Hirdetés

Kedvcsináló erdei gombás receptek

Itt a gombaszezon , amikor finomabbnál finomabb receptek várnak arra, hogy elkészítsük őket. Ezért mi is összeszedtünk néhány ötletet, amivel meglepheti a családot.

Gombakrémleves - ebédre ajánljuk

Hozzávalók (4 főre)

-          50 dkg barna csiperke felaprítva

-          1 ek vaj

-          2 ek olíva olaj

-          4 szál újhagyma

-          1 liter csirke- vagy zöldségalaplé

-          3 dl tejszín

-          néhány szál friss kakukkfű letépkedett levelei vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű

-          só és bors ízlés szerint

Elkészítése

A vaj és az olajkeverékén megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet. Felöntjük alaplével és hagyjuk főni 15 percig. Ha a gomba megpuhult, turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre, öntsük bele a tejszínt és ellenőrizzük az ízesítést. Ha kell a végén sózzuk, borsozzuk. 

Pirított gomba pirítóssal  - reggelire ajánljuk

Hozzávalók (4 főre):

-          3 ek olívaolaj

-          60 dkg gomba (vegyesen) megtisztítva és feldarabolva

-          2 gerezd aprított fokhagyma

-          friss kakukkfű levelei

-          só és bors ízlés szerint

-          1 ek vaj + valamennyi a kenyerek megkenéséhez

-          kb. 40 dkg magos kenyér pirítva

-          opcionális: frissen facsart citromlé ízlés szerint

-          egy marék reszelt parmezán

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben – amiben kényelmesen elférnek a gombák- melegítsük fel az olajat és tegyük bele a gombákat. (Ha nincs elég nagy serpenyőnk, akkor készítsük két adagban, mert különben sok levet ereszt a gomba és nem sülni, hanem főni fog.) Ha elkezdett sülni, akkor adjuk hozzá a kakukkfüvet és a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.  Ha már a gomba pirulni kezdett, akkor adjuk hozzá a vajat és a citromlevet, ha szeretnénk. Ha két adagban készítettük, akkor a vaj hozzáadása előtt keverjük és melegítsük össze a két adagnyi gombát. Helyezzük a sült gombát a vajjal megkent kenyérre és amíg meleg, szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal.

Grillezett gomba salátával - vacsorára ajánljuk

Hozzávalók (4 személyre)

-          fejenként 3 db nagy kalapú barna csiperke gomba (tönk nélkül)

-          1 ek olívaolaj

-          120 g natúr krémsajt

-          80 g kéksajt

-          bors ízlés szerint

-          1 evőkanál aprított, friss bazsalikomlevél

-          zöldsaláta citromos olívás öntettel (3 evőkanál olaj és 1 evőkanál citromlé vagy borecet)

Elkészítése

A megtisztított gombákat egy olajjal megkent kis tepsibe fektetjük (a gombák épphogy elférjenek benne) és megszórjuk borssal. A krémsajtot összekeverjük a kéksajttal és ebből a keverékből mindegyik gombába teszünk egy kis kupacot. Megszórjuk bazsalikommal és lefedjük alufóliával. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre. Zöldsalátával tálaljuk.

http://www.egeszseg.hu/