2015. szeptember 4. péntek, Rozália napja van
Továbbküldés
Tartalom címe: Homeopátiával a stressz és szorongás ellen!

  Homeopátiával a stressz és szorongás ellen!

  Stressz és szorongás — homeopátiás szemmel. Mai világunkban jellemzővé vált a rohanás, az időhiány, a sietség — és az ennek következtében kialakuló bizonytalanságérzés, feszültség, majd ingerlékenység és túlterhelés.

  A túl sok tennivaló miatt semmire nem marad elég idő, túlérzékennyé, örömtelenné, szorongóvá válhatunk. A stresszes élethez gyakran különböző panaszokat okozhat, sőt betegségekbe torkollhat.

  A stressz már a gyermekkorban kezdődik. A stressz helyes kezelési képességét a korai érzékeny anya - gyerek kapcsolatból merítjük. Ebben a kapcsolatban tapasztaljuk meg a szeretve lenni érzését, amely később képessé tesz bennünket a szeretetre, itt tanulunk meg szembeszállni az énünket fenyegető ingerekkel, ezáltal később jobban tudunk alkalmazkodni a minket érő „támadásokhoz”. A jó családi kapcsolatban felnövekvő ember védettebb a mindennapok frusztrációival szemben.

  A stressz szakaszai

  Normális „dózisban” a stressz fontos az életben maradáshoz, munkára serkent, motivál, sőt még az immunsejteket is fokozott szaporodásra serkenti. Ez energiát ad. Ez a pozitív szakasz a stressz:

  I. stádiuma. A túlzott stressz azonban rendkívül megterhelő a szervezet számára.

  II. stádium: konkrét szervi tünet még nem lép fel, de a stressz ingerlékenységet, álmatlanságot, idegességet válthat ki. Később, ha nincs kellő kikapcsolódás, elindul az ördögi kör.

  A III. stádiumban megjelennek a működési zavarok, panaszok, de a laboratóriumi leletek még negatív eredményt mutatnak. Ilyenkor gyakori diagnózis a migrén vagy egy szorongásos kórkép, pánikbetegség, sőt a szexuális zavarok hátterében is gyakran ez a kiváltó ok bújik meg.

  Az eredeti cikk itt olvasható: Stressz és szorongás homeopátiás szemmel

  A IV. stádiumban a stressz az immunválasz csökkenéséhez, az immunrendszer gyengüléséhez vezet, ez pedig testi tüneteket, kimutatható szervi elváltozásokat okoz, és az úgynevezett pszichoszomatikus betegségeket hozza felszínre. Megjelenik az allergia, a gyomorfekély, emésztési panaszok, gyomor-bél betegségek — aszerint, hogy kinek mi a gyenge pontja. Majd kialakulnak az olyan ismert, sok embert érintő betegségek, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió és a szívkoszorúér-betegségek.

  Ezek a hagyományos orvoslás eszközeivel már nem visszafordítható folyamatok, jó esetben csupán uralható, szinten tartható a betegség. A szív- és érrendszeri betegségek jelentik hazánkban a vezető halálokot, így a megelőzés lehetséges módjai a kutatások előterébe kerültek.

  Ha e gondolatfonal alapján elfogadjuk, hogy az ingerlékenység, az álmatlanság is okozhat hosszabb-rövidebb idő alatt cukorbetegséget, infarktust vagy depressziót, akkor nagyon fontos, hogy már a stressz II. stádiumában hatékonyan fellépjünk az ekkor észlelhető panaszok ellen.

  A homeopátia új lehetőséget nyújt a stressz okozta zavarok kezelésében. A tüneteket blokkoló, gátló, de az okot nem megszüntető és jelentős mellékhatásokkal bíró hagyományos gyógyszerekkel szemben a homeopátia a szervezet normális működésével azonos irányban hat, és ösztönzi a gyengült szervezeti reakciókat. A hasonlóság és a potenciálás elve alapján előállított homeopátiás gyógyszer fizikai törvényszerűségek útján javítja ki a beteg szervezetben a rossz információt, a rossz programot.

