfelgyulemlest, de azt is gyomor- es lepproblema is okozhatja. Kerem adjon valami az okhoz kozelebb segito informaciot! Koszonettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Megpróbálok érdemben válaszolni a levelében felvetett problémára. Kezdjük talán egy kis kitérővel. Az angol a "heartburn" kifejezéssel (mely szó szerint szívégést jelent) a gyomorégés műszót jelöli.

  Természetesen megfelelő célzott vizsgálatok nélkül mindez csak tippelésnek látszik, főként azzal együtt, hogy említi a húgyúti fertőzést is, amely úgy tűnik, hogy krónikus, időnként fellángol, időnként pedig alábbhagy. Először is célszerű lenne - ha még ez nem történt meg - urológiai vizsgálat alapján ennek a végére járni.

  Másik problémája a szívtáji égő érzés. Ez két vizsgálattal tisztázható:
  1. Kardiológia: EKG, és esetleg szív-ultrahang megmutatja, hogy van-e bármilyen a szívvel kapcsolatba hozható probléma, betegség.
  2. Gasztroenterológia: a tünetek alapján jó eséllyel lehet a háttérben reflux, esetleg fekély, vagy rekeszsérv. Ennek korrekt kivizsgálásához felső endoszkópia szükséges, a nyelőcső, gyomor és nyombél pontos vizsgálatához.

  üdvözlettel:

  Fülprobléma Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Tisztel Cím!
  Kilenc hónapja van állandóan a bal fülemnél kellemetlen égő érzés. A fülészeten nem találtak elváltozást. A koponya CT és MRI, továbbá a vírusokra végzett vérvizsgálat negatív. Ez az állandó kellemetlen érzés megkeseríti a napjaimat, kérem adjanak tanácsot, hogy milyen szakorvoshoz fordulhatnék.
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  A negatív leletek mellett egy lehetőség adódik még, neurológus /ideggyógyász felkeresése. Azt kellene megfigyelni - amit nyilván tud is - hogy bármilyen egyéb kísérőtünet fennáll-e. Illetve azt, hogy a 9 hónappal ezelőtti időpont körül történt-e bármi változás életében a korábbiakhoz képest. Esetleg felmerülhet még az allergia, de ha másutt nincsen tünete, akkor az nem valószínű.

  üdvözlettel:

  Gyógyszerek kölcsönhatásai Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Témakör: gyógyszer, terápia
  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
  A nagymamám ... éves. Magas vérnyomásos. Az alábbi gyógyszereket szedi:
  Roxera 15mg 1x1
  ASA Protect 100mg 1x1
  Medazempam TEVA 10mg reggel 1/2 este 1
  Valsocard HCT 160mg/12,5mg regggel 1
  Milurit 100mg reggel 1
  Talliton 6,25mg 2x1
  Furon 2x 1 héten fél szem.
  A kérdésem a következő: Elkapta a mamát egy megfázás, mandulája, torka fáj, volt láza is. A fent említett gyógyszerek mellé szedhet-e Algopirynt, vagy milyen gyógyszert szedhet a láz ill fájdalomcsillapításra, ami nem akad össze a fenti gyógyszerekkel?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Utánanéztem az Algopyrin gyógyszer-kölcsönhatásainak. A kedves mama által szedett gyógyszerek egyikével sem ad kölcsönhatást, tehát ha szükséges, az előírt dózisban bevehető a láz vagy a fájdalom csillapítására.

  üdvözlettel:

  Bordák közötti fájdalom Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Tisztelt doktor, doktornő!

  Érdeklődnék hogy mitöl lehet h a bal hónajj alatt a borda ivek között, és a bal mellem alatt szúró fájdalom van ,de nem folyamatosan hanem néhai szúrás, azt mondta a házi orvos h nem vagyok szív beteg, a szúró fájdalomra pedig sirdaludot irt, azota is megvannak a tünetek. Ez mitöl lehet? esetleg, és hova mennyek, ezzel?
  Elöre is köszönöm válaszát, válaszukat!

  Maradok tisztelettel:

  Megjegyzések:

  2014-04-15 13:06:55
  Dr. Székely Gábor 2014-04-15 13:13:49:
  Tisztelt Levélíró!

