Ezeket látta már?

Egészséges receptek: brokkolis fussilli tészta

egészséges recept, brokkoli, fusilli, COPD, prosztatarák, daganat-megelőző

Itt egy kitűnő egytálétel, az egyik vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli szuperzöldségünkből, a brokkoliból.

Brokkolis tészta 400 g Fusilli tészta (olasz spirál tészta)

  • 250 g brokkoli
  • 150 ml tej (1,5%-os)
  • 100 g tejszínes krémsajt
  • 100 ml tejföl (12%-os)
  • 20 g vaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál currypor,
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

A tésztát forrásban levő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A vajon aranysárgára pirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, a tejet és a zúzott fokhagymát.

Állandóan kevergetve, lassú tűzön addig melegítjük, amíg a sajt teljesen felolvad, ekkor belekeverjük a tejfölt, a fűszereket, és tovább kavarva forrásig hevítjük.

A brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a kifőtt tésztával, és a forró szósszal leöntve tálaljuk. Kitűnő egytálétel is lehet.

  • Energia: 293 kcal (1228 kJ)
  • fehérje: 13,3 g
  • zsír: 6,9 g
  • szénhidrát: 44,2 g

Ezért nevezik szuperételnek a brokklit

Mindössze száz gramm nyers brokkoliban az alábbi mennyiségű vitamin és ásványi anyag található meg:

  • Rost – 2,6 g
  • Fehérje – 2,82 g
  • A-vitamin – a javasolt napi mennyiség (RDA) 4%-a
  • β-karotin – 3%
  • Tiamin (B1-vitamin) – 6%
  • Riboflavin (B2-vitamin) – 10%
  • Niacin (B3-vitamin) – 4%
  • Pantoténsav (B5-vitamin) – 11%
  • B6-vitamin – 13%
  • Folsav (B9-vitamin) – 16%
  • C-vitamin – 107%
  • Kalcium – 5%
  • Vas – 6%
  • Magnézium – 6%
  • Foszfor – 9%
  • Kálium – 7%
  • Cink – 4%

Egy aprócska figyelmeztetés: bizonyos főzési módszerek következtében a brokkoli veszíthet tápanyagtartalmából. A szakértők szerint a fogyasztására a párolás lehet a legalkalmasabb, ha profitálni szeretnénk belőle.

Brokkoli a légutak szolgálatában

A brokkoli egyik alkotóeleme olyan enzimek előállítását segíti, amelyek megvédenek a légutak gyulladásaitól. Erre a következtetésre jutott a Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyik tanulmánya, amely a "Journal of Clinical Immunology" című szaklapban látott napvilágot.

A hatás kiváltója a szulforafán. Ez az olaj, amely a brokkolin kívül más keresztesvirágú haszonnövényben - például a káposztában, retekben - is előfordul, fokozza az antioxidáns enzimek termelését a légutakban. Ez erősíti a szervezet védelmét a szabad oxigéngyökökkel szemben, amelyek a szennyezett levegővel, pollennel, kipufogógőzzel és cigarettafüsttel naponta kerülnek be a szervezetbe, és ott oxidációs károkat és gyulladásokat okoznak. A brokkoli így jobban felvértezi az embert az asztma, az orrnyálkahártya allergiás reakciói vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) ellen.

3 zöldség, ami sokkal egészségesebb főzve, mint nyersen - olvasson tovább!

A brokkoli jó szövetséges a prosztatarák elleni harcban is

Egy közel 30,000 férfi bevonásával végzett vizsgálat során Dr. Richard B. Hayes (Nemzeti Rákkutató Intézet, Bethesda, Maryland) és munkatársai úgy találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente egynél több alkalommal fogyasztottak e zöldségek egyikéből, mintegy felére csökkent az előrehaladott stádiumú prosztatarák kialakulásának kockázata – amely már túlterjedt a prosztata mirigyszöveten -, összevetve azon férfiakkal, akik kevesebb, mint egyszer ettek ilyen zöldséget havonta.

A kutatók szerint a keresztesvirágzatú zöldségeknek magas a glukóz-inolát tartalmuk, ami egyéb vegyületek keletkezését segíti elő, amelyek daganat-megelőző hatásúak. A zöldségek ezen kívül még erős antioxidánsok is, ami szintén a daganatok kialakulása ellen dolgozik.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához