2015. augusztus 29. szombat, Beatrix, Erna napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos válaszol

  Orvos válaszol

  Orvos válaszol rovatunkat azért hoztuk létre, hogy Ön elküldhesse egészségügyi problémáját orvos szakértőinknek. A beérkezett levelekre legkésőbb 5 munkanapon belül válaszolunk, és a legérdekesebb levelek és válaszok megjelennek az oldalunkon is. Nem válaszolunk a kérdésre, ha nem értelmezhető vagy nem témába illő. A válaszról Ön e-mailben kap értesítést. Kizárólag levélben érlezett problémákat tudunk kezelni, telefonos válaszadásra nincsen lehetőségünk. Az Orvos válaszol rovatunkba beválogatott olvasói levelekből a személyes utalásokat kollégáink eltávolítják. Az itt leírtak nem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak, amennyiben panaszai nem szűnnek meg vagy enyhülnek, mindenképpen forduljon orvoshoz.

  Ismerje meg szakértőinket, akik az Ön levelét várják:

  dr. Altorjai Péter
  dr. Biró Balázs
  dr. Dobróka Tamás
  dr. Pallay Kinga
  dr. Székely Gábor

  Orvos válaszol találatok

  Keresőszó:
  Összes találat: 1 db

  Zsírmáj, májmegnagyobbodásMegválaszolva: 2011. május 30.

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Hepatológia
  Témakörök: zsírmáj, májbetegség
  Ultrahangos vizsgálatom utáni vélemény:jelentős hepatomegalia steatosis jeleivel.Ezt megelőzően 5 évig szedtem statin tartalmú col. csökkentőket.2 éve nem szedtem semmilyen col. csökkentőt , mégis rosszabbodnak a májfunkciós laboreredményeim.Jelenleg már alternatív gyógymódhoz folyamodtam: ...... óta/tyúkhúrtea,articsóka kivonat Helyesen teszem?Kérem szíves segítő válasz tanácsadásukat.
  Köszönöm. Tisztelettel:
  A szervezetben lévő koleszterin is kétféle lehet, a HDL (ez a jótékony hatású), valamint az LDL (ez pedig a káros hatású).
  A leletben megállapított hepatomegalia a máj megnagyobbodását jelenti, amely mögött más betegség /is állhat. A steatosis a zsíros elfajulást jelenti, azaz a zsírmáj kialakulását.
  Ez utóbbinak sokféle oka lehet:
  alkoholizmus, cukorbetegség, elhízás, hiányos táplálkozás. Ha nagyobb a zsírlerakódás - a máj megnagyobbodik.

  Kezelésének lényege az ok megszüntetése, mérséklése lehet, tehát az elhízás rendezése, az alkoholfogyasztás azonnali felfüggesztése, ill. a cukorbetegség megfelelő kezelése.

  A gyógynövények koleszterincsökkentő hatása természetesen csak népgyógyászati tapasztalat, nem tartom valószínűnek, hogy erre klinikai vizsgálati eredmény lenne... amennyiben a laborértékeket rendezi, lehetséges.

  Javaslat: ha már ultrahanggal kimutatták a májmegnagyobbodást és a zsírmájat, célzott kezelés lenne szükséges. hogy melyik célirányban, azt az adott alapbetegség dönti el.
  Hepatológiai szakrendelést kellene felkeressen ebből a célból, különösebb várakozás nélkül.

  Jó egészséget kívánok!
  üdvözlettel:


  További levelek a témában

  Májproblémák, természetes gyógymódok...

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Hepatológia
  Témakörök: májbetegség
  Tisztelt Doktor Ur!
  Alkalmazhato-e gyermekláncfu cseppek étrendkiegészito,alkoholos oldat .fogyasztási javaslat 3x12 csepp étkezés elott 1 dl vízben oldva
  majbategségnél,ahol tilos az alkohol fogyasztás? Koszonom szépen.
  Természetesen sokféle májbetegség létezik, ez leveléből nem derült ki, hogy májgyulladásról, zsírmájról, esetleg cirrózisról, egyéb májbetegségről, vagy netán epekőről, epebántalomról van-e szó.

  Májbetegségek esetén általában nem javasolt az alkoholfogyasztás, de...

  Gamma-GT eredmény magasabb

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Hepatológia
  Témakörök: májbetegség
  T Doktor Úr/nő/! /Egyébként panaszmentes,-rutinvizsgálat során kiderűlt 75 éves páromnak a Gamma GT értéke:189
  Milyen betegségre gondolhatok és milyen további vizsgálatot igényel ez a magas érték? Válaszát előre is köszönöm :
  A laboratóriumi paraméterek között a szérum gamma-GT értéke a máj egyik bontó funkciójával kapcsolatos.

  Magasabb szintje az alábbi betegségekkel hozható összefüggésbe:
  Epeúti elzáródás miatti májbetegség, májgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, alkoholizmus, májban...

  Alkoholproblémák, májbetegség

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Hepatológia
  Témakörök: májbetegség
  A bátyám ... éves. Aggódik, mert jópár hete tompa fájdalmat érez a jobb oldalán a máj magasságában, többnyire éjszaka, de néha nappal is.
  Korábban huzamosabb ideig és nagy mértékben fogyasztott alkoholt, de mindig tartott hosszabb-rövidebb szünetet, jelenleg január vége óta...
  A részletes beszámoló alapján néhány szempontot, gondolatot szeretnék felvillantani Önnek az alkoholos májbetegséget illetően.
  A betegség kialakulásában szerepet játszó fő tényezők: a genetika, az anyagcsere, a beteg tápláltsági foka, és legfőképpen az elfogyasztott alkohol...
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre