Hirdetés

Óvjuk szemünket a káros környezeti hatásoktól!

A tavasz és a nyár elmaradhatatlan kelléke a napsütés: feltölti a szervezetünket energiával, jó kedvre derít, fontos szerepet játszik a csontképződésben és hatására csodás színünk lesz. A káros napsugarak elleni védelemre azonban minden esetben gondolni kell! Ne felejtsük el, hogy nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védenünk kell az UV sugárzás káros hatásaitól!

Az alábbiakban dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemész, gyermekszemész szakorvosa mondja el, hogyan kell óvni szemünket a napsugarak káros hatása ellen.

napszemüveg„A szem által elnyelt káros UV sugarak a kötőhártya- és szaruhártya gyulladás mellett a kúszóhártya, a szürkehályog, sőt az ideghártya károsodásában is szerepet játszhatnak. A napsugárzás okozta szemkárosodás számos tünete csak hosszabb idő után jelentkezik, ezért különösen fontos, hogy már kisgyermekkorban gondoskodjunk a szem megfelelő védelméről. Egy gyermek szemlencséje még nem képes annyi káros UV sugárzás kiszűrésére, mint egy felnőtté, így a szem belsejét náluk még több károsító hatás érheti. Az árnyékot adó karimás kalap mellett az egyik legjobb megoldás, ha jó minőségű UV szűrős napszemüveget használunk” - mondta a doktornő.

A szemüveg kiválasztásnál ne a divat követése legyen az elsődleges! Csak olyan napszemüveget vásároljunk, amely 100 százalékban kiszűri az UV sugarakat és tökéletesen illeszkedik az arcunkhoz! Az olcsó, rossz minőségű, UV védelem nélküli, sötét szemüvegek többet ártanak, mint használnak, hiszen a sötét színük miatt a pupillánk megtágul, és még több káros sugárzás érheti a szem belsejét. A vízparti nyaralásoknál fokozottan védjük a szemünket, hiszen a vízfelszínről visszaverődő káros sugarak további károsító hatást jelentenek.

A tavasz és nyár folyamán azonban nem csupán a napsugárzás okozhat szempanaszokat. A tavasszal megjelenő pollenek az allergiával küzdők mindennapjait nehezítik meg. Az állandó viszketés, könnyezés és duzzadt szemek könnyen tönkre tudnak tenni egy nyaralást, ezért időben gondolni kell a megelőzésre, vagy a szükséges kezelési lehetőségekre.

A napártalom mellett gondolnunk kell a fertőzésekre is. Szemkipirosodás, könnyezés, fényérzékenység esetén – ha kétségünk támad – lehetőség szerint mielőbb forduljunk szakorvoshoz, hiszen egy banálisnak gondolt gyulladás is okozhat komoly szövődményeket.

„Nyáron, a nagy melegben használt ventillátorok és az egyre általánosabban elterjedt klímaberendezések is erősen kiszáríthatják szemünket. A szemszárazság okozta panaszok enyhítésére – például égő, idegentest érzéssel járó szemkipirosodás esetén – használjunk a patikákban is kapható műkönny tartalmú szemcseppeket. Ha tüneteink nem enyhülnek, további szemészeti kezelésre is szükség lehet” – tette hozzá dr. Nagy Mária.

 

További tartalmak szembetegség témában

További tartalmak érzékszervek betegségei témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>