Hirdetés

Így együnk, ha nem akarunk meszes ereket

Változatlanul az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri betegségek, különösen a koszorúér-betegség jelenti a vezető halálokot világszerte. Mit (t)ehetünk ellene?

A szív- és érrendszeri betegségek a férfiakat és a nőket egyaránt érintik, Európában a 75 évnél fiatalabb populációban a nők 42 százalékánál, míg a férfiak 38 százalékánál a szív-érrendszeri okok állnak a halálozás hátterében.Bár a fejlettebb országokban csökken a szív-és érrendszeri eredetű halálozás, Közép-Kelet-Európában, beleértve hazánkat is, változatlanul magas.

Mit tehetünk ellene?

A szív- és érrendszeri halálozások miatt kiemelt jelentősége van a megelőzésnek, mely igen hatékony módszer, hiszen a rizikófaktorok befolyásolásával 50%-nál nagyobb mértékű koszorúér-eredetű halálozás csökkenést lehetne elérni, míg a hatékony kezelés 40%-os kockázatcsökkenést eredményezne. A preventív erőfeszítéseknek élethosszig kell tartania, a születéstől kezdve (vagy már korábban is) a nagyon idős korig. A populáció-szintű, illetve a nagy rizikójú egyénekre koncentráló preventív stratégiáknak ki kell egészíteniük egymást: a kizárólag a nagy kockázatra szorítkozó prevenció kevésbé hatékony, emiatt a teljes populációra kiterjedő prevencióra, az egészséges életmóddal kapcsolatos széles körű oktatásra van szükség.

Nem lehet eleget hangsúlyozni: az életmódváltás jelentősége

Az orvosok igen gyakran emlegetik a nem-gyógyszeres kezelést, az életmódváltást. Ennek jelentőségét nem lehet eleget hangsúlyozni, semmilyen gyógyszeres kezelés nem lehet e nélkül kellően hatékony, míg a megfelelő, életvitelszerű életmódváltás önmagában is sokat segíthet a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében.


A megszokott ételek helyett válasszunk salátát, ezzel elkerülhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket

Az életmódváltás magába foglalja:

Emellett kiemelt jelentősége van a rendszeres szűrővizsgálatoknak, még tünetmentes, „látszólag” egészséges állapotban is, hiszen a magas vérnyomás, a kóros vérzsír-eltérések nem okoznak panaszokat, nem véletlen emlegetik őket „néma gyilkos”-ként.

Candida pusztító diéta? Garantáltan beválik! Kattintson! 

Az Európai Kardiológus Társaság (ESC) módszertani ajánlása alapján a szív- és érrendszert érintő egészséges étrend legfőbb összetevői a következők:

  • A telített zsírsavak fogyasztása ne érje el a teljes energiabevitel 10%-át, helyette többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása javasolt. Az Amerikai Szívtársaság még ennél is kevesebb, 7% alatti arányban határozza meg a telített zsírsav-fogyasztást.
  • A transz-zsírsavak fogyasztását le kell szorítani a lehető legkisebb mértékre: feldolgozott élelmiszerekből származó transz-zsírsavakat lehetőség szerint egyáltalán ne fogyasszunk, és természetes forrásból is csak a teljes energiafogyasztás 1%-ánál kevesebbet.
  • Csökkenteni kell a napi sófogyasztást: <5 g/nap.
  • Naponta 30-45 g rostfogyasztás javasolt, mely főleg teljes kiőrlésű gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsből származzon.
  • Naponta 200 g gyümölcs fogyasztása javasolt (2-3 alkalommal).
  • Naponta 200 g zöldség fogyasztása javasolt (2-3 alkalommal).
  • Hetente két alkalommal javasolt hal fogyasztása, ebből az egyik alkalommal olajos halat részesítsük előnyben.
  • Javasolt az alkoholfogyasztás korlátozása: férfiaknak naponta 2 pohár (20 g/nap), illetve nőknek naponta 1 pohár (10 g/nap)…

 

 

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>