A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Parkinson-kór

#Neurológia
2011.01.06. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Kb. 1 év óta remeg a fejem,a kezem már gyerekkoromban is remegett.

Tegnap voltam ideggyógyászati vizsgálaton ahol egyértelműen Parkinzon kórt állapítottak meg.Minden fizikális vizsgálatom negatív volt,semmi olyan tünetem nincs ami erre a betegségre utalna.Laborvizsgálat folyamatban van és CT vizsgálat lesz márciusban. PK-MERZ tablettát írtak fel.Az lenne a kérdésem,hogy merjem-e szedni ezt a tablettát és,hogy van-e remény arra,hogy a remegés megszűnik?

Köszönettel:

Hirdetés

Válasz:

Elnézést, hogy visszakérdezünk, egyes betegségek meglehetősen életkorfüggőek, tehát hogy Ön mennyi idős ezt szeretnénk megtudni. Nem a kíváncsiság okán, hanem azért mert a Parkinson-kór (ha valóban arról van szó) 50 éve felett jelentkezik nagyobb számban, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

Mondhatjuk, hogy néhány kirívó esetet, akár az ismert Michael J. Fox-ot leszámítva a Parkinson-kór az idős/ebb kor tipikus betegsége.

Jellemző egyébként a remegés (tremor) mellett a spaszticitás, tehát a relatív izommerevség, esetleges járási nehezítettség, az arcon pedig a mimikavesztés, "szoborszerű arc". Természetesen nem minden tünet jelentkezik egyszerre, és a betegség lassan halad előre.

Számos kezelés létezik ma már a Parkinson-kór "lassítására", a tünetek javítására, ezek közül egy az említett PK-Merz (amantadin) tabletta.

Ha a gyógyszert a neurológus szakorvos rendelte (bizonyára), akkor természetesen szedhető, sőt kell is, éppen a tünetek mérséklése céljából. Minden antiparkinzon szer a megbomlott agyi anyagcsere-egyensúlyt hivatott javítani.

A jelzett labor- és CT-vizsgálat nyilván csak a diagnózis megerősítésére szolgál majd.

A Parkinson-kór tipikusan olyan betegség, amely esetén folyamatos gyógyszerszedés szükséges (elképzelhető esetleg még egy gyógyszer, illetőleg egy kombinált szer alkalmazása), mert az agyi dopaminegyensúly zavarát állandó jelleggel kell kompenzálni.

Célszerű a kezelőorvossal konzultálni, ha bármely nemvárt hatás, szokatlan mellékhatás jelentkezne a kezelés során!

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.