Ezeket látta már?

Sportolók és a fájdalomtűrés

2012.05.22. Módosítva: 2015.11.04.

Tényleg jobban bírják a fájdalmat a sportolók! A legújabb kutatások megerősítették azt a széles körben elterjedt elképzelést, mely szerint a sportolók jobban bírják a fájdalmat, mint az átlagemberek.

A Heidelbergi Egyetem kutatói összesen 15550 sportoló és 330 átlagember részvételével készült kutatás adatait vizsgálták meg. A kutatások során a szakértők a különböző edzettségi szintű férfi és női résztvevők fájdalomküszöbére és fájdalomtűrő képességére voltak kíváncsiak.

Sportolók és a fájdalomtűrés

Bár a fájdalomküszöb tekintetében nem volt jelentős különbség a sportolók és az átlagos felnőttek között, az eredmények szerint a professzionális sportolóknak valóban jóval nagyobb a fájdalomtűrő képességük. A fájdalomtűrő képesség mértéke sportáganként eltérő, állítják a szakértők.

A teljesítménysportolók például közepes fájdalomtűrő képességgel rendelkeznek, de értékeik sportolónként hasonlóak, a csapatjátékokat űző sportolók azonban úgy tűnik, nagyon jól tolerálják a fájdalmat, bár az ő esetükben az eredmények nagyon eltérőek. Ebből is látszik, hogy míg a teljesítménysportolók mentális és fizikai profilja hasonló, a csapatjátékos sportolók nagymértékben különböznek egymástól.

"A krónikus fájdalommal együtt élni kénytelen betegek számára hasznos lehet a rendszeres testedzés, hiszen nemcsak életminőségüket javítja, de megtanítja őket együtt élni a fájdalommal, még akkor is, ha a fájdalomküszöböt nem emeli meg jelentősen" - nyilatkozta Dr. Jonas Tesarz, a kutatás vezetője.

A témában megjelent tanulmány részletes leírása a Pain című tudományos szaklap júniusi számában lesz olvasható.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához