A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Pajzsmirigy-túlműködés, gyógyszerszedés

#Belgyógyászat #Endokrinológia / anyagcsere
2011.08.10. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt professzor úr!

Azzal a problémával szeretnék önhöz fordulni,hogy a barátnőm túl szedi azt a gyógyszert amit 2008-ban kapott még hiperthyerozis-ra már abba kellet volna hagynia 2 éve de nem tudom,hogy de megszerzi magának a gyógyszert! Metothyrinről van szó

mi történik ha ezt valaki tovább szedi a kelleténél?

Mi történik akkor ha hirtelen áll le valaki ezzel a gyógyszerrel? ennyi idő után? Mit mondhatnék,hogy barátnőm le tegye ezt a gyógyszert?

A történethez az is ,hozzátartozik,hogy a pm tulmüködést kardiológus állapította meg miután a háziorvosa elküldte őt parox.tahicardiával melyet igazolt is a szív doki és állítólag azt mondta barátnőmnek,ha nem kezdik el kezelni a pajzsmirígyét 2 hét és belehal. Ezért nem meri abbahagyni a gyógyszer szedését.

Ön szerint van megoldás Tényleg vissza eshet a Túlműködésbe?

Elnézést kérek nem sikerült rövidebben megfogalmaznom Előre is köszönöm kedves válaszát és segítségét

Hirdetés

Válasz:

Természetesen itt senki sem professzor, magam gyógyszerész vagyok egyébként.

Ami a kérdését illeti: a pajzsmirigy-túlműködés kezelendő - és egyben kezelhető is.

Idézek egy cikkből:

"... Alapvetõ fontosságú, hogy a pajzsmirigy-túlmûködést minden esetben meg lehet gyógyítani. Szintén alapvetõ fontosságú, hogy az a törekvés, hogy a beteg embernek necsak az életkilátásai, de az életminõsége is ugyanolyan legyen a kezelés után mintha nem lett volna a betegsége, az esetek túlnyomó részében szintén teljesíthetõ.

Basedow-kór gyógyszeres kezelése. Kezdetben minden esetben a hormon-termelést gátló gyógyszert kap a beteg. A pajzsmirigy-mûködés normalizálódása után (mely általában 3-6 hetet vesz igénybe) a pajzsmirigy nagyságától függõen két lehetõség van. Jelentõs nagyságú (50 ml-nél nagyobb térfogatú) pajzsmirigy esetében a tapasztalatok szerint nem várható, hogy a gyógyszeres kezelés mellett végleg meggyógyítható a betegség. Ilyen esetben, miként akkor is, ha az egyébként nem nagy pajzsmirigyben, bizonyos nagyságot meghaladó (3 cm-nél nagyobb) göb van, a mûtét jelentheti a végleges kezelést..."

Megadom Önnek a linket is. Ez Dr. Solymosi Tamás belgyógyász-endokrinológus, pajzsmirigy szakértő oldala. Érdemes lenne vele konzultálni a további kezelést illetően. Természetesen a gyógyszert egy idő után abba lehet hagyni, de ezt csak az endokrinológus döntheti el, illetve ha a pajzsmirigy túlműködés továbbra is fennáll, akkor javasol - dönt a terápia további menetéről.

http://www.konzilium.hu/pajzsmirigy/konzil/tulmv.htm

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.