Hirdetés

Az áfonya segíti a daganatellenes kezelést

Amerikai kutatók eredményei alapján az egyszerű áfonyakivonat a platina-alapú daganatellenes gyógyszereket hatszor hatékonyabbá teszi a petefészekrák kezelésében.

áfonyaAmerikai kutatók eredményei alapján az egyszerű áfonyakivonat a platina-alapú daganatellenes gyógyszereket hatszor hatékonyabbá teszi a petefészekrák kezelésében. Ugyan a laboratóriumtól még hosszú út vezet a daganatos betegek ágyáig, de a Rutgers Egyetem kutatói, Ajay P. Singh és Nicholi Vorsa bizakodóak.

„Az áfonya nagyszerű lehetőségeket teremt a platina-kezeléssel összefüggő terápiás beavatkozások tekintetében” – írja Singh és Vorsa eredményeiket bemutató közleményükben. A platina-alapú kemoterápia alapvető a petefészek daganatok kezelésében. Egy idő után azonban előfordul, hogy a daganat ellenáll a gyógyszernek, így a kemoterápiás dózis emelése válik szükségessé, ami viszont megnöveli a toxicitást.

A kutatók szerint az áfonyából kivont összetevők megölik az emberi petefészek, agy és prosztata daganatos sejtjeit laboratóriumi körülmények között. Ez a daganatellenes aktivitás a vegyületek egy csoportjának, a proanthocyanidineknek köszönhető. Ezek a meglepő kémiai anyagok Singh és Vorsa szerint egyedülállóak az áfonyában, és más gyümölcsben nem találhatók.

Az áfonya összetevőinek pontos hatásmechanizmusa egyelőre ismeretlen. Singh és Vorsa megállapították, hogy az áfonyakivonat jelenlétében a platina-alapú kemoterápia hatszor hatékonyabb a platinarezisztens daganatsejtekkel szemben. A szakemberek által használt kivonat kereskedelmi forgalomban is elérhető, 27 százalékos dzsúz formájában.

A szakemberek nemsokára elkezdik az állatkísérleteket, hogy pontosan megismerjék, mi is történik a daganatos sejtekkel. A kutatók felhívták a betegek figyelmét, hogy orvosuk engedélye nélkül jelentős mennyiségű áfonyaital fogyasztása nem javasolt illetve hogy az áfonyaital önmagában nem gyógyítja a rákot.

További tartalmak daganatos betegségek témában

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>