Hirdetés

Könnyű tavaszi krémlevesek

Itt tavasz, amit meg kell ünnepelni friss zöldségekből készült krémes levesekkel, amelyekkel egy főfogást is letudhatunk!

 

Fehérbab krémleves kolbásszal

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 4-5 db babérlevél

  • 450 g fejtett fehér bab (mirelit)

  • 1 l zöldségleves-alaplé (leveskockából)

  • 1 kis pohár tejföl

  • 1 ek citromlé vagy ecet

  • kolbász

  • újhagyma

Elkészítés

1. Fazékban melegítsünk fel egy kevés olajat, és dinszteljük meg rajta a finomra kockázott vöröshagymát.
2. Vegyük lejjebb a lángot, nyomjuk rá a fokhagymát, és kevergetve pároljuk együtt néhány percig, vigyázva rá, hogy le ne kapjon.
3.Adjuk hozzá a babérlevelet, a felengedett babot, öntsük fel az alaplével, és főzzük puhára benne. Gazdagítsuk a tejföllel, majd botmixerrel pürésítsük. Ízlés szerint sózzuk meg, és adjuk hozzá a citromlevet vagy az ecetet is.
4. Pirítsunk meg ízlés szerinti mennyiségű kolbászkarikát, és ezzel, valamint felkarikázott újhagymával kínáljuk a levest.

 

Cukkinikrémleves bazsalikomos cukkinikockákkal

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukkini

  • 20 dkg burgonya

  • 10 dkg vöröshagyma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 0,5 dl olívaolaj

  • 5 dl zöldségalaplé

  • 1,5 dl főzőtejszín

  • 2 szál friss kakukkfű

  • 1 csokor friss petrezselyem

  • 5 dkg reszelt parmezán

  • bors

  • A betéthez:

  • 15 dkg cukkini

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 6 levél friss bazsalikom

  • frissen őrölt bors

Elkészítés: Üvegesre dinszteljük olívaolajon a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a héjastul felkockázott cukkinit, majd a megtisztított, apróra vágott burgonyát. Alaposan összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, friss kakukkfüvet morzsolunk bele. A fokhagymát aprítva adjuk a zöldségekhez, amikor azok már kicsit elkezdtek puhulni. A zöldségalaplével felöntjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Botmixer vagy turmixgép segítségével krémesre turmixoljuk a friss petrezselyemlevelekkel és parmezán sajttal, főzőtejszínnel selymesítjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, utána ízesítjuk.

A levesbetéthez 1x1 cm-es kockára vágjuk a cukkinit, majd kevés olívaolajon megpirítjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd a végén aprított friss bazsalikommal összeforgatjuk.

A krémleves tányérba szedjük, és a cukkinikockákkal tálaljuk.

 

Gyömbéres zöldségkrémleves

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyemgyökér
  • 1 tk cukor
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk reszelt gyömbér

Pároljunk meg 4 dkg felforrósított vajon 1 fej felaprított hagymát, majd adjunk hozzá 20 dkg sárgarépát, valamint 10 dkg petrezselyemgyökeret meghámozva és feldarabolva. Szórjuk meg 1 tk cukorral, és pirítsuk kb. 5 percig.

Ezután öntsük fel 5 dl megmelegített zöldségalaplével és 2 dl tejszínnel. Főzzük a zöldségeket 15-20 perc alatt teljesen puhára, majd adjunk hozzá 1 tk reszelt gyömbért, és pürésítsük a levest. Ízlés szerint sózzuk meg, és tálaljuk melegen.

 

mindmegette.hu