Jelenlegi hely

Hirdetés!

Az öregedő szem

Azt tartja a közbeszéd: az öregedés nem szégyen, csak kellemetlen. Melyek azok a szemészeti tünetek, amelyek az idős életkorhoz tartoznak, a normális öregedés jelei és nem jelentenek betegséget?

 

Hirdetés

Csaknem minden idős ember panasza, hogy könnyezik a szeme. Pedig legtöbbször épp az ellenkezője igaz és a szemorvosi vizsgálat kideríti, hogy a szemfelszín száraz, kevés a könny. A száraz szem okozta  panasz következtében a szem törölgetése, az alsó szemhéj meglazult volta miatt hamar kifordul. Ilyenkor a könnypont nem merül abba a könnytócsába, amelyik a belső szemzugban helyezkedik el, és a könny orrba való levezetésének első állomása. Kóros folyamat alakulhat ki, amelyet kezelni is szükséges. Bár az idős emberek közül kevesen használnak számítógépet, mégis  fontos tudni a számítógép (vagy tv) előtt  hosszasan ülők szemszárazságáról. Ilyenkor ugyanis a páciens lényegesen kevesebbet pislog.

Merev szemlencse

A szemhéjak bőre is öregszik. A bőr alatti kötőszövet elasztikus rostjainak csökkenése miatt főleg a felső szemhéj bőre meglazul és lecsüng, elérve a szempillákat. Ez a szemrés elkeskenyedését jelenti. Az alsó  szemhéj bőrének lazulása az alsó szemhéj külső harmadát lehúzza, táskásodást okozva. A szemlencse öregedésének legelső jele az alkalmazkodás csökkenése. Ez normális fénytörési viszonyok mellett 40–45 éves kor között kezdődik és 60 éves kor körül éri el azt az állapotot, amikor a lencse merevvé válik. A távollátás jó, de nehezül az olvasás, a páciens sokszor úgy fogalmaz – rövid a karom az olvasáshoz. Megváltozik a lencse áteresztő képessége különböző hullámhosszú fénnyel szemben. A rövid hullámhoszszúakat (kék) elnyeli, csak a hosszúkat engedi át. Ez a lencse magjának tömörülésével magyarázható, ami az élet folyamán állandóan fokozódik. Fizikai és kémiai elváltozások miatt  a lencse átlátszósága csökken,  majd elvész,  kialakul a szürkehályog, amely csak műtéttel gyógyítható. 

Úszó homályok

Leghamarabb az üvegtest öregszik. Akár már 35-40 éves kor körül megjelenhetnek az ún. „repülő legyek”. Ezek apró, fonalszerű, úszó homályok, amelynek oka a szemgolyót kitöltő üvegtest elfolyósodása. Az  üvegtest vázát kollagénrostok biztosítják, amelyhez hyaluronsav csatlakozik, megkötve és gél állapotban tartva a 97 százalékos víztartalmat. Ez a labilis állapot hamar megbomlik és a rostok összecsapzódva megjelennek a látótérben. Tömeges megjelenésük ideghártya-leválás veszélyeire figyelmeztethet.

Sárgafolt-elváltozás

Az ideghártya öregedésének legfontosabb tünete az éleslátás helyének, a sárgafoltnak az elvál tozása. A perifériás látás megmarad, de a központi elvész, ami azt jelenti, hogy az egyén azt nem látja, amit nézni akar: nem tud olvasni, távolban nem látja a kisebb tárgyakat pl. szembejövő emberek arcát, a tömegközlekedési  járművek számát. Ezeknek  a betegségeknek gyógymódját jelenleg nem ismerjük.  A  legelterjedtebb az  érújdonképződés megakadályozása, amely gyógyulást nem hoz,  de az ismételt kezelésekkel  a retina alatti lemez fokozatosan elsorvad. Helyén heg képződik, amely a további látásromlást  megakadályozza. A száraz típusú macula degenerációnak jelenleg semmilyen kezelése nem ismert. Tüneti kezelésként táplálékkiegészítő vitaminokat, értágítókat javasolhatunk. A macula degeneráció mindkét  típusában segítség a beteg mikrokörnyezetének átalakítása, kellően erős fényforrásokkal, megfelelő betűméretű könyvekkel, újságokkal, nagyító eszközökkel. 

 

 Hirdetés