A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Tüdőgyulladás

#Belgyógyászat #Infektológia #Pulmonológia
2011.01.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szakértők!

Azért fordulok Önökhöz, mert a háziorvosommal nem jutok dűlőre ebben a kérdésben. 2010. novembere óta 1 hétig meg voltam fázva, után 1 hétig egészséges voltam, majd újra beteg, majd újra egészséges. Ez a folyamat ment december 23-áig, amikor is reggel felébredve erős köhögőroham jött rám, ennek következtében melegem lett, piros volt a fejem, zúgott a fülem, és levegővételkor sípoló hang kiséretében kis mennyiségű levegőt tudtam csak magamhoz venni. Ezután még aznap elmentem a háziorvoshoz, aki röntgen után tüdőgyulladást állapított meg. Kezelte antibiotikummal, hörgőtágítóval (2 féle). 1 hét elteltével visszamentem (mert visszarendelt), és 2 újabb hörgőtágítót írt föl. A reggeli köhögőrohamaim ha nem is minden nap, de 2 naponta jelentkeznek változatlanul, és nagyon meg vagyok ijedve, mert nem tudom mitől lehet. A hörgőtágítók már elfogytak, de a köhögés még fennáll.

Köszönettel várva válaszukat:

Hirdetés

Válasz:

A tüdőgyulladás a tüdő szövetének, a léghólyagoknak a gyulladása, amelyet azok folyadék-, váladékteltsége is követ. A tüdőgyulladás lehet baktérium-, vírus-, gomba-, vagy parazita-eredetű.

Leggyakoribb ezek közül a bakteriális kóreredet. A legjellemzőbb tünetek a köhögés, mellkasi fájdalom, láz és légzési nehézség. Röntgenvizsgálattal, köpetvizsgálattal jól kimutatható a tüdőgyulladás.

Kezelése mindig az okozó ágenstől függ, így baktériumok esetén antibiotikumok, gombák esetén (szisztémás) gombaellenes szerek adhatóak. A hörgtágítók adása a légzési beszűkülés oldása céljából szükséges.

A váladék eltávolítására nyákoldók adhatóak.

Számos típusa van a tüdőgyulladásnak, ezek közül a leggyakoribb a S. pneumoniae baktérium által okozott változat, tipikus közösségben szerzett betegség.

Helyes kezelés mellett a bakteriális tüdőgyulladás kb. két héten belül gyógyul. A vírusos eredetű lassabban (de itt szisztémás, értsd vírusellenes kezelés nincsen.)

Amennyiben a továbbiakban sem javul az állapota, célszerű lenne a területileg illetékes tüdőgyógyász szakorvost megkeresnie!

Jobbulást kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.