Jelenlegi hely

Hirdetés
Üdvözlöm! Tegnap megcsípett valami, nem láttam, csak éreztem, kerti munka közben. Küldök egy képet is róla. Akkor eléggé fájt és zsibbasztott, de már csak a nyoma maradt meg. Nem is foglalkoznék a dologgal, ha a körülöttem élők nem hűlnek el az ismeretlen lény harapásának látványától. Szóval elnézését kérem a zaklatásért, de szeretném tudni, ha nyomokból felismerhető-e, mi támadott meg??
Csípésnyomokból elég nehéz kideríteni az elkövetőt... A hámhiányok leginkább bögölycsípésre és vakarásra utalnak. A bögöly nyála helyi érzéstelenítőt és véralvadásgátlót is tartalmaz. A helyi érzéstelenítő azt a célt szolgálja, hogy a támadót ne vegye észre időben. A véralvadásgátló pedig a vérszívócső bealvadását, elzáródását akadályozza meg. A nyálnak erre a komponensére a legtöbb ember allergiás, ez a csípés után kb. fél órával csalánkiütésben, viszketésben nyilvánul meg. Ez hólyagos lehetett, mert a kiütés tetejét vélhetően levakarta - érthető reakció. Amennyiben még vannak panaszai, hűtő-antihisztamint tartalmazó gél használata javasolt. Kérje ezt a gyógyszerésztől!

További levelek a témában

Szakértő:
Kérdés:
Van e tudományos alapja a biorezonancia mérő gépnek? Mennyire szabad hinni az általa felállított diagnózisban? Ki tudja mutatni a liszt, cukor, tej érzékenységet?
Válasz:
A biorezonanciás vizsgálat elméleti alapja az, hogy testünk sejtjei elektromos jelekkel kommunikálnak, elektromágneses teret generálnak, kóros esetben ezek a jelek változnak. A vizsgálatok során enyhe egyen- vagy váltóárammal ingerlik az adott területet, és a bőrellenállás változása alapján következtetnek a test, a szervek állapotára. A bizonyítékokon alapuló orvostudomány szerint nem megalapozott a vizsgálat, nem érdemes nagyobb jelentőséget tulajdonítani a kapott diagnózisnak, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya is „kellő tudományossággal még fel nem tárt” területnek tartja (2004). Különböző panaszok diagnosztikájára, így az ételérzékenységre is van megbízható vizsgálati módszer, kérje allergológus vagy gasztroenterológus szakorvos tanácsát.
Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy akinek 2008-ban kezdődő Raynaud-szindrómát állapítottak meg, de nem kezelték, és a tünetek súlyosbodtak, annyira, hogy ha 20 foknál hidegebb helyen vagyok, már szédülök is, fájnak a végtagjaim a hidegtől és ha melegbe megyek, jobban leszek. Ez azt jelentené, hogy a súlyosabb fázisban vagyok? Meg ha hosszabb ideig hidegben vagyok, a keringésem összeomolhat?
Válasz:
A Raynaud-szindróma egy másodlagos jelenség, melyben a primer Raynaud-kórhoz hasonló jelenség figyelhető meg. Nevezetesen elsősorban a kéz (leggyakrabban a mutató és középső) ujjainak többnyire hideg vagy érzelmi behatásra történő elfehéredése, fájdalma. Ehhez a lábujjak és ritkábban az orr, fülek, ajkak érintettsége társulhat még. A jelenséget az ujjakat (vagy a fentebb említett egyéb testrészeket) tápláló arteriolák heveny, reflexes, átmeneti szűkülete okozza. Ezt az érfali simaizomsejtek hirtelen kialakuló spazmusa, "görcsös" összehúzódása okozza. Ennek a hátterében az arteriolák keresztmetszetét szabályozó vegetatív idegrendszeri mechanizmus elégtelensége, nevezetesen a szimpatikus idegrendszernek a túlzott aktivitása áll. Amikor ez a jelenség más alapbetegséghez kapcsolódva, azok járulékos "szövődményeként" fordul elő, akkor beszélünk Raynaud-szindrómáról. Azon betegségek, melyekhez járulékos Raynaud-szindróma is csatlakozhat, nagyrészt autoimmun eredetűek, vagy valamely malignus vérképzőszervi betegséghez tartoznak.
Ilyenkor a tüneti kezelésen kívül alapvetően az alapbetegség eredményes kezelése vezet tartós sikerre. A tüneti kezelés az artériák spazmusának, szűkületének oldódását segíti elő. Javasolt a mielőbbi meleghatás biztosítása. Meleg helyre menni, az érintett testrészeket melegíteni. Lehetőség van gyógyszeres segítségre is. Erre alkalmas gyógyszerek a Ca-csatorna gátló gyógyszerek (pld. nifedipin, diltiazem) vagy nitroglicerin tartalmú kenőcsök. Újabb készítmények az USA-ban alkalmazott prosztaglandin származékok (Alprostil).
A tartós panaszmentességet azonban az alapbetegség kezelése segíti.
A Raynaud-szindróma lefolyásában nem ismerünk stádiumokat. A jelenség jelentkezésének gyakorisága illetve az erek összehúzódásának mértéke az alapbetegség állapotával szorosan összefügg, de jól kezelhető a fenti lehetőségek valamelyikével. A keringés összeomlása emiatt biztosan nem következik be.
Amennyiben az ujjak elfehéredésével járó érösszehúzódás tartós és lassabban oldódik, a vérlemezkék összecsapzódását gátló gyógyszerek (pld. Aspirin Protect) rendszeres szedése javasolt a kis artériák trombotikus elzáródásának megelőzése végett.
Alapvetően a jelenség hatására súlyos szövődmény kialakulásától ne tartson. Alapbetegségére vonatkozó kezelési lehetőséggel és annak kimenetelével kapcsolatban kérje kezelőorvosának a segítségét.
Üdvözlettel: Dr. Szuromi Péter, szakorvos
Szakértő:
Kérdés:
Üdv! A kérdésem az lenne hogy régebben szedtem az advil ultrát nem volt panaszom rá. Ez nem változik hónapok multával sem? Szoval nem leszek rá érzékeny?
Válasz:
Gyógyszerallergia, vagyis túlérzékenységi reakció kialakulhat a gyógyszer hatóanyagával vagy a gyógyszerben található segédanyagokkal (pl. tabletták esetében laktóz) szemben. Ha korábban nem váltott ki egy gyógyszer allergiás reakciót, nagy valószínűséggel később sem fog. Laktózérzékenység esetén figyelni kell a segédanyagokra, amik a betegtájékoztatóban, illetve a csomagoláson fel vannak sorolva. Az Advil Ultra nem tartalmaz laktózt, így egy esetlegesen később kialakuló laktózintolerancia esetén sem okoz allergiás reakciót. A hatóanyaggal szembeni immunreakció pedig nem változik, mert amikor a gyógyszer első alkalommal kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel azt, és speciális ellenanyagokat termel ellene. Ezek az IgE antitestek aztán a gyógyszerre való második találkozás alkalmával akcióba lépve hisztamint szabadítanak fel.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor úr!

Újabban gyakran folyik az orrom. Lehet-e, hogy allergiás vagyok?

Köszönöm a választ
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Az orrfolyásnak számos oka lehet, többek között allergia is. Ehhez azonban szakorvosi vizsgálat lenne szükséges.Keresse meg a területileg illetékes allergológus szakorvost.

Üdvözlettel,
Dr. Székely Gábor
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Biró Balázs!

Az elmúlt egy évben több nőgyógyásznál is jártam, a következő problémával (azóta se szűnt meg a panaszom):

A hüvelybemenet külső (mintha a hüvelyváladék lemarná a bőrt) részén észleltem először égő-maró érzést, fájdalmat a hüvelyben kb. 2 cm mélyen, illetve vizeletürítéskor. Az urológus által vett minta negatív volt.
Gombás fertőzésre gyanakodtunk, mivel volt fehér, sárgás folyásom, időnként éreztem viszkető érzést, bár nem jellemző tünete a panaszomnak, Nőgyógyásztól kaptam hüvelykúpot, kenőcsöt, tablettát (párom szintén), illetve mintát vettek a tenyésztéshez - szintén negatív lett az eredmény.
Elküldtek pajzsmirigy- és hormonvizsgálatra. Kiderült, hogy a pajzsmirigyem alulműködik, a hormonháztartásom felborult. Fél éve szedek napi 1 L-thyroxin tablettát.
Van pár mióma is, ciszta, bő, illetve rendszertelen a vérzésem, váltakozva jön meg 21, 24, illetve 27 naponként. Nem szedek fogamzásgátlót. ... éves vagyok.

Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:
A pajzsmirigy betegségének,a miómának és a petefészek cisztáknak nincs közük panaszaihoz.Mivel tenyésztési eredményei negatívak,és az eddigi kezelések eredménytelenek,elsősorban valamilyen allergiás eredetre lehet gondolni.Oka ként szóba jöhetnek különböző tisztálkodási szerek,mosószerek, tusfürdők,tisztasági betétek,színezett vagy illatosított egészségügyi papír,műszálas fehérnemű,sőt a túl gyakran használt intim lemosók is.Próbálja ezt kiszűrni.és tisztálkodásra csak kamillás lemosást használjon.A panaszok enyhülését segítheti allergia ellenes kenőcsök használata,ám ezek csak receptre kaphatók.
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Az utóbbi években egyre többször vannak emésztési panaszaim. Viszont nem tudom semmilyen ételhez sem kötni ezt (cukros üdítő, zsíros, tejfölös, paradicsomos..), szinte minden típusnál fordult már elő, hogy étkezés után 1 órán belül kicsit görcsöl, fáj a gyomrom és néha hasmenés is kíséri. Ha olyan helyzetben vagyok, akkor van hogy beveszek egy immodium v. lopediumot. Nem sűrűn, de néha ez segít. Voltam már gasztroenterologusnál, nem talált semmit és hasi UH-n, laborban sem. Nem gondolom azt sem, hogy pszichikai lenne, mert sokszor eszembe sem jut, épp otthon vagyok, de akkor is jelentkezik. Lehet esetleg rendszertelen táplálkozás? A bilirubinommal régebben volt gond, néha magas- néha alacsony (most épp negatív a legutóbbi laboron), de azt modnták lehet Gilbert-kór.Ez lehet az oka esetleg? Elég vékony alkat vagyok és többször voltam vashiányos- nem vészesen. Esetleg egy ételintolerancia vizsgálat segíthetne? Mit kellene tennem? Köszönöm!
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Igen alaposan leírt hasi/emésztési panaszai ha jól értem gasztroenterológiai vizsgálaton negatívnak minősültek, tehát szervi érintettség nincsen a háttérben. A máj tekintetében a Gilbert-kór voltaképpen kezelést nem igénylő bilirubinszint-emelkedés, de egyébként nincsenek jellemzőbb klinikai tünetei. A rendszertelen táplálkozás mindig okozhat problémát, különösen a zsíros, fűszeres év/vagy gyorséttermi egészségtelen ételek. A vashiány pótolható vénymentes szerekkel. Esetleg felmerülhet az IBS gyanúja, de az is lehet inkább hasmenéses jellegű - vagy épp ellenkezőleg. A pszichés komponens (fokozott stressz) is belejátszhat ebbe a tünetegyüttesbe.

Ételallergia, laktóz- vagy egyéb intolerancia felmerülhet szintén, ezt a vizsgálatot allergológiai szakrendelés hivatott elvégezni.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Érdeklődnék hogy ezek a gyógyszerek szedhetőek - e egyben ?

Cataflam50 mg : 3x1
Augmentin 500 mg /125 mg filmtabletta :3x1
Flixotide Diskus 250 mikrogramm/adag :2x1

Válaszát előre is köszönöm!

Megjegyzések:

2014-06-24 09:48:01
Dr. Székely Gábor 2014-06-25 15:17:59:
Válasz:
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem mindhárom gyógyszer vélhetően egymással adott kölcsönhatásait.

A megadott gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció nem várható, tehát lehetséges az együttes alkalmazás.

Felteszem hogy ez esetben a Flixotide az "állandó" gyógyszer, és a másik kettő csak alkalmi jellegű, egyrészt valamilyen fájdalom, másrészt pedig valamilyen fertőzés (légúti fertőzés?) kezelésére.

üdvözlettel:
Szakértő:
Kérdés:
Általában ébredés után tüsszögök és folyik az orrom, aztán elmúlik. Úgy érzem nem fázok, de ha beöltözöm a fűtött lakásban (22-24 fok min.), elmúlik.
Ez nem minden ébredés után van, de pl. ha hajnalban kimegyek wc-re, már nem tudok visszaaludni, mert kezdődik,
olyankor visszabújok a takaró alá és a melegebb levegőtől elmúlik, sőt meg is tudom előzni, ha érzem, hogy kezdődik.
Semmi rendszer nincs benne. Ez télen, nyáron, bármikor előjön, vagy nem, mert nem mindennapos.
Annyit figyeltem meg, hogy ha 23-24 fok alatt van a lakásban, akkor már kezdődik, mert fázok, de olyan is volt már, hogy nyáron jó hűvös volt bent, melegem volt, izzadtam és mégis!
Ha kimegyek a lakásból szintén elmúlik, néha ha visszamegyek folytatódik. Volt egy orrsövény műtétem, és mindig azon az oldalon csavarja az orrom.
De ez már a műtét előtt is megvolt egyébként, csak mostanában egyre sűrűbben előjön.
A lakásban van valami amit nem bírok, vagy valami allergia a "hidegre"? Mi ez???
Válasz:
Kedves Kérdező!

Nem írja, más lakásban/házban is előjönnek-e panaszai, vagy csak saját otthonában. A tüsszögés és orrfolyás valóban jelezhet úgynevezett hidegallergiát, ez orrdugulást enyhítő készítményekkel és antihisztaminokkal enyhíthető, mindkettőt vehet recept nélkül a patikában (egyes antihisztaminok vénykötelesek).

Üdv:

Dr. Pallay Kinga