Jelenlegi hely

Hirdetés!

Problémák a szürkehályog-műtétek körül

Bár a korszerű műtéti eljárások mindenki számára hozzáférhetők voltak 2008-ban, az olcsóbb és jobb ellátási minőséget képviselő egynapos műtétek aránya még messze elmaradt a fejlett országokétól.

Hirdetés

Problémák a szürkehályog-műtétek körülAz egynapos ellátáshoz való hozzáférés inkább a nagyobb településen lakók számára volt megoldott. A hozzáférési adatok elemzésének eredményeit hasznosító hatékonyabb betegút-szervezéssel, illetve az egynapos ellátáshoz való hozzáférés javításával több száz millió, a kapacitásoknak az igényekhez való jobb illesztésével akár több milliárd forintnyi forrás is átcsoportosítható lenne más ellátási területekre az egészségügyi rendszeren belül.

Az EgészségMonitor előzetes beszámolót tett közzé az "Egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés magyarországi egyenlőtlenséginek vizsgálata" című kutatásról. A kutatás első szakaszában a 2008-ban elvégzett, közfinanszírozott szürkehályog műtétek adatainak elemzésére került sor. A legfontosabb megállapítások számos vonatkozásban megerősítik az Állami Számvevőszék 2010. márciusi jelentésében megfogalmazottakat. A betegút-hálózatok elemzése alapján jelentős földrajzi egyenlőtlenségek voltak kimutathatók. Az előzetes kutatási beszámoló elérhető a www.egeszsegmonitor.hu.Hirdetés