2014. július 24. csütörtök, Kinga, Kincső napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

  dr. Székely Gábor

  gyógyszerhatástan

  dr. Székely Gábor
  Szakvizsgái:
  gyógyszerhatástan
  Szakterülete:
  gyógyszerhatástan
  Elérhetőségei:

  Önéletrajz

  Diploma:


  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

  Munkahelyek:


  - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
  - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
  - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
  - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
  - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

  Porcépítés, csak megfontoltan Megválaszolva: 2014. április 14.

  Szakterület: Reumatológia
  Tisztelt Doktor úr a segitségét szeretném kérni abban a dologban hogy jelenleg jelenleg Synotabs porcépitö tablettát szedek már 3.-dik hónapja a háziorvosom azt mondta hogy most 3 hónap szünetet kell tartanom ellenben az üzemorvosom pedig azt mondta hogy abba ne hagyjam a porcépitö szedését csak más összetevöjüt szedjek a súlyom miatt(150 kg) ne hagyjam abba.Szeretném az ön szakmai véleményét kikérni ez ügyben.
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Utánanéztem, természetesen igen nagyszámú "porcépítő" készítmény létezik. Általában mindegyikben a glukózamin, a kondroitin, és az MSM szerepel. Különböző variációkban és dózisokban. Egyrészt segítik artrózis (kopás) esetén a porc újraépülését, másrészt gátolják annak bomlását.
  "... helyreállítják az ízületi porc anyagcsere-egyensúlyát. a kondroitin-szulfát pl. fokozza a proteoglikán- és kollagén szintézist, valamint a synoviocyták hialuronsav termelését, egyúttal gátolja a kondrolitikus enzimaktivitást. Ennek következtében a porc további kopása csökken, vagy megszűnik, alkalmazása visszaadja a porc mechanikus tulajdonságait..."

  Hosszabb távú alkalmazásuk okozhat kellemetlen gyomor-bélrendszeri tüneteket, de ez ez teljesen egyéni. Valóban célszerűbb a kúraszerű alkalmazás, 3 hónap, majd 3 hónap szünet stb.

  üdvözlettel:

  1-es típusú cukorbetegség, kezeletlen... Megválaszolva: 2014. április 14.

  Szakterület: Diabetológia
  Témakör: cukorbetegség
  Jó napot kívánok!
  Párom már évek óta cukorbeteg (1es típusú), de nem kezeli, inkább úgy étkezik, hogy ne menjen a cukra az egekbe..dohányzik, nem iszik, azonban polineuropatiat diagnosztikáltak. eloszor foltok jelentek meg a lábán, amik nagyon viszkettek, majd hangyák a kézben, ujjban, majd abszolut semmit nem érzett, most pedig minden esik ki a kezébol. kihagyta a magneB6 szedését, s gyógyszert, amitol nem javult semmit.
  Érdeklodni szeretnék a gyógyítása iránt.
  Koszonom!!!
  Tisztelt Levélíró!

  Ha jól értem leírásából, a kedves beteg 1-es típusú diabéteszes. Erről nagyon fontos tudniuk, hogy kezelendő, nem elhanyagolható, és állandó, rendszeres (injekciós) inzulinpótlás szükséges. A betegség autoimmun betegség, ebben az esetben a szervezet saját hasnyálmirigy-sejtjei ellen "támad", amelyek pusztulnak. Hosszú távon rendkívül sok szövődményt okozhat:
  Ezek mind általában érrendszeri szövődmények, és igen súlyos problémák alakulhatnak ki:
  1. veseproblémák (nefropátia)
  2. idegrendszeri problémák (neuropátia)
  3. érrendszeri bajok (szemben, belső szervekben, pl. szív, agyi keringés)
  4. diabéteszes láb, amelyet le is írt.

  Tehát a legfontosabb diabetológus szakorvos mileőbbi felkeresése, a gyors diagnózis, és a mielőbbi kezelés megkezdése. Az időben történő kezelés még megállíthatja a szövődmények romlását, mely egyébként megállíthatatlan kezelés nélkül. A dohányzás abbahagyása is javítaná jelentősen az érproblémákat.

  Cikkajánlatom: itt számos cikket talál mindkét típusú cukorbetegségről.
  http://www.egeszsegkalauz.hu/cukorbetegseg/

  üdvözlettel:

  Gerincműtét utáni állapot Megválaszolva: 2014. április 14.

