A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Már elérhető a klinikai vizsgálatok magyar adatbázisa

#klinikai vizsgálat #magyar orvosok
2017.11.16. Módosítva: 2017.11.16.

2017.11.15-én az új adatbázis elérhetővé tételével segíti a klinikai vizsgálatok iránt érdeklődő orvosokat, betegeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Hirdetés

A hatóság honlapján elérhető "Engedélyezett klinikai vizsgálatok Magyarországon" című lista a magyar gyógyszerhatóság által engedélyezett és magyarországi vizsgálóhelyeken futó klinikai vizsgálatok adatait tartalmazza.

Milyen adatbázist használtak eddig?

Eddig kizárólag az "EU Clinical Trials Register" nemzetközi adatbázis állt az érdeklődők rendelkezésére, mely az Európai Unióban végzett II-IV. fázisú felnőtt, és valamennyi gyerek klinikai vizsgálat adatait tartalmazza.

Az OGYÉI az Európai Gyógyszerügynökséggel összhangban törekszik az átláthatóság növelése, a transzparencia biztosítására a klinikai vizsgálatok engedélyezése területén is. Ezért a magyarországi hatóság igyekszik egy komplex, a betegek számára is informatív adatbázist publikálni.

Orvosok és betegek számára is elérhető az adatbázis.

A mostani csak a kezdeti lépés, hosszú távú cél az, hogy a vizsgálóhelyek és vizsgálatvezetők is nyilvánosak legyenek. A jelenlegi, első körben havonta frissülő lista a 2017. január 1. és október 31. között engedélyt kapott fázis II-IV. vizsgálatok adatait tartalmazza, a frissítés során fokozatosan kerülnek majd publikálásra a 2017 előtt engedélyezett vizsgálatok.

Az új adatbázis haszna

A jelenlegi lista segítségével könnyen kereshetővé vált, hogy Magyarországon az egyes betegségek ("indikációk") területén milyen klinikai vizsgálatok kaptak engedélyt ("engedélyezve") vagy indultak már el ("megkezdve").

Ugyanakkor a vizsgálatokkal kapcsolatos, szakemberek számára fontos és részletes információkat továbbra is az "EU Clinical Trials Register" nemzetközi adatbázisban kell megkeresni a listában feltűntetett azonosítók segítségével. Javasoljuk a vizsgálat azonosítói közül az úgynevezett Eudra CT számot alkalmazni a lista és a regiszter közötti átjárhatóságra.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.