2015. július 2. csütörtök, Ottó napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

  dr. Székely Gábor

  gyógyszerhatástan

  dr. Székely Gábor
  Szakvizsgái:
  gyógyszerhatástan
  Szakterülete:
  gyógyszerhatástan
  Elérhetőségei:

  Önéletrajz

  Diploma:


  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

  Munkahelyek:


  - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
  - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
  - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
  - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
  - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

  Mérgezés? Megválaszolva: 2015. február 16.

  Szakterület: Belgyógyászat
  Témakör:
  TISZTELT DR ÚR VAN EGY SEJTÉSEM MÉGPEDIG ,HOGY NÉHÁNY ÉVE VAGYIS NEM SEJTÉS BIZTOSAN TUDOM HOGY MÉREG KERÜLT A SZERVEZETEMBE EZT MÉG KI LEHET MUTATNI VALAMILYEN VIZSGÁLATTAL ? MERT MOST VAN ANNYI ERŐM VAGY BÁTORSÁGOM HOGY HA VAN RÁ MÓD EZT TISZTÁZZAM

  TISZTELETTEL
  Tisztelt Levélíró!

  Megértem Önt, azonban a levél nem tartalmazott semmilyen konkrétumot (nemén kívül). Tehát minimálisan az alábbii adatokra lenne szükség:
  életkor, előző jelentősebb betegségek, jelenlegi, vagy korábbi rendszeres gyógyszerszedés, és természetesen a jelenleg fennálló tünetek.
  Valamint - ha esetleg van gyanúja - hogy milyen típusú méregre gyanakszik?

  válaszát várom,

  üdvözlettel:

  epekő Megválaszolva: 2015. február 2.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Témakör:
  Tisztelt Doktor Úr!
  ... éves nő vagyok, gyógyszert nem szedek.
  Az alábbi leletet kaptam az ultrahang vizsgálat után: Az intra- és extrahepaticus epeutak nem tágabbak. Az epehólyag lumenében 1 cm-es és egy 6 mm átm-jü kőecho figyelhető meg, fala nem vastagabb. A pancreas nem szélesebb, homogén, A Wirsung vezeték nem tágabb.
  ... hónappal ezelőtt volt két epegörcsöm, azóta folyamatosan "fájdogál" a jobb bordaív alatt. Nem kimondott fájdalom, inkább csak diszkomfort érzés, nyomás és néha ég a gyomrom. Egyéb tünetem nincs.
  Szeretném a műtétet elkerülni.
  Érdemes lenne próbálkozni a "Fekete retek cseppekkel" illetve Mecsek epehajtó teával? A Fekete retek cseppek az epe- és vesekő, valamint vesehomok oldására, a máj és az epehólyag egészségének megőrzésére használható - írja az információban. Amennyiben a kövek oldódnak, kisebbek lesznek elindulhatnak az epecsatornában? Mivel kifejezett fájdalmaim nincsenek, várhatok a műtéttel? Mit javasolna?
  Válaszát előre is megköszönöm:
  Tisztelt Levélíró!

  Oldalunkon számos cikket talál az epekövességgel kapcsolatosan...

  http://www.egeszsegkalauz.hu/maj-es-epebetegsegek/epeko/

  Általánosságban azt javaslom - természetesen próbálja meg az epehajtó teákat is - ha továbbra is fennállnak a tünetek, panaszok, célszerű lenne az epekőműtétet elvégeztetni. Számos olyan szövődményt okozhat (esetleg a hasnyálmirigy területe gyulladásba jöhet a krónikus epekövesség kapcsán) ami ilymódon elkerülhetővé válik. Epehólyag nélkül is lehet "teljes" életet élni, és a műtét ma már általában (ha nincs valamliyen indok, szövődmény stb.) akkor laparoszkóposan, tehát "minimális
  invazív módon" elvégezhető, és gyors utána a gyógyulás.

  Beszélje meg mindezt háziorvosával és a gasztroenterológus szakorvossal is.

  üdvözlettel:

  E.coli Megválaszolva: 2015. január 29.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Témakör:
  Tisztelt Doktor Úr!
  E.coli baktériumok egyáltalán nem tenyésztek ki és Klebsiella sp. poz. Mit jelent ez pontosan? Súlyos bélflóra károsodás? Köszönöm.
  Tisztelt Levélíró!

  Ne haragudjon már, de ennél kevesebb irnfomációt már nehéz lenne megadni egy válaszadáshoz...

  Legalább ezekről legyen kedves tájékoztatni

  nem, életkor, előző fontosabb betegségek, jelen probléma ami maitt a székletvizsgálat (?) készült, milyen gyógyszereket szed jelenleg?

  üdvözlettel:

  Penicliin allergia Megválaszolva: 2015. január 19.

  Témakör:
  Tisztelt Dr Úr..!!
  Penicillin allergiám van. Olvastam a gyógyszerről hogy menstruációs panaszokra is jó. Szedhetnék- e belőle az allergiám miatt??
  köszönöm :*
  Tisztelt Levélíró!

  Nem látom pontosan az összefüggést a leírtakban. Ha arra gondol, hogy a penicillin hatásos-e a menstruációs panaszokra, erről nincsen tudomásunk. A penicillin antibiotikum, tehát fertőzésekre, pontosabban egyes baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmas.

  Ha esetleg valamilyen más gyógyszerre gondolt, akkor kérem írja meg.

  üdvözlettel:

  allergia Megválaszolva: 2014. november 20.

  Szakterület: Gyógyszerészet
  Témakör:
  Jó napot!

  Nagyon erős nikkel,kobalt... és hasonló fém allergiám van. Megvettem az eurovit multilong vitamin kapszulát és itthon vettem észre, hogy króm-kloridot tartalmaz. A kérdésem, hogy ez rendes fémnek számít? illetve nem ajánlatos szedni? Válaszát előre is köszönöm. Üdv:
  Tisztelt Levélíró!

  A króm különösen kellemetlen allergiás tüneteket (pl. egésztestre kiterjedő kiütések) tud okozni, tehát ha Ön ismert módon (fém)allergiás, akkor ez a készítmény semmiképpen nem ajánlatos.

  A multivitaminok közül olyat válasszon, amely ezeket a nyomelemeket (de a krómot biztosan) nem tartalmazza.

  üdvözlettel:

  depresszio Megválaszolva: 2014. november 19.

  Szakterület: Pszichiátria
  Témakör: depresszió
  Tisztelt Doktor Ur! én két évvel voltam kezelve depresszioval.négy honapig szedtem a stimulotont és tünet mentes lettem.az orvosom javaslatára kihagytam de három honap után ujra visszaestem ,és még hét honapig szedtem.most januárban hagytam abba és már egy honapjánál is több hogy ujra küzdök.eleinte megprobáltam az orbáncfü tablettát szedni de nem volt elég igy ujra az orvosomhoz fordultam és megint kezdtem szedni a stimulotont.annak már két hete de még mindig gyomor idegem van föleg reggel és remegek meg nyugtalan vagyok.azt szeretném megtudni hogy monnyi idö kell altaljen hogy javulás álljon be? és emmellett ihatome a herbaria nyugtato teát? KÖSZÖNETTEL
  Tisztelt Levélíró!

  A (valódi, diagnosztizált) depresszió kezelése nem egyszerű kérdés. Az Ön által említett gyógyszer korszerűnek számít (sertralin hatóanyaggal) tehát ilyen ételemben korrekt. A depresszió mai kezelésében általában "valamilyen" serotonin-reuptake (újrafelvétel) gátló szert alkalmaznak a betegeknél.

  A pszichiátriai betegségeknél általában jellemző, hogy a gyógyszerhatás több hét/esetleg 1-2 hónap alatt alakul ki a maga teljességében.
  Az orbáncfű készítményt célszerű lenne elhagyni, mert a két szer között kölcsönhatás áll fenn, azaz csökkenti a sertralin mennyiségét (az kevésbé hat).

  Elképzelhetőnek tartom, hogy a depresszióra ható szer mellett kellene szorongásgátlót is kapnia a nyugtalanság csökkentésére. Ezen túl célszerű lenne a gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápia, mert a mentális betegségeknél sosem elég kizárólag a gyógyszeres kezelésre támaszkodni.

  Mindezt kérem, beszélje meg kezelőorvosával is!

  üdvözlettel:

  Epilepsziás rohamok Megválaszolva: 2014. november 12.

  Szakterület: Neurológia
  Témakör: epilepszia
  Üdvözlöm Doktor Úr!
  azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni amiben remélem tud nekem segíteni!
  Van egy beteg testvérem aki már ... éves. Születésétől kezdve epilepsziás rohamjai vannak. ... éves korában volt műtéti beavatkozása is ami után ritkábbak voltak a rohamok.
  Volt egy olyan időszak ami ...-év h tünetmentes volt. egyszer sem fordult elő nála a roham. De ebben az évben már 2x is volt nála.
  A kérdésem az lenne hogy okozhat-e rohamot az ha nem szedi rendesen az orvosságot vagy csak kevesebbet vesz be belőée mint eddig. Az orvosság amit szed Depakine szirup. napi 3 alkalommal evés után. és hetente 1x diazepan végbél oldatot kap!
  ezeket óta használjuk mint mondottam ... éve nem volt rohamja. okozhatta az az ujabb rohamot hogy kevesebb volt a napi depakine szirup bevitt mennyisége mint más napokon?
  Előre is köszönöm a választ!
  Tisztelt Levélíró!

