Hirdetés

Tavaszi, hagymás receptek

Finom hagymás receptek, harsogó zöldekkel.

Tavaszi, hagymás receptekMetélőhagymás kifli

Hozzávalók 4 főre

2 dkg élesztő
1 mokáskanál kristálycukor
1/2 dl zsírszegény tej
20 dkg finomliszt
15 dkg teljeskiőrlésű liszt
1 dl joghurt
1 tojás
1/2 dl olaj
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg margarin
1 kiskanál só
60 g metélőhagyma

A tetejére:
1 tojássárgája
napraforgómag vagy tökmag

Elkészítés

Az élesztővel, a langyos tejjel és a cukorral kovászt készítünk.

A liszthez hozzáadjuk a joghurtot, a tojást, az olajat, a sót és végül a kovászt. Dagasszunk belőle közepesen lágy, rugalmas tésztát, majd 1 órán át kelesztjük.

Közben a metélőhagymát apróra vágjuk, a sóval és a lágy Ramával összekeverjük.

A megkelt tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket nyújtsuk egyforma méretű vékony körlappá. Egyet kenjünk meg a metélőhagymás margarin felével, borítsunk rá egy másik lapot, végül éles késsel vágjuk 16 cikkre. Tekerjük fel egyesével a cikkeket. Készítsük el így a másik 2 körlapot is, abból is 16 kis kifli lesz. 10 percet kelni hagyjuk, majd kenjük le tojássárgájával, szórjuk meg napraforgómaggal vagy tökmaggal.
200 fokon sütjük, 10-15 perc.

Tavaszi zöldségleves medvehagymás vajgaluskával

Hozzávalók 4 főre

30 dkg zöldborsó
20 dkg cukkini
3 közepes szál sárgarépa
2 közepes szál fehérrépa
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek teljeskiőrlésű liszt
kevés olaj

fehér bors

Galuskához:
1 tojás
3 dkg Rama
5 dkg finomliszt
10 dkg apróra vágott medvehagyma
csipet só

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. Kevés zsiradékon átfuttatjuk a vöröshagymát, és hozzáadjuk felkockázott zöldségeket és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, és félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Liszttel meghintjük, majd vízzel felöntve készre főzzük, utóízesítjük, ha szükséges.

Galuskához valókat gyors mozdulatokkal összekeverjük, teljesen kidolgozni a tésztát nem szabad, mert kemény lesz. Végül a levesbe szaggatjuk, készre főzzük.

További tartalmak diéta témában

További tartalmak recept témában

Aktuális hírek

Várandósvitamin: értelmetlen pénzkidobás vagy valós segítség?

Sokszor futhatunk bele azokba a fejtegetésekbe, amik a vitaminkészítmények haszontalanságáról értekeznek. Valóban csak kipisiljük a pluszban bevitt anyagokat? Van egyáltalán értelme a várandós...

Magas a gyerek pulzusa! Mitől lehet?

A gyerekek pulzusszáma magasabb, mint a felnőtteké, ennek ellenére, ha a határértéken túli az érték, úgy érdemes szakemberhez fordulni, mivel betegséget jelezhet. Mi állhat a szapora pulzus...

Ótvar, orbánc, tályog: tünetek és kezelésük

Hogyan ismerjük fel a baktériumok okozta bőr- és lágyrész fertőzéseket, annak érdekében, hogy megelőzzük a vérmérgezést vagy a további szövődményeket?

Nátha vagy arcüreggyulladás: ezek a különbségek!

Az arc- és homloküregek gyulladása meglehetősen gyakori betegség az őszi-téli hónapokban, és gyakran az „egyszerűbb” náthával egy időben, esetleg annak szövődményeként alakul ki. Azonban a...

Így mérjük meg a pulzusunkat

A pulzus, mint fogalom mindenki számára ismert, az eltérései pedig egyre gyakrabban kerülnek a kardiológusok fókuszába. Most megtudhat többet az erős szívdobogás vélhető okairól és a pulzus...

Fájó, zsibbadó kéz: ez a neuropátia tünete

A neuropátia a perifériás idegrendszer idegeinek működési zavarát jelenti. A működési zavar jelentkezhet fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség vagy görcsök formájában is. Milyen problémák, betegségek...

további cikkek >>