Hirdetés

Óvjuk szemünket a káros környezeti hatásoktól!

A tavasz és a nyár elmaradhatatlan kelléke a napsütés: feltölti a szervezetünket energiával, jó kedvre derít, fontos szerepet játszik a csontképződésben és hatására csodás színünk lesz. A káros napsugarak elleni védelemre azonban minden esetben gondolni kell! Ne felejtsük el, hogy nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védenünk kell az UV sugárzás káros hatásaitól!

Az alábbiakban dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemész, gyermekszemész szakorvosa mondja el, hogyan kell óvni szemünket a napsugarak káros hatása ellen.

napszemüveg„A szem által elnyelt káros UV sugarak a kötőhártya- és szaruhártya gyulladás mellett a kúszóhártya, a szürkehályog, sőt az ideghártya károsodásában is szerepet játszhatnak. A napsugárzás okozta szemkárosodás számos tünete csak hosszabb idő után jelentkezik, ezért különösen fontos, hogy már kisgyermekkorban gondoskodjunk a szem megfelelő védelméről. Egy gyermek szemlencséje még nem képes annyi káros UV sugárzás kiszűrésére, mint egy felnőtté, így a szem belsejét náluk még több károsító hatás érheti. Az árnyékot adó karimás kalap mellett az egyik legjobb megoldás, ha jó minőségű UV szűrős napszemüveget használunk” - mondta a doktornő.

A szemüveg kiválasztásnál ne a divat követése legyen az elsődleges! Csak olyan napszemüveget vásároljunk, amely 100 százalékban kiszűri az UV sugarakat és tökéletesen illeszkedik az arcunkhoz! Az olcsó, rossz minőségű, UV védelem nélküli, sötét szemüvegek többet ártanak, mint használnak, hiszen a sötét színük miatt a pupillánk megtágul, és még több káros sugárzás érheti a szem belsejét. A vízparti nyaralásoknál fokozottan védjük a szemünket, hiszen a vízfelszínről visszaverődő káros sugarak további károsító hatást jelentenek.

A tavasz és nyár folyamán azonban nem csupán a napsugárzás okozhat szempanaszokat. A tavasszal megjelenő pollenek az allergiával küzdők mindennapjait nehezítik meg. Az állandó viszketés, könnyezés és duzzadt szemek könnyen tönkre tudnak tenni egy nyaralást, ezért időben gondolni kell a megelőzésre, vagy a szükséges kezelési lehetőségekre.

A napártalom mellett gondolnunk kell a fertőzésekre is. Szemkipirosodás, könnyezés, fényérzékenység esetén – ha kétségünk támad – lehetőség szerint mielőbb forduljunk szakorvoshoz, hiszen egy banálisnak gondolt gyulladás is okozhat komoly szövődményeket.

„Nyáron, a nagy melegben használt ventillátorok és az egyre általánosabban elterjedt klímaberendezések is erősen kiszáríthatják szemünket. A szemszárazság okozta panaszok enyhítésére – például égő, idegentest érzéssel járó szemkipirosodás esetén – használjunk a patikákban is kapható műkönny tartalmú szemcseppeket. Ha tüneteink nem enyhülnek, további szemészeti kezelésre is szükség lehet” – tette hozzá dr. Nagy Mária.

 

További tartalmak szembetegség témában

További tartalmak érzékszervek betegségei témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>