Hirdetés

Agyat, szívet, vesét, májsejteket állítottak elő kutatók

Májsejteket nehéz laborban előállítani, de sikerült. A májkutatás Szent Gráljaként is emlegethető eljárás óriási eredmény. Vajon mire jó az, hogy mesterségesen, laborban is sikerül miniszerveket előállítani? 

A hiányzó végtag újranövesztése az állatvilágban nem olyan nagy dolog, a tengeri csillag és a szalamandra is képes erre, a zebradánió nevű hal a szívét tudja újrakreálni, a laposférgek pedig a fejüket képesek könnyedén pótolni. Az emberek számára azonban egy-egy testrész elvesztése végleges – volt eddig. 

A testben lévő egyedi sejtek folyamatosan cserélődnek amint elhasználódtak. Ez a folyamat ugyan az öregedéssel lassul, de életünk végéig folytatódik. Az egyik legjobban látható jele ennek bőrünk, amelyből évente körülbelül 510 grammnyi mennyiség cserélődik le. A teljes szervek regenerálódása ugyanakkor a sci-fiket leszámítva a biológia határain kívülre esik még manapság.

Az utóbbi években a tudósok létrehoztak az emberi test szerkezetéhez hasonló struktúrákat és sikerrel tesztelték ezeket az ún. „organoid”-okon. Ezek olyan kisméretű emberi szervezetek, amelyeket kifejezetten a szerkezetek tanulmányozására tudnak hasznosítani a kutatók. 

Mini agy

A ceruza-radír méretű laboratóriumi agyat az Ohio-i Egyetem tudósai olyan bőrsejtekből hozták létre, amelyek szerkezetileg és genetikailag hasonlóak egy 5 hetes humán magzat agyához. Ez a szerv már neuronokkal és jelátviteli kiterjesztésekkel (axionok és dendritek) is rendelkezik. 

magzatok
Képünk illusztráció - csak a kísérletek során létrejött szervek méretére utal

Mini szív 

Kutatók arra késztettek őssejteket, hogy szívizom és kötőszövet képződjön belőlük, majd apró kamrákba helyezték őket. Ez a technika a jövőben sokat segítene a gyógyszerek gyors tesztelésében és megjelenítésében. Azonnal láthatóvá válnának ugyanis, hogy melyik pirula okozhat például mellékhatásokat a terhesség során, milyen kardiális születési rendellenességre kell számítani adott készítménynél.

Mini vese

Ausztrál tudósok egy csoportja olyan mini vesét fejlesztett ki, amely megkülönbözteti az őssejteket a vese létrejöttének folyamatában. Az organoidok tehát egy normális vesefejlődési ciklusban képződhettek.

Mesterséges szervek előállításával régóta foglalkozik a tudomány. Olvasson tovább!

Májsejtek

Az emberi testben található legnagyobb szerv a máj, amely képes helyreállítani önmagát és megújulni. Ezért is jelentett nagy kihívást a testen kívül hozni létre valami hasonlót. Először Németországban és Izraelben készítettek sikeresen hepatocitákat (=májsejtek). Jóllehet, ez még nem egy teljes értékű szerv vagy organoid, de maga a kutatás is ígéretes eredménynek számít további klinikai vizsgálathoz, amely a felfedezést egyenesen a májkutatás Szent Gráljának nevezi.

Forrás:https://www.livescience.com/59675-body-parts-grown-in-lab.html

További tartalmak őssejtterápia témában

További tartalmak kutatás témában

További tartalmak mesterséges szervek témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>