A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Lássunk tisztán kalcium-ügyben!

#kalcium #omega-3 #szív- érrendszeri betegségek #szívbetegség
2018.05.17. Módosítva: 2018.05.18.

A rendszeres kalcium-bevitel az élet alapvető feltétele, ez vitathatatlan,- a kérdés az optimális mennyiség. Az ajánlások szerint felnőtteknél a napi szükséges kalcium-bevitel 800 mg. A várandós vagy szoptató anyák napi kalcium szükséglete 1000-1300 mg.

Hirdetés

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással ennek a mennyiségnek az egésze, de legalábbis a jelentős része fedezhető.

Árt-e a szívnek és az ereknek a túl magas kalcium-bevitel?

Az elmúlt években újra és újra felvetődött a táplálékkal, illetve a gyógyszerek vagy táplálék-kiegészítők révén elfogyasztott túl sok kalcium esetleges negatív hatása. Egyesek a kalciumot egyfajta "szív- és érrendszeri méregnek" titulálták, aminek a szokásosnál (napi 800-1000 mg) magasabb adagjai súlyos szív- és érrendszeri következményekkel, például a stroke, a szívelégtelenség és a szívinfarktus fokozott kockázatával járhatnak.

Kiindulópontul azok a vizsgálatok szolgáltak, amik szerint a kalcium önmagában vagy D-vitaminnal kombinációban való nagydózisú adagolása növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát; megjegyzendő, hogy számos egyéb vizsgálat eredményei mindezt cáfolják.

Nemrégiben ez eddigi, megbízhatónak tekinthető vizsgálatok eredményeit, összesen 31 vizsgálat eredményeit összevetették és a napi 200 mg-tól a napi 2500 mg-ig terjedő kalcium-bevitel szervezetre kifejtett hatását tanulmányozták.

Az eredmények szerint napi 2000-2500 mg-os határig a kalcium bevitele tolerálható és kardiovaszkuláris szempontból is biztonságos, azaz a napi beviteli ajánlásokban szereplő napi mennyiség (800 mg) háromszorosának! az elfogyasztásakor sem kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolni.

Mégsem éri meg napi 2000 mg-nál többet fogyasztani

A napi 2000-2500 mg feletti kalcium-bevitel azért sem támogatandó, mert az fokozhatja a vesekövesség kockázatát. Emiatt a szakemberek elsősorban a táplálékkal (tejtermékek, olajos halak, ásványvizek) történő kalcium-bevitelt javasolják, mivel az kisebb eséllyel vezet vesekövességhez, mint az étrend-kiegészítőkkel szervezetbe juttatott kalcium.

Igen alacsony a magyar kalcium-fogyasztás

A hazai adatokat tekintve eddig sem kellett egy esetleges kalcium-"túlfogyasztás" okozta kardiovaszkuláris rizikótól tartani, ugyanis az átlagos hazai napi kalciumbevitel még az ajánlott napi referenciaértéket (800 mg) sem éri el, sem a nőknél, sem a férfiaknál.

A kalciumnak nincs allergiaellenes hatása!

A köztudatban még mindig tartja magát az a régi tévhit, hogy a kalcium egyfajta allergiamegelőző és -kezelő szer, miközben több vizsgálat igazolta, hogy a kalcium nem hat az allergiás reakcióra, nem előzi meg annak a fellépését és nem csillapítja a már megjelent allergiás tüneteket. Ebből következik, hogy például méh- vagy darázscsípés okozta panaszok esetén sem a kalciumos pezsgőtabletta a megfelelő megoldás!

Kalciumhiány: súlyos, mégis sokáig tünetmentes - kattintson tovább!

Ha kalciumos gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt szedünk

A kalcium különféle sók pl. kalcium-karbonát, -laktát vagy -glükonát formájában van jelen a patikaszerekben. A különféle sók szervezetbeni hasznosulása nagyjából megegyező. Napjainkban népszerűek a különféle természetes eredetű (pl. a korall-kalciumos) kalciumpótlók, amiket általában internetes forrásokon keresztül szereznek be a betegek. A csontokra kifejtett hatás ezeknél a szereknél, adott kalciumtartalomra vonatkoztatva, körülbelül azonos mértékű, mint az egyéb kalcium-sóknál tapasztalt, azonban a sok esetben bizonytalan tengeri eredet bevizsgálatlan minőséggel és például a nehézfém-szennyeződés kockázatával társulhat. Ügyelni kell tehát arra, hogy ki milyen forrásból szerez be kalciumot!

A kalciumos készítményeket javasolt étkezéssel egyidejűleg bevenni a minél nagyobb mértékű biohasznosulása érdekében.

A napi kalcium-adagot, ha patikaszerről van szó, célszerű 2-3 részre elosztva (reggel-délben-este) alkalmazni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.