2015. február 1. vasárnap, Ignác napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

  dr. Székely Gábor

  gyógyszerhatástan

  dr. Székely Gábor
  Szakvizsgái:
  gyógyszerhatástan
  Szakterülete:
  gyógyszerhatástan
  Elérhetőségei:

  Önéletrajz

  Diploma:


  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

  Munkahelyek:


  - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
  - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
  - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
  - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
  - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

  Új gyógyszerek, árak, támogatás Megválaszolva: 2014. május 23.

  Szakterület: Kardiológia
  A férjem Pradaxa 110mg.kapszulát szed.Csak -e hónaptól 20.e.ft-ba kerül.Kérdésem ezt nem lehet felirni,úgy,hogy ne kelljen érte ennyit fizetni,vagy mivel lehet helyettesiteni.Köszönöm
  Tisztelt Levélíró!

  Jelenleg a Pradaxa, mint új gyógyszer ebbe a támogatottsági kategóriába esik.
  A hatástani csoportba egyéb új szerek is tartoznak, érdemes lenne a kezelőorvossal is konzultálni erről a kérdésről. Az új típusú szájon át szedhető véralvadásgátlók általában mind eléggé költségesek.

  üdvözlettel:

  Bőrjelenség oka Megválaszolva: 2014. május 22.

  Szakterület: Bőrgyógyászat
  Témakör:
  Tisztelt Doktor Úr!
  Pár éve megjelent egy bőrszínű, hólyagszerű apró félgömb az orromon. Időszakosan (főleg melegben) rózsaszínű lesz, és viszket. Idő közben elterjedt, és most már az orrom tele van ezekkel az apró (kb. pattanás méretű) valamikkel, de már az orrom mellett az arcomon is megjelent egy. (Készítettem fényképet is róla, de ide sajnos nem tudom feltölteni). Mi lehet ez? Orvos még nem látta, kozmetikushoz sem járok. Van valamilyen természetes gyógymód/krém az eltüntetésére?
  Válaszát előre köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Tisztelt Levélíró!

  A bőrjelenségekről a legtöbb esetben érdemes fotót küldeni - pontosabban a beteget meg kell vizsgálni.

  Javaslatom fel kell keresni mindenképpen a bőrgyógyászt, mert a bőrbetegségek, bőrjelenségek egy része lehet konkrétan bőreredetű, de lehet valamely bel(gyógyászati) betegség tünete is. Szakorvos nélkül ez nem eldönthető, és addig, amíg nincsen diagnózis - érdemben nem lehet kezelni. Főként, hogy régebb óta fennálló tünetről van szó.

  üdvözlettel:

  Azbeszt-porártalom Megválaszolva: 2014. május 20.

  Szakterület: Pulmonológia
  Tisztelt Doktor Ur ... eves vagyok es ...-bol irok a blokklakasunk elott van egy raktar aminek a tetejet regi hullampala boritja amint tudjuk ez tartalmaz azbesztet ezt lebontottak es eleg por keletkezett a mi lepcsohazunkban en takaritottam es gondolom hogy az emberek sok olyan port behordtak a cipojukkel mivel en sepregettem ugy gondolom eleg olyan port beszivtam egy masik alkalommal a ferjem amikor vagta le a csoveket a lakasban a fal vedelmere azbesztlapot hasznalt mindezek a dolgok regebben tortentek de en csak most tudtam meg az azbeszt rakkelto hatasat kerdesem az hogy ennyi azbesztexpoziciotol kialakulhat-e mesotelioma ugy tudom ahhoz keves azbeszt is eleg mindenesetre en rettegek ettol elore is koszonom valaszat
  Tisztelt Levélíró!

  Köszönjük a nagyon érdekes és fontos kérdést. Néhány szó az azbesztózisról és a mesotheliomáról, a nemzetközi szakirodalom alapján:
  "Az azbeszt hosszú távú belégzését követőeb kialakuló kórkép. Azbeszt tartalmú termékek bányászata, ipari előállítása, szigetelés stb. kapcsán kialakuló ártalom. Az azbesztózis, mesothelioma és tüdőrák kialakulása attól függ, a beteg életében mennyi ideig volt kitéve az azbeszt-ártalomnak. Úgy tűnik, hogy a rák kialakulását segíti - de nem indítja el azt. Mesothelioma esetén: általában régi, akár 15-30 évvel korábbi, rövidebb ideig, pl. 12 hónapig tartó, igen intenzív azbeszt-expozíció (ártalom) következtében jöhet létre."

  Célszerű lenne mindenképpen röntgenfelvételt készíttetni a tüdőről + tüdőfunkció vizsgálata a légzésfunkció méréssel. Egyáltalán nem valószínű, de utána kellene járni.

  üdvözlettel:

  Vérszag érzékelése Megválaszolva: 2014. május 20.

  Szakterület: Neurológia
  Tisztelt Doktor Ur!
  Az lenne a problemam hogy mar 2 napja minden levegovetelnelver szagot erzek,pedig nem is verzik semmim.
  Mar volt 2-3 x ilyen es magarol elmult.a kerdesem az lenne hogy ez mitol lehet esetleg forduljak orvoshoz vagy mit tegyek,mert eleg zavaro hogy ver szagot erzek mindenhol.valaszat elore is koszonom
  Tisztelt Levélíró!

  Elég speciális kérdés, de járjunk utána... a rövid leírás alapján úgy tűnik, ha valóban nincsen fül-orr-gégészeti eredetű vérzés, érprobléma stb. a háttérben (ezt szakorvos kellene igazolja), akkor elképzelhető a szagérzékelés zavara.
  Különösen, ha ez a tünet már korábban is előfordult "megfogható" ok nélkül.
  Javaslat: neurológus szakorvost kellene felkeresni ezzel a problémával.
  Előzetesen azonban a fül-orr-gégészeti ok, eredet, esetleg rejtett vérzésforrás mindenképpen kizárandó.

  üdvözlettel:

  Magas vérnyomás és egyéb problémák Megválaszolva: 2014. május 7.

  Szakterület: Kardiológia
  Tisztelt Cím!
  ... hónappal ezelőtt rosszullét során 160/100 Hgmm vérnyomást mértek, Tensiomint kezdtem szedni. A 24 órás vérny.mérés ben volt 207/160 Hgmm kiugrás, átlag 140/90/
  Tricatét írtak, de ezt egy hét múlva abba hagytam, mert erős szívdobogást okozott és megijedtem (WPW-sy is van)
  Reggel fél és délután fél Tension (12,5mg) tartja csak kordában. Egy héttel ezelőtt kiderült, hogy petefészek cisztám van, az eredményekre még várok. A nőgyógyász szerint ez nem okozhat vérnyomás problémát. Kérdésem: életmód változtatás , fogyás, mozgás (... kg súlyfelesleg, ülő munka) megszüntetheti-e a vérnyomás problémát, vagy most már úgy felborult, hogy soha nem hagyhatom el a gyógyszert?. Tisztelettel
  Tisztelt Levélíró!

  A magas vérnyomást kezelni kell. Ha 140/90 Hgmm feletti az érték, akkor gyógyszeres terápiát kell folytatni, akár egy- akár több készítménnyel. A nem kezelt magas vérnyomás számos szervi betegség (szívinfarktus, stroke, veseműködési zavar, végtagi érbetegség) forrása lehet. Tehát levele végén feltett kérdésére a válasz, valószínűleg élethosszig szedendő a vérnyomás-terápia, viszont ezzel számos komolyabb probléma megelőzhető, késleltethető.
  Az észlelt petefészek-ciszta valóban nem áll kapcsolatban a magas vérnyomással.
  A diéta és a testmozgás mindenképpen igen hasznos, de a gyógyszeres kezelést nem helyettesíti.

  üdvözlettel:

  Antihisztaminok, allergia Megválaszolva: 2014. május 7.

  Szakterület: Gyógyszerészet
  Témakör: gyógyszer
  Tisztelt doktor Úr/Nő !

  Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
  Tisztelt Levélíró!

  Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
  A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

  üdvözlettel:

  Gyomor- vagy szívprobléma? Megválaszolva: 2014. május 6.

  Tisztelt Doktor Ur,
  1,5 eve ego erzes jelenkezett a szivem korul erzelmi stressz hatasara, azota alt. (de olykor tobb kave ivasakor is) stressz hatasara jelentkezik ez az erzes, ami par napig tart, par honapja pedig duzzanat szeru van a szivemnel, ami nyomodas hatasara enyhen faj. 3 eve hugyuti fertozes alakult ki nalam, ami eloszor folyamatosan, most mar csak idonkent a nemi szervben is kellemetlenseget okoz, de eredendoen a hugycsoben erzem allando jelleggel. Erre a problemara tobb orvos is azt mondta "enyhe" megis sokat szenvedtem miatta a fajdalmaktol. Gyakori rossz kozerzetem van az emlitett stressz ota, ami talan (?) kezd elmulni es gondolom gyomorproblemaval lehet kapcsolatos a bakterialis es kozerzet dolog is, mert mindig belekre hato gyogyszerek voltak hatasosak. Olvastam, hogy bakterium okozhat szivbelhartya-, szivburok gyulladast, folyadekfelgyulemlest, de azt is gyomor- es lepproblema is okozhatja. Kerem adjon valami az okhoz kozelebb segito informaciot! Koszonettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Megpróbálok érdemben válaszolni a levelében felvetett problémára. Kezdjük talán egy kis kitérővel. Az angol a "heartburn" kifejezéssel (mely szó szerint szívégést jelent) a gyomorégés műszót jelöli.

  Természetesen megfelelő célzott vizsgálatok nélkül mindez csak tippelésnek látszik, főként azzal együtt, hogy említi a húgyúti fertőzést is, amely úgy tűnik, hogy krónikus, időnként fellángol, időnként pedig alábbhagy. Először is célszerű lenne - ha még ez nem történt meg - urológiai vizsgálat alapján ennek a végére járni.

  Másik problémája a szívtáji égő érzés. Ez két vizsgálattal tisztázható:
  1. Kardiológia: EKG, és esetleg szív-ultrahang megmutatja, hogy van-e bármilyen a szívvel kapcsolatba hozható probléma, betegség.
  2. Gasztroenterológia: a tünetek alapján jó eséllyel lehet a háttérben reflux, esetleg fekély, vagy rekeszsérv. Ennek korrekt kivizsgálásához felső endoszkópia szükséges, a nyelőcső, gyomor és nyombél pontos vizsgálatához.

  üdvözlettel:

  Fülprobléma Megválaszolva: 2014. április 25.

  Tisztel Cím!
  Kilenc hónapja van állandóan a bal fülemnél kellemetlen égő érzés. A fülészeten nem találtak elváltozást. A koponya CT és MRI, továbbá a vírusokra végzett vérvizsgálat negatív. Ez az állandó kellemetlen érzés megkeseríti a napjaimat, kérem adjanak tanácsot, hogy milyen szakorvoshoz fordulhatnék.
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  A negatív leletek mellett egy lehetőség adódik még, neurológus /ideggyógyász felkeresése. Azt kellene megfigyelni - amit nyilván tud is - hogy bármilyen egyéb kísérőtünet fennáll-e. Illetve azt, hogy a 9 hónappal ezelőtti időpont körül történt-e bármi változás életében a korábbiakhoz képest. Esetleg felmerülhet még az allergia, de ha másutt nincsen tünete, akkor az nem valószínű.

  üdvözlettel:

  Gyógyszerek kölcsönhatásai Megválaszolva: 2014. április 25.

  Témakör: gyógyszer, terápia
  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
  A nagymamám ... éves. Magas vérnyomásos. Az alábbi gyógyszereket szedi:
  Roxera 15mg 1x1
  ASA Protect 100mg 1x1
  Medazempam TEVA 10mg reggel 1/2 este 1
  Valsocard HCT 160mg/12,5mg regggel 1
  Milurit 100mg reggel 1
  Talliton 6,25mg 2x1
  Furon 2x 1 héten fél szem.
  A kérdésem a következő: Elkapta a mamát egy megfázás, mandulája, torka fáj, volt láza is. A fent említett gyógyszerek mellé szedhet-e Algopirynt, vagy milyen gyógyszert szedhet a láz ill fájdalomcsillapításra, ami nem akad össze a fenti gyógyszerekkel?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Utánanéztem az Algopyrin gyógyszer-kölcsönhatásainak. A kedves mama által szedett gyógyszerek egyikével sem ad kölcsönhatást, tehát ha szükséges, az előírt dózisban bevehető a láz vagy a fájdalom csillapítására.

  üdvözlettel:

  Bordák közötti fájdalom Megválaszolva: 2014. április 15.

  Tisztelt doktor, doktornő!

  Érdeklődnék hogy mitöl lehet h a bal hónajj alatt a borda ivek között, és a bal mellem alatt szúró fájdalom van ,de nem folyamatosan hanem néhai szúrás, azt mondta a házi orvos h nem vagyok szív beteg, a szúró fájdalomra pedig sirdaludot irt, azota is megvannak a tünetek. Ez mitöl lehet? esetleg, és hova mennyek, ezzel?
  Elöre is köszönöm válaszát, válaszukat!

  Maradok tisztelettel:

  Megjegyzések:

  2014-04-15 13:06:55
  Dr. Székely Gábor 2014-04-15 13:13:49:
  Tisztelt Levélíró!

  A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ezek közül egyik a szívprobléma, angina, esetleg infarktus veszélye.
  A kivizsgálást a háziorvos kellene elrendelje, az alábbi irányok lehetségesek:
  1. Kisugárzó mozgásszervi fájdalom - reumatológia
  2. Reflux, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri panasz kisugárzó fájdalma - gasztroenterológia
  3. Amennyiben szívproblémák irányában nem történt konkrét vizsgálat akkor - kardiológia (EKG, esetleg szív-ultrahang.)

  üdvözlettel:
  Hirdetés
  Magas vérnyomás is állhat a látásromlás hátterében

  Magas vérnyomás is állhat a látásromlás hátterében

  A magasvérnyomás-betegség legtöbbször tünetek nélkül, alattomosan alakul ki, és akkor derül fény a problémára, amikor már szövődmények jelentkeznek. Ilyen többek között a látásromlás, melynek hátterében
  előfordulhat, hogy kezeletlen hipertónia húzódik. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától megtudhatjuk, miként is függ össze a kettő, és hogy megállítható-e a
  látásromlás.