  A homeopátiás szerek a stresszt egyszerre kezelik egyedi módon (a kezelés egyénre szabott, individuális), illetve globális módon (a fő jellemző tüneteket nézi), a személyiség egészét figyelembe véve. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a homeopátiás stresszoldó, nyugtató golyócskák hatékonysága megegyezik bizonyos hagyományos nyugtató tabletták hatékonyságával, de nem okoznak álmosságérzetet, nem lép fel tompultság, kábaság, és tartós szedés esetén sem alakul hozzászokás.

  Mellékhatás-mentessége miatt szedhetik e szereket hiperaktív vagy nyűgös, fáradt gyerekek, csecsemők, várandós anyák, továbbá idős emberek is. Közvetlenül a stresszhelyzet előtt és alatt is elszopogathatjuk őket.

  Nézzünk néhány konkrét példát!

  Az ACONITUM, mely a sisakvirágból készül, igen hasznos hirtelen ijedtség, félelemérzet esetén, szorongással járó izgatottságnál és az ezzel járó szapora szívverésnél.

  A reflexes idegműködés zavaraira hat a VIBURNUM OPULUS, mely a vízi bodzából készül, és görcsoldó, erős szívdobogást csökkentő és izomfájdalmat szüntető hatása van.

  Stressz okozta emésztési panaszoknál, hasi diszkomfort érzésnél jól bevált szer lehet a CHELIDONIUM MAJUS, mely a fecskefűből készül, epehajtó, zsíroldó hatása mellett nyugtató, lazító hatása is van.

  A szorongásos állapot nem más, mint kínzó, belső pszichés feszültség, és a heveny szorongásos rohammal megegyező testi tünetekkel jár. Ezek leggyakrabban a következők: gombócérzés a torokban vagy a gyomorban, szapora szívverés, ájulásérzés, izzadás, remegés, légszomj.

  A leggyakrabban használt szorongásoldó homeopátiás szerek a következők.

  ARGENTUM NITRICUM(ezüstnitrát) javasolható, ha a próbatételek (vizsga, szereplés) előtt fokozódó szédülés, kapkodás, hasmenés vagy vizelési inger, gyomorpanaszok, esetleg görcsök lépnek fel. Az ilyen beteg mindig siet, lehet tér- vagy tömegiszonya.

  A GELSEMIUM, mely a sárga jácintból készül, hasznos szer lámpaláznál. Gyakori a beteg által szubjektíven észlelt remegés, hajlamos a „leblokkolásra”, a szorongástól migrén alakulhat ki.

  Gyakran használt szer az IGNATIA, melyet a szentignácbabból készítenek. Változó hangulat, légszomj, sóhajtozás, tachycardia és szívdobogásérzés jellemzi; állapota javul evésre vagy vigasztalásra.

  Agresszivitás, ellentmondást nem tűrő viselkedés, illetve görcsös emésztőszervi tünetek jelentkeznek.

  A homeopátiás kezelés nagyszerűsége abban rejlik, hogy a beteg nemcsak tüneti, hanem alkati kezelésben is részesül. Az alkati szer kiválasztásánál a beteg részletes kikérdezésére van szükség, amihez elengedhetetlen a homeopátiás orvos szakértelme, tapasztalata. Az alkati kezelés hosszú távon is mérsékelni képes a szorongásra való hajlamot, így csökkentheti vagy meg is szüntetheti a kóros stresszreakciók kialakulását.

  Érdemes kipróbálni a homeopátia „szelíd” gyógyszereit stresszoldásra is. Ezzel erősebbé, hatékonyabbá tudjuk tenni immunrendszerünket is.

   
  Megjelent: 2010. május 27.
  Forrás: Napidoktor
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre