A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Belünkben van a második agyunk

#bélbaktérium #immunrendszer #parazita
2018.04.04. Módosítva: 2018.04.04.

A bélrendszerünk intelligensebb mint hinnénk! Egy nagyon érdekes kutatás látott napvilágot, aminek köszönhetően bemutathatjuk az immunredszer adrenalinját.

Hirdetés

Egy friss tanulmányban megjelent, hogy az immunsejtek funkcióját neuronok határozzák meg. Az így kiváltott immunreakció gyorsan, néhány percen belül megvalósul.

Portugál kutatók felfedezték, hogy az idegsejtek, amik a nyálkahártyában vannak, egyből képesek érzékelni a fertőzést. Emiatt kiválasztanak egy anyagot, ami nagy fokozatra kapcsolja az immunsejtek működését.

A bél is tele van neuronokkal

A központi idegrendszeren kívül még a periférián is nagy mennyiségben megtalálhatóak a neuronok, többek között a bélben is. Ott annyi van, hogy akár második agyként is emlegethetnénk – nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Henrique Veiga-Fernandes.

Veiga-Fernandes és kutatócsapata és korábbi tanulmányukban már kimutatták, hogy képesek bakteriális fertőzés elleni anyagok termelésére serkenteni egy immunsejt-féleséget a bélben található gliasejtek.

Az immunrendszer védi meg szervezetünket a ,,betolakodóktól".

A bélben neuronok határozzák meg az immunsejtek funkcióját

Először egerek beleinek és tüdejének mikrofotográfján fedezték fel, hogy a mukóza neuronjainak axonjai mentén felsorakoznak az ILC2-es sejtek. Ez az egyetlen sejtfajta, amelyik rendelkezik olyan receptorral, mely lehetővé teszi a neuro-immun perbeszédet.

A következőkben egy horogféreggel fertőzék meg a rágcsálókat, aminek következtében azok, akik rendelkeztek NMU receptorral elpusztították magukban az élősködőt, míg a többi kísérleti állat elhunyt.

Miért kell ügyelnünk a bélflóránkra? Olvass tovább, és megtudod!

Az állatok szervében a receptorok érzékelték a parazita jelenlétét, majd a neuronok megkezdték az NMU termelését. Az NMU és az ILC2-sejtek receptorain rövid időn belül beindította az immunválaszt.

Eddig annyit lehet tudni, hogy az ILC2-sejtek rendelkeznek NMZ receptorokkal az emberben is.

forrás: neurosciencenews.com

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.