2015. augusztus 30. vasárnap, Rózsa napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

    dr. Székely Gábor

    gyógyszerhatástan

    dr. Székely Gábor
    Szakvizsgái:
    gyógyszerhatástan
    Szakterülete:
    gyógyszerhatástan
    Elérhetőségei:

    Önéletrajz

    Diploma:


    Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

    Munkahelyek:


    - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
    - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
    - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
    - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
    - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

    epilepszia, carbamazepine Megválaszolva: 2015. április 23.

    Témakör:
    Tisztelt Doktor Úr!
    Két agydaganat műtét után ... évig panaszmentesen éltem,de ezt követően epilepsziás rohamom volt. Azóta (... éve) Tegretol CR 200-ast szedek és tünetmentes vagyok. A gyógyszernek hála nincsen roham,de a rövidtávú memóriám romokban hever. Lehet befolyásolni valamilyen módon a gyógyszer memóriára kifejtett mellékhatását?
    Tisztelt Levélíró!

    Nem lévén neurológus alaposan utánanéztem a Tegretol (carbamazepine) feltehető memóriára gyakorolt mellékhatásának a szakirodalomban. Sajnálatos módon ez valóban - állatkísérletes adatokkal is igazolt. Természetesen az állatokon nyert eredményeket nem lehet 100%-ban átültetni a humán terápiára, de tény hogy több egymástól független forrásban is találtam ennek nyomait.
    Javaslom, hogy meg kellene beszélni a neurológussal a Tegretol, tehát a carbamazepine hatóanyag lehetséges lecserélését. Ma már az epilepszia gyógyszerek palettáján elég nagy a választék, feltehetően lehetne olyat találni, amely kevésbé fejti ki ezt a memóriára gyakorolt kellemetlen mellékhatást.
    Az azonban fontos, hogy nem lehet a beteget gyógyszer nélkül hagyni, tehát egy roham váratlan bekövetkezését megkockáztatni.

    üdvözlettel:

    Szedhetem együtt? Megválaszolva: 2015. április 22.

    Szakterület: Kardiológia
    Témakör:
    Tisztelt Székely Gábor Úr!

    Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy az egyik b-komplex vitamint amit szeretnék megvenni, szedhetem -e, mert 100mg B1, és 25mg B6 van benne.Ez a mennyiség nem káros?Van egy kis fokú mitralis prolapsusom, I fokú instuff-al.Sajnos sokat szorongok, és gondoltam hátha segít ez a b-komplex.De még szedek napi 2 xanaxot, délben és este.Ezenkívül különböző gyógyteákat is iszom,nem nagy mennyiségben.
    Ezt igy lehet alkalmazni?Köszönöm szépen a válaszát,
    üdvözlettel
    Tisztelt Levélíró!

    A B-komplex általában jótékony hatású, a napi 100 mg B1 vitamin kissé soknak tűnik, csak kimondott hiányállapotokban, ún. enzimopátiákban szokásos ilyen dózisokat adni, a B6 rendben. A kisfokú mitralis prolapsust - általában - nem szokás gyógyszeres úton kezelni, de fontos a megfigyelés, és a rendszeres orvosi kontroll.
    A Xanaxot feltehetően szorongásos problémái miatt kapja. Lehet alkalmazni a B-komplexet de speciális módon nyilván nem hat a mitrális tünetekre, hiszen az elsősorban anatómiai eltérés.

    üdvözlettel:

    ofloxacin max,időtartam Megválaszolva: 2015. április 16.

    Témakör:
    Tisztelt Doktor úr!
    Kérdésem a végén lesz. Adott az ofloxacin antibiotikum, és az "ajánlott" maximum szedhetőségi ideje, ami ugyebár 60nap. Lehet-é ezt, teszem azt 3-4 hónapra mondjuk kitolni? Sajnos csak fél utalásokat találtam arra vonatkozólag, hogy TBC esetén akár fél évig is kaphatják a betegek, de egyértelmű információt erről nem találtam. Ha lehet hosszabb ideig adni, gondolom rendszeres vese monitorozást kell beiktatni. Jól sejtem? Köszönöm véleményét!
    Tisztelt Levélíró!

    Utánanéztem a nemzetközi szakirodalomban az ofloxacin-nak e szempontból. Nem kizárt a tbc-ben való alkalmazás, de több helyütt sem tettek arra említést, hogy a Mycobacterium ellen hatásos, pl. egy amerikai link:
    http://www.rxlist.com/floxin-drug/indications-dosage.htm

    Tehát ezt antibotikum-terápiában jártas infektológus, vagy pulmonológus tudja csak eldönteni, hogy tbc-ben
    1. Érdemes-e egyáltalán adni önmagában, vagy kombináció részeként
    2. mennyi ideig adható.

    Az időtartamot illetően a hivatalos orvosi előírás 2 hónapot javasol, de találtam klinikai vizsgálatokat 6, 12-18 hónapról is. Tekintve a fluorozott kinolonok lehetséges mellékhatásait, kevéssé lennék biztos abban, hogy egy csekélyebb hatású antituberkulotikumot érdemes hosszú hónapokon át adni, nem előnyös a risk/benefit arány ez esetben. A rendszeres monitorozás is szükséges, ha az orvos emellett a szer mellett dönt.

    Szakorvosi konzultáció nélkülözhetetlen ebben a kérdésben.

    üdvözlettel:

    Stanazolol "kúra" Megválaszolva: 2015. április 16.

    Szakterület: Andrológia
    Témakör:
    Jó estét kívánok.Lenne egy olyan kérdésem hogy fogok csinálni injekciós stanazolol kúrát legalább is szeretnék hogy milyen hatással lenne ez nemi életemre vagy nagyon tönkre vágja az ember libidóját? És meddig ajánlott csinálni és heti hányszor vagy inkább a kúra után lesz hatása a szexuális életemre?várom válaszukat,előre is köszönöm.
    Tisztelt Levélíró!

    Ez egy korábbi hasonló kérdésre adott válasz, mely ez esetben is igaz, kérem fontolja meg a leírottakat, döntése előtt.

    Ezen az oldalon már több alkalommal írtam, írtunk a szteroidok, tehát a testépítő céllal adott tesztoszteron-származékok káros hatásairól. Nem véletlen, hogy Magyarországon tesztoszteron tartalmú gyógyszert csak férfi nemi fejlődés zavarai esetén alkalmazzák, semmilyen más célra NEM javasoltak.

    Támogatni senkinél nem tudjuk a testépítő céllal adott férfihormonokat. Röviden leírom a mellékhatásokat, és javaslom, nézze meg a Toxnet nevű oldalon is, ahol igaz angolul, de igen részletesen szerepel minden mellékhatás. (pl. a stanazololnál)

    Lássuk tehát:
    A testépítésben való alkalmazása orvosilag, és gyógyszerhatóságilag sem elfogadott.
    Krónikus (hosszantartó) alkalmazás esetén:
    Szexuális zavarok:
    nőkön mensturációs zavar, szőrösödés, csikló-túlnövekedés, akne, kopaszodás.
    Férfiakon impotencia, prosztatamegnagyobbodás, kopaszodás, herék sorvadása.
    Belszervek: korán jelentkező szív-érrendszeri zavarok, (vérnyomásemelkedés, balkamra-megnagyobbodás), májkárosodás.

    Tehát összegezve sem hosszú, sem rövid távú, tesztoszteron-tartalmú szer szedés nem javasolt egészséges férfinak!

    Kérem mindezt beszélje meg háziorvosával is.

    üdvözlettel:

    Íz- és szagérzékelési zavar Megválaszolva: 2015. április 15.

