Hirdetés

Kedvcsináló répás receptek

A répatörténelmet a babilóniaiak, az egyiptomiak kezdték jegyezni, majd a görögök és a rómaiak is folytatták, csak éppen még mint vadon termő növényt, főként gyógyászati célokra használva.

Hirdetés

Mindenesetre a régészeti leletek alapján igen komoly, sok ezer éves múltja van, ám sokáig nem került a nevéhez a sárga jelző, mert anno fehér, piros, zöld vagy szinte egészen feketébe hajló lila színben volt ismeretes (ezeket ma újra vissza-visszahozzák a piacokra kézműves termelők). A ma is ismert narancs színbe a hollandok jóvoltából öltözött be valamikor a XV. században. A nemesítéssel a gazdák állítólag az uralkodóház színét szerették volna megjeleníteni a veteményesekben. Ekkor nyerte el édeskés ízét is.

Nagyon magas a béta-karotin tartalma, amit a szervezetünk a nélkülözhetetlen A-vitaminná alakít át, ami elengedhetetlen a tökéletes látáshoz. Az A-vitaminon kívül a répában megtalálható a B1-, B2-, B6- C-, D- és E-vitamin is.

Magas rosttartalma tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést, méregtelenítő hatású, erősíti a lépet és a hasnyálmirigyet. Fokozza az anyagcserét, így zsírégető hatása is van. Antioxidáns hatású. Magas az ásványianyag-tartalma: sok foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot és vasat rejt magában. Napi két nyers sárgarépa, és a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően rendben is a koleszterinszintünk.

Érdemes tudni, hogy amíg a legtöbb zöldség veszít tápanyagtartalmából a főzéskor, addig a sárgarépában lévő karotinok a főzésnek/párolásnak köszönhetően jobban érvényesülnek.

A sárgarépa fogyasztható nyersen, főve, sülve, párolva, köretnek, ragunak, levesbe vagy sütinek is. Készülhet belőle krémleves, saláta, vagy felvert tejszínnel burgonyapüré helyett sárgarépapüré, de vegyíthetjük is a kettőt. Változatos szószok, dippek mellé kínálhatunk sárgarépa-rudacskákat.   

Egyre többször találhatunk olyan sütireceptet, amelynek hozzávalói között szerepel. Édes ízének és magas víztartalmának köszönhetően kevesebb vizet és cukrot kell adni a tésztához.

A sárgarépa több fűszerrel remekül párosítható. Jól illik hozzá például a bazsalikom, a kakukkfű, a rozmaring, a rózsabors, a gyömbér, a fahéj, a curry, a csili, a kurkuma, a szerecsendió, de nagyon finom csak egyszerű petrezselyemmel is. Remek ízesítője a citrom és a narancs.

Répás, majonézes szendvicskrém

2 közepes répa, apróra reszelve

7 evőkanál majonéz

12 dkg ementáli sajt, lereszelve

3 evőkanál tejföl

csipet frissen őrölt szerecsendió

A hozzávalókat jól összekeverjük. Szendvicsre és pirítósra egyaránt finom. Főleg barna- vagy rozskenyér illik hozzá.

Sárgarépa krémleves

10 szál sárgarépa, megtisztítva, karikára vágva

1 evőkanál olaj

2 evőkanál olvasztott vaj

1 fej hagyma

6 dl zöldségalaplé

3 dl kókusztej

egy evőkanálnyi friss, reszelt gyömbér

csilipehely

frissen őrölt fekete bors

Egy lábasban felhevítjük az olajt és a vajat, majd rádobjuk a karikára vágott répát és a gyömbért. 4-5 percig, időnként megkeverve, fedő alatt pároljuk. Ráöntjük az alaplevet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Hozzáadjuk a kókusztejet, átforrósítjuk, majd botmixerrel simára keverjük. Tálaláskor ízlés szerint meghintjük csilipehellyel.

Megjegyzés: Kókusztej helyett csak hús- vagy zöldségalaplével is készíthetjük, akkor citrommal, szerecsendióval ízesítjük, füstöltsajt-kockákkal kínáljuk.

Sárgarépás, póréhagymás csirkemell csíkok

50 dkg csirkemell filé

20 dkg sárgarépa

1 közepes szál póréhagyma

2 evőkanál olaj

2 evőkanál vaj

1 evőkanál vágott petrezselyem

1 dl tejszín

só, őrölt fehér bors

A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk és vékony csíkokra vágjuk.

A póréhagymát felkarikázzuk. A megtisztított sárgarépát egészben 3–4 percre sós, lobogó vízbe dobjuk, majd kivesszük, leszűrjük és hosszában kisebb darabokra vágjuk.

Egy serpenyőben az olajt és vajat felforrósítjuk, rádobjuk a felcsíkozott csirkemellet és fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a póréhagymát. 2 percig sütjük, és beleforgatjuk a sárgarépát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a tejszínt, összemelegítjük. A végén belekeverjük a petrezselymet.

HVG Gasztro

További tartalmak ételreceptek témában

Aktuális hírek

5 nyári tanács szívbetegeknek

A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban, különösen, ha 50 év felettiek, társbetegségeik is vannak és/vagy túlsúlyosak.

Gyógyszerkivitel és behozatal: mit kell tudni az utazóknak?

Egy-egy utazás alkalmával előfordulhat, hogy igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy a krónikus betegségükre vagy az akut problémáikra szedett gyógyszereiket gond nélkül magukkal vihessék az utazók...

Betegségek a strandról: így nem szedi össze

A nyár a napozás, a strandolás időszaka. Ám a szünidő és a hőség beköszöntével nemcsak a fürdőzők száma nő ugrásszerűen, hanem sajnos a fertőzéseké és a tipikus strandbetegségeké is. Mit tegyünk,...

A diabéteszes fekély tünetei

A diabéteszes fekély megfelelő terápia nélkül könnyen az érintett végtag amputálásához vezethet, ezért fontos, hogy a beteg mielőbb orvosi segítséget kérjen! Ehhez fontos, hogy már a korai jeleket...

Mi a hosszan tartó boldogság titka?

Sokan azt hiszik, hogy a boldogság valaminek a végeredménye, vagy az, amikor szert teszünk valamire - például társ, pénz, család. De e logika szerint a dolog megszerzésével a boldogság is elmúlik...

A bőrrák első jelei

A melanoma a bőrrák leggyakoribb fajtája - és sajnos igen agresszív. Minél előbb fedezik fel, annál kisebb az esély az áttétképződésre. Első ránézésre a szeplőhöz hasonlít, de nagyon fontos, hogy...

további cikkek >>