Hirdetés

Kedvcsináló erdei gombás receptek

Itt a gombaszezon , amikor finomabbnál finomabb receptek várnak arra, hogy elkészítsük őket. Ezért mi is összeszedtünk néhány ötletet, amivel meglepheti a családot.

Gombakrémleves - ebédre ajánljuk

Hozzávalók (4 főre)

-          50 dkg barna csiperke felaprítva

-          1 ek vaj

-          2 ek olíva olaj

-          4 szál újhagyma

-          1 liter csirke- vagy zöldségalaplé

-          3 dl tejszín

-          néhány szál friss kakukkfű letépkedett levelei vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű

-          só és bors ízlés szerint

Elkészítése

A vaj és az olajkeverékén megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet. Felöntjük alaplével és hagyjuk főni 15 percig. Ha a gomba megpuhult, turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre, öntsük bele a tejszínt és ellenőrizzük az ízesítést. Ha kell a végén sózzuk, borsozzuk. 

Pirított gomba pirítóssal  - reggelire ajánljuk

Hozzávalók (4 főre):

-          3 ek olívaolaj

-          60 dkg gomba (vegyesen) megtisztítva és feldarabolva

-          2 gerezd aprított fokhagyma

-          friss kakukkfű levelei

-          só és bors ízlés szerint

-          1 ek vaj + valamennyi a kenyerek megkenéséhez

-          kb. 40 dkg magos kenyér pirítva

-          opcionális: frissen facsart citromlé ízlés szerint

-          egy marék reszelt parmezán

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben – amiben kényelmesen elférnek a gombák- melegítsük fel az olajat és tegyük bele a gombákat. (Ha nincs elég nagy serpenyőnk, akkor készítsük két adagban, mert különben sok levet ereszt a gomba és nem sülni, hanem főni fog.) Ha elkezdett sülni, akkor adjuk hozzá a kakukkfüvet és a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.  Ha már a gomba pirulni kezdett, akkor adjuk hozzá a vajat és a citromlevet, ha szeretnénk. Ha két adagban készítettük, akkor a vaj hozzáadása előtt keverjük és melegítsük össze a két adagnyi gombát. Helyezzük a sült gombát a vajjal megkent kenyérre és amíg meleg, szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal.

Grillezett gomba salátával - vacsorára ajánljuk

Hozzávalók (4 személyre)

-          fejenként 3 db nagy kalapú barna csiperke gomba (tönk nélkül)

-          1 ek olívaolaj

-          120 g natúr krémsajt

-          80 g kéksajt

-          bors ízlés szerint

-          1 evőkanál aprított, friss bazsalikomlevél

-          zöldsaláta citromos olívás öntettel (3 evőkanál olaj és 1 evőkanál citromlé vagy borecet)

Elkészítése

A megtisztított gombákat egy olajjal megkent kis tepsibe fektetjük (a gombák épphogy elférjenek benne) és megszórjuk borssal. A krémsajtot összekeverjük a kéksajttal és ebből a keverékből mindegyik gombába teszünk egy kis kupacot. Megszórjuk bazsalikommal és lefedjük alufóliával. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre. Zöldsalátával tálaljuk.

http://www.egeszseg.hu/

Aktuális hírek

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

A hasnyálmirigy betegségei

Ez a falevél alakú szervünk „méltatlanul kisemmizett”, pedig a hasnyálmirigy feladata igen fontos: emésztőenzimeket választ el, másrészt ún. szigetsejtjei révén a szervezet cukoregyensúlyához...

további cikkek >>