  Az epilepszia kezelésében nagyon-nagyon fontos a gyógyszerszedés előírás szerinti rendszeressége! Az epilepszia ellen alkalmazott gyógyszerek legnagyobb részénél ui. pontosan az a cél, hogy akadályozza meg, NE engedje kialakulni a rohamot, bármilyen jellegű is az. Ha kimarad 1-2 dózis, jelentősen megnő a roham kialakulásának veszélye.

  Tehát hangsúlyoznám, hogy erre roppant módon oda kell figyelni, különösen pl. ha az illető egyedül van valahol, esetleg veszélyes munkát, tevékenységet végez, de még otthon a háztartásban is.

  Javaslom, hogy keressék fel mielőbb a neurológus szakorvost, aki a Depakine-t rendelte. Egy alapos vizsgálatot követően elképzelhető, hogy az egyensúly fenntartásához esetleg még egyéb szer is kellhet. Felnőttnek nem igazán indokolt a szirup adása már egyébként is...

  üdvözlettel:

  Synkumar mellékhatás Megválaszolva: 2014. október 15.

  Témakör: trombózis
  Tisztelt Doktor Úr.

  Párom ... óta szed mélyvénás trombózis miatt synkumart. napi ... szemet. Mostanában többször előfordult merevedési zavar nála.Szeretnénk tudni,hogy lehet a gyógyszer mellékhatása? ( mást nem szed) És egyáltalán ilyen mennyiségben lehet e ezt a gyógyszert hosszútávon szedni,illetve van e helyette más alternatíva?

  Köszönjük válaszát!
  Tisztelt Levélíró!

  A Syncumar (acenocoumarol) mellékhatásai között érdekes módon éppen ezzel ellentétes merevedési probléma (priapizmus, tartós merevedés) szerepel. Nem állítjuk, hogy nem okozhatja a gyógyszer (egy amerikai oldalon 0,29%-os gyakorisággal írják le e szer szedésekor a merevedés elégtelenségét, tehát ritka) de nem kizárható.
  Esetleg érdemes lenne urológussal konzultálni, esetleg más ok húzódhat meg a háttérben.

  A napi dózissal kapcsolatban: a Syncumar-szerű gyógyszereknél igen fontos az INR-érték rendszeres ellenőrzése. Ha a normál határok közötti INR e dózis mellett tartható fenn, akkor nem célszerű ezen változtatni.

  Másik lehetőség: vannak ma már újabb típusú tablettás véralvadásgátlók, beszéljen erről kezelőorvosával.

  üdvözlettel:

  aspirin protect Megválaszolva: 2014. október 3.

  Szakterület: Kardiológia
  Témakör: érbetegségek
  Tisztelt Doktor Úr!

  Infarktus (AMI) után a kezelő szakorvosom aspirin protect és trombex szedését írta elő. A háziorvosom az aspirin protect helyett az astrix szedését javasolja. Kérem tájékoztasson, milyen eltérések vannak az acetilszalicilsav tartalmú vérlemezke összecsapzódását gátló szerek között?
  Köszönettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Ahogy Ön is jól látja mindkét antithrombotikus szer aspirin, tehát acetilszalicilsav-tartalmú. Általában a gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatás elérésére nagyobb (500 mg) dózisokat alkalmaznak, az érprotektív hatásra pedig a 100 mg (körüli) dózist. A két szer között érdemi, klinikai terápiás különbség nincsen, az egyik kapszula, a másik gyomornedv-ellenálló tabletta, mindkettő a gyomornyálkahártya kímélése miatt. A formulálás miatt felszívódásukban van minimális időkülönbség, a már kiszabadult hatóanyag természetesen azonos módon viselkedik, minden tekintetben (hatás, mellékhatás, kölcsönhatás stb.)

  üdvözlettel:

  Alkohelvonás, egyéb gyógyszerek adása Megválaszolva: 2014. szeptember 11.

  Szakterület: GyógyszerészetKardiológia
  T. Doktor Úr!
  Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
  Köszönettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

  üdvözlettel:
  Hirdetés