Hirdetés

Keresztbe tett lábbal - a stroke ellen

Egy új tanulmány megállapítása szerint azok a páciensek, akik egy stroke-ot követő 15 napon belül keresztbe tudják tenni a lábukat, sokkal jobban fognak funkcionálni egy évvel később.

Keresztbe tett lábbal - a stroke ellenMinél hamarabb képes valaki keresztbe tenni a lábát, miután átesett egy stroke-on, annál jobbak az esélyei a gyors felépülésre, állítják a New York-i Brooklyn Kórház kutatói. Amennyiben a páciens a stroke-ot követő két héten belül képes erre a meglehetősen összetett mozdulatra, akkor az annak a jele, hogy az agy mozgásért felelős területe újra működőképes.

"Habár egyszerűnek tűnik, valójában a lábak keresztbe tétele nagyon is komplex mozdulat,egyrészt jó adag izomerőre van szükség, ugyanis a láb egy meglehetősen nehéz testrész. Ezen kívül a mozdulat komoly koordinációs képességeket igényel, valamint szükség van arra a képességre is, hogy megkülönböztessük a testünk egyik oldalát a másiktól." - mondta Dr. Naveen Goyal, a New York-i Brooklyn Kórház Stroke Központjának igazgatója.

A vizsgálatok során a kutatók 34 olyan páciens fejlődését követték nyomon egy teljes éven keresztül, akik keresztbe tudták tenni a lábukat 15 nappal a stroke-ot követően, és 34 olyan pácienst, akik nem voltak képesek erre a mozdulatra a kritikus időkereten belül. A kísérlet valamennyi résztvevője súlyos stroke-on esett át, és valamennyi pácienst az intenzív osztályon kezelték.

Egy év leforgása alatt 20 páciens volt képes a jobb lábát a bal lábán keresztbe tenni, míg 13 páciensnek sikerült a bal lábát a jobbon keresztbe rakni. Egyetlen páciens volt képes mindkét lábát keresztbe tenni, és az összes résztvevő közül 6 volt képes azt a lábát keresztbe tenne, amelyik lebénult a stroke következtében.

A tanulmány szerint a legdrámaibb különbségek azonban a halálozási arányban mutatkoztak meg: a lábukat keresztbe tévő csoportból mindössze egyetlen ember halt meg a vizsgálat egy éve alatt, míg a másik csoport 34 tagjából 18-an haltak meg.

A tanulmányt a Neurology című tudományos folyóiratban publikálták.

További tartalmak stroke témában

További tartalmak testmozgás témában

További tartalmak idegrendszeri betegség témában

További tartalmak rehabilitáció témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>