2015. március 31. kedd, Árpád napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

  dr. Székely Gábor

  gyógyszerhatástan

  dr. Székely Gábor
  Szakvizsgái:
  gyógyszerhatástan
  Szakterülete:
  gyógyszerhatástan
  Elérhetőségei:

  Önéletrajz

  Diploma:


  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

  Munkahelyek:


  - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
  - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
  - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
  - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
  - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

  Szédülés, állandó jelleggel Megválaszolva: 2014. június 20.

  Szakterület: NeurológiaPszichiátria
  Témakör: szédülés
  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!


  Körülbelül 4-5 hete minden nap szédülök. Van úgy,hogy már reggel ébredés után, vagy napközben , vagy estére. Nem tudom igazán mihez kötni. Voltam belgyógyászaton, ahol vérvétel, pajzsmirigy UH., nyaki gerincröntgen, szemészet, fül-orr-gégészet vizsgálatokat végigcsinálták, de semmilyen eltérést nem találtak.A vérnyomásom kicsit alacsony, az EKG is rendben volt. Rendszeresen gyógyszert nem szedek. Most nagyon tanácstalan vagyok, mert a tüneteim: erős szédülés, gyengeség, néha enyhe remegés, hányinger, bizonytalan járás, fülzúgás... napi szinten fennállnak és nem tudták megmondani mi a probléma. Milyen orvost kellene felkeresnem, vagy vizsgálatokat végeztetnem még, hogy kiderüljön mi bajom van?

  Segítségét előre is köszönöm!
  Tisztelt Levélíró!

  Próbáljunk sorban haladni:
  1. Belgyógyászat (EKG, vérnyomás, vérkép).
  2. Pajzsmirigy vizsgálat
  3. Nyaki eltérés vizsgálata
  4. Szemészet és fül-orr-gégészet
  Tehát ha jól értem, ezen eredetű problémák így kizárhatóak.
  Két javaslatom van:
  Először érdemes lenne még egy neurológiai (ideggyógyászati) vizsgálatot végezni, ha itt sem tapasztalható konkrét eltérés, akkor célszerű lenne pszichiátert felkeresni, és a pánikzavar irányában tájékozódni.

  üdvözlettel:

  Reflux kezelése, HP-fertőzés? Megválaszolva: 2014. június 13.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Témakör: reflux betegség
  Tisztelt Szakértők!

  ... hete kezdődtek a panaszaim.Gyomor száj fájdalom.teltség érzés puffadás,böfögésem is van.Azóta borda ív alatti fájdalom szúrás jelentkezett. De van mikor a hátam szúr,van mikor az oldalam.
  Voltam ultrahangon,ott azt írták minden jól ábrázolható és semmi kóros nincs.Voltam gyomor tükrözésen,ott refluxot,rekesz izom sérvet állapítottak meg.Illetve vettek szövetet mert a gyomrom kicsit gyulladt volt HP baktériumra keresnek rá. Controloko 40 szedek kb 2 hete,de a szúrások nem szűnnek.Ha az ultrahang negatív akkor komoly probléma,hasnyálmirigy vagy egyéb daganat kizárt?? lázam nincs,nem hányok,széklet normális.
  Tisztelt Levélíró!

  A leírás alapján valószínűsíthető a reflux, főként ha azt endoszkópiával azt kimutatták. Ha HP-fertőzés (Helicobacter) is fennállhat, akkor lehet hogy a Controloc mellett szükséges lenne antibiotikum adása is, mert a refluxgátló szer a savra hat, a baktériumra azonban nem. Beszéljék meg a kezelőorvossal. Súlyosabb probléma a háttérben nem valószínű, de időszakos kontroll szükséges lehet.

  üdvözlettel:

  Antidepresszáns és hízás? Megválaszolva: 2014. június 12.

  Szakterület: Pszichiátria
  Tisztelt Cím!

  Az lenne a kérdésem hogy 5éve szedek már antidepreszánst ,de már fél éve csak a Miagen 10mg szedem este. És meghíztam e tőle mert 25kg híztam 3hónap alatt. És a Miagen okozhatta-e.

  Megjegyzések:

  2014-06-11 15:56:31
  Dr. Székely Gábor 2014-06-12 14:38:21:
  Tisztelt Levélíró!

  Megnéztem a Miagen (mianserin) orvosi előírását, abban nem szerepel utalás a hízásra.

  Történt-e az elmúlt időszakban esetleg egyéb változás? Érdemes lenne éhomi vércukrot is megnézetni. Táplálkozása egyébként rendezett, és a mozgás, fizikai aktivitás?

  üdvözlettel:

  Seprűvénák? Megválaszolva: 2014. június 5.

  Szakterület: Angiológia
  Témakör: érbetegségek
  Tisztelt Cím!
  18éves vagyok, a fülem mögött és a combomon vékonyka, lilás ereket találtam. A fülem mögött levő erekre a házi orvosom azt mondta, hogy a vékony bőr miatt van. A combomról nem kérdeztem, nemrég vettem észre ezeket. Mindkét combom felső részén kívül vannak ezek az erek, néhol a combom felszínén, és a lábszáramon is találtam már, mivel nyár van és meleg szeretnék rövid nadrágot hordani, de félek. Ezek az erek lilások, kis pirosak de nem látni annyira, csak engem zavarnak. Erre esetleg valamilyen kenőcsöt lehet alkalmazni? Öröklődő is lehet vagy a sport hiánya, vagy a súly miatt?
  Válaszát előre is köszönöm:
  Tisztelt Levélíró!

  Fiatal hölgy lévén nyilván fokozottabban számítanak az esztétikai igények. A leírás alapján valószínűsíthető a vékony felületi vénák, ún. seprűvénák jelenléte.
  Ajánlom egy cikkünket:
  http://www.egeszsegkalauz.hu/erbetegsegek/szepseghiba-vagy-betegseg-a-sepruvenak-nyomaban-109921.html

  Ez összefoglaló, általában a vénabetegségeket illetően. Amennyiben ez Önnek komolyabb problémát jelent, keressen fel angiológiai szakrendelést, ők foglalkoznak az érbetegségekkel (artériás, vénás betegségek főként a test távoleső részein, végtagokon).

  üdvözlettel:

  Szerotonin-szindróma Megválaszolva: 2014. június 4.

  Szakterület: Pszichiátria
  Jó napot! Depressziós és pánikbeteg vagyok ... éves korom óta. Antidepresszánst nem merek szedni, mert gyógyszerváltás közben átestem egy szerotonin szindrómán (sertralinról coaxilra) brutális volt, kórházba is kerültem!! Azóta nem merek gyógyszert bevenni. Hosszas keresgélés után rátaláltam a triptofánra. Azóta csak triptofán aminósavat szedek,csak kissé gyengének találom, ezért szeretném hozzá napközben beiktatni az orbáncfűteát. Reggel egy csésze orbáncfűtea, este 3db 500mg-s triptofánkapszula. Kérdésem esttől a kombótól is kaphatok szerotonin szindrómát, vagy szedhetem nyugodtan a két készítményt együtt. Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelt Levélíró!

  A szerotonin-szindróma valóban igen veszélyessé válhat, ezek szerint Önnél szerencsésen zárult. A triptofán alkalmazást ilyen értelemben azért nem tudom támogatni, mert a depresszió /és pánikbetegség klinikai hátterét ahhoz ismerni kellene pontosan. Felteszem a diagnózist akkor még gyermekpszichiáter állította fel, a terápiával együttesen.

  Az orbáncfű (hypericin) is alkalmazott e kezelések során, és valóban számos szerrel adhat interakciót, konkrétan a triptofánnal nem láttam, de a felsorolások elsősorban gyógyszeres interakciókra vonatkoznak.

  Azt javaslom Önnek, háziorvosán keresztül keresse fel a (felnőtt) pszichiátert és ezeket a kérdéseket vele konzultálja meg.

  További meglátásom, hogy pusztán gyógyszeres terápiával ez a kérdés, tehát akár a pánikzavar, akár a depresszió nem oldható meg. Akár a pszichiáter, akár klinikai pszichológus tud ebben segíteni különböző típusú pszichoterápiák alkalmazása révén. Ez fontos szempont, kérem figyeljenek erre is.

  üdvözlettel:

  Hallásprobléma és magas vérnyomás Megválaszolva: 2014. június 2.

  Hallókészüléket kezdtem használni a balfülemben, már vagy két - három este a tv-nézéskor. Tegnap este úgy felment a vérnyomásom, hogy 180/100 -ról a szokásos Ramipril mellett Tensiomint is bevettem és reggelre vitte le normális állapotra. Okozhatta-e a hallókészülék, vagy a jövő-menő frontok a kiugró vérnyomást, vagy másban keressem és keressem fel a házi orvosomat?
  Köszönettel:
  Tisztelt Levélíró!

  A két dolog, jelenség kapcsolata nem valószínű. Egyébként figyelni kell, hogy ez ismétlődik-e esetleg hosszabb távon.
  Ami valószínűbbnek látszik, a vérnyomás időjárási frontokkal való kapcsolata.

  Ajánlom egy cikkünket is szíves figyelmébe:
  http://www.egeszsegkalauz.hu/magasvernyomas/idojarasvaltozas-vernyomasra-is-hatast-gyakorol-113483.html

  Háziorvosát ilyen magas értékek mérése mellett mindenképpen érdemes lenne felkeresnie.

  üdvözlettel:

  Éjszakai ágybavizelés Megválaszolva: 2014. május 28.

  Szakterület: Gyermekgyógyászat
  Témakör: gyermekbetegség
  A kislányom ... éves és minden éjjel bepisil, nem ébred fel sem az ingerre sem a bepisilésre, a gyerekorvos uroxált írt fel neki ... hónapja szedjük de nincs változás. Vérvételen voltunk a kreatinin 47umol/l, a kálium 5.3mmol/l volt. Azt szeretném megtudni hogy mit tegyek, ezek a z adatok utalhatnak -e vese problémára, forduljak -e gyermek urológushoz, szedje -e tovább az uroxált? Kérem szíves válaszát! Köszönettel :
  Tisztelt Levélíró!

  Nem lévén gyermekgyógyász, néhány sort leírnék Önnek az MSD Orvosi kézikönyv vonatkozó szakfejezetéből (a gyermekkor szobatisztasági problémái).
  "Enuresis nocturna
  Az életkor alapján a vizeletvisszatartásra képes gyermekek korcsoportjában négyéveseken 30%, hatéveseken 10% és 12 évesek 3%-ban fordul elő éjszakai ágybavizelés.
  Családi halmozódás is megfigyelhető, esetenként alvászavarokkal társulhat. Többnyire a megkésett érés jele, sok esetben spontán módon megszűnik. Szervi eltérés az esetek 1-2%-ában fordulhat elő. Részletes vizsgálat alapján a szervi okok kizárhatóak. Ha a gyermek, vagy a család pszichés problémája okozza, mentálhigiénés kivizsgálás is szükséges lehet.
  Hatéves korig gyakori a spontán gyógyulás, ilyenkor nem különösebben indokolt a kezelés, hat éves kor felett már igen.
  A terápia része a gyógyszeres kezelés mellett lehet motiváció (a gyermek aktív közreműködése, lefekvés előtt wc-használat, vizelési napló, a hálóruha, ágynemű kicserélése, az orvossal való beszélgetés stb.) Életkornak megfelelő jutalmazással lehet motiválni."

  Kérdésére: el lehet menni gyermekurológiára, az esetleges szervi okok kizárása céljából, azonban ennek a valószínűsége csekély.

  üdvözlettel:

  Új gyógyszerek, árak, támogatás Megválaszolva: 2014. május 23.

  Szakterület: Kardiológia
  A férjem Pradaxa 110mg.kapszulát szed.Csak -e hónaptól 20.e.ft-ba kerül.Kérdésem ezt nem lehet felirni,úgy,hogy ne kelljen érte ennyit fizetni,vagy mivel lehet helyettesiteni.Köszönöm
  Tisztelt Levélíró!

