Jelenlegi hely

Hirdetés!

Súlyos betegségeket terjesztenek a városi galambok

Köztudott, hogy a galambok elszaporodtak a városban: nincs olyan kerület, illetve kerületrész, ahol nem lennének tömegesen jelen. Sokan még etetik is őket, növelve ezáltal a túlélési esélyeiket, miközben figyelmen kívül hagyják, hogy ez tilos. Sőt akár több tízezer forintjukba is kerülhet, ha a közterület-felügyelők tetten érik őket.
Hirdetés

 

Az emberek többsége hibásan úgy tekint a galambpiszokra, mint bármi más koszra a lakásban vagy a ház körül. Ezt azonban legtöbbször az egészségük bánja, sokszor nem is sejtve a probléma okát.

A városi galambot sokszor szárnyas patkányként emlegetik nem véletlenül: rengeteg fertőzést terjeszt, hogyha lakásunk közelébe szoktatjuk őket. A fertőzéseket élősködőik mellett ürülékük hátrahagyásával adják tovább, amelyet száradás következtében, poros állapotában szippanthatunk fel.

A galambpiszok több mint 60 féle betegséget, fertőzést terjeszt, fokozottan veszélyes a legyengült immunrendszerre és kisgyermekekre, az időskorúakra és állapotos nőkre.

Budapesten egyre többször lehet találkozni galambszedő solymászokkal, kiknek jelenléte rendkívül nemkívánatos a "madárbarát" járókelők szemében. Sokan védik a galambokat, s akadályozzák a solymászokat munkájuk elvégzésében. Alább felsoroltunk néhány betegséget, amelyek főként a galambetetőket, s környezetüket fenyegetik. Ezek megismerésén keresztül talán megérthető, miért kell hagyni, hogy ezek az emberek zavarás nélkül csapdázhassák kíméletes módszerrel a galambokat. A galambok persze ragadozómadarak (például sólymok, héják) vacsorái lesznek, ha a kéthetes karantén alatt nem mutatnak betegségre utaló jeleket.

Íme néhány betegség:

  • Hisztoplazmózis: egy gombás betegség, amely általában a tüdőt támadja meg, súlyos légzőszervi megbetegedéshez vezet. Esetenként viszont más szerveket is megbetegíthet (disszeminált histoplasmosis), s megfelelő kezelés hiányában halálos végkimenetelű lehet. Denevér-, illetve madárürülékkel szennyezett helyeken található.
  • Dermaphytosis: szintén gombás fertőzés, amelyet szintén galamboktól kaphatunk el. A légzőszerveket, a beleket, a húgycsövet és a női nemi szervet támadja. Viszketést, fájdalmat és nedvedzést okoz.
  • Papagájkór (Ornithosis): tüdőgyulladást, kötőhártya gyulladást, légúti, idegrendszeri tüneteket, hasmenést okoz. Ha nem fedezik fel időben a betegség okát, halálos is lehet!
  • Madárgümő-kór (TBC): A tüdőn kívül más szervekben is okozhat problémát: csont, bőr, gyomor, bél, húgy- és ivarszerveknél. Tünetei: fogyás, hőemelkedés, izzadás, étvágytalanság, fáradékonyság, gyakran jelentkező meghűlések. A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés és köpetürítés. Nagyon súlyos esetben akár halált is okozhat.
  • Szalmonellózis: Tünetei: láz, a hasmenés, az ízületi fájdalmak, a gyomortáji görcsök, a fájdalmas vizelés, a szemirritáció, ezek a fertőzés után 12- 72 órában alakulhatnak ki. A szalmonellafertőzés akár a véráramba is kerülhet, ami antibiotikumos kezelés nélkül halálos lehet!
  • Vírusos agyhártyagyulladás: A galambok számos élősködővel érintkeznek rendszeresen, amelyek nagy része szintén veszélyt jelent az emberre. Nnémely vírussal fertőzött egyed véréből táplálkozó szúnyogok terjesztik.
  • Cryptococosis, melyet a galambok és a seregélyek emésztőrendszerében található gombák okoznak. A betegség gyakran légzőszervi megbetegedéssel kezdődik, majd átterjedhet az idegrendszerre is. Mivel a padlások, a templomok, az iskolák környéke, az irodaházak, a lerakatok, a malmok és egyéb ipari létesítmények a madarak kedvelt költőhelyei, így a megbetegedést okozó gombák ezen helyeken is megtalálhatók.
  • Vérzéses vastagbélgyulladás: E. coli baktériumhoz köthető, véres hasmenés, veseelégtelenség, szélsőséges esetben epilepszia, agyelégtelenség, agyvérzés.

 

ittlakunk.huHirdetés