2015. április 26. vasárnap, Ervin napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol  >  Orvos szakértőink
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos szakértőink

  dr. Székely Gábor

  gyógyszerhatástan

  dr. Székely Gábor
  Szakvizsgái:
  gyógyszerhatástan
  Szakterülete:
  gyógyszerhatástan
  Elérhetőségei:

  Önéletrajz

  Diploma:


  Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, 1978.

  Munkahelyek:


  - Richter Gedeon Rt Klinikai Kutatás (1980-87)
  - EGIS Gyógyszergyár Rt Gyógyszerismertető Osztály vez. (1987-91)
  - Springer Hungarica Kiadó orvostudományi főszerkesztő (1991-98)
  - Líra és Lant Rt, kiadói főszerkesztő (1999-2005)
  - CMPMedica Kft, tudományos szerkesztő (2005-)

  Alkohelvonás, egyéb gyógyszerek adása Megválaszolva: 2014. szeptember 11.

  T. Doktor Úr!
  Évek óta magas vérnyomásban szenvedek, amelyre 5 mg Concort, 10 mg Covercardot és Nootropilt szedek naponta. Sajnos alkoholproblémáim vannak, az addiktológus Antaethylt írt fel, 500 mg-ot. Kérdésem, hogy szedhetem-e együtt ezeket?
  Köszönettel:
  Tisztelt Levélíró!

  Megnéztem a megjelölt gyógyszerek és az Antaethyl esetleges kölcsönhatásait. Keresőnk alapján e gyógyszerek (kardiológiai szerek, demencia ellleni gyógyszer) és az alkoholelvonás támogatására adott gyógyszer között klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem várható. Tehát szedhető, alkalmazható együttesen. Az alkohollal kapcsolatban - főként ha magas vérnyomása is van, igen üdvös lenne, a máj kímélése miatt a lehetséges leszokás.

  üdvözlettel:

  Gombás fertőzés kezelése Megválaszolva: 2014. szeptember 9.

  Tisztelt Dr Úr.
  Gombás fertőzés van a szájüregben melyre Curam DUO gyógyszert kaptam.Kérdése,hogy az ASA 100-s vérhígitóval szedhetem e együtt?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelt Levélíró!

  Megértve levelét, egy kérdés azért marad, bizonyos, hogy gombás és nem baktérium okozta a szájüregi fertőzés? A megjelölt gyógyszer ui. kombinált antibiotikum, amely baktériumokra igen - gombákra azonban nem hat.

  A véralvadásgátlókkal fennáll - bár csekély mértékben a kölcsönhatás veszélye, az említett ASA (aszpirin) készítménnyel azonban nem.

  Tehát érdemes lenne a kezelést átgondolni, vagy a diagnózist pontosítani, beszélje meg orvosával.

  üdvözlettel:

  Felhők, foltok a szem előtt Megválaszolva: 2014. július 28.

  Szakterület: Szemészet
  Témakör: szembetegség
  Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

  Néhány nappal ezelőtt erős neonfényben hirtelen fekete pontot láttam balról jobbra "elrepülni" a bal szemem előtt, akkor azt hittem, egy légy. Azóta ha erős napfényben vagyok,ugyanez történik, és néhány másodpercenként ismétlődik. Ugyanez a szemem néha oldalt vibrál is, de legzavaróbb ez a fekete vagy néha fényes "légyszerű" folt, ami elsuhan a szemem előtt. Lakásban ez sosem jelentkezik, villanyfénynél sem, csak kint, de ott nagyon zavaró. Kissé rövidlátó vagyok, hosszú ideje szemszárazsággal is küzdök. Idős édesanyám ápolásánál pár hete erős bőrgyógyászati, szteroid tartalmú kenőcsöket kell használnunk, de mindig nagyon vigyáztam a kézmosásra.
  Milyen oka lehet ennek a jelenségnek? (csak a bal szememet érinti és csak odakint, viszont már alig tudok kimenni a fényre)
  Válaszát hálásan köszönöm.
  Tisztelt Levélíró!

  Ez az igen képszerűen leírt "felhőcske, folt" jelenség létezik szemészeti problémák esetében. Talán azért észlelte jobban az erősebb fényben, mert ott jóval nagyobb a kontraszt.
  Javaslom mielőbb szemész szakorvos felkeresését, és egy alapos vizsgálat elvégzését részben a felhő-jelenség vizsgálatára, részben szemfenéki vizsgálatra is egyidejűleg.

  üdvözlettel:

  Vérnyomáspbroblémák Megválaszolva: 2014. július 24.

  Szakterület: Kardiológia
  Üdvözlet, pár hete jelentkezett először, hogy pillanatok alatt megugrik a vérnyomásom 170/85 re elotte eddig rendben volt meg soha nem volt vele bajom, mindig mertem es rendben volt. Ilyenkor amikor felugrik eros szedules, homalyos latas, fejfajas es elvorosodo fej a tunetek majd kis ido / 5-10 perc utan visszall 125/65 re. 50 eves Ferfi normal testsuly heti 3--4 szeri sportolas. Köszönöm
  Tisztelt Levélíró!

  Mivel kockázati csoportba tartozik életkora és neme alapján, mielőbb keresse fel orvosát. Szükséges lenne EKG, vérnyomásmérés, esetleg szív-ultrahang, Holter, tehát egy komplettebb kardiológiai kivizsgálás, és a vérnyomás beállítása. Jól tudja,m hogy a magas vérnyomás mi mindenért kárhoztatható, érdemes ezt megelőzni...

  üdvözlettel:

  Pszichiátriai szerek "kivezetése" Megválaszolva: 2014. július 15.

  Szakterület: Pszichiátria
  Témakör: depresszió
  Tisztelt Doktor Úr!
  Én több mint ... éve szedek a bipoláris depressziómra Lamolepet és Olanzapint. A pszichiáteremmel megbeszélve ezeket a gyógyszereket e két hónap alatt elhagyom. Az orvosom ütemterve a következő: a mindössze 2,5 mg Olanzapint hagyjam el, várjak három hétig és csak utána kezdjem el csökkenteni a 100mg Lamolepet, amit ezután felezzek el, várjak vele szintén három hetet, majd az 50 mg-ot felezzem el, s mikor újra találkozom vele augusztus végén, akkor még szedjem a 25 mg-ot. Nekem kétségeim vannak az ütemterv felől. Miért várjak három hetet a 2,5 mg elhagyásával? Már egy hete nem szedem és semmi tünetet nem észleltem magamon. Nem kezdhetném már most csökkenteni a Lamolepet, ami sokkal nagyobb mennyiség és biztos nehezebb lesz leállni vele?Másrészt valóban biztonságos, ha rögtön felezem? Ne iktassak be egy 75 mg-os időszakot is? Én szeptemberig már szeretném teljesen elhagyni a gyógyszert, hogyha esetleg negatív tünetek jelentkeznek, az addigra kiderüljön. Válaszát előre is köszönöm!

  Megjegyzések:
  Tisztelt Levélíró!

  Ha jól értem, tehát bipoláris zavarról van szó, amelyben mániás és depressziós epizódok is előfordulnak/tak. Általában mondható, hogy a pszichiátriai gyógyszerek esetén a lassú fokozatos dóziscsökkentés, "kivezetés" taktikáját kell alkalmazni, pontosan azért, hogy a tünetek ne okozzanak "reboundot" azaz váratlan állapotromlást.

  A Lamolep e tekintetben valóban különlegesnek számít, hiszen a leírás szerint nem várható jelentősebb mellékhatás, és a Lamolep nem tipikusan pszichiátriai szer, hiszen fő javallata az epilepszia.

  Magam részéről mégis javaslom a fokozatos - ez esetben az "ütemterv" szerint előírt dózisleépítést. Pontosan azért, mert minden ember, minden egyén más, mindenki minden gyógyszerre - főleg a pszichés zavarok esetén - másképpen reagál, tehát itt a személyre szabásnak sokkal nagyobb lehet a jelentősége, mint pl. egy vérnyomáscsökkentő esetén. Bármikor felbukkanhat nemvárt, veszélyes mellékhatás, lelki zavar, tehát célszerű betartani a szakorvosi javaslatot, és bármilyen szokatlan jelenség észlelése esetén azt jelezni számára, illetve felkeresni őt.

  üdvözlettel:

  Gyógyszerek kölcsönhatása, 3 szer esetén Megválaszolva: 2014. június 25.

  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
  Érdeklődnék hogy ezek a gyógyszerek szedhetőek - e egyben ?

  Cataflam50 mg : 3x1
  Augmentin 500 mg /125 mg filmtabletta :3x1
  Flixotide Diskus 250 mikrogramm/adag :2x1

  Válaszát előre is köszönöm!

  Megjegyzések:

  2014-06-24 09:48:01
  Dr. Székely Gábor 2014-06-25 15:17:59:
  Tisztelt Levélíró!

  Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem mindhárom gyógyszer vélhetően egymással adott kölcsönhatásait.

  A megadott gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció nem várható, tehát lehetséges az együttes alkalmazás.

  Felteszem hogy ez esetben a Flixotide az "állandó" gyógyszer, és a másik kettő csak alkalmi jellegű, egyrészt valamilyen fájdalom, másrészt pedig valamilyen fertőzés (légúti fertőzés?) kezelésére.

  üdvözlettel:

  Szédülés, állandó jelleggel Megválaszolva: 2014. június 20.

  Szakterület: NeurológiaPszichiátria
  Témakör: szédülés
  Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!


  Körülbelül 4-5 hete minden nap szédülök. Van úgy,hogy már reggel ébredés után, vagy napközben , vagy estére. Nem tudom igazán mihez kötni. Voltam belgyógyászaton, ahol vérvétel, pajzsmirigy UH., nyaki gerincröntgen, szemészet, fül-orr-gégészet vizsgálatokat végigcsinálták, de semmilyen eltérést nem találtak.A vérnyomásom kicsit alacsony, az EKG is rendben volt. Rendszeresen gyógyszert nem szedek. Most nagyon tanácstalan vagyok, mert a tüneteim: erős szédülés, gyengeség, néha enyhe remegés, hányinger, bizonytalan járás, fülzúgás... napi szinten fennállnak és nem tudták megmondani mi a probléma. Milyen orvost kellene felkeresnem, vagy vizsgálatokat végeztetnem még, hogy kiderüljön mi bajom van?

  Segítségét előre is köszönöm!
  Tisztelt Levélíró!

  Próbáljunk sorban haladni:
  1. Belgyógyászat (EKG, vérnyomás, vérkép).
  2. Pajzsmirigy vizsgálat
  3. Nyaki eltérés vizsgálata
  4. Szemészet és fül-orr-gégészet
  Tehát ha jól értem, ezen eredetű problémák így kizárhatóak.
  Két javaslatom van:
  Először érdemes lenne még egy neurológiai (ideggyógyászati) vizsgálatot végezni, ha itt sem tapasztalható konkrét eltérés, akkor célszerű lenne pszichiátert felkeresni, és a pánikzavar irányában tájékozódni.

  üdvözlettel:

  Reflux kezelése, HP-fertőzés? Megválaszolva: 2014. június 13.

  Szakterület: Gasztroenterológia
  Témakör: reflux betegség
  Tisztelt Szakértők!

  ... hete kezdődtek a panaszaim.Gyomor száj fájdalom.teltség érzés puffadás,böfögésem is van.Azóta borda ív alatti fájdalom szúrás jelentkezett. De van mikor a hátam szúr,van mikor az oldalam.
  Voltam ultrahangon,ott azt írták minden jól ábrázolható és semmi kóros nincs.Voltam gyomor tükrözésen,ott refluxot,rekesz izom sérvet állapítottak meg.Illetve vettek szövetet mert a gyomrom kicsit gyulladt volt HP baktériumra keresnek rá. Controloko 40 szedek kb 2 hete,de a szúrások nem szűnnek.Ha az ultrahang negatív akkor komoly probléma,hasnyálmirigy vagy egyéb daganat kizárt?? lázam nincs,nem hányok,széklet normális.
  Tisztelt Levélíró!