  Jelenleg a Pradaxa, mint új gyógyszer ebbe a támogatottsági kategóriába esik.
  A hatástani csoportba egyéb új szerek is tartoznak, érdemes lenne a kezelőorvossal is konzultálni erről a kérdésről. Az új típusú szájon át szedhető véralvadásgátlók általában mind eléggé költségesek.

  üdvözlettel:

  Bőrjelenség oka Megválaszolva: 2014. május 22.

  Szakterület: Bőrgyógyászat
  Témakör:
  Tisztelt Doktor Úr!
  Pár éve megjelent egy bőrszínű, hólyagszerű apró félgömb az orromon. Időszakosan (főleg melegben) rózsaszínű lesz, és viszket. Idő közben elterjedt, és most már az orrom tele van ezekkel az apró (kb. pattanás méretű) valamikkel, de már az orrom mellett az arcomon is megjelent egy. (Készítettem fényképet is róla, de ide sajnos nem tudom feltölteni). Mi lehet ez? Orvos még nem látta, kozmetikushoz sem járok. Van valamilyen természetes gyógymód/krém az eltüntetésére?
  Válaszát előre köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Tisztelt Levélíró!

  A bőrjelenségekről a legtöbb esetben érdemes fotót küldeni - pontosabban a beteget meg kell vizsgálni.

  Javaslatom fel kell keresni mindenképpen a bőrgyógyászt, mert a bőrbetegségek, bőrjelenségek egy része lehet konkrétan bőreredetű, de lehet valamely bel(gyógyászati) betegség tünete is. Szakorvos nélkül ez nem eldönthető, és addig, amíg nincsen diagnózis - érdemben nem lehet kezelni. Főként, hogy régebb óta fennálló tünetről van szó.

  üdvözlettel:

  Azbeszt-porártalom Megválaszolva: 2014. május 20.

  Szakterület: Pulmonológia
  Tisztelt Doktor Ur ... eves vagyok es ...-bol irok a blokklakasunk elott van egy raktar aminek a tetejet regi hullampala boritja amint tudjuk ez tartalmaz azbesztet ezt lebontottak es eleg por keletkezett a mi lepcsohazunkban en takaritottam es gondolom hogy az emberek sok olyan port behordtak a cipojukkel mivel en sepregettem ugy gondolom eleg olyan port beszivtam egy masik alkalommal a ferjem amikor vagta le a csoveket a lakasban a fal vedelmere azbesztlapot hasznalt mindezek a dolgok regebben tortentek de en csak most tudtam meg az azbeszt rakkelto hatasat kerdesem az hogy ennyi azbesztexpoziciotol kialakulhat-e mesotelioma ugy tudom ahhoz keves azbeszt is eleg mindenesetre en rettegek ettol elore is koszonom valaszat
  Tisztelt Levélíró!

  Köszönjük a nagyon érdekes és fontos kérdést. Néhány szó az azbesztózisról és a mesotheliomáról, a nemzetközi szakirodalom alapján:
  "Az azbeszt hosszú távú belégzését követőeb kialakuló kórkép. Azbeszt tartalmú termékek bányászata, ipari előállítása, szigetelés stb. kapcsán kialakuló ártalom. Az azbesztózis, mesothelioma és tüdőrák kialakulása attól függ, a beteg életében mennyi ideig volt kitéve az azbeszt-ártalomnak. Úgy tűnik, hogy a rák kialakulását segíti - de nem indítja el azt. Mesothelioma esetén: általában régi, akár 15-30 évvel korábbi, rövidebb ideig, pl. 12 hónapig tartó, igen intenzív azbeszt-expozíció (ártalom) következtében jöhet létre."

  Célszerű lenne mindenképpen röntgenfelvételt készíttetni a tüdőről + tüdőfunkció vizsgálata a légzésfunkció méréssel. Egyáltalán nem valószínű, de utána kellene járni.

  üdvözlettel:
  Hirdetés