Hirdetés

Az áfonya segíti a daganatellenes kezelést

Amerikai kutatók eredményei alapján az egyszerű áfonyakivonat a platina-alapú daganatellenes gyógyszereket hatszor hatékonyabbá teszi a petefészekrák kezelésében.

Hirdetés

áfonyaAmerikai kutatók eredményei alapján az egyszerű áfonyakivonat a platina-alapú daganatellenes gyógyszereket hatszor hatékonyabbá teszi a petefészekrák kezelésében. Ugyan a laboratóriumtól még hosszú út vezet a daganatos betegek ágyáig, de a Rutgers Egyetem kutatói, Ajay P. Singh és Nicholi Vorsa bizakodóak.

„Az áfonya nagyszerű lehetőségeket teremt a platina-kezeléssel összefüggő terápiás beavatkozások tekintetében” – írja Singh és Vorsa eredményeiket bemutató közleményükben. A platina-alapú kemoterápia alapvető a petefészek daganatok kezelésében. Egy idő után azonban előfordul, hogy a daganat ellenáll a gyógyszernek, így a kemoterápiás dózis emelése válik szükségessé, ami viszont megnöveli a toxicitást.

A kutatók szerint az áfonyából kivont összetevők megölik az emberi petefészek, agy és prosztata daganatos sejtjeit laboratóriumi körülmények között. Ez a daganatellenes aktivitás a vegyületek egy csoportjának, a proanthocyanidineknek köszönhető. Ezek a meglepő kémiai anyagok Singh és Vorsa szerint egyedülállóak az áfonyában, és más gyümölcsben nem találhatók.

Az áfonya összetevőinek pontos hatásmechanizmusa egyelőre ismeretlen. Singh és Vorsa megállapították, hogy az áfonyakivonat jelenlétében a platina-alapú kemoterápia hatszor hatékonyabb a platinarezisztens daganatsejtekkel szemben. A szakemberek által használt kivonat kereskedelmi forgalomban is elérhető, 27 százalékos dzsúz formájában.

A szakemberek nemsokára elkezdik az állatkísérleteket, hogy pontosan megismerjék, mi is történik a daganatos sejtekkel. A kutatók felhívták a betegek figyelmét, hogy orvosuk engedélye nélkül jelentős mennyiségű áfonyaital fogyasztása nem javasolt illetve hogy az áfonyaital önmagában nem gyógyítja a rákot.

További tartalmak daganatos betegségek témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>