2015. augusztus 30. vasárnap, Rózsa napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Sebészet
Továbbküldés
Tartalom címe: Csípőprotézis-műtét (videofilm)

  Csípőprotézis-műtét (videofilm)

  A filmen a csípőprotézis-műtét sematikus és igen szemléletes bemutatása látható, a narrátorszöveget lefordítottuk a pontos követhetőség érdekében.

  Csípőprotézis-műtét (videofilm)

  A csípőízület két fő eleme a combcsontfej, és a csípőcsont árka, ízületi vápája, amelybe a combcsontfej illeszkedik.

  Teljes csípőprotézis műtétet akkor hajtanak végre, ha a csípőcsont ízületi mozgása már jelentősen korlátozott, és a beteget mindennapi tevékenységében nagymértékben akadályozza.

  A műtét során mind a combcsontfejet, mind az ízületi vápát mesterséges anyagokkal helyettesítik. Ennek két része: az ízületi vápába kerülő csésze alakú befogadó rész, a másik pedig a combcsontfejet pótló komponens.

  A műtéti előkészítés:
  - Intravénás (infúziós) folyadékbiztosítás, antibiotikus előkezelés, és műtét előtti nyugtatók adása
  - A hólyagba katétert helyeznek
  - általános műtéti érzéstelenítés tubuson keresztül
  - vérpótlás biztosítása szükség esetén

  A műtét technikája:
  A csípő felett bemetszés történik, majd az izmokat, szalagokat szétnyitják, és feltárul a csípőízület. A sebész eltávolítja az ízület „széthúzása” után az ízülteti vápa (árok) felszínét megtisztítja a károsodott szövetektől, sérült részektől. Ezután történik a vápába az új, mesterséges anyagból készült ízületi vápa behelyezése, és cementtel vagy más anyaggal történő rögzítése.

  Ezt követően a combcsont fejét eltávolítják, a megmaradó combcsonti rész is megtisztításra kerül. Behelyezik a combcsontba a komplett feji részt, ld. a képen részleteiben.

  A sebész a két részt egészen pontosan közelíti egymáshoz, az illeszkedés kialakítása céljából. Megvizsgálja, hogy az ízület működése helyes-e és mindezt képalkotó módszerrel is ellenőrzi (rtg).

  Ezután visszazárják az izmokat, szalagokat, draint helyeznek be, a sebgyógyulás idején a folyadékfelesleg elvezetése céljából.

  A műtétet követően egy időleges eszköz gátolja meg a csípőízület nemkívánt elmozdulását. Ha szükséges, mert nagy volt a vérveszteség, transzfúziót is adnak. Továbbra is fennmarad az iv. (infúziós) folyadékpótlás, és antibiotikum adás.

  Természetesen fontos a műtét utáni fájdalomcsillapítás is. A katétert, amennyiben a vizelés megoldható, eltávolítják a hólyagból. A műtét utáni vérrögképződés meggátlására véralvadásgátlás is kötelező.

  Emellett a láb keringésének helyreállítására kompressziós harisnya is szükséges lehet, valamint a műtét utáni rehabilitáció, a mozgás megindítása gyógytornász segítségével.

  A műtétet követően akkor lehet a kórházat elhagyni, ha a járás kerettel v. mankóval már egy bizonyos szinten megoldott.

   
  Megjelent: 2011. február 27.
  Forrás: youtube
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre