Hirdetés

Kedvcsináló répás receptek

A répatörténelmet a babilóniaiak, az egyiptomiak kezdték jegyezni, majd a görögök és a rómaiak is folytatták, csak éppen még mint vadon termő növényt, főként gyógyászati célokra használva.

Hirdetés

Mindenesetre a régészeti leletek alapján igen komoly, sok ezer éves múltja van, ám sokáig nem került a nevéhez a sárga jelző, mert anno fehér, piros, zöld vagy szinte egészen feketébe hajló lila színben volt ismeretes (ezeket ma újra vissza-visszahozzák a piacokra kézműves termelők). A ma is ismert narancs színbe a hollandok jóvoltából öltözött be valamikor a XV. században. A nemesítéssel a gazdák állítólag az uralkodóház színét szerették volna megjeleníteni a veteményesekben. Ekkor nyerte el édeskés ízét is.

Nagyon magas a béta-karotin tartalma, amit a szervezetünk a nélkülözhetetlen A-vitaminná alakít át, ami elengedhetetlen a tökéletes látáshoz. Az A-vitaminon kívül a répában megtalálható a B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin is.

Magas rosttartalma tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést, méregtelenítő hatású, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet. Fokozza az anyagcserét, így zsírégető hatása is van. Antioxidáns hatású. Magas az ásványianyag-tartalma: sok foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot és vasat rejt magában. Napi két nyers sárgarépa, és a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően rendben is a koleszterinszintünk.

Érdemes tudni, hogy amíg a legtöbb zöldség veszít tápanyagtartalmából a főzéskor, addig a sárgarépában lévő karotinok a főzésnek/párolásnak köszönhetően jobban érvényesülnek.

A sárgarépa fogyasztható nyersen, főve, sülve, párolva, köretnek, ragunak, levesbe vagy sütinek is. Készülhet belőle krémleves, saláta, vagy felvert tejszínnel burgonyapüré helyett sárgarépapüré, de vegyíthetjük is a kettőt. Változatos szószok, dippek mellé kínálhatunk sárgarépa-rudacskákat.   

Egyre többször találhatunk olyan sütireceptet, amelynek hozzávalói között szerepel. Édes ízének és magas víztartalmának köszönhetően kevesebb vizet és cukrot kell adni a tésztához.

A sárgarépa több fűszerrel remekül párosítható. Jól illik hozzá például a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a rózsabors, a gyömbér, a fahéj, a curry, a csili, a kurkuma, a szerecsendió, de nagyon finom csak egyszerű petrezselyemmel is. Remek ízesítője a citrom és a narancs.

Répás, majonézes szendvicskrém

2 közepes répa, apróra reszelve

7 evőkanál majonéz

12 dkg ementáli sajt, lereszelve

3 evőkanál tejföl

csipet frissen őrölt szerecsendió

A hozzávalókat jól összekeverjük. Szendvicsre és pirítósra egyaránt finom. Főleg barna- vagy rozskenyér illik hozzá.

Sárgarépa krémleves

10 szál sárgarépa, megtisztítva, karikára vágva

1 evőkanál olaj

2 evőkanál olvasztott vaj

1 fej hagyma

6 dl zöldségalaplé

3 dl kókusztej

egy evőkanálnyi friss, reszelt gyömbér

csilipehely

frissen őrölt fekete bors

Egy lábasban felhevítjük az olajt és a vajat, majd rádobjuk a karikára vágott répát és a gyömbért. 4-5 percig, időnként megkeverve, fedő alatt pároljuk. Ráöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Hozzáadjuk a kókusztejet, átforrósítjuk, majd botmixerrel simára keverjük. Tálaláskor ízlés szerint meghintjük csilipehellyel.

Megjegyzés: Kókusztej helyett csak hús- vagy zöldségalaplével is készíthetjük, akkor citrommal, szerecsendióval ízesítjük, füstöltsajt-kockákkal kínáljuk.

Sárgarépás, póréhagymás csirkemell csíkok

50 dkg csirkemell filé

20 dkg sárgarépa

1 közepes szál póréhagyma

2 evőkanál olaj

2 evőkanál vaj

1 evőkanál vágott petrezselyem

1 dl tejszín

só, őrölt fehér bors

A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk.

A póréhagymát felkarikázzuk. A megtisztított sárgarépát egészben 3–4 percre sós, lobogó vízbe dobjuk, majd kivesszük, leszűrjük és hosszában kisebb darabokra vágjuk.

Egy serpenyőben az olajt és vajat felforrósítjuk, rádobjuk a felcsíkozott csirkemellet és fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a póréhagymát. 2 percig sütjük, és beleforgatjuk a sárgarépát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a tejszínt, összemelegítjük. A végén belekeverjük a petrezselymet.

HVG Gasztro

További tartalmak ételreceptek témában

Aktuális hírek

Hasra hízik? Ez az oka!

A hason megjelenő zsírpárnák nemcsak esztétikai problémát okoznak, egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a hasi típusú elhízás jelentősen növeli néhány súlyos betegség rizikóját is....

Milyen gyógytorna jó fájó, sérült térdre?

Egy térdsérülés után, ha az alsó végtagot rögzítésbe teszik, legyen az gipsz, brace vagy csak fáslis támasztás, a rögzítési idő letelte után elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak a hétköznapi...

A vesekő típusa mondja meg, mi a helyes étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Ez a fekély a bokáról indul

Fájdalmas, nehezen gyógyul és nemcsak az életminőségen ront, hanem az egész szervezet számára veszélyt jelent a lábszárfekély, amely továbbterjedéssel megfertőzhet más testrészt is. A betegség,...

Ha eldugul a vese: az kávéfőzés filter nélkül

A vesék szerepe létfontosságú: a szervezet szűrőjeként kiválasztják a salakanyagokat és fontos szerepük van a szervezet só- és folyadékegyensúlyának fenntartásában. A vesebetegségek eleinte nagyon...

Lassan, biztosan gyilkolnak a vérrögök

Akár az artériában, akár a vénában alakulnak ki vérrögök, mindkét esetben életveszélyes állapotról van szó, melynél nagy hangsúly van mind az akut ellátáson, mind pedig a prevención. A...

további cikkek >>