  Szakterület: Ortopédia
  Tisztelt Doktor Úr!
  Gerincsérvre műtöttek ...-ben. Rendszeresen tornázom.Kerékpározok majnem naponta .Próbálok nem nehezet emelni.A lábam helyre jött ,nem fáj és nem zsibbad,de a jobb oldalamon a csipő tájékán állandó fájdalom van.Nem mondom ,hogy nem kibírható.Csak az a furcsa ,hogy a bal oldalamon volt a sérv.Miért fájhat a másik oldal?
  Szedjek valami fájdalom csillapítót?Vagy még több torna,?Válaszát köszönöm.
  Tisztelt Levélíró!

  Első kérdésem, ha az operáció tavaly ősszel volt, hogy járt-e azóta kontrollon?
  A rendszeres testmozgás, ha az orvos ezt jóváhagyta, javasolt és célszerű, természetesen túlerőltetés nélkül.
  A csípőtáji állandóként jellemzett fájdalom valamilyen gerinc eredetű eltérésre utalhat. Mindenképpen - és mielőbb fel kellene keresnie operáló orvosát, esetleg egy képalkotó vizsgálattal tisztázható, van-e valamilyen változás, elváltozás akár a műtét helyén, akár a jobb csípő területén.

  üdvözlettel:

  Savhiány és vashiány? Megválaszolva: 2014. április 14.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Tisztelt Doktor úr!/Doktornő!

  ... éves vagyok. Bármit eszek állandóan felpuffadok és székrekedésem van. Régebben a sok gyomorsav és reflux miatt sokat fájt a gyomrom.
  De már több hónapja egész nap savanyú ételeket (paradicsomosat, eceteset), italt (citromosat) és gyümölcsöket (citrusféléket) kívánok. Ezeken kívül mást nem is ennék.
  Hiába eszek ilyen ételeket, de a savanyú utáni sóvárgásomat így sem tudom csillapítani, ami a közérzetemre is hatással van. A szám állandóan ki van száradva.
  Ennek mi lehet az oka?
  Mit kellene tennem?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelt Levélíró!

  Célszerű lenne egy teljes vérképet készíttetnie háziorvosával megbeszélve. A savhiány - ez esetben feltehető a háttérben - vashiánnyal is társulhat.

  Savhiányhoz vezet, ha sérül a gyomornyálkahártya, károsodik a savelválasztás. Általában a savtermelő sejtek száma csökken. Sokszor mindez komplex emésztési zavarokkal jár.

  A nyálkahártya károsodáshoz krónikus gyulladás társulhat: pl. Helicobacter pylori fertőzés, vagy autoimmun gyulladás.

  Savhiány okozhat étvágytalanságot, emésztési nehezítettséget, az autoimmun sorvadás együtt járhat vészes vérszegénységgel.

  Savhiány gyanújakor célszerű a gyomorsav-koncentráció meghatározása. Fontos kiváltó ok kiderítése is. A savpótlás étkezéssel megoldható, ahogy Ön is jelezte.

  Ha a nyálkahártya-sorvadást Helicobacter pylori okozza, annak megszüntetése eredményes lehet.

  Javaslom mindezt gasztroenterológussal megbeszélni.

  üdvözlettel:

  12-féle gyógyszer, indokolt ez? Megválaszolva: 2014. április 7.

  Édesanyám ... éves, helyettes orvos új gyógyszereket írt fel,de a régieket is meghagyta. Nagyon rosszul van a mellékhatásoktól. Pár hónapja már depressziós is lett. ezeket szedi minden nap: Gliclada, lendormin,meforal,milurit nootropil,sermion,sinvor talliton,coverex as komb,coverkard mirtazapin rivotril. Szükség van mindre?
  Tisztelt Levélíró!

  Próbáljunk rendet tenni a gyógyszerek világában!

  1. Cukorbetegség: Gliclada, Meforal
  2. Depresszió, szorongás: Rivotril, Mirtazapin; álmatlanság: Lendormin
  3. Köszvény: Milurit
  4. Memóriazavarok: Sermion, Nootropil
  5. Szív-érrendszeri problémák: Coverex AS, CoverCard, Talliton
  6. Koleszterinzavarok: Simvor

  Összegezve: nyilvánvalóan ennyi gyógyszer (mellékhatása és kölcsönhatása) között nehéz eligazodni, orvosnak - betegnek egyaránt. Természetesen én most csak nagyjából tudom felmérni, valószínűsíteni, milyen betegségekről van szó, hiszen azt nem írta meg.
  Bizonyára lehetne csökkenteni a gyógyszerek mennyiségét - típusra nézve - de az attól is függ, milyen súlyos egy-egy betegség, adott esetben pl. a vérnyomás csökkentésekor lehet, hogy már csak kombináció fog hatni.
  Ahol lehetne esetleg valamit kivenni: a memóriazavarok kezelése nem lesz hatásosabb két szertől, valamint meggondolandó a háromféle szer a depresszió és álmatlanság kezelésére is.
  Nehéz kérdés ez, de tény, hogy a sokféle gyógyszer hatásai nehezen kiszámíthatóak. Érdemes lenne újragondolni. Arról nem beszélve, hogy idősebb ember metabolizmusa (lebontó képesség) és anyagcseréje is lassabb, tehát eleve célszerű a kisebb dózisok alkalmazása, a máj- és veseműködés kímélése stb.

  üdvözlettel:

  Kisugárzó fájdalom, mi lehet az oka? Megválaszolva: 2014. április 7.

  Szakterület: ReumatológiaKardiológia
  Tisztelt Doktor Úr!
  Hetek óta fenn áll az a problémám, hogy a jobb kézfejem időnként nagyon hideg, evvel eddig igazán nem is foglalkoztam,mert jeleztem problémámat háziorvosom felé aki azt mondta nincs semmi gond. Viszont most párosult a kézfejem hidegsége mellé vállfájdalom, illetve a karom időnkénti zsibbadása. A kérdésem az lenne, hogy ezt vajon mi okozhatja? Hova fordulhatok evvel a problémával? ortopédiára vagy reumatológiára?
  Megtisztelő válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel:
  Tisztelt Levélíró!

  A leírt tünetek két irányba vezethetnek:
  1. Reumatológia, képalkotó vizsgálatokkal tisztázható, hogy mozgásszervi jellegű-e a fájdalom
  2. Kardiológia: szív-érrendszeri tünetek is mutathatnak kisugárzó típusú, nem annyira jellegzetes fájdalmakat, érdemes lenne adott esetben itt is vizsgálatot kérnie (legalább egy EKG, vérnyomás, fizikális vizsgálat szintjén).

  üdvözlettel:

  Sokízületi gyulladás? Megválaszolva: 2014. április 2.

  Szakterület: Reumatológia
  T. Dr-úr
  Január körül kezdődött nálam az izületi fájdalom a bal kezemen a középső
  ujjam a duplájára dagadt a jobb kezemen a kis ujjam is és a talpamon a kis párnácskák a sarkamnál megduzzadtak a bokám is, van olyan időszak ,hogy iszonyatosan fáj-kaptam rá kezelést de nem ért semmit -fájdalom csillapitót is szedtem de csak pillanatnyilag hat-most homeopátiás golyókat szedek( graphites5-és carduus marianus5)-de ettől sem szünik a fájdalmam főleg a középső ujjam fáj és nagyon dagad..kérem válaszát ,hogy mi okozhatja ezeket és mit tegyek a gyógyulásért...Köszönöm..
  Tisztelt Levélíró!

  Leírása alapján sokízületi gyulladást tudok feltételezni. Diagnosztika történt valahol, pl. reumatológusnál? Képalkotó vizsgálatot végeztek az ízületekről? A kezelés miből állt? (fájdalomcsillapítók,
  gyulladásgátlók, fizikoterápia?) Esetleg megnevezné, milyen gyógyszer/eket kapott?

  A homeopátiához érdemben nem tudok hozzászólni. Szervi - értsd ízületi - elváltozásokat gyógyszeres úton lenne célszerű kezelni. Javaslatom - ha ez még nem történt meg - reumatológiai szakrendelés felkeresése. Főként, ha jól értem, nem egy, hanem több ízület egyidejű gyulladása áll fenn, ezzel komolyabban kellene foglalkozni.

  üdvözlettel:

  Mandulagyulladás, és reflux? Megválaszolva: 2014. április 2.

  Tisztel Doktor Úr!
  ... éves férfi vagyok kb ... hónapja jelent meg a bal oldali mandulámon egy fehér kelés. ... hónapja voltam háziorvosnál, aki elküldött vérvételre és fül-orr-gégészetre és felírt nekem Aktil Duo-t ami vissza is húzta a kelést a szedés időtartama alatt, mely néhány nap alatt újra jelentkezett. A véreredményben gyulladás mutatkozott, ekkora már elfogyott az aktil és a Doktornő javasolta a Doritricin további szedését, melynek ideje alatt hol visszahúzódtak, hol előjöttek a 2 mandulámon több helyen. A gégészeten ott azt mondták, hogy kissé hyperarmiás a torkom, elnézést ha rosszul írtam, és miután elfogyott a Doritrichin, még mindig jelen volt egy kelés, melyre már 500 mg-os levoxát kaptam ami tegnap fogyott el 5 szem. Közben jelentkezett túlzott gyomorsav és gombóc a torkomban, melyek tej fogyasztásakor, illetve étkezés után ideiglenesen megszűnik. És még annyi, hogy a nyelvem hátul kissé göcsörtös és ilyen sárgás-fehéres színe van.
  Mit tegyek Doktor Úr?
  Köszönöm a segítséget!
  Tisztelt Levélíró!

  Próbáljuk meg kicsit szétválasztani a két problémát.
  1. Mandulagyulladás/ok. előadódhat fiatal felnőttkorban, hogy (nemtől függetlenül) gyakoribb a mandulagyulladás, és a kezelések ellenére fel-fellángoló jelleget mutat. Ennek hátterében többféle jelenség állhat, esetleg pl. immunműködési probléma, fokozott hajlam egyes fertőzésekre.
  Javaslat: a mandulagyulladások, egyéb felső légút fertőzések hosszabb távú figyelése (háziorvos, fül-orr-gégész).
  2. Gyomorsav, gombóc a torokban
  Ez nagy valószínűséggel az ún. reflux jelensége, amely a gyomorból a nyelőcsőbe való savas visszaáramlással (az alsó nyelőcső záróizom gyengébb működésével + stressz) függ össze. Ha a refluxot, esetleg fájdalom, fekélyképződés stb. kíséri, érdemes lenne gasztroenterológus szakorvost felkeresni, és ő endoszkópiával megvizsgálja a problémát.

  Megjegyzés: esetleg lehet a két jelenség között összefüggés, hiszen a savas visszaáramlás a garat területét is érinti, és itt adhat ún. felmaródásokat (fehér kelés...) ezt is érdemes megbeszélnie az orvossal.

  üdvözlettel:

  Végtagi zsibbadásérzés Megválaszolva: 2014. április 1.

  Szakterület: Reumatológia
  Tisztelt Doktor Úr!
  ...-n elkezdtem dolgozni egy gyárban. 8-12 órás állómunkáról van szó. Jelenleg .... hete zsibbad a jobb combom, de csak az elülső és külső része, néha égő érzés, néha mintha tűk szurkálnák, érintésre a zsibbadásból kifolyólag kissé érzéketlen. Néhány fórumon gerinc problémák tüneteként említették. A derekam már több mint ... éve érzékeny a megerőltetésre, de eddig nem volt ilyen zsibbadásom. Érdeklődni szeretnék, hogy valóban gerinc probléma lehet, vagy csak a hirtelen váltás ülőmunkáról állómunkára okozza a zsibbadást esetleg. Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel:
  Tisztelt Levélíró!

  A végtagi zsibbadásnak számos oka lehet, de jellemző valóban bizonyos gerincbántalmak esetén.
  Célszerű lenne reumatológiai beutalást kérnie, és képalkotó vizsgálattal tisztázható (rtg, CT, MR) hogy esetleg valamilyen gerinc/csigolya eredetű probléma áll a furcsa érzés hátterében. Természetesen közrejátszik az életmódváltás is valóban.

  üdvözlettel:

  C-vitamin, vesére gakorolt hatása Megválaszolva: 2014. március 31.

  Szakterület: Belgyógyászat
  Témakör:
  Tisztelt Cím!
  Az lenne a kérdésem,hogy az aszkorbinsav károsítja-e a vesét?
  Vettem a gyógyszertárban,mert olvastam,hogy a legjobb C vitamin ez .A gyógyszerész mondta,hogy veszélyes a vesére.
  Igaz ez?
  köszönettel
  Tisztelt Levélíró!

  A C-vitamin készítmények mellékhatásai között, az orvosi leírásban szerepel az alábbi:
  "Dózisfüggően előforduló mellékhatás a vesekő (oxalát)-képződés, tünetei: a hát oldalsó, ill. alsó részén fellépő fájdalom."

  Tehát célszerűen a napi 200-500 mg közötti dózis javasolt, efelett - főleg megfelelő kőképződési hajlam esetén lehet várható, hogy oxalát típusú kőképződés jöhet létre.
  A kőképződés ellen hat az alacsonyabb dózis, és a megfelelő mennyiségű, napi 2-3l közötti folyadékfogyasztás, kellő fizikai aktivitás, mozgás.
  Minden C-vitamin hatóanyaga az aszkorbinsav. Az egyes készítmények dózisa és technológiája lehet csak eltérő.

  üdvözlettel:
  Hirdetés

  Űzd el a leégést!

  A nyár egyet jelent a napozással, a felhőtlen sütkérezéssel. Sokan, már az évszak elején szeretnének szép barna bőrszínt maguknak, ezért, a gyorsabb barnulás reményében inkább mellőzik a fényvédő krémek használatát, vagy a veszélyesebb időszakban is bátran kifekszenek a napra. Ennek következménye a napozást követő órákban tapasztalható, kellemetlen égő érzéssel és bőrpírral járó leégés, amelynek káros hatásai akár évekkel később is jelentkezhetnek.