Jelenlegi hely

Hirdetés!

A testbeszéd szakértőinek nem kevés tapasztalatra van szükségük, hogy fel tudják fedni, ki, mikor hazudik. A szemkontaktus kerülése is erre utal – de nem biztos, mert szorongó embernek akkor is sajátsága, ha adott pillanatban igazat mond…

A szerelem és szeretet érzelmeink egyik legfontosabbika, mégis sokszor értetlenül állunk előtte: mit is élünk át, mit tapasztalunk. Az ember társas lény, erre született, a magány és az elutasítás túlélésünket veszélyezteti. Biológiánkat és szociális életünket áthatja a hosszú távú szeretet igénye és vágy a szerelem beteljesülésére. A szerelem és a szeretet természetesen nem konzerválható, nem automatikus, időről-időre meg kell küzdeni érte, sok lemondást, önzetlenséget és erős elhatározást igényel…

„Minden évben ilyenkor emlékszem vissza édesapámra, és életemre gyakorolt hatására… Azt gondolom, hogy bár mindenki ilyen szerencsés lenne, mint én voltam vele, egy rendkívüli apamodellel. Mostanában sokat cikkeznek az apaság kríziséről, világszerte. Szomorú vagyok emiatt. Egy pszichológus kollégám épp a múltkor jegyezte meg, hogy rövidesen apátlan társdalommá válunk…”

Annie M. Gordon pszichológus cikke a Psychology Today-ben egy személyes vallomással indul: "nem sokkal az eljegyzésem után egy házasságban élő barátom említette a "Penny game" nevű játékot. Ennek az a lényeg, hogy az új pár a házasság első évében minden aktus alkalmával bedob egy pennyt a perselybe… A második évben viszont minden alkalommal kivesznek egyet. A pár sosem fog annyit szeretkezni, hogy a persely kiürüljön…" A régi bölcsesség arra utal, hogy az évek múlásával a házasságban vágyaink megkopnak. Igaz ez? Törvényszerűen mindig így kell történnie?

A narcisztikus emberre jellemző a grandiózus önkép, az önmagával való túlzott elfoglaltság, és a szociális kapcsolatok e célra való kihasználása. Más szavakkal: jól felismerhető a narcisztikus személy, mivel saját teljesítményével elégedett, nem képes beismerni hibáit és szinte állandóan magáról beszél. Sokáig megtévesztő lehet, mert eleinte nagyon sármosnak, elbűvölőnek mutatja magát mások felé. Szinte megbabonázva hallgatjuk anekdotáit, történeteit, amelyeket lebilincselő módon ad elő.

Ahhoz, hogy rendszeresen jó és hasznos dolgokat tegyünk bizony kemény erőfeszítés szükséges. Van azonban néhány tanácsunk, ami segíthet ebben. (Kérdés: Miért nem aggódnak az apácák a divat miatt?
Válasz: Mert van egy jó szokásuk: mindig tudják, mit vegyenek fel…)

Mi az, ami legjobban megzavarhatja szerelmünket? Egy intim kapcsolat kezdetén mindenki szeretné a másikat szeretete jeleivel elhalmozni. Mély, igaz, őszinte kapcsolatra vágynak, és ennek viszonzására. Igyekeznek minél jobban óvni kapcsolatukat, és szerelmüket maguk mellett tudni, amikor csak lehet. A kapcsolat fejlődésével azonban itt-ott rések mutatkoznak a közös védőburkon, és a szerelem bizony eróziónak indulhat… Az idő múlásával az egykori szeretők már nem bíznak meg egymásban maradéktalanul. Gyakran azt sem tudják, mindez hogy fajulhatott idáig.

Talán nem mindenki számára közismertek ezek a gondolatok, vagy éppen kimondott szavak, amelyek bizony alkalmasak lehetnek, főként hosszabb távon arra, hogy szerelmi kapcsolatainkat rommezővé tegyék… Tanuljunk hát az itt felsoroltakból! Mivel is kell megküzdenünk?

A szerelem feltételezi az érintés igényét… A legtöbb párkapcsolati harc abból származik hogy nincs már érzelmi kapcsolat a partnerek között. Az élet stresszei és küzdelmei között mindig tudnunk kell "megvagy-e még nekem?"

Próbáld ki, és meglátod hasznos-e számodra… "Minél öregebb leszek – így a cikk írója, Susan Kolod pszichológus - és minél többet tudok a randik és párkapcsolatok lélektanáról, annál inkább rá kell jönnöm, hogy voltaképpen nincs ilyen fogalom, hogy a randik szabályai. Ezzel a véleményemmel meglehetősen egyedül állok egyébként…" A párkapcsolati "szakértők" állítják, hogy pontosan tudhatóak a randizás szabályszerűségei, és ezeket kell követni ahhoz, hogy sikeresek lehessünk párkapcsolatainkban. Ilyen mondatok keringenek, akár a neten is: “Ne válaszolj két órán belül a levelére!", “Légy nagyon bunkó, a nők imádják azokat a férfiakat", “Ne csak egy emberrel randizzál, tarts egyszerre több vasat a tűzben…" és hasonló hétköznapi bölcsességek.