    Szakterület:
    Témakör:
    T. Dr.Úr!
    Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet az oka annak, hogy hetek óta nem érzek ízeket, illatokat, csak kegyetlenül kellemetlen szagot, ami pl.cigarettára,füstre stb. felerősödik, elviselhetetlen. Előtte kíváló íz-szag érzékem volt.Ebben az évben január első hetétől elhúzódóan náthás beteg voltam,csúnyán köhögtem, majd márc. közepétől ismét u.az. Gyógyszert kaptam, augmentint és Loratadin Hexal, és Naturl. Elixirium Thymic./kanalas/. A köhögés,-nátha még mindig meg van.
    Köszönöm szépen válaszát.
    Tisztelettel: Anna
    Tisztelt Levélíró!

    A felső légúti fertőzés, főleg ha víruseredetű, okozhat zavarokat az íz- és szagérzékelés terén. Először is célszerű lenne kilábalni végre a "náthából" és köhögésből... Amennyiben ezek elmúltával sem tér vissza a normális íz- és szagérzékelése, akkor fel kelleni keresnie neurológus szakorvost célzott vizsgálat elvégzésére az érzékelő funkciók terén.

    üdvözlettel:

    Pajzsmirigy Megválaszolva: 2015. március 27.

    Szakterület:
    Témakör:
    !Tisztelt Doktor Nő/ Úr!

    ... éves vagyok és 75 mikrogram Euthyrox tablettát szedek,kérdésem okozhat e szívpanaszokat a gyógyszer?
    Kérem a válaszukat.

    Tisztelettel
    Tisztelt Levélíró!

    Az Euthyrox pajzsmirigy-hormon készítmény. Mellékhatásai között szerepel a szívritmuszavar és az anginás (mellkasi fájdalommal járó) panaszok. Beszéljen kezelőorvosával, vagy a háziorvossal erről a problémáról!

    Természetesen ez akkor lenne egyértelmű, ha ezek a panaszok csak a gyógyszerszedés megkezdését követően jelentkeztek, korábban nem álltak fenn. (vagy felerősödtek a tünetek a korábbihoz képest).

    Esetleg az is szóbajöhet, hogy egyéb, együtt szedett gyógyszerrel ad kölcsönhatást.

    üdvözlettel:

    Allergia fémekre Megválaszolva: 2015. március 6.

    Szakterület: Belgyógyászat
    Témakör:
    Jó napot!

    Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm....
    Tisztelt Levélíró!

    A kérdéses króm igen rendes, de ún. átmeneti fémnek számít... Tréfán túl jelentős mértékű lehet a krómallergia is. Tehát ha nem tudja pontosan mely fémekre volt kimutatott az allergiája, igen célszerű lenne ezt a multivitamint kerülni. A továbbiakban érdemes mindig a vásárlás előtt megtekinteni - pontosan az ismert allergiája miatt, hogy ezek a fémek szerepelnek-e az összetételben. Ha igen, kerülendő!

    üdvözlettel:

    nyelv fehérség Megválaszolva: 2015. március 6.

    Szakterület: Belgyógyászat
    Témakör:
    a nyelvem közepe fehér. szeretném tudni mi lehet ez?
    Köszönettel várom válaszukat
    Tisztelt Levélíró!

    A nyelv felszíne is "bensőnk tükre", tehát állapota, színe utalhat életmódi problémára, esetleg valamely belgyógyászati betegségre. Egyszerű esetben általában a Candida elszaporodására utal. Igazából csak tartós fennállása lehet veszélyesebb, ez leginkább olyan egyéneken fordul elő, akinek pl. gyengébb az immunműködése, vagy időskorú, esetleg rosszindulatú betegsége van. Cukorbetegség, tartós antibiotikum-kezelés kísérőtünete is lehet.
    Az átmeneti nyelv-lepedék nem utal különösebben betegségre, a bél mikroflórája állandó mozgásban, dinamikában van ui.
    Ha a probléma tartósan fennáll, keresse fel orvosát.

