Hirdetés

Ki ne szeretne boldogabb lenni?

Az, hogy több van valamiből, ami fontos nekünk? Több pénz, szabadság, szeretet van az életünkben? Ezek az elképzelések inkább mítoszkén állnak fenn és nem a valóságot fedik. Íme hat elterjedt mítosz arról, hogy mi is a boldogság. Ezek inkább aláássák, a valódi boldogság lehetőségét, az igazi boldogság viszont nagy érték.

Hirdetés

Első számú mítosz

Vagy benned van a képesség a boldogságra, vagy nincs.

Van a géneknek is némi szerepük abban, hogy egy ember képes e a boldogságra vagy sem. Ez körülbelül 50%-ban meghatározó, vallják a szakemberek. Ha valaki kész tenni azért, hogy boldogabb legyen, akkor képes el is érni azt. Az elhatározáson és a befektetett munkán sok múlik, még ha nem is lesz az eredmény száz százalékos. Emellett nem csak boldogabbak leszünk, hanem idővel az erőfeszítés is könnyebben fog menni. Ha a kapcsolatainkon dolgozunk, hálanaplót vezetünk, reggel rendszeresen tornázunk vagy meditálunk, idővel szokássá válnak ezek a tevékenységek, és nem esik majd olyan nehezünkre ezeket az örömteli dolgokat véghezvinni napi rendszerességgel.

Sokan azt hiszik, hogy a boldogság valaminek a végeredménye, vagy az, amikor szert teszünk valamire: pl. pénz, házasság. Persze, hogy ezeknek is van szerepük benne, de körülbelül 10 százalékban. Tehát boldogságod 40 százalékban tőled függ. A hosszan tartó boldogság inkább attól függ, hogy viselkedsz és gondolkodsz. A szakemberek szerint, a boldogság nem célállomása valaminek, hanem egy folyamat és amikor boldognak érezzük magunkat egészségesebbek, kíváncsibbak, nyitottabbak, segítőkészebbek, kreatívabbak vagyunk.

Megszokod azt, amit elértél

A régen áhított új ház, autó, állás először újdonság és boldognak érzi magát az ember tőle, de idővel háttérbe szorul ez az érzés. Miért is történik így? Evolúciós okból kifolyólag az újdonságra mindig nagyobb figyelmet fordítunk. Őseink számára az újdonság vagy veszélyt, vagy lehetőséget hordozott magában, ilyen volt például a párszerzés, ételszerzés. Amikor az újdonság megszokottá válik, már nem is olyan érdekes.

De ez ellen lehet tenni. Például, ha egy gyönyörű új helyre költözünk, az újdonság elavulását tudatosan is lelassíthatjuk. Egy pszichológus mesélte, hogy amikor egy új helyre költözött, minden nap tudatosan odafigyelt arra, hogy értékelje a táj szépségét az idő múlásával párhuzamosan.

Negatív és pozitív érzések... Ha nagyon rövidtávon a negatív érzések erősebbek is a pozitívaknál, hiszen egy megoldandó problémára irányítják a figyelmet, hosszú távon a jó érzések kerülnek túlsúlyba.

A boldogság hedonizmus

A másokon való segítés, vagyis a hedonizmus ellentéte, a legegyenesebb út a boldogsághoz. Amikor önkéntesként segít valaki másnak, nagyon jó érzéseket él át, és a megkérdezettek 13 százalékának még a fájdalmai is elmúlnak. 2-3 óra önkéntes segítés hetente, vagy 5 jótett boldogabbá tesz. Olyan „együttérző” hormonnak nevezett anyagok szabadulnak fel ilyenkor a segítő szervezetében, ami örömforrás. Tanulmányok bizonyítják, hogy ha csak gondolunk is a segítésre, vagy az adományozásra, az agyunknak olyan része aktiválódik ilyenkor, ami az örömérzéssel hozható kapcsolatba.

Van recept a boldogságra

Nem, nincs olyan recept, ami minden egyes embernél beválik. Több lehetséges dolog létezik viszont, amit tehetünk azért, hogy boldogabbnak érezzük magunkat.

Találjunk olyan tevékenységet, amihez személyesen közünk van, ami képességünkhöz mérhető és váltogassuk ezeket a tevékenységeket.

További tartalmak életmód témában

További tartalmak pszichológia témában

Forrás: 

Aktuális hírek

Meddig kell a véralvadásgátlót szedni?

Az artériás és a vénás trombózis hatékony prevenciós módja a véralvadásgátló terápia, melyet a szakember által meghatározott ideig szükséges alkalmazni. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont...

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Pajzsmirigyvizsgálat terhesség alatt: mikor indokolt?

Számtalan tanulmány bizonyította már, hogy az anyai pajzsmirigyfunkciók elégtelen működése a babánál súlyos idegrendszeri és fejlődésbeli zavarokat okozhat. Milyen esetben van szükség orvosi...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

Rossz fogakból könnyen lehet szívinfarktus

Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. De hogy a rossz fogak is ide vezethetnek,...

Manchesteri robbantás: vért is feljánlanak a Facebookon

A 22 halálos áldozatot követelő terrorcselekmény a legnagyobb közösségi oldal felhasználóit is megmozgatja. A Facebook Safetycheck, azaz Személyi biztonság ellenőrző oldalán vért és további...

további cikkek >>