  A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ezek közül egyik a szívprobléma, angina, esetleg infarktus veszélye.
  A kivizsgálást a háziorvos kellene elrendelje, az alábbi irányok lehetségesek:
  1. Kisugárzó mozgásszervi fájdalom - reumatológia
  2. Reflux, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri panasz kisugárzó fájdalma - gasztroenterológia
  3. Amennyiben szívproblémák irányában nem történt konkrét vizsgálat akkor - kardiológia (EKG, esetleg szív-ultrahang.)

  üdvözlettel:

  Generalizált szorongás Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Szakterület: Pszichiátria
  Témakör: szorongás
  Jó napot kívánok ... hónapja gyárban dolgozom ahol nagyon nagyon gyorsan kell dolgozni és folyton úgy érzem elakarok ájulni izzadok kiver a víz szorongok félek rosszul vagyok ha rám néznek alig kapok levegőt , fáj a gyomrom és nyomott érzésem van és szédelgek és hányingerem és hasmenésem van 20-30 percenként jelentkezik utána elmulik és mintha semmi sem történt volna és már attól félek hogy folyton rosszul leszek voltam orvosnál és ő azt mondta nem talált semmit és csak a gyárban jön rám sehol máshol ha nem vagyok a gyár közelébe akkor jól vagyok lehet hogy valami pánik betegségem van???
  Tisztelt Levélíró!

  Ha jól érzékelem, itt munkahelyváltásról van szó, ahol okvetlenül szembe kell nézni egy bizonyos fokú bizonyítási kényszerrel. Minden életmóddal, életvitellel kapcsolatos változás szorongást vált ki szinte mindenkiben, akár pl. egy nagyobb utazás is. A szorongással akkor adódik probléma, ha "elhatalmasodik" és gyakorlatilag olyan szintű - lásd generalizált szorongás - ami már a normális hétköznapi életvitelt is zavarja, akadályozza.
  Javaslatom pszichiáter felkeresése, és vele kellene megkonzultálnia ezeket a problémákat. Elképzelhető egy gyógyszer + pszichoterápiából lló kezelés, ami segíthet az új munkahellyel kapcsolatos problémák feldolgozásában.

  üdvözlettel:

  Porcépítés, csak megfontoltan Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Szakterület: Reumatológia
  Tisztelt Doktor úr a segitségét szeretném kérni abban a dologban hogy jelenleg jelenleg Synotabs porcépitö tablettát szedek már 3.-dik hónapja a háziorvosom azt mondta hogy most 3 hónap szünetet kell tartanom ellenben az üzemorvosom pedig azt mondta hogy abba ne hagyjam a porcépitö szedését csak más összetevöjüt szedjek a súlyom miatt(150 kg) ne hagyjam abba.Szeretném az ön szakmai véleményét kikérni ez ügyben.
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Utánanéztem, természetesen igen nagyszámú "porcépítő" készítmény létezik. Általában mindegyikben a glukózamin, a kondroitin, és az MSM szerepel. Különböző variációkban és dózisokban. Egyrészt segítik artrózis (kopás) esetén a porc újraépülését, másrészt gátolják annak bomlását.
  "... helyreállítják az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. a kondroitin-szulfát pl. fokozza a proteoglikán- és kollagén szintézist, valamint a synoviocyták hialuronsav termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait..."

  Hosszabb távú alkalmazásuk okozhat kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, de ez ez teljesen egyéni. Valóban célszerűbb a kúraszerű alkalmazás, 3 hónap, majd 3 hónap szünet stb.

  üdvözlettel:

  1-es típusú cukorbetegség, kezeletlen... Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Szakterület: Diabetológia
  Témakör: cukorbetegség
  Jó napot kívánok!
  Párom már évek óta cukorbeteg (1es típusú), de nem kezeli, inkább úgy étkezik, hogy ne menjen a cukra az egekbe..dohányzik, nem iszik, azonban polineuropatiat diagnosztikáltak. eloszor foltok jelentek meg a lábán, amik nagyon viszkettek, majd hangyák a kézben, ujjban, majd abszolut semmit nem érzett, most pedig minden esik ki a kezébol. kihagyta a magneB6 szedését, s gyógyszert, amitol nem javult semmit.
  Érdeklodni szeretnék a gyógyítása iránt.
  Koszonom!!!
  Tisztelt Levélíró!

  Ha jól értem leírásából, a kedves beteg 1-es típusú diabéteszes. Erről nagyon fontos tudniuk, hogy kezelendő, nem elhanyagolható, és állandó, rendszeres (injekciós) inzulinpótlás szükséges. A betegség autoimmun betegség, ebben az esetben a szervezet saját hasnyálmirigy-sejtjei ellen "támad", amelyek pusztulnak. Hosszú távon rendkívül sok szövődményt okozhat:
  Ezek mind általában érrendszeri szövődmények, és igen súlyos problémák alakulhatnak ki:
  1. veseproblémák (nefropátia)
  2. idegrendszeri problémák (neuropátia)
  3. érrendszeri bajok (szemben, belső szervekben, pl. szív, agyi keringés)
  4. diabéteszes láb, amelyet le is írt.

  Tehát a legfontosabb diabetológus szakorvos mileőbbi felkeresése, a gyors diagnózis, és a mielőbbi kezelés megkezdése. Az időben történő kezelés még megállíthatja a szövődmények romlását, mely egyébként megállíthatatlan kezelés nélkül. A dohányzás abbahagyása is javítaná jelentősen az érproblémákat.

  Cikkajánlatom: itt számos cikket talál mindkét típusú cukorbetegségről.
  http://www.egeszsegkalauz.hu/cukorbetegseg/

  üdvözlettel:

  Gerincműtét utáni állapot Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Szakterület: Ortopédia
  Tisztelt Doktor Úr!
  Gerincsérvre műtöttek ...-ben. Rendszeresen tornázom.Kerékpározok majnem naponta .Próbálok nem nehezet emelni.A lábam helyre jött ,nem fáj és nem zsibbad,de a jobb oldalamon a csipő tájékán állandó fájdalom van.Nem mondom ,hogy nem kibírható.Csak az a furcsa ,hogy a bal oldalamon volt a sérv.Miért fájhat a másik oldal?
  Szedjek valami fájdalom csillapítót?Vagy még több torna,?Válaszát köszönöm.
  Tisztelt Levélíró!

  Első kérdésem, ha az operáció tavaly ősszel volt, hogy járt-e azóta kontrollon?
  A rendszeres testmozgás, ha az orvos ezt jóváhagyta, javasolt és célszerű, természetesen túlerőltetés nélkül.
  A csípőtáji állandóként jellemzett fájdalom valamilyen gerinc eredetű eltérésre utalhat. Mindenképpen - és mielőbb fel kellene keresnie operáló orvosát, esetleg egy képalkotó vizsgálattal tisztázható, van-e valamilyen változás, elváltozás akár a műtét helyén, akár a jobb csípő területén.

  üdvözlettel:

  Savhiány és vashiány? Megválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Tisztelt Doktor úr!/Doktornő!

  ... éves vagyok. Bármit eszek állandóan felpuffadok és székrekedésem van. Régebben a sok gyomorsav és reflux miatt sokat fájt a gyomrom.
  De már több hónapja egész nap savanyú ételeket (paradicsomosat, eceteset), italt (citromosat) és gyümölcsöket (citrusféléket) kívánok. Ezeken kívül mást nem is ennék.
  Hiába eszek ilyen ételeket, de a savanyú utáni sóvárgásomat így sem tudom csillapítani, ami a közérzetemre is hatással van. A szám állandóan ki van száradva.
  Ennek mi lehet az oka?
  Mit kellene tennem?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelt Levélíró!

  Célszerű lenne egy teljes vérképet készíttetnie háziorvosával megbeszélve. A savhiány - ez esetben feltehető a háttérben - vashiánnyal is társulhat.

  Savhiányhoz vezet, ha sérül a gyomornyálkahártya, károsodik a savelválasztás. Általában a savtermelő sejtek száma csökken. Sokszor mindez komplex emésztési zavarokkal jár.

  A nyálkahártya károsodáshoz krónikus gyulladás társulhat: pl. Helicobacter pylori fertőzés, vagy autoimmun gyulladás.

  Savhiány okozhat étvágytalanságot, emésztési nehezítettséget, az autoimmun sorvadás együtt járhat vészes vérszegénységgel.

  Savhiány gyanújakor célszerű a gyomorsav-koncentráció meghatározása. Fontos kiváltó ok kiderítése is. A savpótlás étkezéssel megoldható, ahogy Ön is jelezte.

  Ha a nyálkahártya-sorvadást Helicobacter pylori okozza, annak megszüntetése eredményes lehet.

  Javaslom mindezt gasztroenterológussal megbeszélni.

  üdvözlettel:
  Hirdetés