2015. augusztus 3. hétfő, Hermina napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

  dr. Székely Gábor

  gyógyszerhatástan

  dr. Székely Gábor
  Szakvizsgái:
  gyógyszerhatástan
  Szakterülete:
  gyógyszerhatástan
  Elérhetőségei:

  Önéletrajz

  Diploma:


  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

  Munkahelyek:


  - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
  - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
  - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
  - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
  - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

  Pajzsmirigy Megválaszolva: 2015. március 27.

  Szakterület:
  Témakör:
  !Tisztelt Doktor Nő/ Úr!

  ... éves vagyok és 75 mikrogram Euthyrox tablettát szedek,kérdésem okozhat e szívpanaszokat a gyógyszer?
  Kérem a válaszukat.

  Tisztelettel
  Tisztelt Levélíró!

  Az Euthyrox pajzsmirigy-hormon készítmény. Mellékhatásai között szerepel a szívritmuszavar és az anginás (mellkasi fájdalommal járó) panaszok. Beszéljen kezelőorvosával, vagy a háziorvossal erről a problémáról!

  Természetesen ez akkor lenne egyértelmű, ha ezek a panaszok csak a gyógyszerszedés megkezdését követően jelentkeztek, korábban nem álltak fenn. (vagy felerősödtek a tünetek a korábbihoz képest).

  Esetleg az is szóbajöhet, hogy egyéb, együtt szedett gyógyszerrel ad kölcsönhatást.

  üdvözlettel:

  Allergia fémekre Megválaszolva: 2015. március 6.

  Szakterület: Belgyógyászat
  Témakör:
  Jó napot!

  Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm....
  Tisztelt Levélíró!

  A kérdéses króm igen rendes, de ún. átmeneti fémnek számít... Tréfán túl jelentős mértékű lehet a krómallergia is. Tehát ha nem tudja pontosan mely fémekre volt kimutatott az allergiája, igen célszerű lenne ezt a multivitamint kerülni. A továbbiakban érdemes mindig a vásárlás előtt megtekinteni - pontosan az ismert allergiája miatt, hogy ezek a fémek szerepelnek-e az összetételben. Ha igen, kerülendő!

  üdvözlettel:

  nyelv fehérség Megválaszolva: 2015. március 6.

  Szakterület: Belgyógyászat
  Témakör:
  a nyelvem közepe fehér. szeretném tudni mi lehet ez?
  Köszönettel várom válaszukat
  Tisztelt Levélíró!

  A nyelv felszíne is "bensőnk tükre", tehát állapota, színe utalhat életmódi problémára, esetleg valamely belgyógyászati betegségre. Egyszerű esetben általában a Candida elszaporodására utal. Igazából csak tartós fennállása lehet veszélyesebb, ez leginkább olyan egyéneken fordul elő, akinek pl. gyengébb az immunműködése, vagy időskorú, esetleg rosszindulatú betegsége van. Cukorbetegség, tartós antibiotikum-kezelés kísérőtünete is lehet.
  Az átmeneti nyelv-lepedék nem utal különösebben betegségre, a bél mikroflórája állandó mozgásban, dinamikában van ui.
  Ha a probléma tartósan fennáll, keresse fel orvosát.

  üdvözlettel:

  Erszűkület lábon Megválaszolva: 2015. március 6.

  Szakterület: Angiológia
  Témakör:
  Jo napot en ... eves vagyok es erszukuletet diagnosztizaltak a jobb labamban 5cm es a terdem mellett jaraskor kis ido utan faj es izomlazszeru erzes ha intenzivebben mozgok esetleg futok edzek leirhatatlan a fajdalom kisugarzik a labfajre vadlira nagyon zavaro es elszomorito mert szeretek futni es edezeni is kerdesem lenne hogyvan e ra barmi esely hogy mutet nelkul rendbe jon? valamint hogy az intenziv mozgas ha fajdalmas is segithet e ? Internetrol probalok utanajarni a temanek olvasok erdekes dolgokat pl most sok fokhagymat eszem mert allitolag segit kitisztitani az ereket nem eszek zsirosat tul cukrosat hogyu higabb legyen a verem nem dohanyzom de nem sok valtozas egyenlore, kicsit el vok keseredve nehez lesz az elet igy valaszokat elore is koszonom
  Tisztelt Levélíró!

  Ha valóban érszűkületet mutattak ki, annak számos terápiás lehetősége van. Ajánlom figyelmébe egy cikkünket:
  http://www.egeszsegkalauz.hu/erbetegsegek/tunetmentes-erszukulet-is-kezelendo-112856.html
  és Érbetegségek rovatunkat e témában hasznos információkkal: http://www.egeszsegkalauz.hu/erbetegsegek/

  A láb érbetegségeit főként ilyen fiatalon, a korai diagnózison túl célszerű rendszeresen ellenőrizni. A mozgás természetesen hasznos, érdemes ezügyben is konzultálni az orvossal, hogy az érszűkület fokától függően milyen mértékű terhelés, mozgás végezhető.
  Az érbetegségek kezelésében a szakember az angiológus (érbelgyógyász), és az érsebész. Célszerű lenne lakhelyéhez tartozó illetékes szakrendelést felkeresnie, az állandó kontroll fontos lehet!
  A háziszerek alkalmazása nem káros, hogy mennyire hasznos az kérdéses. A dohányzás elhagyása viszont kulcskérdés.

  üdvözlettel:

  gyógyszerallergia? Megválaszolva: 2015. február 27.

  Szakterület: Belgyógyászat
  Témakör:
  Tisztelt Doktor Úr/Nő!
  Kérdésem az lenne:Ha allergiás reakciót vált ki nálam a FLECTOR ill. a MYDETON,milyen láz,fájdalomcsillapítót szedhetek,illetve a náthás tüneteket milyen szerekkel kezelhetem?
  Válaszát köszönöm:
  Tisztelt Levélíró!

  A Flector (diclofenac)feltehetően a granulátumra gondolt, ún. nem szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító. A Mydeton (tolperisone) izomrelaxáns hatású szer.
  Amennyiben ezekre allergiás jelenséget mutat, alkalmazásukat azonnal abba kell hagyni, és az allergiáról tájékoztatni kezelőorvosát. Számtalan, vény nélkül is kapható gyulladás- és fájdalomcsillapító készítmény van.
  Sajnos erre nincsen recept, hogy mi NEM fog allergizálni, mert a gyógyszerallergia rendkívüli módon egyedi sajátság.

  Egy bizonyos, a fenti két hatóanyagot, tehát sem a diclofenacot, sem a tolperisont nem alkalmazhatja a továbbiakban, bármely egyéb fantázianevű gyógyszerben.

  A kezelőorvos, vagy a vénynélküli szereket illetően a patikában a gyógyszerész tud egyéb fájdalomcsillapító és/vagy gyulladásgátló szereket ajánlani.

  üdvözlettel:

  Mérgezés? Megválaszolva: 2015. február 16.

  Szakterület: Belgyógyászat
  Témakör:
  TISZTELT DR ÚR VAN EGY SEJTÉSEM MÉGPEDIG ,HOGY NÉHÁNY ÉVE VAGYIS NEM SEJTÉS BIZTOSAN TUDOM HOGY MÉREG KERÜLT A SZERVEZETEMBE EZT MÉG KI LEHET MUTATNI VALAMILYEN VIZSGÁLATTAL ? MERT MOST VAN ANNYI ERŐM VAGY BÁTORSÁGOM HOGY HA VAN RÁ MÓD EZT TISZTÁZZAM

  TISZTELETTEL
  Tisztelt Levélíró!

  Megértem Önt, azonban a levél nem tartalmazott semmilyen konkrétumot (nemén kívül). Tehát minimálisan az alábbii adatokra lenne szükség:
  életkor, előző jelentősebb betegségek, jelenlegi, vagy korábbi rendszeres gyógyszerszedés, és természetesen a jelenleg fennálló tünetek.
  Valamint - ha esetleg van gyanúja - hogy milyen típusú méregre gyanakszik?

  válaszát várom,

  üdvözlettel:

  epekő Megválaszolva: 2015. február 2.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Témakör:
  Tisztelt Doktor Úr!
  ... éves nő vagyok, gyógyszert nem szedek.
  Az alábbi leletet kaptam az ultrahang vizsgálat után: Az intra- és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. Az epehólyag lumenében 1 cm-es és egy 6 mm átm-jü kőecho figyelhető meg, fala nem vastagabb. A pancreas nem szélesebb, homogén, A Wirsung vezeték nem tágabb.
  ... hónappal ezelőtt volt két epegörcsöm, azóta folyamatosan "fájdogál" a jobb bordaív alatt. Nem kimondott fájdalom, inkább csak diszkomfort érzés, nyomás és néha ég a gyomrom. Egyéb tünetem nincs.
  Szeretném a műtétet elkerülni.
  Érdemes lenne próbálkozni a "Fekete retek cseppekkel" illetve Mecsek epehajtó teával? A Fekete retek cseppek az epe- és vesekő, valamint vesehomok oldására, a máj és az epehólyag egészségének megőrzésére használható - írja az információban. Amennyiben a kövek oldódnak, kisebbek lesznek elindulhatnak az epecsatornában? Mivel kifejezett fájdalmaim nincsenek, várhatok a műtéttel? Mit javasolna?
  Válaszát előre is megköszönöm:
  Tisztelt Levélíró!

  Oldalunkon számos cikket talál az epekövességgel kapcsolatosan...

  http://www.egeszsegkalauz.hu/maj-es-epebetegsegek/epeko/

  Általánosságban azt javaslom - természetesen próbálja meg az epehajtó teákat is - ha továbbra is fennállnak a tünetek, panaszok, célszerű lenne az epekőműtétet elvégeztetni. Számos olyan szövődményt okozhat (esetleg a hasnyálmirigy területe gyulladásba jöhet a krónikus epekövesség kapcsán) ami ilymódon elkerülhetővé válik. Epehólyag nélkül is lehet "teljes" életet élni, és a műtét ma már általában (ha nincs valamliyen indok, szövődmény stb.) akkor laparoszkóposan, tehát "minimális
  invazív módon" elvégezhető, és gyors utána a gyógyulás.

  Beszélje meg mindezt háziorvosával és a gasztroenterológus szakorvossal is.

  üdvözlettel:

  E.coli Megválaszolva: 2015. január 29.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Témakör:
  Tisztelt Doktor Úr!
  E.coli baktériumok egyáltalán nem tenyésztek ki és Klebsiella sp. poz. Mit jelent ez pontosan? Súlyos bélflóra károsodás? Köszönöm.
  Tisztelt Levélíró!

  Ne haragudjon már, de ennél kevesebb irnfomációt már nehéz lenne megadni egy válaszadáshoz...

  Legalább ezekről legyen kedves tájékoztatni

  nem, életkor, előző fontosabb betegségek, jelen probléma ami maitt a székletvizsgálat (?) készült, milyen gyógyszereket szed jelenleg?

  üdvözlettel:

  Penicliin allergia Megválaszolva: 2015. január 19.

  Témakör:
  Tisztelt Dr Úr..!!
  Penicillin allergiám van. Olvastam a gyógyszerről hogy menstruációs panaszokra is jó. Szedhetnék- e belőle az allergiám miatt??
  köszönöm :*
  Tisztelt Levélíró!

  Nem látom pontosan az összefüggést a leírtakban. Ha arra gondol, hogy a penicillin hatásos-e a menstruációs panaszokra, erről nincsen tudomásunk. A penicillin antibiotikum, tehát fertőzésekre, pontosabban egyes baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmas.

  Ha esetleg valamilyen más gyógyszerre gondolt, akkor kérem írja meg.

  üdvözlettel:

  allergia Megválaszolva: 2014. november 20.

  Szakterület: Gyógyszerészet
  Témakör:
  Jó napot!

  Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
  Tisztelt Levélíró!

  A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

  A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

  üdvözlettel:
  Hirdetés