    üdvözlettel:

    Erszűkület lábon Megválaszolva: 2015. március 6.

    Szakterület: Angiológia
    Témakör:
    Jo napot en ... eves vagyok es erszukuletet diagnosztizaltak a jobb labamban 5cm es a terdem mellett jaraskor kis ido utan faj es izomlazszeru erzes ha intenzivebben mozgok esetleg futok edzek leirhatatlan a fajdalom kisugarzik a labfajre vadlira nagyon zavaro es elszomorito mert szeretek futni es edezeni is kerdesem lenne hogyvan e ra barmi esely hogy mutet nelkul rendbe jon? valamint hogy az intenziv mozgas ha fajdalmas is segithet e ? Internetrol probalok utanajarni a temanek olvasok erdekes dolgokat pl most sok fokhagymat eszem mert allitolag segit kitisztitani az ereket nem eszek zsirosat tul cukrosat hogyu higabb legyen a verem nem dohanyzom de nem sok valtozas egyenlore, kicsit el vok keseredve nehez lesz az elet igy valaszokat elore is koszonom
    Tisztelt Levélíró!

    Ha valóban érszűkületet mutattak ki, annak számos terápiás lehetősége van. Ajánlom figyelmébe egy cikkünket:
    http://www.egeszsegkalauz.hu/erbetegsegek/tunetmentes-erszukulet-is-kezelendo-112856.html
    és Érbetegségek rovatunkat e témában hasznos információkkal: http://www.egeszsegkalauz.hu/erbetegsegek/

    A láb érbetegségeit főként ilyen fiatalon, a korai diagnózison túl célszerű rendszeresen ellenőrizni. A mozgás természetesen hasznos, érdemes ezügyben is konzultálni az orvossal, hogy az érszűkület fokától függően milyen mértékű terhelés, mozgás végezhető.
    Az érbetegségek kezelésében a szakember az angiológus (érbelgyógyász), és az érsebész. Célszerű lenne lakhelyéhez tartozó illetékes szakrendelést felkeresnie, az állandó kontroll fontos lehet!
    A háziszerek alkalmazása nem káros, hogy mennyire hasznos az kérdéses. A dohányzás elhagyása viszont kulcskérdés.

    üdvözlettel:

    gyógyszerallergia? Megválaszolva: 2015. február 27.

    Szakterület: Belgyógyászat
    Témakör:
    Tisztelt Doktor Úr/Nő!
    Kérdésem az lenne:Ha allergiás reakciót vált ki nálam a FLECTOR ill. a MYDETON,milyen láz,fájdalomcsillapítót szedhetek,illetve a náthás tüneteket milyen szerekkel kezelhetem?
    Válaszát köszönöm:
    Tisztelt Levélíró!

    A Flector (diclofenac)feltehetően a granulátumra gondolt, ún. nem szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító. A Mydeton (tolperisone) izomrelaxáns hatású szer.
    Amennyiben ezekre allergiás jelenséget mutat, alkalmazásukat azonnal abba kell hagyni, és az allergiáról tájékoztatni kezelőorvosát. Számtalan, vény nélkül is kapható gyulladás- és fájdalomcsillapító készítmény van.
    Sajnos erre nincsen recept, hogy mi NEM fog allergizálni, mert a gyógyszerallergia rendkívüli módon egyedi sajátság.

    Egy bizonyos, a fenti két hatóanyagot, tehát sem a diclofenacot, sem a tolperisont nem alkalmazhatja a továbbiakban, bármely egyéb fantázianevű gyógyszerben.

    A kezelőorvos, vagy a vénynélküli szereket illetően a patikában a gyógyszerész tud egyéb fájdalomcsillapító és/vagy gyulladásgátló szereket ajánlani.

    üdvözlettel:
    Hirdetés

    Ha ezt Kleopátra tudta volna!

    Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

    Tovább a cikkre