2014. október 24. péntek, Salamon napja van
Nyitólap  >  Orvos válaszol
Továbbküldés
Tartalom címe: Orvos válaszol

  Orvos válaszol

  Orvos válaszol rovatunkat azért hoztuk létre, hogy Ön elküldhesse egészségügyi problémáját orvos szakértőinknek. A beérkezett levelekre legkésőbb 5 munkanapon belül válaszolunk, és a legérdekesebb levelek és válaszok megjelennek az oldalunkon is. Nem válaszolunk a kérdésre, ha nem értelmezhető vagy nem témába illő. A válaszról Ön e-mailben kap értesítést. Kizárólag levélben érlezett problémákat tudunk kezelni, telefonos válaszadásra nincsen lehetőségünk. Az Orvos válaszol rovatunkba beválogatott olvasói levelekből a személyes utalásokat kollégáink eltávolítják. Az itt leírtak nem tekinthetők hivatalos állásfoglalásnak, amennyiben panaszai nem szűnnek meg vagy enyhülnek, mindenképpen forduljon orvoshoz.

  Ismerje meg szakértőinket, akik az Ön levelét várják:

  dr. Altorjai Péter
  dr. Biró Balázs
  dr. Dobróka Tamás
  dr. Pallay Kinga
  dr. Székely Gábor

  Orvos válaszol találatok

  Keresőszó:
  Összes találat: 1 db

  Zsírmáj, májmegnagyobbodásMegválaszolva: 2014. szeptember 24.

  Szakértő neve: dr. Székely Gábor
  A kérdés szakterületi besorolása: Hepatológia
  Témakörök: zsírmáj, májbetegség
  Ultrahangos vizsgálatom utáni vélemény:jelentős hepatomegalia steatosis jeleivel.Ezt megelőzően 5 évig szedtem statin tartalmú col. csökkentőket.2 éve nem szedtem semmilyen col. csökkentőt , mégis rosszabbodnak a májfunkciós laboreredményeim.Jelenleg már alternatív gyógymódhoz folyamodtam: ...... óta/tyúkhúrtea,articsóka kivonat Helyesen teszem?Kérem szíves segítő válasz tanácsadásukat.
  Köszönöm. Tisztelettel:
  A szervezetben lévő koleszterin is kétféle lehet, a HDL (ez a jótékony hatású), valamint az LDL (ez pedig a káros hatású).
  A leletben megállapított hepatomegalia a máj megnagyobbodását jelenti, amely mögött más betegség /is állhat. A steatosis a zsíros elfajulást jelenti, azaz a zsírmáj kialakulását.
  Ez utóbbinak sokféle oka lehet:
  alkoholizmus, cukorbetegség, elhízás, hiányos táplálkozás. Ha nagyobb a zsírlerakódás - a máj megnagyobbodik.

  Kezelésének lényege az ok megszüntetése, mérséklése lehet, tehát az elhízás rendezése, az alkoholfogyasztás azonnali felfüggesztése, ill. a cukorbetegség megfelelő kezelése.

  A gyógynövények koleszterincsökkentő hatása természetesen csak népgyógyászati tapasztalat, nem tartom valószínűnek, hogy erre klinikai vizsgálati eredmény lenne... amennyiben a laborértékeket rendezi, lehetséges.

  Javaslat: ha már ultrahanggal kimutatták a májmegnagyobbodást és a zsírmájat, célzott kezelés lenne szükséges. hogy melyik célirányban, azt az adott alapbetegség dönti el.
  Hepatológiai szakrendelést kellene felkeressen ebből a célból, különösebb várakozás nélkül.

  Jó egészséget kívánok!
  üdvözlettel:


  További levelek a témában

  Idült májgyulladás?

  Szakértő neve:
  A kérdés szakterületi besorolása: Hepatológia
  Tisztelt Doktor úr! Ursofalk nevű gyógyszer alkalmas lehet-e az idült májgyulladás kezelésére? Régóta fennáll, kb. 6 éve. Hamar elfáradok, közérzetem nem jó. Köszönöm a válaszát.
  A kérdezett szer epeelfolyási rendellenességek kezelésére való. Önmagában nem oldja meg az idült májgyulladást. Ennek három súlyossági foka van: (1) tünetmentes hordozás, (2) idült gyulladás (szövettanilag igazolható), és (3) idült aktív hepatítisz, ez súlyos...

  Epeproblémák

  Szakértő neve:
  A kérdés szakterületi besorolása: Hepatológia
  Tisztelt Szerkesztők! Reflux betegséghez kapcsolódó ultrahangos vizsgálat állapította meg, hogy epeműködésem leállt, illetve az epehólyag csak besűrűsödött epét tartalmaz. A vizsgálatot végző orvos megnyugtatott, hogy nincs szükség műtéti beavatkozásra, de kérdésemre...
  Bizonyára az epehólyagműködés leállására gondol. Az epeelválasztás leállása ui. halálos, nagyon súlyos tünetekkel, sárgasággal járó végstádium-betegség. Az epehólyag bénulása általában idült gyulladás következménye. Eltávolítása nem felesleges, mert epehólyagrákra...

  Máj- és lépnagyobbodás

  Szakértő neve:
  A kérdés szakterületi besorolása: Hepatológia
  Tisztelt Doktor úr! 15 éves fiamnak egy hónapja nagyon nő a mája és a lépe. Nem találják az okát. Tudna-e valamit tanácsolni nekünk? Köszönettel: egy aggódó anya.
  A máj és lép egyidejű megnagyobbodásának számos oka lehet, egyik sem túl kedvező. A betegségek között a fertőzés éppúgy elképzelhető, mint valamilyen rosszindulatú folyamat egyik fázisa. Mindenképpen tartós belgyógyászati megfigyelésre van szükség, a tünetek...
  Hirdetés

  Fokozza a látásélményt!

  Ismerős Önnek a probléma? Nem elég hosszú a karja, hogy elolvassa az apró betűs szöveget? Presbyopia – látásunk 40 éves kor felett változni kezd.

  Természetes szépség, korhatár nélkül

  A Biovanne most bebizonyítja: a szépség mindenki számára elérhető, kortól függetlenül. Már több, mint egy havi kúrán vannak túl a azok a nők, akiktől most első kézből hallható őszinte véleményük a népszerű szépségvitaminról.