  A leírás alapján valószínűsíthető a reflux, főként ha azt endoszkópiával azt kimutatták. Ha HP-fertőzés (Helicobacter) is fennállhat, akkor lehet hogy a Controloc mellett szükséges lenne antibiotikum adása is, mert a refluxgátló szer a savra hat, a baktériumra azonban nem. Beszéljék meg a kezelőorvossal. Súlyosabb probléma a háttérben nem valószínű, de időszakos kontroll szükséges lehet.

  üdvözlettel:

  Antidepresszáns és hízás? Megválaszolva: 2014. június 12.

  Szakterület: Pszichiátria
  Tisztelt Cím!

  Az lenne a kérdésem hogy 5éve szedek már antidepreszánst ,de már fél éve csak a Miagen 10mg szedem este. És meghíztam e tőle mert 25kg híztam 3hónap alatt. És a Miagen okozhatta-e.

  Megjegyzések:

  2014-06-11 15:56:31
  Dr. Székely Gábor 2014-06-12 14:38:21:
  Tisztelt Levélíró!

  Megnéztem a Miagen (mianserin) orvosi előírását, abban nem szerepel utalás a hízásra.

  Történt-e az elmúlt időszakban esetleg egyéb változás? Érdemes lenne éhomi vércukrot is megnézetni. Táplálkozása egyébként rendezett, és a mozgás, fizikai aktivitás?

  üdvözlettel:

  Seprűvénák? Megválaszolva: 2014. június 5.

  Szakterület: Angiológia
  Témakör: érbetegségek
  Tisztelt Cím!
  18éves vagyok, a fülem mögött és a combomon vékonyka, lilás ereket találtam. A fülem mögött levő erekre a házi orvosom azt mondta, hogy a vékony bőr miatt van. A combomról nem kérdeztem, nemrég vettem észre ezeket. Mindkét combom felső részén kívül vannak ezek az erek, néhol a combom felszínén, és a lábszáramon is találtam már, mivel nyár van és meleg szeretnék rövid nadrágot hordani, de félek. Ezek az erek lilások, kis pirosak de nem látni annyira, csak engem zavarnak. Erre esetleg valamilyen kenőcsöt lehet alkalmazni? Öröklődő is lehet vagy a sport hiánya, vagy a súly miatt?
  Válaszát előre is köszönöm:
  Tisztelt Levélíró!

  Fiatal hölgy lévén nyilván fokozottabban számítanak az esztétikai igények. A leírás alapján valószínűsíthető a vékony felületi vénák, ún. seprűvénák jelenléte.
  Ajánlom egy cikkünket:
  http://www.egeszsegkalauz.hu/erbetegsegek/szepseghiba-vagy-betegseg-a-sepruvenak-nyomaban-109921.html

  Ez összefoglaló, általában a vénabetegségeket illetően. Amennyiben ez Önnek komolyabb problémát jelent, keressen fel angiológiai szakrendelést, ők foglalkoznak az érbetegségekkel (artériás, vénás betegségek főként a test távoleső részein, végtagokon).

  üdvözlettel:
  Hirdetés

  Cukorbetegség a hálószobában

  A szexualitás egyik legfontosabb eleme életünknek. A diabétesz a mindennapok betegsége, mely a hálószobába is elkíséri a férfit és a nőt. Lelki szempontból nehezíti a beteg érzelmi életét a gyakori hangulatváltás, az enyhe vagy erősebb depresszió. Az odabújás, a gyengédség, melynek része a szex is, terápiával ér fel a nehezebb napokban. A deprimált ember viszont elriaszthatja partnerét, aki pedig segítene kilábalni a rosszkedvből.

  Tovább a cikkre

  Megtalálták az asztma okát?

  A szenzációsnak tűnő cikk mögött rejlő állatkísérletes munkáról számoltak be brit és amerikai kutatók a neves Science Translational Medicine hasábjain. A közlemény lényege, hogy közvetlen kapcsolatot találtak a környezeti tényezők, triggerek okozta légúti gyulladás és a légúti szűkület között, valamint újrafelfedeztek egy gyógyszercsoportot, amely alkalmas lehet e probléma megoldására.
  Tovább a cikkre